İçeriğe atla

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Rus müdahalesi iddiaları

İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve Ulusal İstihbarat Müdürlüğü'nden (DNI) seçim güvenliğine ilişkin ortak açıklama.

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Rus müdahalesi iddiaları, 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri sırasında Rusya hükûmeti tarafından manipüle edildiği iddialarıdır. Rusya'nın, Hillary Clinton'ın kampanyasına zarar vermek, Donald Trump'ın popülerliğini artırmak ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal anlaşmazlığı kışkırtmak amacıyla başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddia edildi. ABD istihbarat teşkilatlarının raporlarına göre, kod adı Lahta Projesi[1] olan operasyon doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin emriyle gerçekleştirildiği açıklandı.[2] Nisan 2019'da kamuoyuna açıklanan Özel Danışman raporu, Trump kampanyası ile Rus yetkililer arasındaki sayısız teması inceledi ancak Trump veya ortakları aleyhine herhangi bir komplo veya koordinasyon suçlaması getirmek için yeterli kanıt olmadığı sonucuna vardı.

Kaynakça

  1. ^ Schick, Nina (2020). Deep Fakes and the Infocalypse. Birleşik Krallık: Monoray. ss. 60-75. ISBN 978-1-913183-52-3. 
  2. ^ Ross, Brian; Schwartz, Rhonda; Meek, James Gordon (15 Aralık 2016). "Officials: Master Spy Vladimir Putin Now Directly Linked to US Hacking". ABC News. 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodevlet</span>

Mikrodevlet bağımsız, fakat çok küçük alan ve nüfusu olan devlettir. Bu devletlerin Birleşmiş Milletler'de bir ülke, bir oy prensibinden dolayı nispeten büyük etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rodina</span>

Rodina veya Anavatan - Ulusal Yurtsever Birlik Rusya'daki bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">RT</span> Rus hükûmeti merkezli yayın kuruluşu

RT, başlangıçta Russia Today olarak kurulan, Rusya Federasyonu dışındaki kitlelere yönelik hem kablo ve uydu televizyon kanallarını, hem de İnternet içeriğini ileten bir Rus devlet destekli televizyon ağıdır. Moskova'da kuruludur, RT Uluslararası, yaklaşık dört saat haber bültenleri, belgeseller, talk show ve tartışma programları yanı sıra spor haberleri ve Rusya hakkında kültürel programlar sunmaktadır. RT üç dilde kanalları ile çok dilli bir hizmet olarak çalışır: Asli 2005 yılında İngilizce dilli kanalı, 2007 yılında Arapça dilli kanalı ve 2009 yılında İspanyolca dilli kanalı yayına başladı. RT Amerika, ve RT İngiltere bu ülkeler için bazı yerel tabanlı içerikler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Liberal Demokrat Partisi</span> Siyasi Parti

LDPR-Rusya Liberal Demokrat Partisi, Rusya'da aşırı sağ bir siyasi partidir. Vladimir Jirinovski partinin 1992'deki kuruluşundan ölümüne kadar lideridir.

<span class="mw-page-title-main">1999 Rusya yasama seçimleri</span>

1999 Rusya yasama seçimleri, Rusya'da 19 Aralık 1999 tarihinde yapılan yasama seçimleridir. Rusya Federal Meclisi Duma'daki 450 üyenin belirlendiği seçimde Komünist Parti % 24.29 oy oranı ile birinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Rusya</span> Rusyada bir siyasi parti

Birleşik Rusya, Rusya'da muhafazakâr bir siyasi partidir. 2001'de Birlik ile Vatan - Bütün Rusya adlı siyasi partilerin birleşmesiyle kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Putinizm</span> totaliter ve muhafazakâr ideoloji

Putinizm veya Putincilik, Rusya'da devlet başkanı Vladimir Putin'in uyguladığı siyaset için kullanılan bir terimdir. Batı medyasında Putinizm ve Putinist terimleri genellikle Putin yönetiminde askeri güvenlik kurumu silovikinin ülkenin siyasi ve mali gücün çoğunu kontrol etmesi anlamında kullanılır. Pek çok siloviki, Putin'in kişisel arkadaşları veya daha önce FSB, İçişleri Bakanlığı ve ordu gibi devletin güvenlik ve istihbarat birimlerinde çalışmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi (Moskova Patrikhanesi)</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'nin Ukrayna'daki özerk bir kilisesidir. Şu anki ROK Statüsü kilisenin statüsünü "geniş özerklik haklarına sahip kendi kendini yöneten bir kilise" olarak tanımlıyor. Resmen böyle bir statü, Rus Ortodoks Kilisesi dışında tanınmıyor.

<span class="mw-page-title-main">2018 Rusya devlet başkanlığı seçimi</span> Rusyada 2018 yılında gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimi

2018 Rusya devlet başkanlığı seçimi, Rusya'da 18 Mart 2018 tarihinde devlet başkanını belirlemek için yapılan seçimdir. Vladimir Putin, seçmenlerin %77'sinin oylarını alarak yeniden ikinci dönem için seçilmiştir. Yolsuzlukla mücadele aktivisti Aleksey Navalnıy, seçimlere adaylığını koydu ancak adaylığı reddedildi. Bunun üzerine Navalnıy seçimlerin boykot edilmesini istedi. Farklı kaynaklar, Putin'in halktan daha fazla destek elde etmek için bağımsız olarak seçime girme amacı olduğunu ifade ettiler ve 2012'de olduğu gibi Birleşik Rusya Partisi tarafından aday gösterilebilmesine rağmen, Putin bağımsız olarak seçime girmeyi tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">İgor Korobov</span>

General Igor Valentinovich Korobov, Rus istihbaratçı ve üst düzey rütbeli askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Masha Gessen</span>

Masha Gessen Rus-Amerikan gazeteci, yazar ve çevirmen.

Whataboutery olarak da bilinen Whataboutism, (Türkçe: Peki Şunun Hakkındacılık) karşı argümanları doğrudan çürütmeden, rakibini ikiyüzlülükle suçlayarak gözden düşürmeye çalışan tu quoque safsatasının bir çeşididir.

ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası İran, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayan bir Birleşik Devletler federal yasasıdır. Tasarı, Meclis 419-3 oy oranı ile geçtikten sonra 27 Temmuz 2017'de Senatoda 98–2 oy oranı ile kabul edildi. 2 Ağustos 2017'de Başkan Donald Trump, yasanın "ciddi şekilde kusurlu" olduğuna inandığını belirterek imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

Putin'le Telefon Görüşmesi bazı Rus polis teşkilatları tarafından kişinin kulak memelerine ve/veya burnuna ve cinsel organlarına elektrik şoku verilmesinden oluşan işkence yöntemi için kullanılan argo bir terimdir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Rusya'da güvenlik güçleri ve karakol, hapishane ve ceza kolonisi gardiyanları tarafından elektrik şokuyla işkence yaygın.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Ukrayna ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, 25 Aralık 1991'de Ukrayna'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. Amerika Birleşik Devletleri, başkent Kiev'deki konsolosluğunu 21 Ocak 1992'de büyükelçilik statüsüne yükseltti. 2002'de, Kaset Skandalı sırasında yapılan kayıtlardan birinin, gelişmiş bir Ukrayna savunma sisteminin Ukrayna tarafından Saddam Hüseyin'in Irak'ına transfer edildiği iddiasının ortaya çıkmasıyla ABD ve Ukrayna arasındaki ilişkiler bozuldu.

Yalanların yangın/ateş hortumu; çok sayıda mesajın, doğruluk ve tutarlılık gözetilmeksizin birden çok kanalda hızla, tekrarlanarak ve sürekli olarak yayınlandığı bir propaganda tekniğidir. Sovyet propaganda tekniklerinin bir ürünü olan yalanın ateş hortumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki Rus propagandası için güncel bir modeldir.