İçeriğe atla

2016 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan

Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan
IOC kodu AZE
NOCAzerbaycan Millî Olimpiyat Komitesi
Resmî sitewww.noc-aze.org (Azerice) (İngilizce)
2016 Yaz Olimpiyatları'nda
Sporcular18 sporda 56 sporcu
Bayrak taşıyıcısıTeymur Memmedov (açılış)[1]
Hacı Aliyev (kapanış)
Madalyalar
Derece: 39
Altın
1
Gümüş
7
Bronz
10
Toplam
18
Olimpiyatlar tarihi (özet)
Yaz Olimpiyatları
Kış Olimpiyatları

Azerbaycan, 5-21 Ağustos tarihlerinde Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 18 farklı branşta 56 sporcu ile temsil edilmiştir.

Uluslararası Halter Federasyonu, organizasyon öncesi (22 Haziran 2016'da) Azerbaycan'ı, daha önceki şampiyonlarda birçok haltercinin doping maddesi kullandığı gerekçesiyle men etmişti.[2]

Madalyalar

Madalya Sporcu Spor Kategori Tarih
11 AltınRadik İsayevTekvandoErkekler +80 kg20 Ağustos
22 GümüşRüstem Orucov[3]JudoErkekler 73 kg8 Ağustos
22 GümüşElmar Kasımov[4]JudoErkekler 100 kg11 Ağustos
22 GümüşMariya StadnikGüreşKadınlar serbest 48 kg17 Ağustos
22 GümüşValentin DemyanenkoKanoErkekler C-1 200 metre18 Ağustos
22 GümüşTuğrul AskerovGüreşErkekler serbest 65 kg21 Ağustos
22 GümüşLorenzo SotomayorBoksErkekler hafif velter sıklet21 Ağustos
22 GümüşHetag GazyumovGüreşErkekler serbest 97 kg21 Ağustos
33 BronzSabah ŞeriatiGüreşErkekler grekoromen 130 kg15 Ağustos
33 Bronzİnna Osipenko RadomskaKanoKadınlar K-1 200 metre16 Ağustos
33 BronzResul ÇunayevGüreşErkekler grekoromen 66 kg16 Ağustos
33 BronzPatimat AbakarovaTekvandoKadınlar 49 kg17 Ağustos
33 BronzKamran ŞahsuvarlıBoksErkekler orta sıklet18 Ağustos
33 BronzNataliya SinişinGüreşKadınlar serbest 53 kg18 Ağustos
33 BronzHacı AliyevGüreşErkekler serbest 57 kg19 Ağustos
33 BronzCebrail HasanovGüreşErkekler serbest 74 kg19 Ağustos
33 BronzMilad BeygiTekvandoErkekler 80 kg19 Ağustos
33 BronzŞerif ŞerifovGüreşErkekler serbest 86 kg21 Ağustos

Bisiklet

Yol

Sporcu Kategori Derece Sıra
Maksim Averin Erkekler yol yarışı Tamamlayamadı
Olena Pavluhina Kadınlar yol yarışı 3:59:05 35

Pist

Sprint
Sporcu Kategori Elemeler 1. Tur 1. Repesaj 2. Tur 2. Repesaj Çeyrek final Yaru final Final
Derece
Hız (km/sa)
Sıra Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Rakip
Derece
Hız (km/sa)
Sıra
Olga İsmailovaKadınlar sprint11.152
64,562
18 Q James (GBR)
M
 Meares (AUS)
 van Riessen (NED)
M
Elendi
Keirin
Sporcu Kategori 1. Tur Repesaj 2. Tur Final
Sıra Sıra Sıra Sıra
Olga İsmailovaKadınlar keirin 4 R4 Elendi

Kaynakça

  1. ^ "Details of selecting boxer Teymur Mammadov as a flag bearer of Azerbaijani team unveiled". Report Information Agency. 24 Haziran 2016. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2016. 
  2. ^ "Strong statement by the IWF Executive Board". 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Azerbaijan wins first Rio Olympics medal". 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Gasimov claims Azerbaijan's second medal at Rio 2016". 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> 4. Azerbaycan cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği</span>

Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği Azerbaycan'da futbolu düzenleyen kurumdur. Azərbaycan Premyer Liqası ve Azerbaycan millî futbol takımını düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları</span>

2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın vize politikası</span>

Azerbaycan hükümeti, belirli ülkelerin vatandaşlarına, belirli bir süre için vize almak zorunda kalmadan, umumi Azerbaycan pasaportu ile turizm veya iş amaçlı Azerbaycan ziyareti ve diplomatik ve hizmet pasaportu ile resmî amaçlı Azerbaycan ziyareti için giriş izni verir. Diğer ülkelerin vatandaşları, Azerbaycan Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden veya konsolosluklarından, Azerbaycan'a seyahat etmeden önce vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Şerif Şerifov</span> Azerbaycanlı güreşçi

Şerif Şerifov, Azerbaycan adına güreşen Avar güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması</span>

Aşağıdaki madalya sıralaması, Rio de Janeiro'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında ulusal olimpiyat komitelerine bağlı sporcular tarafından kazanılan altın madalya sayısına göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Avustralya</span>

2016 Yaz Olimpiyatları'nda Avustralya, 26 farklı spor branşında 421 sporcu ile temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan askerî tarihi</span>

Modern Azerbaycan ordusunun tarihi, 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri 26 Haziran 1918'de kurulduğunda, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne dayanmaktadır. ADR Savunma Bakanı Dr. Khosrov bey Sultanov olmuştur. Bakanlık resmi olarak kurulduğunda, General Samet bey Mehmandarov, bakan ve Lt-Gen, Aliağa Şıhlinski yardımcısı oldu. ADR Ordusu Genelkurmay Başkanı Maj-Gen'di. Habib Bey Salimov, Mammad Bey Şulkevich ve Maj-Gen. Abdulhamid Bey Gaytabaşı da rehber oldular.

Samira Azer kızı Efendiyeva veya sahne adıyla Samira Efendi ya da sadece Efendi, Azeri şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belçika ilişkileri</span>

Belçika Krallığı, 31 Aralık 1991'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Azerbaycan, 20 Şubat 1992'de Belçika ile diplomatik ilişkiler kuran ilk eski Sovyet ülkesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaş

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Cebrail Hasanov</span>

Cebrail Hasanov, Azerbaycanlı güreşçi. 2016 Yaz Olimpiyatları serbest stil güreşte 74 kg kategorisinde bronz madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti, Azerbaycan'nın iç istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup iç istihbarat ve istihbarata karşı koyma görevlerinden sorumludur. Merkezi başkent Bakü'de Parlamento Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan demografisi</span>

Bu makale, nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim seviyesi, sağlık, ekonomik durum, dini inanç ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere Azerbaycan nüfusunun demografik özellikleri hakkındadır.