İçeriğe atla

2020 Batı Amerika Birleşik Devletleri orman yangını sezonu

2020 Batı Amerika Birleşik Devletleri orman yangını sezonu
Tarih24 Temmuz 2020 – 31 Aralık 2020
İstatistikler
Yanan alan10.200.000 akre (4.100.000 ha)
Yanan bina sayısı13,887

Batı Amerika Birleşik Devletleri 2020 yılında bir dizi büyük orman yangını yaşadı. Ağustos ayındaki şiddetli fırtınalar Kaliforniya, Oregon ve Washington'da çok sayıda orman yangınını meydana gelmiş, bunu Eylül ayı başlarında Batı Kıyısı'ndaki diğer yangınlar izlemiştir. Kuvvetli ve sert rüzgârlarla körüklenen ve sıcak, kuru arazilerle beslenen yangınlar rekor kıran mega yangınlara dönüşerek[1] 410.000 kilometrekare (100×10^6 akre) fazla alanı yaktı, on binlerce itfaiyeciyi harekete geçirdi, on binden fazla binayı yerle bir etti ve en az 37 kişinin ölümüne neden oldu.[2][3] Yangınlar, 16,5 milyar doları maddi hasar ve 3,384 milyar doları yangın söndürme masrafları olmak üzere 19,884 milyar doların üzerinde zarara yol açmıştır. İklim değişikliği ve kötü orman yönetimi uygulamaları orman yangınlarının şiddetine katkıda bulunmuştur.[4]

Diğer orman yangınları

Kaynakça

  1. ^ Freedman (11 Eylül 2020). "Western wildfires: An 'unprecedented' climate change fueled event, experts say". The Washington Post. 11 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2020. 
  2. ^ Bacon (14 Eylül 2020). "'I could never have envisioned this': At least 35 dead as nearly 100 wildfires continue to rage across 12 Western states". USA Today (İngilizce). Microsoft News. 14 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  3. ^ "Historic Wildfires Rage in Western States". The New York Times (İngilizce). 10 Eylül 2020. ISSN 0362-4331. 12 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2020. 
  4. ^ Morris, J. D. (14 Eylül 2020). "Is climate change worsening California fires, or is it poor forest management? Both, experts say". San Francisco Chronicle (İngilizce). 14 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Washington (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısında bulunan eyaletlerinden birisidir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD'nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada'ya komşudur.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Calgary</span> Kanadada belediye

Calgary, sahip olduğu 1,239.220 nüfusuyla Kanada'nın dördüncü ve Alberta eyaletinin (Kanada) en büyük kentidir. Şehir, dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Calgary-Edmonton Koridoru'nun en güney ucunda yer alır. Calgary'nin ekonomisi enerji, finansal hizmetler, film ve televizyon, ulaşım ve lojistik, teknoloji, imalat, havacılık, sağlık ve sağlık, perakende ve turizm sektörlerindeki faaliyetleri içerir. Calgary Metropolitan Bölgesi, ülkenin en büyük 800 şirketi arasında Kanada'nın ikinci en yüksek kurumsal merkez ofisine ev sahipliği yapmaktadır. Kent, 1988 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">İklim değişikliği</span> Dünyanın ortalama sıcaklığındaki mevcut artış ve buna bağlı olarak hava modellerindeki büyük ölçekli değişimler

İklim değişikliği, küresel ısınmayı ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Batı yarımküre</span>

Batı yarımküre, Dünya'nın Greenwich'ten geçen Baş meridyenle ikiye bölündüğünde batıda kalan kısmıdır. Jeopolitik anlamda genellikle Amerika kıtalarını kastetmek amacıyla Yeni Dünya tabiri ile eş anlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Orman yangını</span> doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yok etmesi

Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı yangınlar vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur, iklim değişikliği ve kuraklık bunun başlıca sonuçlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Ormanları</span> Güney Amerika kıtasında bir orman.

Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası'nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

Attika orman yangınları, Temmuz 2018'de Yunanistan'ın Attika bölgesinin kıyılarında başlayan bir dizi orman yangınıdır. Yangınlarda 14 Ağustos itibarı ile, 96 kişinin öldüğü açıklandı. Yangınlar nedeniyle 174 kişi de yaralandı. Yangınlar, 84 kişinin öldüğü 2007 Yunanistan orman yangınları'ndan bu yana ülkenin en ölümcül doğal afeti olarak anılıyor. Yangınlarda hayatını kaybedenlerin anısına Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras üç gün ulusal yas ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">2019 Amazon orman yangınları</span>

Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü, Ocak-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında ülkede en az 75.336 orman yangınının meydana geldiği bilgisini yayınladıktan sonra, 2019 Amazon orman yangınları küresel açıdan dikkat çekmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">2019-2020 Avustralya orman yangınları</span>

2019-2020 Avustralya'da orman yangınları, Haziran 2019'da başlayarak 240 gün süren ve Avustralya'nın birçok bölgesini etkisi altına alan, ülke tarihindeki en büyük orman yangını. Yaklaşık 8 milyon hektar alanı kapsayan, ağırlıklı olarak ülkenin güneydoğusundaki başlayan orman yangınlarında 2500'den fazla bina kullanılmaz hale gelmiş, 28 kişinin ve 1,1 milyardan fazla hayvanın ölümüne neden olmuştur.

2020 Çernobil Koruma Bölgesi yangınları, Nisan 2020'de Ukrayna'nın Çernobil Koruma Bölgesi içinde başlayan bir dizi orman yangınıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden ağaçlandırma</span> Arazi yenileme yöntemi (ağaçların yeniden dikilmesi)

Yeniden ağaçlandırma, genellikle ormansızlaşma yoluyla tükenen mevcut ormanların ve ormanlık alanların (ağaçlandırma) doğal veya kasıtlı olarak yeniden stoklanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Türkiye orman yangınları</span> 28 Temmuzda başlayan ve ülke çapında devam eden yangınlar

2021 Türkiye orman yangınları, 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları. 12 Ağustos 2021 itibarıyla; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 53 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, önceki yıllara göre büyük artışla 150 binden fazla hektar orman alanı ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi.

2021 orman yangını sezonu, birden fazla kıtada meydana gelen orman yangınlarını içermektedir. Takvim yılının yarısında bile, orman yangınları önceki tarihe göre daha büyüktü ve iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşulları yangınların yoğunluğunu ve ölçeğini arttırdı.

FloraBase, Batı Avustralya florasının halka açık web tabanlı bir veri tabanıdır. Açıklamalar, haritalar, resimler, koruma durumu ve isimlendirme ayrıntıları dahil olmak üzere 12.978 takson hakkında güvenilir bilimsel bilgiler sağlar. 1.272 yabancı takson da kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frye Yangını</span> 2017 yılında Arizona, ABDde meydana gelen yangın

Frye yangını, 7 Haziran - 1 Eylül 2017 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletine bağlı Graham County'de 19,604 ha alanı yakan bir orman yangınıdır. Yangın, Coronado Ulusal Ormanı içinde yer alan Graham Dağı'na düşen bir yıldırım ile çıktı ve 12 Temmuz'da kontrol altına alınana kadar hızla yayıldı. Yangın, üç binayı yaktı ve Graham Dağı Uluslararası Gözlemevini kısa süreliğine tehdit etti. Kontrol altına alınması ve söndürülmesi 26 milyon dolara mal oldu ve 800'den fazla itfaiyeci yangın söndürme faaliyetlerine katıldı. Ölen olmadı ancak 63 itfaiyeci boğaz enfeksiyonu salgını nedeniyle karantinaya alındı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Hawaii orman yangınları</span> 2023 yılında Hawaiide çıkan orman yangınları

Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti tarafından Hawaii Yangın Fırtınası, ABD'nin Hawaii eyaletinde, ağırlıklı olarak Maui adasında patlak verdi. Rüzgârın etkisiyle çıkan yangınlar tahliyelere yol açtı, geniş çapta hasara neden oldu, Maui'nin kuzeybatısındaki Lahaina kasabasında en az 97 kişinin ölümüne ve en az 6 kişinin kaybolmasına neden oldu. Yangınların çoğalması, Hawaii'nin kuzeyindeki güçlü yüksek basınç alanı ve güneydeki Dora Kasırgası tarafından oluşturulan kuru ve fırtınalı koşullara bağlandı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Yunanistan orman yangınları</span>

2023 Yunanistan orman yangınları, Yunanistan'da 17 Temmuz 2023'ten bu yana gerçekleşen orman yangınlarıdır. Yaklaşık 80'den fazla orman yangını çıkmış olup en az 28 kişinin ölümüne ve 20'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Kundakçılıktan şüphelenilen 79 kişi tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Cloquet yangını</span>

Cloquet Yangını kloh-KAY-' ) Ekim 1918'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Minnesota eyaletinin kuzeyinde, kuru koşullar altında yerel demiryollarında çıkan kıvılcımların neden olduğu büyük bir orman yangınıydı. Yangın batı Carlton County'nin çoğunu harap etti; çoğunlukla Moose Lake, Cloquet ve Kettle Nehri'ni etkiledi. Yangınlardan en çok Cloquet etkilendi. Tek bir gün içindeki ölü sayısı açısından Minnesota tarihindeki en kötü doğal felaketti. Bu aynı zamanda, 1871'deki Peştigo yangını ve 1936'da Kursha-2'de meydana gelen orman yangınından sonra, kayıtlı tarihteki üçüncü en ölümcül orman yangınıdır.