G20 veya 20 Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.
BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.
2008 NATO Bükreş zirvesi, 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde Bükreş, Romanya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. Zirvede NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları bir araya geldi. Diğer konuların yanında Arnavutluk ve Hırvatistan ittifaka davet edildi. Makedonya ise Yunanistan ile yaşadığı Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle davet edilmedi. Gürcistan ve Ukrayna Üyelik Eylem Planı'na katılmayı umuyordu; ancak NATO ülkeleri bu talebi Aralık 2008'de görüşmeye karar verdi.
2015 G20 Antalya zirvesi, Dünya'nın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu. 1 Aralık 2014'te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'nın Serik ilçesinin Belek mahallesinde düzenlendi. Zirve Regnum Carya Hotel Kongre Merkezi'nde düzenlendi.
2016 G20 Hangzhou zirvesi, Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onbirincisi. Dönem başkanlığını üstlenen Çin'in ev sahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou'da düzenlenmiştir. Ayrıca Çin'in ev sahipliğindeki ilk G-20 zirvesi olmuştur.
2016 NATO Varşova zirvesi, NATO'nun 8-9 Temmuz 2016 tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen 27. devlet ve hükûmet başkanları zirvesi.
6. BRICS zirvesi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren gelişmekte olan başlıca ekonomilerden oluşan bir grup olan BRICS'in altıncı yıllık diplomatik toplantısıydı. Mevcut beş yıllık zirve döngüsünün ilk ev sahibi ülke olan Brezilya bu zirveye ev sahipliği yaptı; zirve Fortaleza'da gerçekleştirildi. Brezilya daha önce Nisan 2010'da dört üyeli bir BRIC zirvesine ev sahipliği yapmış olsa da, 2014'te ilk tam BRICS zirvesini yapıldı; Brasília'da düzenlenmiş 2010 zirvesine o zaman tam üye olmayıp Aralık 2010'da tam üye olan Güney Afrika nezaketen misafir olarak davet edilmişti. Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner zirvenin özel bir konuğu oldu ve BRICS liderleri kısa bir süre sonra UNASUR mevkidaşları ile bir araya geldi. 6. BRICS zirvesi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na alternatif olması amaçlanan çok taraflı bir kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası'nın resmi açılışıyla sonuçlandı.
2018 Brüksel Zirvesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), 11 ve 12 Temmuz 2018 tarihlerinde Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü devlet başkanları ve hükûmet başkanlarının 29. resmi toplantısıydı.
2019 Londra Zirvesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), devlet başkanları ve hükûmet başkanlarının 30. resmi toplantısıydı. Watford, Hertfordshire, Birleşik Krallık'ta 3 ve 4 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlendi.
2021 G20 Roma zirvesi, 30-31 Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşmesi planlanan Yirmiler Grubu'nun (G20) on altıncı toplantısıdır.
2020 G20 Riyad zirvesi, Yirmiler Grubu'nun (G20) on beşinci toplantısıdır. 21-22 Kasım 2020'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşmesi planlanan zirve, COVID-19 pandemisi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi.
Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi başkanı ya da Avrupa Birliği Liderler Zirvesi başkanı, Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi'nin çalışmalarına başkanlık eden kişidir. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ni yurt dışında temsil etme yetkisi de bulunmaktadır.
Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen, AB ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri, Batı Balkan ülkeleri, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, birlikten ayrılan Birleşik Krallık ve AB katılım müzakereleri dondurulan Türkiye'nin dahil olduğu ülkeleri içeren yeni bir siyasi gruptur.
2022 G20 Bali zirvesi, 20 Grubu'nun (G20) 15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleşmiş on yedinci zirvesidir. Dönem başkanı olan Endonezya'nın devir teslim töreni, Roma zirvesinin kapanışında G20 Başkanlığı Gavel'in İtalya başbakanı Mario Draghi'den Endonezya devlet başkanı Joko Widodo'ya devredildiği bir etkinlik olarak düzenlendi.
2023 G20 Yeni Delhi zirvesi, 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde yapılan, G20 grubunun on sekizinci zirvesidir. Yeni Delhi, Pragati Maidan'daki Bharat Mandapam Uluslararası Sergi-Kongre Merkezi'nde düzenlenmektedir.
2024 G20 Brezilya zirvesi, 2024'te Brezilya'da yapılması planlanan bir zirve olan G20 yaklaşan on dokuzuncu toplantısıdır.[
Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Keneşi Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. 1992-2010 yılları arasında Türk Dili Konuşan Ülkeler zirveleri yılları arasında gerçekleştirilmiştir. 2022 yılından beri Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri olarak düzenlenmektedir.
Malta Zirvesi, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sadece birkaç hafta sonra, 2-3 Aralık 1989'da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George HW Bush ile Sovyet Genel Sekreteri Mikhail Gorbaçov arasında yapılan bir toplantıydı. Bu, Aralık 1988'de New York'ta Ronald Reagan'ın da dahil olduğu bir toplantının ardından geldi. Zirve sırasında Bush ve Gorbaçov Soğuk Savaş'ın sona erdiğini ilan ettiler, ancak bunun gerçekten böyle olup olmadığı tartışma konusu. Dönemin haberlerinde, Britanya başbakanı Winston Churchill, Sovyet Genel Sekreteri Joseph Stalin ve ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in Avrupa için savaş sonrası bir plan üzerinde anlaşmaya vardığı Yalta Konferansı'ndan sonra Malta Zirvesi'nin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli zirvelerden biri olduğu belirtiliyordu.