İçeriğe atla

2015 Modern Kölelik Yasası

2015 Modern Kölelik Yasası, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun bir kanunudur. İngiltere'de köleliğin üstesinden gelmek üzere tasarlanmış ve daha önceki köle ticareti ve kölelik suçlarını bir araya getiriyor. Yasa, İngiltere ve Galler'e kadar uzanıyor. Tasarı, Suç ve Güvenlik Parlamento Sekreteri olan James Brokenshire tarafından Avam Kamarasına tanıtıldı. İçişleri Bakanlığı'ndaki tasarı sponsorluğunu Theresa May ve Lord Bates yapmıştır. 26 Mart 2015'te Kraliyet Onay'ına taşınmış ve kanun olmuştur.[1]

James Brokenshire, hareketin "insanların bu iğrenç ticaretine karışırsanız, tutuklanacak ve kovuşturulacak ve kilitli kalacaksınız" mesajlarını, suçlulara mümkün olan en güçlü şekilde vereceğini söyledi.

Hükümler

Bu kanunda çeşitli hükümler bulunmaktadır

  • Mevcut kölelik ve ticaret suçlarının konsolidasyonu
  • Mahkemelere, modern kölelik suçlarından hüküm giyenlere kısıtlamalar getirme imkânı tanıyan iki yeni sivil kararname ya da bu tür suçlarla iştigal eden ancak henüz hüküm giymemiş olanlar
  • Modern kölelik suçlarının önlenmesi ve mağdurların belirlenmesi konusunda iyi uygulamaları teşvik etmek için bağımsız bir Kölelik Komisyon kurulması.
  • Tacirlerin varlıklarını ele geçirilmesi ve bu paranın bir kısmını tazminat ödemeleri için mağdurlara yönlendiren mekanizmalara sağlanması.
  • Kölelik veya ticaret kurbanları için yeni yasal savunma oluşturulması.
  • Çocuk ticareti savunucuları hükmü.

Tasarıdaki Değişiklikler

Tedarik Zinciri

Tasarıdaki yasa tasarısı, İçişleri Bakanlığı işletmelerin tedarik zincirindeki modern köleliği denetlemesinin ve raporlamasının "ek bir yük" olacağına inandığından, köle emeğinin yurt dışında kullanılmasına karşı herhangi bir önlem almadı. Bununla birlikte, süreç, tasarıya bir tedarik zinciri maddesi eklenmesine yol açtı, böylece "büyük işletmeler, tedarikçileri tarafından köle emeğinin kullanımını durdurma çabalarını kamuoyuna açıklamak zorunda kalacak".Tedarik zinciri maddesinin raporlama gerekliliklerine ilişkin istişare Şubat ve Mart 2015'te gerçekleşti.

29 Ekim 2015 tarihinden itibaren, Tedarik Zinciri Karşılığında Şeffaflık maddesiyle, işletmelerin bir yıllık cironun (36 milyon sterlin) üzerinde olması durumunda yıllık beyanname yayınlamalarını gerektirir.

Fuhuş

Kasım 2014'te Fiona Mactaggart MP, fahişelikle ilgili seks satın alımını cezalandırmayı amaçlayan yasayı değişikliğine ekledi.Avamlar Meclisindeki tasarı tartışmasında milletvekili John McDonnell değişikliğe karşı çıktı.İsveç'in seks ticareti yasağıyla seks işçilerinin veya müşterilerinin sayısının azalmasına ilişkin net bir kanıt olmadığının altını çizdi ve bu tür önlemlerin işe yaramamakla birlikte aslında zarar verdiklerini belirtti. McDonnell " Modern kölelik yasasında, seks alımını yasadışı yapacak maddelere şiddetle karşı çıkıyorum.Müşterileri suçlu saymak, fuhuşu ve kadınların bu suçu işlemesini durdurmaz. Fuhuş hala yeraltında sürüyor ve kadınlar için daha tehlikeli ve küçük düşürücü bir durumda" dedi. Değişiklik daha sonraya bırakıldı.

Bağlı Vizeler

Mart 2015'te Birleşik Krallık'a, "bağlı vizeler" kullanarak işveren tarafından getirilen göçmen işçilerle ilgili Lordlar Kamarası'nda bir değişiklik yapıldı. Bu işçiler tipik yabancı ev işçileridir ve yasal olarak işlerinden ayrılmalarına ve başka yerde istihdam sağlamalarına izin verilmemektedir. 2012'de tanıtılan bağlı vizeler sistemi, bazı Ortadoğu ülkelerinde kullanılan işveren destekli işçilerin Kafala sistemi ile karşılaştırıldı. Değişiklik, Birleşik Krallık'ta, bağlı iş vizelerini kullanarak işveren değiştirme hakkı veriyordu, ancak Avam Kamarası tarafından reddedildi.

Tasarıya Yapılan Eleştiriler

Konuyla ilgili uzmanlar, taslağa şüpheyle baktılar ve birçok eksikliği olduğunu düşündüler. Bir insan hakları savunucusu ve Birleşmiş Milletler'in ticaret konusundaki uzmanı Parosha Chandran, "tasarının mağdur korumada çok zayıf olduğunu" iddia etti.İnsan Ticareti Vakfı'na danışan Anthony Steen, tasarının İngiltere'deki insan ticareti mağdurlarının ihtiyaçlarına odaklanamadığını iddia etti. "Tasarı tamamen ve münhasıran kolluk kuvvetleri hakkında - ancak yaptırım temelinde olmamalı, mağdur temelli olmalıdır" dedi.

İnsan Hakları Grubu Liberty, tasarının şu şekilde olması gerektiğini savundu:

  • Yurt içi Yurt dışı İşçi Vizesi ile ilgili olarak, bireylerin işverenlerini değiştirmesini yasaklayan maddenin kaldırılması.
  • İngiltere Vizelerinde ve Göçten kaynaklanan çıkar çatışmalarını, insan ticareti mağdurlarını tespit etmek için kullanılan ve destek için bir geçit görevi gören Ulusal Tavsiye Mekanizmasına dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
  • Medeni haklar konusundaki kölelik mağdurlarına genişletilmiş adli yardım.

Ayrıca bakınız

  1. YÖNLENDİRME [1]21 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. YÖNLENDİRME [2]22 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. YÖNLENDİRME [3]27 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Burjuvazi</span> kentli kişi

Burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişi. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir. Bu kavram Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan Komünist Manifesto'da "kapitalist orta sınıf" anlamında kullanılmıştır. Zaman zaman eleştirel olarak "materyalist veya basmakalıp uygulamalara sadık" anlamında kullanılır.

Ticaret hukuku, hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'nın sömürgeleştirilmesi</span>

Afrika'nın sömürgeleştirilmesi, 15. yüzyılda köle ticareti ile başlamış ve uzun yıllar sürmüştür. Bunu en iyi anlatan terim İngilizce bir deyim olan "Afrika'ya hücum"dur.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Fuhuş</span> para karşılığı cinsel ilişkiye girme eylemi

Fuhuş, belli bir ödeme karşılığında cinsel ilişkiye girilerek yapılan bir eylemdir. Bu işi yapan kadın seks işçisine "fahişe", erkek seks işçisine "jigolo" denir. Fuhuş; pornografi, striptiz ve erotik dansla birlikte seks sektörü ve seks turizminin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret</span> mal veya hizmet değişimi ya da anlaşması

Ticaret, malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise artık değişim aracı olarak para kullanımının keşfedilmesi insanlık tarihinin erken dönemlerine dayanmaktadır. Pek çok tarihçi ticaretin, iletişimin doğuşunu takiben takas yöntemiyle başlamış olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlığa karşı suçlar</span> savaş yasalarının ciddi bir ihlalini oluşturan devlet destekli eylem

İnsanlığa karşı suçlar, fiili bir otorite, genellikle bir devlet tarafından veya onun adına işlenen ve insan haklarını ağır biçimde ihlal eden, yaygın veya sistemik suç eylemleridir. Savaş suçlarından farkı, savaş dışında da işlenebilen, bireysel olmayan eylemler olmasıdır. Suçun resmi bir politikanın parçası olması gerekmiyor ve yalnızca yetkililer tarafından hoş görülmesi yeterlidir.

Türkiye'de fuhuş yasaldır ve Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı yasanın 227. maddesi tarafından düzenlenmiştir. Ancak, fuhuşa teşvik eden ve yolunu kolaylaştırana iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanır. Ayrıca, fahişelerin yabancı olmaması gerekir. Pasaport Kanununun 8. maddesine göre Türkiye'ye girmeleri izinli olmayan kimseler arasında "Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevkederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar" bulunmaktadır. Türkiye'de genelevlere ruhsat verilir, bunu düzenleyen tüzük "Genel kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü"dür.

<span class="mw-page-title-main">İnsan ticareti</span>

İnsan ticareti, en yaygın şekilde tacirler veya başkaları için cinsel kölelik, zorla çalıştırma ya da cinsel istismar için gerçekleştirilen ticarettir. Bu ticaret aynı zamanda zorla evlilik kapsamında kişilere eş sağlanması amacıyla, organların veya dokuların çıkarılması amacıyla, veya taşıyıcı annelik ya da yumurtaların çıkarılması da dahil olmak üzere bir ülkede/uluslararası alanda yapılabilir. İnsan ticareti baskı yoluyla mağdurun özgür olarak hareketini engellediğinden dolayı kişiye karşı işlenen bir suçtur ve kişilerin istismarı söz konusudur. İnsan ticareti suçunun gerçekleşmesi için mutlaka kişinin bir yerden, başka bir yere hareket ettirilmesine gerek yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Senetli kölelik</span>

Senetli kölelik, özellikle gençlerin Yeni Dünya'ya geçiş karşılığında belirli bir süre, bir işveren için çalışmak zorunda olduğu çalışma rejimiydi. Başta Kuzey Amerika olmak üzere 18. yüzyılda Britanya İmparatorluğu sömürgelerinde çok yaygındı. Britanya ve Almanya'daki yoksul gençler için bir fırsat olarak değerlendirilmiştir. Belirli bir süre zorunlu çalışmanın ardından kişi istediği yerde çalışma hakkını kazanabiliyordu. İşyeri sahibi patron gençleri geldikleri gemi kaptanından satın almaktaydı. Gelişen imalat sanayisinin yanı sıra çiftliklerde yoğun bir işgücü talebi bulunmaktaydı. Her iki taraf da sözleşmenin şartlarını yerini getirmekle mesuldü, bu konuda Amerikan mahkemeleri yetkiliydi. İşyerinden kaçanlar yakalanıp geri getirilirdi. 17 ve 18. yüzyılda Amerikan sömürgelerine gelen beyazların neredeyse yarısı bu şekilde senetli köleydi. İngiltere ve Fransa çocuk yaşta yoksul gençleri kaçırıp Karayipler'de senetli köle olarak satan suç örgütleri mevcuttu, sözleşmeleri alınıp satılarak sürekli el değiştiren bu çocukların bazıları özgürlüklerine hiç kavuşamazdı.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de fuhuş</span>

Çin'de fuhuş, hem boyutlarında hem de yasal düzenlemelerinde önemli değişiklikler geçirmiş bir fenomendir. 1949'da Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra hükûmet, fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla, 1960'ların başında ulaşılması hedeflenen bir dizi reform başlattı. 1980'lerin başında sosyal kontrollerin kaldırılmasının ardından, Çin'de fuhuş sadece kentsel alanlarda daha fazla görünür hale gelmekle kalmadı; aynı zamanda kırsal alanlara da yayılmaya başladı. Çin hükûmetinin gayretlerine rağmen fuhuş, çok sayıda insan kapsayan ve paranın sürekli el değiştiği bir endüstri haline geldi. Aynı zamanda organize suç, hükûmet yolsuzluğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi çeşitli sorunlarla ilişkilidir.

Beyaz kölelik teknik açıdan bir kadını iğfal etmeyi ve başka bir ülkede veya bölgede cinsel köle yapmak için kullanmayı ifade eder. Birleşik Devletler'de seks ticareti ile mücadele etmek için 1910'da ABD Kongresi Beyaz Köle Trafik Yasası'nı kabul etti; bu durum, kadınları "fahişelik veya istismar amacıyla veya diğer ahlaki olmayan amaçlarla" devlet sınırları boyunca nakletmeyi ağır bir suç olarak kabul etti. 1920'lerde göçmenlerin yasaklanmasının ardından insan kaçakçılığı 1990'lı yıllara kadar önemli bir mesele olarak değerlendirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Antlaşması</span>

Birlik Antlaşması, İngiltere ile İskoçya'nın Büyük Britanya adı altında birleşmesini sağlayan anlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da kölelik</span>

Kölelik tarihsel olarak Afrika'da yaygındı ve Modern Afrika'da kölelik hala bazı Afrika ülkelerinde devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Borç esareti</span> borcun çalışarak ödenmesi

Borç köleliği ya da borç esareti, bir kölelik biçimi olarak bilinir. Bir kişinin borcunun ya da başka bir yükümlülüğünün geri ödenmesi için hizmetlerinin teminat olarak verilmesidir. Geri ödeme koşullarının açıkça belirtilmediği durumlarda, borcu elinde bulunduran kişi, özgürlüğü borcun geri ödenmesine bağlı olan işçi üzerinde bir miktar kontrole sahiptir. Borcun ödenmesi için gereken hizmetler ve bu hizmetlerin süresi tanımsız olduğu zaman, borcu olan kişinin süresiz olarak hizmet etmesi talep edilebilir. Borç esareti nesilden nesile aktarılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da Kölelik</span>

Vikingler kıyı şehirlerini kurmaya başladığından beridir kölelik yüzyıllardır İrlanda'da vardı. Ancak 11. yüzyılda Dublin İskandinav-Gal Krallığında zirveye ulaştı.

Yoksul siyahilere yardım komitesi 1786 yılında Londra'da kurulan bir yardım derneğiydi. İngiltere'ye gelmek durumunda kalmış olan siyahi mültecilerin sorunlarıyla ilgilenmiş, bu kişilerin gönderilmesi için Sierra Leone Kolonisi ve Protektorasının kurulmasına ön ayak olmuşlardır. İngiltere'de köleliğin 1833 yılında kağıt üzerinde de olsa kaldırılması kararının alınmasında etkisi olan kurumlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da fuhuş</span>

Avrupa'da fuhuşun yasallığı ülkeye göre değişir.