İçeriğe atla

2016 Erivan rehine krizi

2016 Erivan rehine krizi

Erebuni ilçe karakolunu ele geçiren isyancı grubun öncüsü Pavlik Manukyan (ortada) ve silah arkadaşları
Tarih17 Temmuz 2016 - 31 Temmuz 2016
Bölge
Sebep Muhalif politikacı Jirayr Sefilyan'ın 20 Haziran'da tutuklanması
Sonuç Sona erdi, karakola saldıran silahlı grup teslim oldu.
Taraflar
Ermenistan Hükümeti
  • Sasna dzrer örgütü
  • Hükümet karşıtı protestocular
Komutanlar ve liderler
  • Pavlik Manukyan
    * Arayik Khandoyan
  • Çatışan birlikler
  • Ulusal Güvenlik Servisi
    * Ermenistan Emniyet Müdürlüğü
  • Sasna dzrer üyesi silahlı isyancılar
    * Hükümet karşıtı sivil protestocular
  • Güçler
    Bilinmiyor 30 isyancı
    20 bin protestocu
    Kayıplar
    2 ölü
    Toplam 79 yaralı, 20'den fazla gözaltı

    17 Temmuz 2016 tarihinde, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın Erebuni semtinde bir polis karakolu, kendilerini Sasna dzrer (Ermenice: Սասնա ծռեր) olarak adlandıran silahlı bir grup tarafından basıldı ve karakolun içinde bulunan 9 kişi, bu silahlı grup tarafından rehin alındı. Olayın cereyan ettiği ilk gün, karakolu rehin alan grup ile Ermenistan polisi arasında çıkan çatışmada 1 polis hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Saldırıyı düzenleyen isyancılar,[1] 20 Haziran'da tutuklanan muhalif parti lideri Jirair Sefilyan'ın serbest bırakılmasını ve mevcut devlet başkanı Serj Sarkisyan'ın istifa etmesini talep etti.[2]

    Arka plan

    Dağlık Karabağ sorununda mevcut hükûmetin politikasını şiddetle eleştiren muhalif politikacı Jirayr Sefilyan, 2006'da ‘cebir ve şiddet kullanarak hükümeti devirmeye teşebbüs’ suçlamasıyla tutuklanmış ve 18 ay hapis yattıktan sonra 2008'de serbest kalmıştı. Ocak 2015'te ise Dağlık Karabağ'a girmek isteyen Sefilyan ve parti arkadaşları, polis tarafından şiddetle engellendi ve Sefilyan da dahil olmak üzere çoğu partili yaralandı.

    Nisan 2015'te darbe hazırlığında olduğu şüphesiyle tekrar tutuklanan Sefilyan ve çoğu destekçisi, kısa süre sonra tekrar serbest bırakıldı. 20 Haziran 2016'da ise Sefilyan, pek çok çok kamu binası ve telekomünikasyon merkezinin ele geçirilmesine ilişkin planları olduğu ve yasadışı silah sakladığı iddiasıyla üçünncü defa tutuklandı.[3]

    Tüm bu süreçlere tepki vermek isteyen Sefilyan'ın 30 silâhlı destekçisi, sasna dzrer adıyla 29 Temmuz 2016'da Erebuni polis karakoluna baskın düzenledi. İsyancılar ilerleyen günlerde şu açıklamayı yaptı:

    Jirayr Sefilyan ve onun destekçileri yıllar boyunca barışçıl bir şekilde Ermenistan'daki durumu değiştirmeye çalıştı. Bunun sonucunda Sefilyan tutuklandı, onun destekçileri ise baskılara uğruyor.[4]

    —cquote

    Saldırı

    17 Temmuz 2016 sabahı 05.30'da internet üzerinden yayınlanan bir bildiride muhalif lider Jirayr Sefilyan'ın uzun zamandır Ermenistan için iyi işler yapmaya çalıştığını, ancak hem Sefilyan'a hem de destekçilerine tehdit, baskı ve engeller uygulandığı; bu sebeple artık silahla mücadeleye başlayanacağı duyuruldu. Bildiride Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın Karabağ sorununu Azerbaycan'a toprak vererek çözmeyi hedeflediği, buna izin verilemeyeceği belirtildi ve halka Ermenistan'ın bekası için sokağa inmeleri çağrısı yapıldı.[5]

    Baskın

    Bildirinin yayınlanmasının akabinde 30 silâhlı protestocu Erebuni polis karakoluna baskın düzenledi. İlk anda 9 polis memuru rehin alındı, kısa sonra ikisi serbest bırakıldı. Çatışma sırasında bir polis memuru yaralanarak hayatını kaybetti.

    İsyancılarla hükûmet arasında arabuluculuk yapan General Vitaly Balasanyan, rehin alınanlar arasında Erivan Emniyet Müdür Yardımcısı Valery Osipyan'ın bulunduğunu açıkladı. İsyancılar, sağlık durumu kötüleşen bir rehineyi ertesi gün serbest bıraktı.

    Ermenistan Ombudsmanlığı ise hükûmet güçlerinin gözaltına aldığı kişilerin darp ve diğer hak ihlallerine maruz kaldıklarına yönelik şikâyetler olduğunu kaydetti. Şikâyetlerin artması üzerine Ermenistan Barosu, gözaltına alınanlara ücretsiz olarak gönüllü avukatlık hizmeti verileceğini duyurdu. Muhalif milletvekili Nikol Paşinyan, Erebuni karakolunu ziyaret ederek isyancılarla görüştü, taleplerini dinledi, sakin olmaları konusunda çağrıda bulundu. Grup ise kendilerine ateş açıldığı takdire cevap vereceklerini ve asla teslim olmayacaklarını söyledi.

    Khorenatsi Caddesi'nde protestocular, 20 Temmuz

    18 Temmuz'da yaklaşık 1500 sivil protestocu, isyancı gruba destek olmak amacıyla ve krizin barışçıl yollarla sona ermesi talebiyle işgal edilen karakol yakınlarında bir miting düzenledi. Ancak protestolar sırasında polise taş ve ışık bombası gibi nesneler fırlatılmaya başlanınca polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.[6] Ertesi gün protestocular, daha geniş katılımlı bir yürüyüş düzenledi ve Cumhuriyet Meydanı'na gidildi.

    İsyancı grup 24-25 Temmuz boyunca üç polis aracını ateşe verdi. Polis de karakola giden elektrik hatlarını kesti.[7] 25 Temmuz gecesi ise Erivan'ın merkezinde Miras Partisi'nin çağrısıyla toplanan 4-5 bin kişilik kalabalık grup yürüyüş düzenlendi.[8]

    29 Temmuz 2016 tarihinde, karakola doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 20 bin kişilik protestocu sivil grup ile polis arasında çıkan çatışmada 75 kişi yaralandı, 14 gazeteci olay sırasında saldırıya uğradı, 20'den fazla kişi gözaltına alındı.[9] 30 Temmuz 2016 tarihinde, silahlı grubun rehin aldığı karakol binasından açılan ateş sonucu 1 polis hayatını kaybetti.[10]

    30 Temmuz'da polis karakolundan 400-500 metre uzaklıkta bulunan bir polis memurunun araç içinde otururken bir keskin nişancı tarafından vurulduğu ve hayatını kaybettiği açıklandı. Hükûmet, bu cinayetin faili olarak isyancı grubu suçladı. İsyancılar ise iddiaları reddetti. Yaşanan olaylardan sonra Erebuni'de gösteri yürüyüşlerine yasak getirildi. Binlerce protestocu bu sefer Özgürlük Meydanı'nda toplanıp kentin işlek caddelerinden Bağramyan'a yürüyüp oturma eylemiyle bu bölgeyi trafiğe kapadı. Aynı gün Kajik Grigoryan adlı bir protestocu kendi üzerine benzin dökerek kendini ateşe verdi.[11] Vücudunun %50'si ağır bir şekilde yanan Grigoryan, 2 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

    31 Temmuz 2016 tarihinde polis güçleri, isyancıların teslim olmaması hâlinde binaya zorla girileceğini söyledi. Bunun ardından karakolu rehin alan silahlı grup, güvenlik güçlerine teslim oldu.[12] Ancak isyancılar polisten çekindikleri için değil, halkı sokağa dökmeyi başardıkları için isyanı sonlandırdıklarını söyledi.[13]

    Rehine krizi sona ermesine rağmen sivil protestolar 1-11 Ağustos boyunca sürdü. 4 Ağustos'taki protestolar sırasında 20 kişi gözaltına alındı.

    Tepkiler

    Yerel

    • Sosyal Demokrat Hınçak Partisi, ülkedeki iç sorunları silâhlı protestolarla çözmeye çalışmanın ülkeye yarar vermekten ziyade mevcut problemleri daha da derinleştirip ülkeyi çıkmaza sürükleyeceğini söyledi.
    • Miras Partisi Genel Başkanı Raffi Hovannisian yaptığı yazılı açıklamada tüm suçun hükûmette olduğunu söyleyerek sorunların çözümüne imkân vermeyen hükûmeti hukuksuzluk ve diktaya başvurmakla suçladı. Ayrıca derhal erken seçimlere gidilmesini önerdi.[14]
    • Ulusal Güvenlik Servisi'nin yaptığı açıklamalarda silahlı protestocular hakkında ‘terörist’ ifadesinin kullanması muhalif çevrelerden eleştiriler gelmesine sebep oldu.

    Uluslararası

    •  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
    •  Avrupa Birliği Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, isyancılara vakit kaybetmeden krizi diyalog yoluyla sonlandırmalarını; hükûmete de demokratik ilkelere ve hukuka bağlı kalmasını söyledi.[15]

    Galeri

    Kaynakça

    1. ^ "Gunmen seize police HQ in Yerevan: 1 killed, 4 wounded (Updating)". 29 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
    2. ^ "'Terrorists' seize police HQ in Armenia's capital, kill 1, take hostages". 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
    3. ^ "Ermenistan'da muhalif hareket üyesi tutuklandı". Agos. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2016. 
    4. ^ "Ermenistan'da silahlı bir grup polis merkezini bastı, rehineler var". Agos. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
    5. ^ "Ermenistan'ı sarsan karakol baskını". Agos. 22 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
    6. ^ "Armenia: Protests in Yerevan over hostage crisis turn violent". The Indian Express. 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
    7. ^ "Gunmen occupying Yerevan police station refuse to surrender". PressTV. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2016. 
    8. ^ "Ermenistan'da polis merkezi baskınında iki kişi yaralı". Agos. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2016. 
    9. ^ "Dozens Injured In Police Clashes With Protesters In Yerevan". 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
    10. ^ "Second Officer Killed in Ongoing Occupation of Yerevan Police Station". 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
    11. ^ "Man tries to torch himself in Yerevan's Baghramyan street (PHOTOS)". NEWS.am. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
    12. ^ "Armed group holding police precinct in Yerevan surrendering". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
    13. ^ "Ermenistan'da 'Sasun Delileri' teslim oldu". Agos. 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2016. 
    14. ^ "HERITAGE PARTY CONDEMNS: ARMENIA ON THE BRINK OF POLICE STATE". www.heritage.am/. 4 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
    15. ^ "Thorbjørn Jagland calls for political dialogue to solve the crisis in Yerevan". Panorama.am. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

    Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

    <span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

    Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

    <span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

    Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

    <span class="mw-page-title-main">2011 Mısır Devrimi</span> ayaklanma

    2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

    2011-2013 Dera ili çatışmaları, Arap Baharı'nın bir parçası olan ve 15 Mart 2011'de başlayıp hala sürmekte olan Suriye İç Savaşı'nın, İkinci Aşama olarak adlandırılan evresinde, 13 Ekim 2011'de başlayıp, yaklaşık 6 ay sürerek, Birleşmiş Milletler'in katkılarıyla, ülke genelinde, sonradan ihlal edilecek bir ateşkes ilan edildiği, 14 Nisan 2012 tarihine kadar Dera İli'nde sürmüş olan çatışmalara verilen addır ve Suriye Ayaklanması'nın önemli bir parçasıdır. Ülkede ayaklanmanın başladığı yer, bölgedeki Dera kenti olduğu için, stratejik bir öneme de sahiptir.

    <span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

    Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

    <span class="mw-page-title-main">Belgrad'da eşcinsellik karşıtı protesto</span>

    Belgrad'da eşcinsellik karşıtı protesto, Sırp LGBT'leri ve LGBT Onur Yürüyüşü'nü hedef alan homofobik protestolardır. 10 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen Gey Onur Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen Sırbistan'da LGBT haklarını desteklemek için yapılacak olan LGBT Onur Yürüyüşü'nün LGBT karşıtı kişilerin hedefi olması sonucunda ertelenmiş ve yapılamamıştır. Geçit Belgrad'da 2001 yılından itibaren düzenlenmeye başlamış, 2009 yılı ve sonrasında planlanan Onur Yürüyüşü LGBT bireylerin can güvenliği olmadığı, homofobik kişilerce tehdit söylemleri ve tutumları sergilendiği için ertelenmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Kobani Olayları</span> 7-12 Ekim 2014 tarihinde Türkiyede çıkan eylemler

    Kobani Olayları veya 6-7 Ekim Olayları, IŞİD'in Kobani'yi kuşatmasına karşılık YPG militanlarının Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen 62. Türkiye Hükûmeti'ne tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulunun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışmalar bütünü. Silahlı çatışmalar, YDG-H üyelerinin öncülüğünde başlatıldı ve daha sonra HÜDA-PAR taraftarlarının ve ülkücülerin de çatışmalara katılımıyla ve ardından polis güçlerinin müdahaleleriyle büyüdü. Olaylar sırasında güneydoğu Anadolu'da Türk güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında meydana gelen ve can kayıplarıyla sonuçlanan çatışmalar da gerginliğin tırmanmasına katkıda bulundu.

    Tariş Olayları, İzmir'de TARİŞ'e bağlı fabrikalarda silah ve patlayıcı madde bulunduğuna dair haberler üzerine 22 Ocak 1980'de TARİŞ'in 5 ünitesinde arama yapan polislere ateş açılması sonucu başlayan olaylar.

    23 Temmuz 2016 tarihinde, Afganistan'ın başkenti Kabil şehrinde meydana gelen bombalı intihar saldırıları. Kentte protesto yürüyüşü için toplanan Hazara kökenli ve çoğunluğu Şii mezhebine mensup sivil topluluğu hedef alan ve ilk defa IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu saldırı sonucu en az 80 kişi öldü, 231 kişi yaralandı.

    <span class="mw-page-title-main">Jirair Sefilyan</span> kahraman

    Jirair Sefilyan Lübnan doğumlu Ermeni eski yarbay, siyasi hareket lideri. Ermenistan meclisinin ilk dönem muhalefet parti lideri olan Sefilyan, 20 Haziran 2016 tarihinde darbe teşebbüsü gerekçesiyle tutuklandı.

    <span class="mw-page-title-main">Mart 2006 Diyarbakır olayları</span>

    Mart 2006 Diyarbakır olayları, 28-31 Mart 2006 tarihleri arasında Diyarbakır'da yaşanan protestolar ve sonrasında gerçekleşen toplumsal olaylardır.

    <span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

    Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

    Cisr eş-Şuğur harekâtı, 4 Haziran 2011 tarihinde Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası sırasında Suriye askerlerinin Suriye'nin Cisr eş-Şuğur şehrinde gerçekleştirdiği bir operasyon. Suriyeli muhalefet, bunu demokrasi yanlısı protestoculara karşı bir darbe olarak nitelendirirken hükûmet, askerlerin terörist grupları hedef aldığını söylemiştir. Operasyon 12 Haziran 2011'de sona ermiştir.

    Duma Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında çıkan bir çatışma. Savaş 21 Ocak 2012 tarihinde, Özgür Suriye Ordusu militanları saldırı taktiklerini değiştirip Şam'ın banliyölerinde gerilla savaşı düzenledikten sonra ordu birliklerine saldırmasıyla başladı. ÖSD, Ocak ayının başlarında Ez-Zabadani kasabasını almıştı ve dolayısıyla Duma'nın büyük bir bölümünün üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Banliyölerde genel bir taarruz sonrasında Duma, diğer isyankâr banliyöleriyle aynı zamanda Suriye ordusu tarafından geri alındı.

    2017 Fransa ayaklanmaları 2 Şubat tarihinde medyaya yansıyan kamera kayıtlarında Paris'te bulunan "Aulnay-sous-Bois" banliyösünde kimlik kontrolü için polis tarafından durdurulan 22 yaşındaki Siyahi Théo adında gencin Fransız polisince tecavüze uğradığının görülmesinin ardından Paris banliyölerinde bir dizi ayaklanma meydana gelmiş, polis karşıtı protestolar Fransa'nın bazı bölgelerine yayılmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">2008 Ermenistan başkanlık seçim protestoları</span>

    19 Şubat 2008'de yapılan Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Ermenistan'da seçim sahteciliğine karşı kitlesel protestoler düzenlendi. Bu protestolar Ermenistan'ın başkenti Erivan'da başarısız cumhurbaşkanı adayı ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçileri tarafından düzenlendi.

    <span class="mw-page-title-main">Özgürlük Meydanı (Erivan)</span>

    Özgürlük Meydanı, Opera Meydanı veya Tiyatro Meydanı olarak da bilinir. 1991 yılına kadar Ermenistan'da Erivan'ın Kentron semtinde bulunan bir kent meydanıdır. Meydan, ana opera binasının hemen güneyinde, opera parkı ile Kuğu gölü arasında yer alan Erivan Opera Tiyatrosu kompleksinin bir parçasıdır. Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Özgürlük Meydanı, Erivan'ın merkezindeki iki ana meydandan biridir. Dört cadde ile çevrilidir: Tumanyan Caddesi, Teryan Caddesi, Sayat Nova Caddesi ve Maştots Caddesi. Meydanda yazar Hovhannes Tumanyan ve besteci Alexander Spendiaryan'ın heykelleri yer alıyor.

    Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

    <span class="mw-page-title-main">2022 Kazakistan protestoları</span> Kazakistanda 2 Ocak 2022 tarihinde gaz fiyatlarının zamlanmasından sonra başlayan protestolar

    2022 Kazakistan protestoları, Kazakistan hükûmetine göre, yüksek talep ve fiyat sabitlemesi nedeniyle gaz fiyatlarındaki ani keskin artışın ardından 2 Ocak 2022 tarihinde başladı. Protestolar ilk olarak petrol işleme tesislerinin bulunduğu Janaözen'de başladı, ancak daha sonra hükûmetten artan memnuniyetsizlik ve ekonomik eşitsizlik nedeniyle ülkenin diğer şehirlerine, özellikle de en büyük şehir olan Almatı'ya yayıldı.