İçeriğe atla

2017 Quebec City Cami saldırısı

2017 Quebec City Cami saldırısı
Saldırı sonrası
BölgeQuébec, Québec, Kanada
Tarih30 Ocak 2017
20:45 (DAS (UTC+02.00))
HedefSiviller
Saldırı türü
Silahlı saldırı, nefret suçu
Ölü6
Yaralı17 (5'i ağır)

2017 Quebec City Cami saldırısı, 29 Ocak 2017'de Québec, Kanada'da, Quebec İslam Kültür Merkezi yakınındaki Quebec City Cami'de akşam namazı kılan müslümanlara karşı gerçekleştirilen silahlı saldırı. Akşam namazı bittikten sonra iki silahlı kişi camiden çıkan kalabalığın üzerine ateş açmış, saldırıda altı kişi öldü, on yedi kişi yaralandı.[1] Başbakan Justin Trudeau ve Philippe Couillard, olayı bir "terörist saldırı" olarak nitelendirdi ancak saldırının kim veya kimlerce gerçekleştirildiği bilinmemektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Seyit Aydoğan (30 Ocak 2017). "Kanada'da camiye silahlı saldırı: 6 ölü". Anadolu Ajansı. 30 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  2. ^ "Quebec City mosque attack: 'Five dead' and many injured" (İngilizce). Al Jazeera. 30 Ocak 2017. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namaz</span> İslamda farz olan günlük ibadet

Namaz, İslâm'ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Kur'an'da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur'an'a göre namaz Allah'ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve İbrâhim peygambere öğretilen bir ibadet şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

Cuma namazı, İslâm dininde cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması farz olan iki rekatlık bir namazdır.

<span class="mw-page-title-main">Müezzin</span> camide ezan okumak için görevlendirilen kimse

Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. Ezancı da denilir. Müezzinlik makamı, İslam peygamberi Muhammed zamanından beri vardır. İlk müezzin Bilal-i Habeşi'dir. Müezzin olacak kişinin Kur'an okuyabilmesi ve güzel sesli olması genel olarak kabul edilir.

Tekbir, Arapça Allahu ekber şeklinde ifade edilen İslamî kavram. Allah'ın her şeyden üstün, yüce ve ulu olduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Québec (şehir)</span> Kanadanın Quebec eyaletinin başkenti

Québec, Kanada'nın Québec eyaletinin başkenti olup 2016 yılı nüfus sayımına göre şehir sınırları içindeki nüfusu 531,902 kişidir. Metropoliten alanda ise 800,296 kişi yaşamaktadır. Montreal'den sonra başkenti olduğu aynı adlı Québec ilinin ikinci büyük şehridir. Şehrin tarihi eski merkezi (Vieux-Québec), Meksika hariç, Kuzey Amerikadaki hâlen surları olan tek şehirdir ve 1985'ten beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Şehir Kuzey Amerika'nın en eski şehirlerinden olup kuruluş yılı 1608'dir.

1984 PKK saldırıları, 15 Ağustos 1984 tarihinde Abdullah Öcalan'ın emir ve talimatıyla 21:30 sularında Siirt'in Eruh ve Hakkâri'nin Şemdinli ilçelerine PKK mensuplarınca baskın usulü saldırıdır. Siirt Eruh'a saldıracak grubun liderliğini Mahsum Korkmaz yaparken Hakkari Şemdinli'ye saldıracak grubun liderliğini Abdullah Ekinci yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İmam Ali Türbesi</span>

Irak'ın Necef kentinde bulunan İmam Ali Türbesi (Arapça:حرم الإمام علي ya da kısa adıyla İmam Ali Mescidi veya İmam Ali Camii, İslam'ın Şii itikadına bağlı yaklaşık 200 milyon Müslüman için Suudi Arabistan'da bulunan Kabe ve Medine'de Mescid-i Nebevî' ve Kudüs taki ilk islam kıblesi Mescid-i Aksa dan sonra dördüncü kutsal yerdir. Burası İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ve dördüncü İslam halifesi ve ilk şii imamı olan Ali ibn Ebu Talib'in defnedildği yerdir. Ayrıca Şii inancına göre bu camide İmam Ali'nin yanında Adem ile Havva ve Nuh peygamberin de bedenleri defnedilmiş bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Humus Taarruzu (2012)</span>

Humus Taarruzu, İslam'da kutsal olan Kandil Gecesi'nde ve devamındaki hafta içerisinde Suriye Ordusu'nun halk evlerde ve camilerde iken yaptığı kanlı saldırıdır. 3 Şubat 2012'yi 4 Şubat 2012'ye bağlayan gecede 200 ila 500 kişi ölmüş, 1,200 ila 2,000 kişi ağır veya hafif yaralanmıştır. Bu saldırı gece sırasında olduğu için muhalif askerler ve protestocular çok fazla karşılık verememiştir. Suriye Ordusu camileri ve evleri bombalamıştır. Halk camilere sığınıp, Allah'a dua etmiş bazı insanlar evlerinin bodrum katına sığınmış ancak binalar başlarına yıkılmış ve ölmüşlerdir. Esad'in askerleri evleri basıp insanları öldürmüşlerdir. Bu saldırıya uluslararası birçok tepki gösterilmiştir. Uluslararası toplum bu saldırıyı kınamış ve "vahşi bir katliam" olarak nitelendirmiştir.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Bursa saldırısı</span>

2016 Bursa saldırısı, 27 Nisan 2016'da yerel saatle 17.26'da Ulu Cami yanında, Bursa'nın Osmangazi ilçesinde gerçekleşen, 1 kişinin hayatını kaybettiği 13 kişinin de yaralandığı canlı bomba saldırısı. Ulu Cami avlusunda cenaze namazı kılındığı sırada meydana gelen patlama sonrası saldırının gerçekleştiği bölgeye araç ulaşımı durduruldu.

2005 Hanekin saldırıları, 18 Kasım 2005'te, Irak'ın Hanekin şehrindeki iki Şii camisine bombalı araçlarla düzenlenen intihar saldırıları.

<span class="mw-page-title-main">2017 İstanbul gece kulübü saldırısı</span> Reina Katliamı

2017 İstanbul gece kulübü saldırısı ya da Reina Katliamı, 1 Ocak 2017'de yerel saatle 01:15'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırı. Saldırı sonucunda 39 kişi öldü, 70 kişi ise yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 Sina cami saldırısı</span>

2017 Sina cami saldırısı, 24 Kasım 2017'de, Mısır'da Bir-al-Abed kasabasındaki El-Ravda Camisi'ne, Cuma namazı sırasında yaklaşık 40 silahlı kişi tarafından gerçekleştirilen saldırı.

<span class="mw-page-title-main">2018 Ahvaz saldırısı</span>

2018 Ahvaz saldırısı, 22 Eylül 2018'de İran'ın Ahvaz şehrinde bir askerî geçit törenine düzenlenmiş silahlı saldırıdır. İran bu olayı bir terör saldırı olarak açıkladı. Bu olayda 25 kişi öldü ve 70 kişi de yaralandı. Düzenlenen askerî geçit töreni İran'ın kutsal savunma haftasında yapıldı. Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi örgütü ve Irak ve Şam İslam Devleti örgütünün bu saldırının sorumlusu olduğunu söylendi. Bu saldırı 22 Eylül 2018 tarihinde saat 9'ta ortaya çıktı.

2010 yılında Slovakya'da ülke nüfusunun% 0.1'inden azını temsil eden tahmini 5.000 Müslüman vardı.

Kuzey İrlanda'da İslam 1920 İrlanda Hükûmeti Yasası ile tanınmıştır. Bu yasa 3 Mayıs 1921'de Birleşik Krallık'ta ayrı bir ülke olarak kurulmasından bu yana Kuzey İrlanda'da uygulanmaktadır.

Antigua ve Barbuda'daki İslam istatistikleri, 67.448 olan toplam nüfusun yüzde 0,3'ünü temsil eden toplam Müslüman nüfusun yaklaşık 200 olduğunu tahmin ediyor. Adaların Müslümanlarının çoğu Suriye veya Lübnan asıllı Araplardır. John's'da, Antigua ve Barbuda Uluslararası İslam Cemiyeti ve Amerikan Antigua Üniversitesi Müslüman Öğrenciler Derneği dahil olmak üzere bilinen iki İslami kuruluş vardır. Antigua'da ayrıca bir Ahmediye heyeti de var. John's dışında, Codrington, Barbuda'da Antigua ve Barbuda Müslüman Topluluğu vardır. 2016 yılında bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, toplam sayının 950 civarında olduğunu hesapladı.