İçeriğe atla

2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası

2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası
Ev sahibi şehirTürkiye Kahramanmaraş, Türkiye
Tarih2 Şubat 2020
StadyumBatıpark Spor Salonu

2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası, 2 Şubat 2020 tarihinde Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir şalvar güreşi yarışmasıdır.[1]

2020 Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ETNO Spor Konfederasyonu ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından 2 Şubat 2020 tarihinde Kahramanmaraş'ta düzenlenmiştir. Azerbaycan, Brezilya, Bosna-Hersek, Hindistan, Arnavutluk, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, İtalya, İran, Kazakistan, Özbekistan, Japonya, Kanada gibi 43 farklı ülkeden 300 sporcunun katıldığı müsabakalar 8 sıklette yapılmıştır.[2]

Final müsabakalarının tamamlanmasıyla[3] Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonu 175 puanla Türkiye olurken, ikinci 120 puanla Rusya, üçüncü ise 108 puanla İran oldu. Türkiye, şampiyonadan 5 dünya şampiyonluğu kemeriyle ayrılırken, 4 ikincilik 2 de üçüncülük elde etti.[4]

Madalya tablosu

SıraÜlkeAltınGümüşBronzToplam
1 Türkiye54211
2 İran2125
3 Rusya1247
4 Almanya0101
Toplam (4 Ülke)88824

Madalya özeti

Şalvar Güreşi

Etkinlik Altın Gümüş Bronz
55 kg TürkiyeAhmet ÇınarAlmanyaMuhammed Taşdelen TürkiyeBahri Söyler
60 kg RusyaMintul Laev TürkiyeAli Gürsoy Rusyaİsmail Tuluev
65 kg İranRahman Rahimpoor RusyaMujlim Mektihanov RusyaAdem Dzhembulatov
70 kg TürkiyeErtuğrul Kahveci İranRıza Mucthader RusyaShamil Akmedov
75 kg TürkiyeHasan Kaya TürkiyeEsat Ardıç İranHamid Elahyan
80 kg TürkiyeNuri Temur RusyaAdam Khasiev İranAli Reza Keshavarz
90 kg İranAkbar Sobranimimch TürkiyeSezai Arslan TürkiyeAtilla Kaan Aydın
+90 kg Türkiyeİsmail BalabanTürkiyeÖmer Yavuz RusyaAdam Daulbekov

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Şeref Eroğlu grekoromen stilde güreşmiş olan Türk güreşçi. Başarıları arasında 6 kez Avrupa Şampiyonluğu (1994-1996-1998-2001-2002-2003), bir kez Dünya Şampiyonluğu (1997) bulunmaktadır. 2004 Atina Olimpiyatları'nda 66 kiloda mücadele etti ve gümüş madalya kazandı. Türkiye Güreş Federasyonu'nun mevcut başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

Şalvar güreşi Kahramanmaraş'ın ilçe ve köylerinde yaygın bir güreş türüdür. Adını, yağlı güreşteki “kıspet” ya da karakucaktaki “pırtpıt” yerine ayağa giyilen şalvardan alan bu güreşte oyunlar ayakta yapılır. Göbek ya da dizler yere değince güreş ayakta başlar. Yenilgi yağlı ve Karakucak güreşinde olduğu gibi göbeğin gökyüzünü görmesidir. Güreşçiler, şalvar giyer ve ayakları çıplaktır. Kısa şalvar güreşinde tüm teknikler ayakta yapılır. Rakip alta düştüğü anda bir tek hamle şansı verilir. Bu hamlede sonuç olmaz ise genelde ayağa kaldırılır. İlk olarak Tıva Türklerinde rastlanılan, geleneksel güreşler arasında geçmişi en eskilere dayanan güreş olduğu tahmin edilen güreş şalvar güreşidir. Bu açıdan şalvar güreşinin oldukça eski ve köklü geleneklere ve tarihe dayanan bir güreş olduğunu söylemek mümkündür. Şalvar güreşinin Türkmenler tarafından Anadolu’ya getirildiği düşünülmektedir. Bu güreş Kırgızistan, Türkmenistan ve Türkiye’de Kahramanmaraş’ta organizasyonları yürütülen bir güreştir. Bunun yanı sıra Moğolistan ve Kazakistan’da da şalvar güreşine benzer öğeler olduğu dikkat çekmektedir

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Şahin</span>

Ramazan Şahin, serbest stilde Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu, Çeçen asıllı millî güreşçidir. Güreşe Dağıstan'da başlayan Ramazan, 2006 yılından dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in girişimleriyle Türk vatandaşlığına geçirildi. Ramazan Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Mehmet Ali Şahin'den dolayı Şahin soyadını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Kayaalp</span> Türk olimpik güreşçi

Rıza Kayaalp, Türk güreşçidir. Grekoromen stil 130 kiloda mücadele eden sporcu Ankara ASKİ Spor kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 5 kez dünya ve 12 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş ve 2012 ve 2020 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Türkiye' de geleneksel spor dalı olarak kabul edilen ve geçmişi 5000 yılı aşkın kadim Türk Medeniyetlerinden, Selçuklu ve Osmanlı'da yaygın olarak icra edilen Atlı Cirit, Rahvan binicilik, Aba Güreşi ,Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü spor dallarını barındıran ve 1996 yılında kurulmuş bir spor federasyonudur. Her yıl Türkiye'nin 50 farklı ilinde geleneksel sporları halk ile buluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taha Akgül</span> Türk olimpik güreşçi

Taha Akgül, Türk eski güreşçi. Serbest stil 125 kiloda mücadele eden Taha Akgül, kariyerine son vermeden önce Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde mücadele etti. 3 kez dünya ve 11 kez Avrupa şampiyonu oldu. 2016 Yaz Olimpiyatlarında altın ve 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Adar Yiğit</span> Türk olimpik güreşçi

Yasemin Adar Yiğit, Türk güreşçi ve eski gülle atmacı. Serbest stil 76 kiloda mücadele eden sporcu Balıkesir Büyükşehir Belediyespor bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2 kez dünya ve 7 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soner Demirtaş</span> Türk olimpik güreşçi

Soner Demirtaş, Türk güreşçi. Serbest stilde 74 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2016, 2017 ve 2018 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda olmak üzere 3 kez Avrupa şampiyonu olmuştur. 2016 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Metehan Başar</span> Türk grekoromen güreşçi

Metehan Başar, Türk güreşçi. Grekoromen stilde 87 kiloda mücadele eden sporcu, İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. Hakkı Başar'ın yeğeni, Yunus Emre Başar'ın ve Abdulsamet Başar'ın abisidir.

<span class="mw-page-title-main">Buse Tosun Çavuşoğlu</span> Türk kadın güreşçi

Buse Tosun Çavuşoğlu, Türk güreşçi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübünde kadınlar serbest stilde 68 ve 72 kilolarda kariyerini sürdürmektedir. 2023 Dünya Güreş Şampiyonası ve 2024 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya, 2024 Paris Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

Bediha Gün, Türk güreşçi. Serbest stil 55 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Fırat</span> Türk güreşçi

Murat Fırat, Türk güreşçi. Grekoromen stilde mücadele eden sporcu, İstanbul Büyükşehir Belediyespor Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evin Demirhan Yavuz</span> Türk olimpik güreşçi

Evin Demirhan Yavuz, Türk kadın güreşçi. Serbest stil 50 kiloda mücadele eden sporcu Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde ve millî takım adına müsabakalara katılmaktadır. 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Ali Cengiz (d.08.04.1996), Türk güreşçi. Ankara ASKİ Spor Kulübünde grekoromen stilde 87 kiloda kariyerini sürdürmektedir. 2023 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Burhan Akbudak (d.1995), Türk güreşçidir. Grekoromen stilde 77 kiloda mücadele eden sporcu, İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. 2022 Dünya Güreş Şampiyonası ve 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Göçen</span> Türk serbest güreşçi

Osman Göçen, Türk güreşçi. Serbest stilde 86 kiloda mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

Harun Doğan, Türk antrenör, eski güreşçi. Serbest stilde güreşen Doğan, genellikle 57–58 kg ağırlık kategorisinde mücadele etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Muhammet Karavuş</span>

Muhammet Karavuş, Türk güreşçi. Serbest stilde 57 kg mücadele eden sporcu, millî takımda ve Sivas belediye spor bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. Ahmet Karavuş'un ikizidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.