İçeriğe atla

2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi

2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi
Venezuela krizi
Tarih 10 Ocak 2019-günümüze
Yer Venezuela
Yöntem Protestolar, diplomatik baskı ve yaptırımlar
Son durum Devam ediyor
Taraflar
Venezuela Venezuela hükûmeti
Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi
Venezuela Ulusal Meclis
Öne çıkan kişiler
Nicolás MaduroJuan Guaidó
  Venezuela
  Guaidó'yu destekleyen ülkeler
  Maduro'yu destekleyen ülkeler
  Ulusal Meclisi destekleyen ülkeler

2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi, Venezuela'da 10 Ocak 2019 tarihinde Ulusal Meclis'in görevdeki devlet başkanı Nicolás Maduro'nun kazandığı tartışmalı 2018 seçimlerini geçersiz kılması ve yerine mevcut meclis başkanı Juan Guaidó'yu geçici devlet başkanı ilan etmesi sonucu meydana gelen siyasi krizdir.

2019'daki Venezuela başkanlık krizi bir anda patlak veren bir meşruiyet krizi değil, Venezuela'daki 20 yıllık bir sürecin ürünüdür. Hugo Chavez'in iktidarında başlayan bu süreç, Nicolás Maduro'nun 2013 yılında iktidara gelmesiyle yeni bir boyut kazanmış ve gitgide büyüyen ve kronikleşen sorunlarla devam etmiştir. Meşruluğu tartışmalı devlet başkanı Nicolas Maduro'nun ekonomik durum iyice kötüye giderken iktidar savaşını önde tutması nedeniyle ülkenin sorunları derinleşmiş, bu iktidar mücadelesi sonucunda Venezuela çok ağır ekonomik yaptırımlara maruz kalırken, gıda stoklarının tükenmesi, hiperenflasyon, işsizlik ve artan suç oranı ülkenin kronik sorunları haline gelmiştir. Maduro'nun 2018 yılında ikinci kez başkan seçilmesiyle kriz uluslararası bir boyut kazanmış, 2019 Ocak ayında ise Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó'nun kendini geçici devlet başkanı ilan etmesiyle 90'dan fazla ülkenin ve birçok uluslararası örgütün dâhil olduğu daha geniş çaplı bir siyasi krize dönüşmüştür.

20 Mayıs 2018 tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçim süreci ve sonuçları geniş çapta tartışmalı hale gelmişti.[1] Ulusal Meclis, Maduro'nun selefi Hugo Chavez'in çıkardığı 1999 Venezuela Anayasası'nı öne sürerek yemin töreninin yapıldığı gün Maduro'nun meşru olmadığını açıkladı. Buna cevaben Maduro yanlısı Yüksek Adalet Mahkemesi, Ulusal Meclis'in bu kararının anayasaya aykırı olduğunu belirtti.[2]

Mayıs 2018'de Maduro yeniden seçildi, fakat uluslararası gözlemciler ve muhalefet tarafından birçok usulsüzlük tespit edildi. Küba, Çin, Rusya, Türkiye ve İran Maduro'yu meşru başkan olarak tanırken,  Brezilya, Arjantin, ABD, Almanya, Fransa gibi birçok ülkeyse seçim sonucunu tanımadıklarını duyrudu. Bunun yanı sıra, bazı ülkeler Venezuela'yla olan diplomatik ilişkilerini keserken, bazıları da Maduro'nun görevi bırakmasını istedi. Uluslararası örgütlerden ilk tepkiyse 2017 yılında Venezuela'daki krizi barışçıl bir şekilde çözmek için Latin Amerika ülkeleri tarafından oluşturulan Lima grubundan geldi. Hemen ardından Ocak 2019'da ise Amerikan Devletleri Örgütü Daimi Konseyi (OAS),Maduro'nun yeni döneminin meşruiyetini tanımama kararı aldı. AB Parlamentosu da 31 Ocak'ta Juan Guaidó'nun Venezuela Cumhuriyeti'nin meşru geçici başkanı olarak tanınmasını çoğunlukla onayladı. Buna karşın Birleşmiş Milletler Maduro hükûmetini Venezuela'nın tek meşru temsilcisi olarak kabul etti.

5 Ocak 2019'da Maduro karşıtlarının çoğunlukta olduğu Venezula Ulusal Meclisi, Maduro'nun başkanlık makamını gasp ettiğini ve başkanlık makamının boş olduğunu deklare etti. Bunun ardından, 1999 Venezuela Anayasası'nın 233 maddesine dayanarak Meclis Başkanı Juan Guaidó'yu geçici başkan ilan etti. Bu maddeye göre Meclis başkanı başkanın olmadığı çeşitli durumlarda geçici başkan olarak ülkeyi seçimlere götürene kadar başkanlık makamına vekâlet eden tek yetkili kişidir. ABD, Kanada ve Brezilya Guaido'yu hızla meşru devlet başkanı olarak kabul ederken, Rusya, Çin ve Küba ise Maduro'ya destek verdi.

Uluslararası tepkiler :

Ocak 2019'da Trump yönetimi Venezuela'nın millli petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım uygulama kararı aldı.Bu yaptırımlar sonucunda Venzeula'nın yıllık 11 milyar dolar civarı kayıp yaşayacağı öngörüldü.

24 Mart'ta Rusya, Venezuela hükûmetine yüz asker ve askeri teçhizat gönderdi.

17 Nisan'da Birleşik Devletler Hazine Bakanlığı, Venezuela Merkez Bankası'na yaptırım uyguladı

Haziran ayında Deutschebank Ve Citibank, Veneuzela hükûmetinin borçlarını ödeyememesi nedeniyle 1,4 milyar dolarlık altın rezervine el koydu.

Uluslararası kuruluşların tepkileri:

• Amerikan Devletleri Örgütü - Genel Sekreter Luis Almagro, Juan Guaidó'nun 23 Ocak 2019 tarihli bildirisini kutladı ve “ülkenin demokrasiye dönüşüne öncülük ettiği için minnettar” diye ekledi.

• Birleşmiş Milletler - Örgüt, ilgili taraflar arasında “kapsayıcı ve güvenilir siyasi müzakereler” çağrısında bulunarak herhangi bir pozisyon almaktan kaçınmaktadır.

• Avrupa Birliği - 31 Ocak'ta Parlamento üyeleri Juan Guaidó'nun "Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin meşru geçici başkanı olarak" tanınmasını çoğunluk tarafından onayladı. Bağlayıcı olmayan bu kararda, Avrupa Parlamentosu, “Venezuela'daki tek meşru demokratik organ olan ve yetkilerinin geri kazanılması ve saygı görmesi gereken Ulusal Meclis'e verdiği kayıtsız desteği” de yineledi.

Ülkeler

Çin - Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Çin, Venezuela hükümetinin egemenliğini, bağımsızlığını ve istikrarı sürdürme çabalarını destekliyor" ve Venezuela'nın "iç işlerine müdahaleyi" kınamaktadır..Ve bu olaylarda Birleşik Devletler'in parmağı olduğunu düşünmektedir.

• İran - Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Ghasemi, Nicolás Maduro'yu desteklemektedir ve “İran İslam Cumhuriyeti, hükümeti ve Venezuela halkını her türlü dış müdahaleye ve darbe girişimi gibi her türlü gayri meşru veya yasadışı eylemlere karşı destekliyor. ”.

• Türkiye - Juan Guaidó'nun ilanından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır iyi ilişkiler içinde olduğu Nicolás Maduro'ya destek vermeye devam etmektedir ve şöyle demektedir: “Maduro kardeşim, dik dur, eğilme, Türkiye seninle beraber."

• Rusya - 23 Ocak'ta Juan Guaidó'nun duyurusu öncesinde, Federasyon Konseyi Senatörü Andréi Klímov, Rus hükûmetinin Nicolas Maduro'nun Venezuela cumhurbaşkanı olarak tanınmasını sürdüreceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Dışişleri Bakanlığı desteğini yineledi ve bir basın açıklamasında Amerikan açıklamalarını kınadı. 23-25 Ocak 2019 tarihleri arasında, özel bir Rus askeri şirketi olan Wagner Group'un güvenlik ajanları, Başkan Nicolas Maduro'nun güvenliğini güçlendirmek için Venezuela'ya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov 1 Mart'ta Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez ile görüştü. Rusya, muhalefet lideri Juan Guaidó'yu destekleyen Batı ülkelerini ve bu utanmaz kalkışmayı kınadı. Lavrov, "Rusya, Venezuela yetkililerine meşru insani yardım sağlanması da dahil olmak üzere ekonomik ve sosyal zorlukları çözmede yardım etmeye devam edecek" diye ekledi Venezuela için ilaç ve buğday teslimatları Rus yetkililer tarafından açıklandı.

• Brezilya - Başkan Jair Bolsonaro, Juan Guaidó'ya desteğini Twitter üzerinden gösteriyor ve şunları söyledi: "Brezilya, demokrasi ve sosyal barışın Venezuela'ya geri dönmesi için geçiş sürecini siyasi ve ekonomik olarak destekleyecektir."

• Kolombiya - Başkan Iván Duque, Dünya Ekonomik Forumu'nda hükûmetinin Juan Guaidó'yu Venezuela'nın geçici başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

• Amerika Birleşik Devletleri - Başkan Donald Trump, 23 Ocak'ta Juan Guaidó'yu Venezuela'nın geçici başkanı olarak tanıdığını açıkladı.


24 Ocak'ta Amerikan Devletleri Örgütü'nde (OAS) ve 26 Ocak'ta Birleşmiş Milletler'de (BM) özel toplantılar yapıldı ancak oy birliği sağlanamadı. BM Genel Sekreteri António Guterres diyalog çağrısında bulundu.[3] Meksika ve Uruguay, 7 Şubat'ta Montevideo'da krizde tarafsız kalan ülkeler için uluslararası bir konferans düzenleneceğini açıkladı.[4]

Maduro hükûmeti, ABD'yi mevcut krizi çıkartarak kendisini devirip ülkenin petrol rezervlerini kontrol etmek amacıyla bir darbe düzenlemeye çalışmakla suçlamıştır.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Bullock, Penn (10 Ocak 2019). "Climate Change, U.S. Shutdown, Michael Cohen: Your Friday Briefing". New York Times (Online) – ProQuest vasıtasıyla. 
  2. ^ "El Tribunal Supremo de Justicia de Venezuela declara "inconstitucional" a la Asamblea Nacional y anula el nombramiento de Juan Guaidó como su presidente" (İspanyolca). BBC News Mundo. 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2019. 
  3. ^ "UN political chief calls for dialogue to ease tensions in Venezuela; Security Council divided over path to end crisis". 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2019. 
  4. ^ "Uruguay y México convocan a conferencia internacional en Montevideo sobre situación en Venezuela" (İspanyolca). 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2019. 
  5. ^ "Canciller Arreaza advierte que objetivo de plan golpista es el petróleo venezolano" (İspanyolca). presidencia.gob.ve. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2019. 
  6. ^ "'Oil' the 'sole and real' purpose behind US 'coup' attempt, says Venezuela's foreign minister". RT. 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2019. 

[1] Lee, Matthew and Deb Riechmann, « US hits Venezuela with oil sanctions to pressure Maduro », AP, 29 janvier 2019 (lire en ligne [archive], consulté le 12 mars 2019)

[2] « Venezuela: deux avions militaires russes sèment la discorde entre Washington et Moscou » [archive], Figaro, 28 mars 2019 (consulté le 28 mars 2019)

[3] « Venezuela: Maduro juge "illégales" les sanctions américaines contre la Banque centrale » [archive], Le Point, 18 avril 2019 (consulté le 19 avril 2019)

[4] Une partie de l'or du Venezuela entre les mains des banques » [archive], Les Échos, 7 juin 2019.

[5] Stephen Gibbs Caracas, « World leaders shun Venezuela as ‘dictator’ Maduro sworn in », The Times, 11 janvier 2019 (ISSN 0140-0460, lire en ligne [archive], consulté le 11 janvier 2019)

[6] OAS (10 January 2019). "OAS – Organization of American States: Democracy for peace, security, and development". www.oas.org. Archived from the original on 24 January 2019. Retrieved 24 January 2019

[7]  Maduro Government Recognized as the Only Representative of Venezuela at the UN | Orinoco Tribune". orinocotribune.com. 20 December 2019.

  1. [8] (es) Luis Almagro, «  » [archive], sur Twitter, 23 janvier 2019 (consulté le 23 janvier 2019)
  2. [9]Revenir plus haut en :a et b (es) «  », Noticias ONU, 23 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  3. [10] Revenir plus haut en :a b et c «  » [archive], RFI, 31 janvier 2019 (consulté le 11 avril 2019).
  4. [11] (es) «  », El Comercio, 24 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  5. [12] (en) «  », The National, 24 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  6. [13] Erdogan apporte son soutien au Vénézuélien Nicolas Maduro [archive], Le Figaro avec Reuters, 24 janvier 2019.
  7. [14](es) «  », RT, 23 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  8. [15] (es) «  », CNN México, 24 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  9. [16] Isabelle Mandraud, Des Russes pour protéger Maduro, selon un ex-mercenaire [archive], Le Monde, 26 janvier 2019.
  10. [17] «  », Tribune de Genève, 3 janvier 2019 (ISSN 1010-2248, lire en ligne [archive], consulté le17 mars 2019)
  11. [18] (pt) Jair Bolsonaro, «  » [archive], sur Twitter, 23 janvier 2019(consulté le 23 janvier 2019)
  12. [19] (es) «  », Portafolio, 23 janvier 2019 (lire en ligne [archive])
  13. [20] (en) Donald Trump, «  » [archive], sur Twitter, 23 janvier 2019 (consulté le 23 janvier 2019)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Evo Morales</span>

Juan Evo Morales Ayma, eski Bolivya devlet başkanı, Movimiento al Socialismo lideridir. Aymara asıllı Morales, 2006-2019 yılları arasında Bolivya Devlet Başkanlığı görevini yürütmüştür. Morales ve hükûmeti, fakirlik oranlarını düşürmeyi ve Amerika Birleşik Devletleri ve/veya çok uluslu şirketlerin ülkedeki etkisini azaltmayı hedefleyen solcu politikaları ile karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi</span>

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi, Venezuela'da siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Devletleri Örgütü</span> Amerika kıtasındaki devletlerin uluslararası örgütü

Amerikan Devletleri Örgütü genel merkezi Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bölgesel bir uluslararası kuruluştur. Üyeleri Amerika kıtasında toprağı bulunan 35 bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Honduras darbesi</span>

2009 Honduras Darbesi, 28 Haziran 2009 günü Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın 2010 yılı Mart ayında yeni bir anayasa yazılması konusundaki halk oylaması kararını almasıyla başlayan ve iktidardan alaşağı edilmesiyle sonuçlanan siyasi süreç.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nicolás Maduro</span> 2013ten beri Venezuelanın başkanı

Nicolás Maduro Moros, Venezuela Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Henrique Capriles</span>

Henrique Capriles Radonski, Venezuelalı siyasetçi ve avukattır. 2000'den 2008 yılına kadar, Karakas'daki Baruta'nın Belediye Başkanlığını yürütmüştür. Kasım 2008'de, hükûmetin adayı Diosdado Cabello'yu yenerek, Miranda Valisi seçilmiştir. 2017 yılına kadar bu görevi üstlenmiştir. 2013 yılında Hugo Chavez'in ölümünden sonra, Capriles geçici Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı olarak tekrar yarışmış ve seçimi kaybetmiştir. 2017 yılında, valiliğinde meydana gelen "idari usulsüzlük" suçlamasından ötürü siyasi faaliyetlere katılımı Maduro hükûmeti tarafından 15 yıl boyunca yasaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burkina Faso devlet başkanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir bin Salih</span>

Abdülkadir bin Salih, Cezayirli siyasetçi. Salih, Afrika ülkesi Cezayir'de 2 Nisan 2019 - 19 Aralık 2019 tarihlerinde geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Delcy Rodríguez</span> Venezuela Cumhurbaşkanvekili

Delcy Eloína Rodríguez Gómez, Venezuelalı siyasetçi. 14 Haziran 2018 tarihinden bu yana Venezuela Devlet Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmaktadır. 2013-2014 yılları arasında Venezuela İletişim ve Enformasyon Gücü Bakanı, 2014'ten 2017'ye kadar Dışişleri Bakanı ve 4 Ağustos 2017'den 14 Haziran 2018'e kadar Venezuela Anayasa Meclisi Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Cumhuriyet Hareketi</span>

Beşinci Cumhuriyet Hareketi, Venezuela'da eski sosyalist bir siyasi parti. 1998 başkanlık seçimlerinde, Venezuela'nın eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in adaylığını desteklemek için, Bolivarcı Devrimci Hareket-200 kongresinin ardından 1997 yılının Temmuz ayında kuruldu. "Beşinci Cumhuriyet" Cumhuriyet'i kurucu meclis aracılığıyla yeniden kurmayı amaçladı. Chavez'in 1998 seçim zaferini takiben, 1999 yılında gerçekleşirken 1999 Venezuela Anayasası'nın oluşturulmasını beraberinde getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Elías Jaua</span>

Elías José Jaua Milano, Venezuelalı siyasetçi ve Venezuela Eğitim Bakanı olarak görev yapan eski üniversite profesörü. Ocak 2010'dan Ekim 2012'ye kadar Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı olarak, Ocak 2013'ten Eylül 2014'e kadar ise Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tareck El Aissami</span> Venezuelalı siyasetçi.

Tareck Zaidan El Aissami Maddah Dürzi asıllı Venezuelalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Juan Guaidó</span> Venezuelalı politikacı ve mühendis

Juan Gerardo Guaidó Márquez 5 Ocak 2019 ile 5 Ocak 2023 tarihleri arasında iktidara karşı oluşturulan muhalif hükûmette Venezuela geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed en-Nasır</span>

Muhammed en-Nasır, Muhammed Nasır, Devlet Başkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'nin ölümünün ardından 25 Temmuz 2019'da Tunus'un geçici Başkanı olan Tunuslu siyasetçi. 2014'ten beri Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı ve yönetimdeki Nida Tunus partisinin lideri olarak görev yapıyor. Daha önce 1970'lerde ve 1980'lerde devlet başkanı Habib Burgiba başkanlığında Sosyal İşler Bakanı olarak ve 2011'de de geçici Gannuşi ve Es-Sibsi hükûmetlerinde görev yaptı.

Dinorah Figuera Venezuelalı politikacı ve doktor. Figuera, Güney Amerika ülkesi Venezuela'da mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro'ya muhalif olarak oluşturulan ve güncel olarak İspanya'da sürgünde olan Venezuela Ulusal Meclisi IV. Yasama Meclisi'nin şu anki yardımcısı ve başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Edmundo González Urrutia</span> Venezuelalı politikacı, diplomat ve siyasi analist

Edmundo González Urrutia Venezuelalı muhalif bir politikacı, diplomat ve siyasi analisttir.