İçeriğe atla

2018 Burundi anayasa referandumu

Burundi'de 17 Mayıs 2018'de anayasa referandumu yapıldı. Referandumda önerilen değişiklikler seçmenlerin % 79'u tarafından kabul edildi.[1]

Önerilen değişiklikler

Değişiklikler, Başbakanlığı yeniden oluşturmak ve İki olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısını 1'e indirmek, Cumhurbaşkanlığı süresinin beş yıldan yedi yıla çıkarılmasını ve iki dönem için seçilmesini ve yasa onaylamak için gereken çoğunluğu düşürmek gibi değişiklikleri içeriyordu.

Sonuçlar

2018 Burundi anayasa değişikliği referandumu
Evet ya da hayır Oylar Yüzde
Referendum passed Evet3,359,493%79.08
Hayır 888,564 %20.92
Toplam oy4,586,730%100.00
Seçmen katılımı %96.19
Seçmen sayısı 4,768,154
Kaynak: https://web.archive.org/web/20180612142415/https://www.ceniburundi.bi/IMG/pdf/rcc356-2.pdf

Kaynakça

  1. ^ "Burundi anayasasında yapılan değişiklikler onaylandı". 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

Referandum, plebisit veya halkoylaması; anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi bazı önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasinin güzel bir örneğidir. Temsili demokraside ise, halkın seçtiği insanlar, halkın iradesini yansıtmaya çalışmaktadır. Ancak bu tür oylamalar, muhalefetin onayını almadan, popüler uygulamaları hayata geçirmekte kullanılabildiğinden, totaliter rejimlerde yönetimin isteklerini hukuka uydurmaya alet edilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Kaledonya</span> Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge

Yeni Kaledonya, Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan, Fransa'ya bağlı bir bölge olarak özel bir statü ile kendine özgü bölge konumunda olan Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge. Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'dır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan beşinci halk oylaması

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan üçüncü halk oylaması

1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye'de yapılan üçüncü halk oylamasıdır. 12 Eylül 1980 darbesi ile getirilen siyasi yasakları kaldıran anayasa referandumu olarak bilinir.

Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 12 farklı Türk vatandaşını cumhurbaşkanlığı makamına getiren yirmi iki cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler. Cemal Gürsel, 27 Mayıs Darbesi sonrası yapılan genel seçimler sonucunda yine TBMM tarafından; Kenan Evren, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası 1982 Türkiye anayasa referandumu sonucu (%91,37) cumhurbaşkanı olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, doğrudan halkoyuyla üç defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan altıncı halk oylaması

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye'de Anayasa'da yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %57,88 evet ve %42,12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası</span> Azerbaycanın en üstün hukuk kaynağı ve temel kuruluş belgesi

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası, Azerbaycan'ın en üstün hukuk kaynağıdır ve temel kuruluş belgesidir. Yeni anayasa 12 Kasım 1995 yılında halk oylaması-referandum yoluyla kabul edilmiş ve 27 Kasımda yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burundi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Burundi bayrağı ilk olarak 28 Haziran 1967 yılında kabul edilmiş, yıllar içerisinde görünümde birkaç defa değişiklikler gerçekleştirilmiş, son olarak 27 Eylül 1982 tarihinde yapılan en boy oranındaki değişiklik ile günümüzdeki hâlini alarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

Senegal devlet başkanı, Afrika ülkesi Senegal'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Senegal devlet başkanı 2001 yılında gerçekleştirilen halk referanduma kadar yedi yıllık bir süre için seçilmekteydi, söz konusu referandum sonucu devlet başkanlığı süresi beş yıl ile sınırlandırılmıştır. 2008 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile devlet başkanlığı görev süresi yeniden yedi yıla çıkarılmıştır. Başkanı Macky Sall yaptığı açıklamada görev süresini yeniden beş yıla indireceğini açıklamıştır. Günümüzdeki cumhurbaşkanı 2 Nisan 2024 tarihinden itibaren Bassirou Diomaye Faye'dir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Afrika ülkesi Burundi'de özellikle yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılından itibaren farklı dönemlerde devlet başkanlığı seçimleri, parlamento seçimlerini, yerel seçimler ve referandum gerçekleştirilmiştir. Bağımsızlığın gerçekleştirildiği 1962 yılından 1966 yılına kadar bir kez parlamento seçimleri gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan yedinci halk oylaması

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017'de gerçekleşen halk oylamasıdır. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı. Hükûmetteki Adalet ve Kalkınma Partisi ve kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen madde değişiklikleriyle ilgili tartışmalar uzun süre devam ettikten sonra muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğiyle birlikte meclisten geçerek halk oylaması kararı alındı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray'da 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri</span> Aksarayda TBMM 27. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı tercihleri

2018 Türkiye genel seçimlerinde resmî adıyla 27. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi. Bu seçimde Aksaray ilinin 4 milletvekili seçilmiş ve cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanılmıştır. Milletvekili seçim sonuçları YSK'nin kesin seçim sonuçları iken, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları YSK'nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) verileridir.

<span class="mw-page-title-main">Gitega</span> Burundinin başkenti

Gitega ya da eski adı ile Kitega, Afrika ülkesi Burundi'nin 2019 yılından bu yana başkenti olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da seçimler</span>

Azerbaycan'da milletvekili genel seçimleri beş (5) senede bir, 125 üyeli Millî Meclis'e belli yüzde çoğunluğu sistemi ile yapılır. Bir bağımsız veya siyasi parti adayı seçime katıldığı seçim bölgesindeki geçerli oyların belli yüzde çoğunluğunu elde etmelidir. Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yerel yönetimlerini belirlemek amacıyla yapılır. Yerel yönetimlerin etki alanları dar olduğu için Yerel Seçimler Azerbaycan'da çok önem arz etmemektedir.

2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti anayasa değişikliği referandumu, 11 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası'na dair bir değişiklik önerisinin halk tarafından oylanan referandum. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı gün düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Uzunkavak, Kumlu</span> Kumlu, Hatay, Türkiyede mahalle

Uzunkavak, Hatay ilinin Kumlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Burundi-Türkiye ilişkileri</span>

Burundi-Türkiye ilişkileri, Burundi ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Burundi'nin Ankara'daki büyükelçiliği Haziran 2014'te açılmıştır. Türkiye ise Bujumbura'daki büyükelçiliğini Aralık 2018'de açmıştır.