İçeriğe atla

2020 Dereli sel felaketi

2020 Dereli Sel Felaketi
Giresun'un NASA tarafından yayınlanan uydu tepki fotoğrafı.
Tarih11 Ağustos 2020 (4 yıl önce) (2020-08-11)
SebepDereli Belediyesi'ne bağlı hidroelektrik enerji santralindeki su deposunun taşması
Can kaybı8[1]
Yaralı256
Maddi zarar256.000.000 Türk Lirası
Etkilenen bölgelerGiresun, Sivas

2020 Dereli sel felaketi, 11 Ağustos 2020'de Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Dereli ilçesinde etkili olan hidroelektrik enerji santrali deposunun patlaması sonucu oluşan sel. Giresun ve Sivas'ın bazı ilçeleri bu sel felaketinden sonra zarar görmüştür. Bu olay sonucunda 8 kişi kaybolmuş daha sonra kaybolan kişilerin cansız bedenine ulaşılmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dereli'de oluşan sel felaketini Türkiye Cumhuriyeti tarihi'nin en önemli sel baskınlarından bir tanesi olduğunu ifade etti.[2]

Nedeni

Giresun iline bağlı Dereli ilçesinde bulunan hidroelektrik enerji santralinin su deposunda beş gün boyunca meydana gelen sızıntı, Dereli ilçesini ikiye ayıran derenin taşmasıyla sonuçlanmış ve sel böylelikle meydana gelmiştir.[3] Dere yatağında konutlar bulunması nedeniyle maddi zarar oluşmuştur.

İyileştirme

Zarar gören evler yerine TOKİ başkanlığınca yeni konutlar inşa edilmiştir. 16 Aralık 2022 tarihinde bu evlere yerleşim resmen başlatılmıştır.[]

Kaynakça

  1. ^ "Giresun'daki sel felaketinde can kaybı 8'e yükseldi". Sözcü. 28 Ağustos 2020. 9 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Kastamonu, Sinop ve Bartın'ı vuran selin üzerinden bir yıl geçti". web.archive.org. 11 Ağustos 2022. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023. 
  3. ^ "Dere taştı: HES binasını su bastı". Halk TV. 20 Nisan 2022. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji</span> atomun çekirdeğinden elde edilen enerji türü

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle</span> Türkiyeden Iraka akan ırmak

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Dereli</span> Giresun ilçesi

Dereli, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. km. sinde Aksu Vadisi üzerinde yer alır.

Demirköprü Barajı, Manisa'da, Gediz Nehri üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954 - 1960 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 4.300.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 74,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 1.320,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 47,66 km²'dir. 69 MW güç kapasitesindeki HES yılda 193 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamakta, baraj 99.220 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik santrali</span>

Hidroelektrik santrali, barajda biriken su yer çekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre Yerçekimi Potansiyel Enerjisi önce kinetik enerjiye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Buna da yenilenebilir enerji sınıfına giren hidroelektrik enerji santrali denir. Fizikten bilindiği gibi 1 kg'lık bir kütle, 1 m yükseklikten düştüğünde:

<span class="mw-page-title-main">Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Artvinde baraj

Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek 2., Dünya'nın 12. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır. 12 Aralık 2012 tarihinde, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan barajın açılışını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik</span> hidrolik güçten elde edilen elektriktir

Hidroelektrik, hidrolik güç'den üretilen elektriktir. Hidroelektrik, 2020 yılında neredeyse 4500 TWh olan dünya elektriğinin altıda birini sağlıyor. Bu, diğer tüm yenilenebilir kaynakların toplamından ve ayrıca nükleer enerjiden daha fazladır.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE), 24 Haziran 1935 tarihinde 2819 sayılı yasa ile kurulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı, özel hukuk hükümlerine tabi ve ticari usullere göre yönetilen kamu tüzel kişiliğine sahip, yatırımcı bir kamu kuruluşudur. Elektrik enerjisi üretim imkânları ile ilgili mühendislik hizmetlerini yürütür. 2011 yılında görev ve yetkileri Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

<span class="mw-page-title-main">2009 Marmara sel dizisi</span>

2009 Marmara sel dizisi, 9 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'nin Marmara Bölgesinde meydana gelen bir sel dizisidir. Daha çok İstanbul ve Tekirdağ'ı etkilemiş, en az 31 kişinin ölümü ve 9 kişinin kaybolmasıyla sonuçlanmış, en az 70 milyon dolarlık bir zarar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyar, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Sarıyar, Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sihl Gölü</span>

Sihl Gölü, Einsiedeln'in yüksek vadisinde oluşturulmuş bir baraj gölü. Sihl nehrinden gelen sularla, 33 metre yüksekliğinde ve 124 metre uzunluğundaki bir baraj duvarı sayesinde oluşturulmuştur. Göl 10.72 km² büyüklüğündeki bir alanı kaplar, 8.5 km uzunluğa ve 2.5 km genişliğe ulaşarak, yüzölçümü açısından İsviçre'nin en büyük baraj gölü niteliğine sahip olmuştur. Göl, Etzelwerk hidroelektrik santralini besler.

<span class="mw-page-title-main">Kadıncık I Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Mersin ili Çamlıyayla ilçesinde yer alan hidroelektrik santrali

Kadıncık I hidroelektrik santrali Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir hidroelektrik santralidir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Batı Karadeniz sel felaketi</span> Türkiyede bir sel felaketi

2021 Batı Karadeniz sel felaketi, 11 Ağustos 2021'de Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde etkili olan aşırı yağış sonucu meydana gelen sel, su baskını ve heyelanlar. Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini etkileyen sellerde toplam 97 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı. Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Batı Karadeniz'deki sel felaketinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli sel baskınlarından bir tanesi olduğunu ifade etti.

<span class="mw-page-title-main">Nesko Şebinkarahisar Maden İşletmesi felaketi</span> 2021de Giresunda gerçekleşen bir çevre felaketi

Yıldızlar Holding'e ait Nesko Maden'in işlettiği Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki Şebinkarahisar Maden İşletmesi'ndeki bir atık havuzu, 18 Kasım 2021'de gerçekleşen çökme sonucunda bir çevre felaketine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Çermikler Barajı</span>

Çermikler Barajı, bir enerji santralidir ve Sivas'ın Şarkışla ilçesinde Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. Bu santral, Güriş Holding firması tarafından işletilmektedir ve Türkiye'de yer alan 482. enerji santralıdır. Ayrıca, Sivas'ın 7. büyük enerji santralıdır ve Türkiye'de bulunan 192. büyük Hidroelektrik Santrali'dir.

2015 Bodrum sel felaketi, 22 ve 23 Eylül'de meydana gelen şiddetli yağışlar sonucunda Muğla'nın Bodrum ilçesinde meydana gelmiş sel felaketidir. 22 Eylül sabahı başlayan yağmur, akşam saatlerinde yaklaşık üç saat boyunca şiddetini önemli derecede artırmış, 23 Eylül sabahına kadar ise daha düşük şiddet ile devam etmiştir. Toplamda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre metrekareye 230 kg yağış düşmüş, bunun 161 kilogramı ise şiddetli sağnağın yaşandığı 3 saat arasında düşmüştür. Muğla Valiliği'nin açıklamalarına göre sel felaketi sonucunda 450 otomobil, 380 motosikletin sürüklenerek hasar gördü ve 1000'e yakın ev ve işyerini suların bastığı belirtildi. 124 cadde ve sokakta asfalt yol zarar gördü. 8 köprü, kullanılamaz hale geldi. 8 kişi yaralandı, ancak ölüm olmadı. Bodrum'un dağlık yapısı sel felaketinde rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Adıyaman-Şanlıurfa sel felaketi</span> 15 Mart 2023te Türkiyenin güneydoğusunda etkili olan seller

15 Mart 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda etkili olan, aşırı yağış sonucu meydana gelen sel ve su baskınları. Özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa'yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti. İki ilde 3 bin 154 kişinin konut, iş yeri, araç ve muhtelif ev eşyasının zarar gördüğü bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">1998 Beşköy sel felaketi</span>

1998 Beşköy sel felaketi, 7 Ağustos 1998'de Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı o dönem belde olan Beşköy mahallesinde meydana gelen sel, su baskını ve heyelandır. Sel sonucunda 47 kişi ölmüştür. Ölenlerden 7 kişinin cesedine ulaşılırken 40 kişi kaybolmuştur. Beşköy belde merkezi ise büyük oranda haritadan silinmiştir.