İçeriğe atla

2015 Pakistan Ordusu Mil Mi-17 kazası

2015 Naltar Vadisi Mil Mi-17 kazası
Özet
Tarih8 Mayıs 2015
Olay türüDüşme
BölgeNaltar Vadisi (en:Naltar Valley), Gilgit-Baltistan, Pakistan
Hava taşıtı
KalkışPAF Base Nur Khan, Rawalpindi
DestinasyonGilgit
Yolcu sayısı17
Mürettebat3
Ölü sayısı7
Hava taşıtı modeliMil Mi-17
İşletmeciPakistan Ordusu Hava Kuvvetleri

Pakistan Ordusu Mil Mi-17 kazası, 8 Mayıs 2015 tarihinde Pakistan ordusuna ait Mil Mi-17 askeri helikopterin, Pakistan'ın kuzeyinde Gilgit-Baltistan bölgesi Naltar Vadisi'nde düşmesi sonucu gerçekleşen kaza. Kazada helikopterde bulunan 11'i yabancı toplam 17 kişiden 7'si öldü. Hayatını kaybedenler arasında Norveç ve Filipinler'in Pakistan'daki büyükelçileri ile Malezya ve Endonezya büyükelçilerinin eşleri de bulunmakta idi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Pakistan'da yabancı diplomatları taşıyan helikopter düştü: 7 ölü". euronews.com. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-24</span> Helikopter

Mil Mi-24 ; NATO rapor ismi: "Hind") 1972 yılından beri Mil Moskova Helikopter Fabrikası tarafından üretilen ve elli ülke tarafından kullanılmakta olan Sovyet tasarımı, saldırı ve düşük kapasiteli askeri taşıma helikopteridir. Sovyet pilotları ona "uçan tank" adını takmışlardır. Daha yaygın lakapların arasında "Galina", kamuflaj deseni ve düz camlı olması sebebiyle "Krokodil" ve "Bardak" (Стакан) vardır. Rusya 2007 yılında 250 adet Mi-24 helikopterini 2015 yılı itibarıyla daha modern 300 adet Ka-50, Mi-28 ile değiştirileceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-17</span> Helikopter

Mil Mi-17 ya da Mi-8MT, NATO'daki kod adıyla Hip-H, bir Sovyet taşıma helikopteridir.

<span class="mw-page-title-main">Bell UH-1 Iroquois</span> askerî amaçlı taşıma helikopteri

UH-1 Iroquois, Bell firması tarafından üretilen askerî amaçlı taşıma helikopteri. adıyla bilinir. Türkiye'de halk arasında Pat Pat olarak anılır. İlk başta askerî amaçlarla üretilmiş bir helikopter olsa da beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmüş ve sivil amaçlar için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter AS532 Cougar</span> çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı askerî helikopter modeli

Eurocopter AS532 Cougar, Eurocopter tarafından geliştirilen çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı bir helikopterdir. AS532, Aérospatiale SA 330 Puma'nın askerîleştirilmiş hâlinin geliştirilmesi ve yükseltilmesidir. Sivil muadili Eurocopter AS332 Super Puma'dır. AS532, Eurocopter EC725 olarak daha da geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-8</span>

Mil Mi-8, ilk prototip uçuşunu Haziran 1961'de yapan Sovyetler Birliği ile birlikte 40 ülkenin standart orta menzil nakliye helikopteri olmuştur. Gelişmiş modelleri olan Mi-14 ve Mi-17 ile birlikte 10.000'in üzerinde üretilmiştir. Askeri amaçlara ilaveten sivil alanda da kullanım alanı bulmuştur. NATO kod adı "Hip"dir. Ayrıca Türkiye'de yangın söndürme görevlerinde de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Hava Kuvvetleri</span> Şu anda Afganistanda bulunan hava kuvvetleri personel sayısı tam olarak bilinmemektedir

Afganistan Hava Kuvvetleri, 2004'ten 2021'e kadar Afganistan İslam Cumhuriyeti'ne bağlı Afganistan Silahlı Kuvvetleri'nin hava harp gücüydü. 1. Kanat Kabil'de, 2. Kanat Kandahar'da, 3. Kanat Shindand'da ve 4. Kanat kuzey Afganistan'daki Mezar-ı Şerif'te olmak üzere dört kanada bölünmüştü. Korgeneral Mohammad Dawran, Afgan Hava Kuvvetleri'nin son Genelkurmay Başkanı ve Kabil'in Düşüşünden önceki son Afgan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abdul Fahim Ramin'di. Afgan Hava Kuvvetleri'nin komuta merkezi, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyordu. Herat Eyaletindeki Shindand Hava Üssü ana eğitim tesisi olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Hava Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Personel bakımından Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir.

Mil Moskova Helikopter Fabrikası veya Mil Helikopterleri Sovyetler Birliği ve sonrasında Rusya'da helikopter üreten firma. İsmini Sovyet mühendis, tasarımcı ve havacı Mihail Mil'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Mil</span>

Mihail Leontyeviç Mil, Sovyet uzay mühendisi. Mihail Mil Sovyet helikopter modellerinin ilk üretimleri ve tasarımlarının sağlandığı Mil Moskova Helikopter Fabrikası'nın kurucusu oldu. En bilinen helikopteri Mil Mi-24’dür.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-26</span>

Mil Mi-26, izdeliye 90 üretim koduyla üretilen ve Sovyetler Birliği döneminde üretimine başlanan bir Rus ağır nakliye helikopteridir. Hem askeri hem de sivil helikopterler arasında günümüze kadar üretilen en büyük ve en güçlü helikopterdir.

Mil Mi-36, ilk olarak 1980'lerin başında projelendirilen bir Sovyet yapımı hafif çok amaçlı helikopterdi. Öngörülen rolleri ateş desteği ve iletişim, kargo taşımacılığı, arama-kurtarma ve tıbbi tahliye ve havadan gözetlemeye yardımcı olmaktı. Ayrıca ikiz TV-O-100 turboşaft motorları, iki kanatlı bir ana rotor ve dört kanatlı bir kuyruk rotoru kullanması planlanıyordu.

Burhan Muhammad, Endonezyalı diplomat ve bürokrat. Ülkesi Endonezya'nın 14 Kasım 2012'den ölümüne kadar Pakistan büyülelçisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Helikopter Fabrikası</span>

Kazan Helikopter Fabrikası, Rusya merkezli bir helikopter üreticisidir. Şirket, 4 Eylül 1940 tarihinde kurulmuş olup dünyanın en büyük helikopter üreticilerinden biridir. Şirketin merkezi Kazan'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-14</span>

Mil Mi-14, Mil tarafından üretilen Sovyet yapımı bir amfibiyen denizaltısavar helikopteridir. Helikopter, Mi-8 üzerinden geliştirilmiş olup 1975 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-28</span> Rusya yapımı saldırı helikopteri

Mil Mi-28 Sovyetler Birliğine ait her türlü hava koşuluna uygun, gündüz-gece, askerî tandem, iki koltuklu tanksavar saldırı helikopteridir. İkincil taşıma kabiliyeti olmayan bir saldırı helikopteridir ve bu rol için Mil Mi-24 savaş helikopterinden daha iyi optimize edilmiştir. Burun altı barbette tek bir silah ve saplama kanatlarının altındaki pilonlarda taşınan harici yükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-38</span>

Mil Mi-38, Mil tarafından üretilen Rus yapımı bir orta boyutlu nakliye helikopteridir. Helikopter, Mi-8 ve Mi-17'nin yerini almak üzere tasarlanmış olup hem askerî hem de sivil varyantları ile pazarlanması planlanmaktadır.

2014 Ermenistan Mil Mi-24 helikopterinin düşürülmesi, 12 Kasım 2014'te, Ermeni Mil Mi-24 saldırı helikopterinin, Dağlık Karabağ çatışması sırasında, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından vurularak düşürülmesi olayıdır. Uçakta yer alan üç mürettebat üyesi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2020 Rus Mil Mi-24 helikopterinin düşürülmesi</span>

9 Kasım 2020'de Rus Mil Mi-24 helikopteri 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürüldü. Helikopter taşınabilir hava savunma sisteminin ateşi sonucu Ermenistan sınırları içinde, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin yakınlarına düştü. Saldırı sonucunda mürettebattan ikisi öldü, biri yaralandı. Azerbaycanlı yetkililer kısa süre sonra bir özür bildirisi yayınlayarak saldırının yanlışlıkla gerçekleştiğini belirttiler.

<span class="mw-page-title-main">1992 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi</span>

28 Ocak 1992'de Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Mil Mi-8, Şuşa şehrinin yakınlarında kızılötesi güdümlü bir füze ile vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ölümü</span> El-Kaide liderinin 2 Mayıs 2011de öldürülmesi

Pakistan'ın Abbottabad şehrindeki bir komplekste kaldığı tespit edilen el-Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümü, 2 Mayıs 2011 günü yerel saatle 1.00'den sonra, Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından gizli olarak yürütülen ve Amerika Birleşik Devletleri Deniz Özel Harp Geliştirme Grubuna (DEVGRU) bağlı SEAL özel güçleri ile 160. Özel Harekât Havacılık Alayı birimleri tarafından düzenlenen Neptün Mızrağı kod adını taşıyan harekât kapsamında gerçekleşti. Afganistan'dan kalkan iki hayalet helikopterin taşıdığı 23 harekâtçının gerçekleştirdiği baskında Usame bin Ladin'in oğlu Halid bin Ladin, bin Ladin'in kuryesi Ebu Ahmed el-Kuveyti, el-Kuveyti'nin erkek kardeşi Ebrar ve Ebrar'ın karısı Büşra da öldürüldü. Görevlerini tamamladıktan sonra helikopterlerle bölgeyi terk eden harekâtçıların, yanlarına aldıkları bin Ladin'in cesedini 24 saat içerisinde Umman Denizi'ne bıraktıkları açıklandı.