İçeriğe atla

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu 'Evet' kampanyası

Kararımız Evet
Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından kampanya boyunca kullanılan “Kararımız evet” sloganı
Kampanya2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu
DurumKazandı
Slogan
  • Daima millet kararımız evet
  • Güçlü Türkiye için ben de varım
  • Türkiye için vazgeçilemez bir yeminimiz var
Türkiye
 Türkiye anayasa değişikliği referandumu
 
16 Nisan 2017 Pazar
Kampanyalar


Renkler, oy pusulasına göre ayarlanmıştır

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu 'Evet' kampanyası, 16 Nisan'da gerçekleşecek olan referandumda 'Evet' oyunun kullanılmasına yönelik çağrı yapan çeşitli siyasi partiler, oluşumlar ve basın kuruluşları tarafından yürütüldü. Kampanyanın başarılı olmasında Türkiye, uygulanmakta olan parlamenter sistemi terk ederek başkanlık sistemine geçiş yapacak. 'Evet' kampanyası, 'Hayır' kampanyası yürüten çeşitli parti ve oluşumlarla yarışmaktadır. Her iki kampanya da tek başına aynı yapı ve genellikle siyasi partilerin birbirinden bağımsız düzenlediği siyasi miting ve toplantılarla gerçekleşmektedir.

'Evet' kampanyası büyük ölçüde iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile partinin on iki yıl genel başkanlığını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yürütülmektedir. Buna ek olarak 'Evet' kararı partide çatlaklara yol açan Milliyetçi Hareket Partisi'nin genel merkeze sadık siyasetçileri de kampanya yürütmektedir. 7 Şubat'ta başlaması beklenen kampanya, daha sonra ileri bir tarihe ertelenerek Başbakan Binali Yıldırım tarafından 25 Şubat'ta Ankara'da başlatıldı. Şubat'taki anketlerin 'Evet' oylarını beklenenden düşük göstermesi üzerine Erdoğan, hükûmet yanlısı anket şirketlerine Mart sonuna kadar herhangi bir anket sonucu yayımlamamalarına dair talimat verdi. Oyların gidişatını yükseltmek açısından AK Parti ve MHP tarafından ortak bir miting yapılması gündeme geldi.[1]

AK Partili Türk bakanların 'Evet' kampanyası yapmak için Hollanda'ya gitmek istemesi Hollanda tarafından hoş karşılanmadı. Hollanda'nın Türk bakanların ülkeye girişini engellemesi, Mart ayında bir diplomatik krize sebep oldu.

Şarkılar

Siyasi partiler

Parti Genel başkan(lar) Siyasi pozisyon Slogan Kay.
AK PartiAdalet ve Kalkınma PartisiBinali YıldırımSağKararımız Evet [2]
MHPMilliyetçi Hareket Partisi (parti yönetimi) Devlet BahçeliAşırı sağTürkiye için vazgeçilemez bir yeminimiz var [3]
BBPBüyük Birlik Partisi (parti yönetimi) Mustafa DesticiAşırı sağ [4]
HÜDA PARHür Dava PartisiZekeriya YapıcıoğluAşırı sağ [5]
Yeni DünyaYeni Dünya PartisiEmanullah Gündüz Merkez sağ[6]
KDPKürdistan Demokrat Partisi (Türkiye) Mesut Barzani Geniş kapsamlı[7]
OsmanlıOsmanlı Partisi (koşullu evet) İbrahim Ünye Aşırı sağ [8]
"Kararımız Evet" sloganıyla dağıtılmış çaylar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  2. ^ "Numan Kurtulmuş: Ortak bir referandum kampanyası söz konusu değil". NTV.com.tr. AA. 24 Ocak 2017. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  3. ^ "MHP'nin referandum sloganı: Bu ülke için yeminimiz var, vazgeçilmez". Diken.com.tr. 2 Mart 2017. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  5. ^ "HÜDA PAR 'Yetmez ama evet' dedi". Al Jazeera Türk. 15 Şubat 2017. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2017. 
  6. ^ "Yeni Dünya Partisi'nden Başkanlık Sistemine destek". Hür24. 9 Ocak 2017. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2017. 
  7. ^ "Barzani'nin partisi referandumda evet diyecek". Milli Gazete. 15 Mart 2017. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2017. 
  8. ^ "Osmanlı Parti İktidar Kongresini Yaptı". 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saadet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Saadet Partisi, 20 Temmuz 2001'de Necmettin Erbakan ve Recai Kutan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SAADET" şeklindedir. Simgesi hilal ve beş adet yıldızdır. TBMM'de 20 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1973 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 15. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1973 Türkiye genel seçimleri, 14 Ekim 1973 tarihinde TBMM 15. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">1977 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 16. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1977 Türkiye genel seçimleri, 5 Haziran 1977 tarihinde TBMM 16. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 11. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının belirlenmesi için yapılan seçim. Nisan ayında başlayan ve olaylı geçen süreç 28 Ağustos'ta Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan beşinci halk oylaması

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1961 Türkiye anayasa referandumu</span> Türkiyede yapılan ilk halk oylaması

1961 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye'de yapılan ilk halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan üçüncü halk oylaması

1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye'de yapılan üçüncü halk oylamasıdır. 12 Eylül 1980 darbesi ile getirilen siyasi yasakları kaldıran anayasa referandumu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan altıncı halk oylaması

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye'de Anayasa'da yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %57,88 evet ve %42,12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">2011 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 24. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2011 Türkiye genel seçimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 27. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2018 Türkiye genel seçimleri, 24 Haziran 2018'de yapılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. döneminin 600 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı.

2018 Türkiye genel seçimleri için yapılan anketler, 2018 Türkiye genel seçimleri öncesi anket şirketlerinin yaptırdığı anketlerdir. Aşağıda değişik şirketler tarafından yapılan anket sonuçları verilmiştir. Anketlerin yalnızca kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere hazırlanmış sorular olduğu unutulmamalıdır. Anketlerin bilimsel değer taşıyabilecek bazı bilgileri verilen kaynaklarda mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan yedinci halk oylaması

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017'de gerçekleşen halk oylamasıdır. Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı. Hükûmetteki Adalet ve Kalkınma Partisi ve kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen madde değişiklikleriyle ilgili tartışmalar uzun süre devam ettikten sonra muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğiyle birlikte meclisten geçerek halk oylaması kararı alındı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu 'Hayır' kampanyası</span>

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu 'Hayır' kampanyası, 16 Nisan'da gerçekleşecek olan referandumda 'Hayır' oyunun kullanılmasına yönelik çağrı yapan çeşitli siyasi partiler, oluşumlar ve basın kuruluşları tarafından yürütüldü. Kampanyanın başarılı olması durumunda Türkiye, başkanlık sistemine geçilmesini reddederek mevcut durumda yürürlükte olan parlamenter sistemi devam ettirecekti.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimdir. 2018 Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapıldı. Seçim, normal şartlarda 3 Kasım 2019'da yapılması öngörülüyordu. Erkene alınmasının nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli tarafından 2017 referandumda kabul gören anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için daha fazla beklenmemesi gerekçe olarak gösterilmiştir. Bunu takiben, 2018 seçimleri ile birlikte başbakanlık makamı kalktı ve başkanlık sisteminin ilk hükûmeti göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 28. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2023 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesini belirlemiş olan seçimlerdir. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir konuşmasında 1950 seçimlerine atıfta bulunarak seçimlerin 14 Mayıs 2023'te yapılabileceğinin işaretini vermiştir ve bu tarih, bazı muhalif partiler tarafından seçim tarihi olarak kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi tarihi</span> Türkiyenin siyasi tarihine bakış

Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de cumhuriyet döneminde ardı ardına en fazla seçim kazanan siyasi partidir. Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından partide bulunan Yenilikçiler olarak bilinen grup tarafından 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulmuş, 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde, 1987 yılında Anavatan Partisi'nin iktidar olmasından sonra tek başına iktidara gelen ilk siyasi parti olmuştur. Seçimlerin ardından Abdullah Gül liderliğinde 58. Hükûmet kurulmuş, kısa bir süre sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması ve milletvekili seçilmesiyle beraber liderliğinde 59. Hükûmet kurulmuştur.