İçeriğe atla

2016 G20 Hangzhou zirvesi

2016 G20 Hangzhou zirvesi
MekanHangzhou Uluslararası Sergi Merkezi
KonumHangzhou, Zhejiang
Ülke Çin
İlk düzenlenme4-5 Eylül 2016
KatılımG-20 üyeleri
Resmî web sitesig20.org

2016 G20 Hangzhou zirvesi, Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onbirincisi. Dönem başkanlığını üstlenen Çin'in ev sahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou'da düzenlenmiştir. Ayrıca Çin'in ev sahipliğindeki ilk G-20 zirvesi olmuştur.

Gündem

Zirve öncesinde liderler ikili görüşmelerde bulunmuştur. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise 2016 yılı küresel ekonomik büyüme tahminlerinin daha da aşağı düşürülebileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.[1] Zirve gündeminde ise uluslararası ticaretin dengeli büyümesi ve gelişmesi, küresel barış, küresel terörizm, mülteci krizi, Suriye İç Savaşı, Ukrayna Krizi ve ekonomileri etkileyecek istikrar ortamının oluşturulması gibi konular yer almıştır.[2] Bu doğrultuda yapılan zirveye BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim gibi isimler de katılmıştır.[3] Zirve sonrasında uluslararası yatırımların ve ticaretin artırılacağı, vergi kaçakçılığına karşı daha etkili bir politika izleneceği ve enerji yönetiminin küresel hale geleceği gibi konularda uzlaşı sağlandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 ülkelerinin küresel ticaretteki düşüşün durdurulması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Zirvede görüşülen diğer konular ise Avrupa Komisyonu'nun Apple'a verdiği 13 milyar Euro'luk vergi cezası ve Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma referandumunun etkileri oldu.[1] Ayrıca Paris iklim değişikliği konferansında hazırlanan anlaşma Çin ve ABD tarafından da imzalandı.[4] Mülteci Krizi küresel bir sorun olarak tanımlandı.[5] Zirvede BRICS ülkeleri de bir araya geldi.[6]

Katılımcı liderler

Davet edilen konuklar

Kaynakça

  1. ^ a b "G20'den ortak karar: Büyümeyi ateşleyelim". Habertürk. 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  2. ^ "G20 Hangzhou Zirvesi'nden ilk gün notları". Sabah. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  3. ^ "Çin'deki G20 zirvesinde gündem Suriye ve terör". borsagundem.com. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  4. ^ "G20 Zirvesi küresel ticaretin korunması mutabakatıyla sona erdi". Euronews. 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  5. ^ "BRICS Liderleri G 20 Zirvesi'nde bir araya geldi". Sözcü. 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  6. ^ "Çin'de G20 bilançosu". Deutsche Welle. 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Para Fonu</span> uluslararası finans kurumu

Uluslararası Para Fonu, küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">G20</span> 19 ülke, Afrika Birliği ve ABden oluşan uluslararası forum

G20 veya 20 Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği</span> Asya-Pasifik ülkeleri ekonomik forumu

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği ya da APEC Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin %60'ını temsil eden ve bölgesel ekonomik, iş birliği, ticaret ve yatırım konularının paylaşıldığı uluslararası bir örgüttür. Üye ülkelerin bakanlarının yıllık toplantıları da dahil olmak üzere örgütün tüm eylemleri APEC Sekreterliği tarafından yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">BRICS</span> ekonomik birlik

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.

2001 Türkiye ekonomik krizi, 21 Şubat 2001 tarihinde patlak veren, Türkiye'nin yıllardır karşılaştığı siyasi ve ekonomik sorunların bir sonucu olarak hem finansal piyasalar hem de Türk Lirası'nin değeri üzerinde yıkıcı etkilerle sonuçlanmış bir ekonomik krizdir.

<span class="mw-page-title-main">2015 G20 Antalya zirvesi</span>

2015 G20 Antalya zirvesi, Dünya'nın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu. 1 Aralık 2014'te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'nın Serik ilçesinin Belek mahallesinde düzenlendi. Zirve Regnum Carya Hotel Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Varşova zirvesi</span> 28. NATO zirvesi

2016 NATO Varşova zirvesi, NATO'nun 8-9 Temmuz 2016 tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen 27. devlet ve hükûmet başkanları zirvesi.

<span class="mw-page-title-main">G7</span> Dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkesinin bulunduğu uluslararası organizasyon

G7, yedi ülkenin arasında uluslararası bir birliktir. Grup Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">2017 G20 Hamburg zirvesi</span>

2017 G20 Hamburg zirvesi, Dünyanın en büyük ekonomiye sahip 19 ülkesi ile Avrupa Birliği'nin oluşturduğu G20 'nin 12. olağan zirvesi. Zirve 7-8 Temmuz 2017 tarihinde Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Asya ekonomisi</span> Kıta Ekonomisi

Asya ekonomisi, 49 farklı devlette yaşayan 4.4 milyardan fazla insandan oluşur. Altı devletin kısmen Asya'da olmakla birlikte, ekonomik ve siyasi açıdan başka bir bölgeye ait olduğu düşünülmektedir. Asya dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik bölge ve SAGP'ye göre GSYİH bakımından en büyük kıtasal ekonomidir. Çin, Japonya ve Hindistan dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır. Dahası, Asya, Japon ekonomik mucizesinden (1950-1990) başlayarak, Güney Kore'deki Han Nehri Mucizesi (1961-1996) ve Çin'deki ekonomik patlama (1978-2013) ile dünyanın en uzun ekonomik patlamasının merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">2014 BRICS zirvesi</span>

6. BRICS zirvesi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren gelişmekte olan başlıca ekonomilerden oluşan bir grup olan BRICS'in altıncı yıllık diplomatik toplantısıydı. Mevcut beş yıllık zirve döngüsünün ilk ev sahibi ülke olan Brezilya bu zirveye ev sahipliği yaptı; zirve Fortaleza'da gerçekleştirildi. Brezilya daha önce Nisan 2010'da dört üyeli bir BRIC zirvesine ev sahipliği yapmış olsa da, 2014'te ilk tam BRICS zirvesini yapıldı; Brasília'da düzenlenmiş 2010 zirvesine o zaman tam üye olmayıp Aralık 2010'da tam üye olan Güney Afrika nezaketen misafir olarak davet edilmişti. Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner zirvenin özel bir konuğu oldu ve BRICS liderleri kısa bir süre sonra UNASUR mevkidaşları ile bir araya geldi. 6. BRICS zirvesi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na alternatif olması amaçlanan çok taraflı bir kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası'nın resmi açılışıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">BRICS-Türkiye ilişkileri</span>

BRICS-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkeleri ile arasındaki uluslararası ilişkilerdir. BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içinde olmaları nedeniyle dünyanın yakından takip ettiği ülkelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 G20 Roma zirvesi</span>

2021 G20 Roma zirvesi, 30-31 Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşmesi planlanan Yirmiler Grubu'nun (G20) on altıncı toplantısıdır.

2020 G20 Riyad zirvesi, Yirmiler Grubu'nun (G20) on beşinci toplantısıdır. 21-22 Kasım 2020'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşmesi planlanan zirve, COVID-19 pandemisi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Clément Beaune</span> Fransız siyasetçi

Clément Beaune Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">9. Türk Devletleri Teşkilatı Semerkant Zirvesi</span>

Dokuzuncu Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi, Türk Devletleri Teşkilatı Semerkant Zirvesi ya da resmî adıyla Türk Devletleri Örgütü Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı zirvesi, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 11 Kasım 2022 tarihinde Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlediği zirvedir.

<span class="mw-page-title-main">2022 G20 Bali zirvesi</span>

2022 G20 Bali zirvesi, 20 Grubu'nun (G20) 15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleşmiş on yedinci zirvesidir. Dönem başkanı olan Endonezya'nın devir teslim töreni, Roma zirvesinin kapanışında G20 Başkanlığı Gavel'in İtalya başbakanı Mario Draghi'den Endonezya devlet başkanı Joko Widodo'ya devredildiği bir etkinlik olarak düzenlendi.

2023 G20 Yeni Delhi zirvesi, 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde yapılan, G20 grubunun on sekizinci zirvesidir. Yeni Delhi, Pragati Maidan'daki Bharat Mandapam Uluslararası Sergi-Kongre Merkezi'nde düzenlenmektedir.

2024 G20 Brezilya zirvesi, 2024'te Brezilya'da yapılması planlanan bir zirve olan G20 yaklaşan on dokuzuncu toplantısıdır.[

G20 veya Group of Twenty, küresel ekonomik sorunları, uygun fiyatlı ve erişilebilir sağlık hizmetlerini ve teknolojik gelişmeleri ele almak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için dünyanın önde gelen ekonomilerini bir araya getiren uluslararası bir forumdur.