İçeriğe atla

2021 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri

2021 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri
Birleşmiş Milletler
← 202011 Haziran 20212022 →

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki daimi olmayan koltuklar

Seçimlerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri
  Daimi üyeler
  Daimi olmayan üyeler

Önceki seçilen üyeler

 Nijer
 Saint Vincent ve Grenadinler
 Vietnam
 Estonya

Yeni seçilen üyeler

 Gabon
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Brezilya
 Gana
 Arnavutluk

2021 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi, 11 Haziran 2021'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 75. oturumda yapılmıştır.[1] BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2022 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

Seçilen beş üye ülke, 2022–2023 döneminde Güvenlik Konseyi'nde görev yapmıştır.

Adaylar

Afrika Grubu

Asya-Pasifik Grubu

Doğu Avrupa Grubu

Latin Amerika ve Karayipler Grubu

Seçim sonuçları

Afrika ve Asya-Pasifik Grupları

Afrika ve Asya-Pasifik Grupları seçim sonuçları [6]
Aday ülke Birinci tur
 Gana185
 Gabon183
 Birleşik Arap Emirlikleri179
 Kongo DC3
 İran1
Çekimser oy 0
Gereken oy129

Latin Amerika ve Karayipler Grubu

Latin Amerika ve Karayipler Grubu seçim sonuçları [6]
Aday ülke Birinci tur
 Brezilya181
 Peru1
Çekimser oy 8
Gereken oy129

Doğu Avrupa Grubu

Doğu Avrupa Grubu seçim sonuçları [6]
Aday ülke Birinci tur
 Arnavutluk175
Çekimser oy 14
Gereken oy117

Seçim sonuçlarına göre Arnavutluk Güvenlik Konseyi'nde ilk kez, Brezilya 11. kez, Gabon ve Gana 4. kez, BAE ise 2. kez Güvenlik Konseyi'nde yer almıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Security Council Elections 2021. 4 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Security Council Report. Published May 29, 2021. Retrieved June 10, 2021.
  2. ^ "Asian group of nations at UN changes its name to Asia-Pacific group" 20 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radio New Zealand International, 2011-08-31.
  3. ^ "Conseil de sécurité de l'Onu : l'UA valide la candidature du Gabon". 3 Mart 2021. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Conseil de sécurité : la candidature de la RDC au centre d'une visioconférence | adiac-congo.com : toute l'actualité du Bassin du Congo". www.adiac-congo.com. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Índia apoiará candidatura do Brasil como membro não-permanente da ONU". Correio Brasiliense. 23 Ocak 2020. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  6. ^ a b c d "UN elects five new members to serve on the Security Council". United Nations. 11 Haziran 2021. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1873 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1873 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2009 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatılmıştır. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1930 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1930 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2010 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatıldı. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alındı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı, 17 Mart 2011 tarihinde Libya'nın durumu hakkında kabul edilen bir tedbirdir. Güvenlik Konseyi kararı Fransa, Lübnan ve Birleşik Krallık tarafından önerildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 816 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 816 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 31 Mart 1993'te kabul ettiği bir karar. 1992'de kabul edilen ve Bosna-Hersek üzerinde askerî uçuşları yasaklayan 781 ve 786 sayılı kararlar, 816 sayılı karar ile genişletilmiştir. Buna göre Konsey, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın VII. bölümünde verilen yetkiyle önceki kararlarında uygulamaya başladığı uçuş yasağını sabit kanatlı ve döner kanatlı uçakları kapsayacak hâle getirmiş ve gerekli tüm önlemlerin alınacağına hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararı</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararı, BM Güvenlik Konseyi'nin 10 Haziran 1999'da kabul ettiği bir karar. Kararla birlikte Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Raimonda Murmokaitė</span>

Raimonda Murmokaitė, Litvan diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Uzlaşma için Birlik</span>

Uniting for Consensus (UfC) veya Kahve kulübü, 1990'larda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üye sayısının artması olasılığına karşı gelişen bir harekettir. Grup İtalya'nın liderliğinde altında olup G4 ülkeleri tarafından önerilen daimi üyelik tekliflerine karşı çıkmakta ve üyeliklerin bölgesel temelde temsil esasına göre belirlenmesini savunmaktadır. Birliğin üyeleri İtalya, Arjantin, Kanada, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, İspanya, Malta, Meksika, Pakistan, San Marino, Türkiye ve Endonezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi</span>

2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi, 8 Haziran 2018'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde, genel kurulun 72. oturumunda düzenlenen seçim. Seçim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 10 geçici üyesinden 5'ini belirlemek üzere düzenlendi. Oylama sonucunda Almanya, Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya ve Güney Afrika, konseyin beş yeni geçici üyesi olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Bölgesel Grupları</span>

Birleşmiş Milletler Bölgesel Grupları, Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin jeopolitik sınıflandırmasıdır. İlk yıllarda BM üye ülkeleri gayriresmî olarak 5 coğrafi bölgeye ayrıldı. Genel Kurul komiteleri için görev dağılımını paylaşmanın bir yolu olarak başlayan bu gayriresmî sınıflandırma, çok daha geniş roller üstlenmiştir. Birçok BM organı coğrafi temsil temelinde özgülenmiştir. Genel Sekreterlik ve Genel Kurul Başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey liderlik pozisyonları bölge grupları arasından dönüşümlü olarak seçilir. Gruplar ayrıca somut politikayı eşgüdümler ve müzakereler ve oylama için ortak cepheler oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyinde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir: Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">Besiana Kadare</span>

Besiana Kadare, Arnavut diplomat. Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler nezdinde olağanüstü ve Tam Yetkili Daimi Temsilcisidir. Birleşmiş Milletler 75. Dönem Genel Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arnavutluk'un Küba Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyecek olan seçim

2024 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 6 Haziran 2024 tarihinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlecek olan 78. oturumda yapılacaktır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılacak olan seçimler, 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacak iki yıllık görevli olan üye ülkeleri belirleyecektir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2023 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2023 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 6 Haziran 2023 tarihinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 77. oturumda yapılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2024 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2022 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2022 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 76. oturumda yapılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2023 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2020 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2020 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 17 ve 18 Haziran 2020 tarihlerinde New York City'deki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 74. oturumunda yapılmıştır. 1 Ocak 2021 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir.