İçeriğe atla

2017 İYİ Parti kuruluş kongresi

İyi Parti genel başkanlığı, 2017
Türkiye
25 Ekim 20172017 →
Kayıtlı100 kurucu üye
 
Aday Meral Akşener
Parti İyi Parti
İmza sayısı 100
Yüzde 100%

Seçilen Lider

Meral Akşener

İYİ Parti kurucu kongresi, 2016 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi'nin iptal edilmesinden sonra[1] parti içi muhalefet tarafından kurulan İYİ Partinin yaptığı ilk kongredir. Kongre sonucunda tek aday olan Meral Akşener, oybirliğiyle genel başkan seçilmiştir.[2]

Arka plan

Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden bu yana, MHP'den birçok siyasetçi, partinin Büyük Millet Meclisindeki milletvekillerinin yarısını kaybetmesine neden olan kötü seçim performansı nedeniyle MHP lideri Devlet Bahçeli'ye karşı açıkça liderlik mücadelesi ilan etti. En önde gelen lider adayı Akşener, diğer adaylarla güçlerini birleştirerek MHP tüzüğünde liderlik mücadelesine olanak tanıyacak değişiklikler yapılmasını sağladı. Bu durum 2016 yılı boyunca bir dizi olağanüstü kongre yapma girişimine yol açmış, nihayetinde 19 Haziran 2016 tarihinde bir kongre yapılmış ancak daha sonra mahkeme tarafından iptal edilmiştir.[3] MHP yönetiminin mücadeleden galip çıkmasıyla Akşener ve diğer tüm adaylar daha sonra parti tarafından uzaklaştırıldı.[4]

Eski MHP'li muhaliflerin Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve MHP tarafından getirilen anayasa değişikliklerine karşı çıkmak için birleştiği 2017 anayasa değişikliği referandumu sonrasında, muhalifler yeni bir merkezci siyasi parti kurmak için Akşener liderliğinde birleşti. Aylar süren hazırlıkların ardından İYİ Parti 25 Ekim 2017 tarihinde kuruldu.[5]

Kaynakça

  1. ^ Şafak, Yeni (20 Haziran 2017). "MHP tüzük kurultayı iptal oldu". Yeni Şafak. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  2. ^ "Akşener, İyi Partinin Genel Başkanı Seçildi". Haberler.com. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  3. ^ Şafak, Yeni (20 Haziran 2017). "MHP tüzük kurultayı iptal oldu". Yeni Şafak. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ "Meral Akşener ihraç edildi". birgun.net. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  5. ^ "İyi Parti'nin MDK ve GİK listesi belli oldu". Yeni Çağ Gazetesi. 25 Ekim 2017. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Saadet Partisi, 20 Temmuz 2001'de Necmettin Erbakan ve Recai Kutan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SAADET" şeklindedir. Simgesi hilal ve beş adet yıldızdır. TBMM'de 20 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bahçeli</span> Türk siyasetçi

Devlet Bahçeli, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçidir. Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı'dır. Ülkü Ocaklarının kurucularından olan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1999-2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan ANASOL-M Koalisyon Hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Koalisyon ortaklarıyla birlikte Rahşan Affı'nı çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Meral Akşener</span> Türk siyasetçi

Meral Akşener, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçidir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur, yüksek lisans, ardından doktora yaparak "tarih doktoru" unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Partisi</span> Azerbaycanda siyasi parti

Müsavat Partisi, Azerbaycan'ın en eski siyasi partisidir. İlk defa 1911 yılında kuruldu. 1920 yılında Azerbaycan SSC Yönetimi tarafından yasaklandı. Azerbaycan'ın tekrar bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında yeniden kuruldu. 2023 yılı itibarıyla ne yerel, ne genel yönetimde, ne de hükûmette temsil edilmektedir. Parti Yeni Azerbaycan Partisi iktidarına muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Özdağ</span> Türk siyasetçi

Ümit Özdağ, Türk siyaset bilimci, akademisyen, yazar ve siyasetçi. Zafer Partisi'nin kurucusu ve mevcut genel başkanı, İstanbul eski milletvekilidir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra akademisyen olarak çalıştı. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin ve hâlen yönetim kurulu başkanlığını yaptığı 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Vakfının kuruluşunda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Usta</span> Türk politikacı

Erhan Usta, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İYİ Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

İYİ Parti, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "İYİ PARTİ" şeklindedir. Simgesi güneş ve parti isminin Kayı boyu bayrağından esinlenilerek yazılmasıdır. TBMM'de 30 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel başkanı Müsavat Dervişoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimdir. 2018 Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapıldı. Seçim, normal şartlarda 3 Kasım 2019'da yapılması öngörülüyordu. Erkene alınmasının nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli tarafından 2017 referandumda kabul gören anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için daha fazla beklenmemesi gerekçe olarak gösterilmiştir. Bunu takiben, 2018 seçimleri ile birlikte başbakanlık makamı kalktı ve başkanlık sisteminin ilk hükûmeti göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Dervişoğlu</span> Türk siyasetçi

Dursun Müsavat Dervişoğlu, Türk iş insanı, siyasetçi ve İYİ Parti genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 28. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2023 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesini belirlemiş olan seçimlerdir. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir konuşmasında 1950 seçimlerine atıfta bulunarak seçimlerin 14 Mayıs 2023'te yapılabileceğinin işaretini vermiştir ve bu tarih, bazı muhalif partiler tarafından seçim tarihi olarak kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Alternatif Partisi</span> Azerbaycanda muhalif siyasi parti (REAL)

Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Azerbaycan'da 2009'da anayasa değişikliği referandumuna itiraz olarak kurulan hareket. Hareket 2018'de siyasi partiye çevrildi. 31 Ağustos 2020'de Adliye Bakanlığı'nca resmî devlet kaydına alındı.

<span class="mw-page-title-main">2016 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi</span>

2016 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi, Milliyetçi Hareket Partisi tüzüğünde önerilen değişiklikleri yapmak ve yeni bir genel başkan seçmek için toplanması planlanan kongreydi. Başlangıçta 15 Mayıs 2016'da yapılması planlanıyordu ancak mahkeme kararıyla yargı çatışması oluştuğu için kongre ertelendi. Yargıtay, kongrenin devamına hükmedince parti yönetim kurulu 10 Temmuz 2016 tarihini vermiştir. Mahkemenin oluşturduğu komite ise kongrenin yapılma tarihi olarak 19 Haziran gününü kararlaştırmıştır. MHP yönetimi kongreyi tanımayacağını deklare etmesine rağmen parti içi muhalefet, tüzük değişikliği konusunda başarılı olmuştur. Yapılması beklenen seçim ise yönetimin Yüksek Seçim Kuruluna başvurusuyla ertelenmiştir. Bu da, parti içi muhalefette tepkiye yol açtı ve İYİ Parti'nin kurulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">2. İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı</span>

2. İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı, 12 Ağustos 2018 tarihinde yapılmış olan İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı'dır.

3. İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı, 25 Mayıs 2019 tarihinde yapılmış olan İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı'dır.

<span class="mw-page-title-main">5. İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı</span>

5. İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı, 27 Nisan 2024 tarihinde yapılan İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı'dır.