İçeriğe atla

2018 Bulo Marer Afrika Birliği üssüne yapılan saldırı

2018 Bulo Marer Afrika Birliği üssüne yapılan saldırı
Somali İç Savaşı
Tarih1 Nisan 2018
Bölge
Sonuç Saldırı püskürtüldü
Taraflar
Eş-Şebab AMISOM
Somali Somali
Güçler
~100 bilinmeyen
Kayıplar
14 öldürüldü (Eş-Şebab iddiası)[1]
30 öldürüldü (Uganda ordusu iddiası)[2]
AMISOM: 4 asker ölü, 6 yaralı (Uganda ordusu iddiası)
46 ölü (yerel kaynak)[3]
59 ölü (Eş-Şebab iddiası)
Somali Somali: 1 ölü, çok sayıda yaralı (yerel kaynak)

2018 Bulo Marer Afrika Birliği üssüne yapılan saldırı, 1 Nisan 2018 tarihinde Eş-Şebab savaşçılarının Somali'deki Afrika Birliği Misyonu'nun (AMISOM) Bulo Marer'de bulunan üssüne gerçekleştirilmiş saldırıdır.[4]

Saldırı

Mogadişu'nun 110 km güneyindeki Bulo Marer'deki AMISOM askeri kampında patlayıcılarla dolu iki kamyon patladı. Sonra yaklaşık 100 Eş-Şebab militanı üsse saldırdı.[5][6] Bir başka intihar bombacısı, patlayıcılarla dolu aracını Golweyn'de bulunan Ugandalı askerleri taşıyan bir askeri konvoya çarptı.[7] Aşağı Shabelle bölgesi Vali Yardımcısı Ali Nur Mohamed'e göre, AMISOM birlikleri aracı roket güdümlü bir el bombasıyla imha etti.[8] Militanlar ayrıca havanlarla Barawe'deki üçüncü bir AMISOM üssüne ve Qoryoley ve Mashallay'daki iki Somali hükûmet pozisyonuna saldırı başlattı. Bu saldırıların, bu kamplardaki birliklerin Bulo Marer'deki güçleri desteklemelerini engellemeyi amaçladığı bildirildi. Görgü tanıkları, Eş-Şebab teröristlerinin askeri üsse baskın yaptıktan sonra sivillere saldırdığını ve evleri ve dükkanları ateşe verdiğini söyledi. Somali ve AMISOM askerleri tüm saldırıları püskürttü.

Yaralılar

Ölü sayısı net değil. Uganda Halk Savunma Gücü sözcüsü Richard Karemire, dört Ugandalı barış gücünün öldürüldüğünü ve altı AMISOM askerinin yaralandığını söyledi. Raporlarına göre 30 Eş-Şebab teröristi öldürüldü. Eş-Şebab'ın askeri operasyonlar sözcüsü Abdiaziz Abu Mus'ab, grubun sadece 14 savaşçısını kaybettiğini ve en az 59 Afrika Birliği askerini öldürdüğünü söyledi. Üssün yakınında konuşlanmış Somalili askeri albay olan Abdi Nur Hashi, Guardian'a saldırıda 46 Ugandalı askerin öldüğünü söyledi. Bunun yanında bir Somali askeri öldü ve birkaçı da yaralandı.

Kaynakça

  1. ^ "African Union: 30 al-Shabab fighters killed in Somalia attack". www.aljazeera.com. 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  2. ^ "Al-Shabaab attack kills 4 Ugandan troops in Somalia". Anadolu Agency. 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  3. ^ Burke, Jason (1 Nisan 2018). "Al-Shabaab attack kills dozens of Ugandan soldiers in Somalia". the Guardian (İngilizce). 1 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  4. ^ "Deadly bomb and gun attack hit African Union base in Somalia". mareeg.com. 1 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  5. ^ "Al-Shabaab-Rebellen töten Soldaten der Afrikanischen Union". www.t-online.de. 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  6. ^ Maruf, Harun. "Extremists Attack African Union Base in Southern Somalia". VOA (İngilizce). 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  7. ^ "Somalia: Al-Shabaab raids AU military base, kills 59". Garowe Online (İngilizce). 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  8. ^ Maruf, Harun (2 Nisan 2018). "Somalia: Extremists Attack African Union Base in Southern Somalia". Voice of America (Washington, DC). 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Somali</span> Doğu Afrikada bir ülke

Somali, resmî olarak Somali Federal Cumhuriyeti ve komünist yönetimde önceki bilinen adıyla Somali Demokratik Cumhuriyeti olarak anılan, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafî bölgede bulunan bir ülkedir. 1991’de Somali İç Savaşı'nın başlamasından beri devletin çoğu bölgesinde merkezî bir hükûmet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükûmeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Idi Amin</span> Ugandalı asker ve diktatör

Idi Amin Dada Oumee, 1971-1979 arasında devlet başkanlığı yapmış olan Ugandalı asker ve diktatördür. Dünya tarihinin en acımasız despotlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şebab</span> Somali merkezli İslamcı terör örgütü

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı bildirilmektedir. Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14,426 militan olarak tahmin edilmektedir. Örgütün şu anki lideri Ahmed Ömer'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülaziz Camii</span> Cami

Abdülaziz Camii, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Abd-i Aziz bölgesininde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Somali-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Somali-Türkiye ilişkileri, Somali ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Cevher, Somali</span>

Cevher, Somali'nin Orta Şabel ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir başkent Mogadişu'nun 90 km kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 62,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Devleti</span>

Derviş Devleti, 20. yüzyılın başlarında günümüz Somali'de varlığını sürdüren Müslüman bir devlet.

<span class="mw-page-title-main">2017 Mogadişu saldırısı</span> 2017de Mogadişuda toplu taşıma araçlarının kullandığı istasyon yakınlarında bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırı

2017 Mogadişu saldırısı, 14 Ekim 2017'de, Somali'nin başkenti Mogadişu'da toplu taşıma araçlarının kullandığı istasyon yakınlarında bomba yüklü kamyonla düzenlenen ve 512 kişinin ölümü, 316 kişinin yaralanması ve 62 kişinin kaybolması ile sonuçlanan saldırı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu</span> kuruluş

Afrika Birliği/Birleşmiş Milletler Darfur Hibrit Operasyonu (İng:African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) (UNAMID) Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin Sudan'ın Darfur eyaletinde sürdürdüğü ortak barışı destekleme harekâtıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararıyla Darfur savaşı sonrasında gerçekleştirilen barış görüşmeleri ve sonrasında bölgede stabilizasyonu sağlamak ve barış anlaşmasının yürürlükte kalmasını temin etmek maksadıyla 31 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunda belirtilen 12 aylık süre sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı ile görev süresi 31 Temmuz 2010 tarihine dek uzatılmıştır. 2008 yılı için aylık bütçesi 106 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. 2007 yılının ekim ayından itibaren 26,000 personel bölgeye atanmış, 9,000 kişilik Afrika Birliği Sudan Kuvveti (AMIS) 31 Aralık 2007 itibarıyla görevini tamamen UNAMID kuvvetlerine devretmiştir. UNAMID Darfur'daki görevini 19,555 askerî personel ve 3.772 polis ve her biri 140'ın üzerinde personeli olan 19 silahlı polis birliğiyle icra etmektedir. Barışı Koruma Görevlileri (İng:Peacekeepers) sivilleri koruma ve insancıl görevleri açısından güç kullanmaya yetkilendirilmiştir. UNAMID Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin ortak görev yaptığı ilk ve en geniş barış korunma misyonudur. Aralık 2008'de 12.194 askerî personel, 175 askeri gözlemci ve 2.767 polis olmak üzere 15.136 üniformalı; 768 uluslararası, 1.405 Sudanlı ve 266 Birleşmiş Milletler gönüllüsü olmak üzere 2.439 sivil görevli istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TURKSOM Askerî Eğitim Üssü</span> Somalide askerî üs

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir askerî eğitim üssüdür. Üs, Eylül 2017 tarihinde açılmış olup Türkiye'nin Somali Silahlı Kuvvetleri subay ve astsubaylarını Somali Silahlı Kuvvetleri'nin kendini sürdürebilecek bir orduya dönüştürmek için eğitmeye ve hazırlamaya çalıştığı "Afrika Kartalı" olarak adlandırılan hükûmetler arası görev gücünün ana merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu üs, Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulo Marer</span>

Bulo Marer, Somali'nin güneybatı bölgesinde bulunan Aşağı Şabel'e bağlı bir kenttir. El Şebab bölgede güçlü bir taban oluşturmuş durumdadır. Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü 2013 yılında bu bölgede rehine kurtarma girişiminde bulunmuş ve çok sayıda sivil ölmüştü. Somali hükûmet güçleri 30 Ağustos 2014'te kasabayı AMISOM yardımıyla ele geçirdi. El Şebab 2018 yılında AMISOM ve Somali hükûmet güçlerine karşı bir saldırı gerçekleştirdi.

Bulo Marer rehine kurtarma girişimi, 11 Ocak 2013 tarihinde Aşağı Şabel'de bulunan Bulo Marer bölgesinde Eş-Şebab tarafından kaçırılan Denis Allex'i Fransız Ordusu tarafından gerçekleştirilen başarısız kurtarma girişimidir. Allex baskın sırasında idam edildi ve çatışmada iki Fransız komando ve en az sekiz sivil öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jubaland</span>

Jubaland, Juba Vadisi veya Azania, Güney Somali'de bir Federal Üye Devlettir. Doğu sınırı, Jubba Nehri'nin 40–60 km doğusunda, Gedo'dan Hint Okyanusu'na kadar uzanırken, batı tarafı, sömürge döneminde Jubaland'dan oyulmuş olan Kenya'daki Kuzey Doğu Eyaletini çevreliyor.

<span class="mw-page-title-main">Geledi Sultanlığı</span>

Geledi Sultanlığı Gobroon Hanedanı olarak da bilinen, 17. yüzyıl sonları ve 19. yüzyıl boyunca Afrika Boynuzu'nun bazı kısımlarını yöneten bir Somali krallığıydı. Saltanat, Gobroon Hanedanı tarafından yönetildi. Ajuran Sultanlığı'nın çeşitli vasallarını yenen ve Gobroon Hanesi'ni kuran Geledi askeri İbrahim Adeer tarafından kuruldu. Hanedanı Sultan ardışık saltanatları altında doruk noktasına ulaştı Mahamud İbrahim Geledi ordu kurdu ve başarıyla püskürtüldü Oromo işgalini ve Sultan Yusuf Mahamud İbrahim'i başarıyla Geledi ekonomisini modernize edilerek sırasında Geledi gücünü konsolide, Bardera Fethi 1843 yılında, ve Umman İmparatorluğu'nun hükümdarı Said bin Sultan'dan haraç almaya devam edecekti. Geledi Sultanlarının güçlü bölgesel bağları vardı ve Swahili sahilinde Pate ve Witu Sultanlığı ile ittifaklar kurdular. Ticaret ve Geledi gücü, güçlü Sultan Ahmed Yusuf'un 1878'deki ölümüne kadar güçlü kalmaya devam edecekti. Saltanat nihayet 1908'de İtalyan Somaliland'ına dahil edildi ve 1910'da Osman Ahmed'in ölümüyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Uganda-Tanzanya Savaşı</span>

Uganda-Tanzanya savaşı, Ekim 1978'den Haziran 1979'a kadar süren ve Uganda Devlet Başkanı Idi Amin'in devrilmesiyle sonuçlanan ve Tanzanya lehine sonuçlanmış bir savaştır. 1971'de Idi Amin'in dönemin Devlet Başkanı Milton Obote'yi devirmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere, Obote ile yakın ilişki içindeydi ve 1972'de Uganda'da Obote'nin isyan başlatma girişimini destekledi. Ufak çaplı bir çatışmaya yol açan bu isyan yine Tanzanya Devlet Başkanı'nın desteğiyle son buldu. İki lider arasında gerginlik devam ederken Idi Amin Tanzanya sınırları içerisindeki Kagera Salient'in Uganda'nın yetki alanına alınması gerektiğini iddia etmeye başladı. Sonraki yıllarda Amin rejimi şiddetli tasfiyeler, ekonomik sorunlar ve Uganda Ordusu içindeki memnuniyetsizlik nedeniyle istikrarsızlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Zebihullah Mücahid</span>

Zebihullah Mücahid, Afganistan İslam Emirliği'nin resmi sözcüsü. Uzun süredir Taliban'ın birkaç sözcüsünden biri olarak hizmet ediyor, diğerleri Süheyl Şahin ve Yusuf Ahmedi'dir. Mücahid, genellikle Taliban'ın doğu, kuzey ve orta Afganistan'daki faaliyetleri hakkında yorum yaparken, Ahmedi ise batı ve güney bölgeleri hakkında sözcülük yapmaktan sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Çuhuyiv hava üssü saldırısı</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgali sırasında füze saldırısı

Çuhuyiv hava üssü saldırısı, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu sırasında, Ukrayna'nın Harkiv Oblastı'ndaki, Çuhuyiv'de gerçekleşti.

29 Ekim 2022 tarihinde Somali’nin başkenti Mogadişu’da yaşanan iki arabalı bombalı saldırıda 121 kişi hayatını kaybederken 300 kişi de yaralandı. Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud saldırı için Sunni cihatçı Eş-Şebab grubunu suçladı. Açıklamadan kısa bir süre sonra Eş-Şebab saldırıyı üstlendi. Bu saldırı 14 Ekim 2017’de Mogadişu’da aynı kavşakta gerçekleşen saldırıdan sonraki en çok ölümün yaşandığı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">İkran Tahlil Farah'ın ortadan kaybolması</span>

İkran Tahlil Farah uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası ilişkiler üzerine çalışmalar yürüten ve Somali Milli İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı'nda çalışan bir Somali vatandaşıydı. Haziran 2021'de kaybolan İkran SMİGT'nin siber güvenlik departmanında çalışıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Baydabo Kuşatması</span>

Baydabo Kuşatması, Somali İç Savaşı'nda Temmuz 2008 ve Ocak 2009 arasında gerçekleşen, Eş-Şebab milislerinin Somali Federal Geçiş Hükümeti'nin (FGH) başkentini kuşattığı bir silahlı eylemdi.