İçeriğe atla

2013 Türkmenistan parlamento seçimi

2013 Türkmenistan parlamento seçimi
Türkmenistan
← 2008-0915 Aralık 2013Belli değil →

Türkmenistan Meclisi'nin 125 sandalyesini belirlemek için
  Birinci parti İkinci parti
 
Lider Kasımguli BabaevOvezmammed Mammedov
Parti Türkmenistan Demokratik PartisiSanayici ve Girişimciler Partisi
Liderlik tarihi 18 Ağustos 2013 21 Ağustos 2012
Son seçim 125 Yeni
Önceki sandalye 124 1
Sandalye 47 14
Değişim –78 +14

2013 Türkmenistan parlamento seçimleri, 15 Aralık 2013 tarihinde Türkmenistan'da yapılan yasama seçimleridir.[1][2] Ülkenin tarihinde yapılan ilk çok partili seçim olmasına rağmen seçimlere katılan her iki taraf da Devlet Başkanı Gurbangülü Berdimuhammedov'a bağlılığını ilan etti.[3] İktidardaki Demokrat Parti meclisteki 125 sandalyeden 47'sini kazandı ve ülkenin bağımsızlığından beri ilk defa meclis çoğunluğunu kaybetti.

Arka plan

İktidardaki Demokrat Parti, Ocak 2012'de siyasi parti kurmayı kolaylaştıran yeni siyasi partiler yasasını kabul etti.[4] Daha sonra Ağustos 2012'de Sanayici ve Girişimciler Partisi partisi kuruldu.[5]

Kampanya

Toplam 283 aday 125 sandalyeli meclise girebilmek için yarıştı. Demokrat Parti 99 aday, Sanayici ve Girişimciler Partisi 28 aday, diğer gruplar olan kadın birliği, sendikalar ve gençlik birliği ise toplam 163 aday gösterdi[6]

Sonuçlar

Parti Oy % Sandalye
Demokrat Parti47
Türkmenistan Sendikalar Örgütü33
Sanayici ve Girişimciler Partisi14
Türkmenistan Kadınlar Birliği16
Magtımgulı Gençlik Örgütü8
Vatandaş Grupları7
Geçersiz/boş oylar
Toplam2,797,637100125
Kayıtlı seçmenlerin/katılım91.33
Source: Türkmenistan Hükümeti6 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ Jim Nichol (Congressional Research Service) (16 Mayıs 2011). "Turkmenistan: Recent Developments and U.S. Interests" (PDF). fas.org. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Temmuz 2012. 
  2. ^ "Elections in the OSCE Area in 2013". osce.org. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı. 18 Haziran 2012. 15 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2012. 
  3. ^ No whiff of dissent in Turkmenistan's first multi-party vote 16 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reuters, 15 Aralık 2013
  4. ^ Turkmenistan adopts new law on political parties in bid to boost competition 27 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. RIA Novosti, 11 Ocak 2012
  5. ^ Industrialists and entrepreneurs of Turkmenistan established political party 15 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Turkmenistan.ru, 22 Ağustos 2012
  6. ^ FACTBOX-Parties and candidates in Turkmenistan's parliamentary election 16 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reuters, 13 Aralık 2013

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyal Demokrat Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Almanya'nın en eski siyasal partisi.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi parti</span> politik hayatın en önemli ögesi olan ve belli bir siyasi görüşü temsil eden siyasal örgüt

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyelerinin genellikle politika konusunda benzer fikirlere sahip olması yaygındır ve partiler belirli ideolojik veya politika hedeflerini destekleyebilir.

Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kurbankulu Berdimuhammedov</span> 2. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Kurbankulu Berdimuhammedov, Türkmen siyasetçi ve Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanıdır. Asıl mesleği diş hekimliği olan Berdimuhamedov, 1997'de başlayarak Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov yönetiminde ve 2001'de başlayarak başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 21 Aralık 2006'da Niyazov'un ölümünden sonra başkan vekili oldu ve ardından Şubat 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Oylamada anlamlı bir muhalefetle karşılaşmadı ve ezici bir farkla kazandı (%89,23). Şubat 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %97 oyla yeniden seçildi. Şubat 2017'de cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %97,69'unu alarak üçüncü bir dönem için yeniden seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokrat Parti (Portekiz)</span> Portekizde siyasî parti

Sosyal Demokrat Parti Portekiz'deki liberal muhafazakâr bir siyasi partidir. Yaygın olarak kısaltması baş harfleri olan PSD ile bilinir; Oy pusulasında ilk baştaki üç harfi partinin orijinal isminden gelen resmi PPD/PSD formunda görünmektedir.

Baskın parti sistemi, tek baskın parti sistemi veya hâkim parti sistemi; bir ülke içinde, bir siyasi partinin diğer tüm partilerden baskın ve geniş yetkiye sahip olmasına verilen isimdir. Bu sistem günümüzde birçok ülkede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Sosyal Demokrat Birliği</span>

Makedonya Sosyal Demokrat Birliği Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ndeki sosyal demokrat siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Sırbistan)</span> Sırbistanda bir siyasi parti

Demokrat Parti (Sırpça: Демократска странка, ДC / Demokratska stranka, DS,

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Demokratik Partisi</span>

Japonya Demokratik Partisi, Japonya'da merkezci bir siyasi partiydi. Eylül 1996 tarihinde Liberal Demokrat Parti ile Japonya Sosyalist Partisi kökenli merkez sağ ve merkez sol politikacılar tarafından kurulmuş olup Nisan 1998'de Yeni Gelecek Partisi'nin bir kısmı ile birleşmiştir. Partinin 1954 yılında kurulmuş Japonya Demokratik Partisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Sosyal Demokrat Partisi</span> Kuzey Koredeki siyasi parti

Kore Sosyal Demokrat Partisi (KSDP) (Korece: 조선사회민주당, Chosŏn Sahoe Minjudang; KSDP), iktidardaki Kore İşçi Partisi ile müttefiki Kuzey Kore’deki bir siyasi partidir. 3 Kasım 1945'te, orta ve küçük girişimciler, tüccarlar, el sanatçılar, küçük burjuvazi, bazı köylüler ve Hıristiyanlar tarafından, emperyalizm karşıtı ve feodal karşıtı özlemlerin ve Japon yönetiminin mirasını ortadan kaldırma taleplerinin dışında, orta ve küçük girişimciler tarafından Kore Demokrat Partisi olarak kuruldu. Resmi olarak Belirtilen görevi demokratik bir toplum inşa etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (KKTC)</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Demokrat Parti ya da kısaltmasıyla DP, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki muhafazakâr ve Kıbrıs Türk milliyetçisi bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Demokratik Partisi</span> Türkmenistanda bir siyasi parti

Türkmenistan Demokratik Partisi (TDP), Türkmenistan'da bir siyasi partidir. Parti, 16 Aralık 1991 tarihinde Türkmenistan Komünist Partisi'nin yerine kurulmuştur. 2010 yılında diğer siyasi partilerin yasallaşmasına kadar ülkedeki tek siyasi partiydi.

Sanayiciler ve Girişimciler Partisi (STP), Türkmenistan'da bir siyasi partidir. Parti, 21 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuş olup ülkedeki ilk yasal muhalefet partisidir. Partinin genel başkanlığını Saparmurat Ovganov yapmaktadır.

Demokrat Parti Bulgaristan'da Aleksander Pramatarski liderliğindeki merkez sağ siyasi partidir. Parti, Avrupa Halk Partisi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Partisi</span>

Kosova Demokratik Partisi Kosova Demokratik Birliği ve Vetëvendosje ile birlikte Kosova'nın en büyük üç siyasi partisinden biri. Başlangıçta savaştan sonra askerden arındırılmış Kosova Kurtuluş Ordusu'ndan çıkan bir sosyal demokrat partiydi ve liderliğin çoğu Arnavut milliyetçileri ve eski Kosova Halk Hareketi üyelerinden geliyordu. Ancak, Ocak 2013'teki kongresinde kendisini merkez sağ parti olarak konumlandırdı.

Bu makale Afganistan'daki siyasi partileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">CDU/CSU</span> Almanyada bir siyasi ittifak

CDU/CSU, Almanya'nın iki Hristiyan demokrat partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birliği (CSU)'nun oluşturduğu siyasi ittifaktır. İttifak, Unionparteien veya sadece Union (Birlik) olarak da bilinir. Geleneksel olarak, iki parti bu adla seçime girer.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi Yemen'de bir siyasi partidir. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Yemen bölgesel örgütüdür. Partinin Yemen'deki sekreteri Dr. Kasım Selim Said'dir. Abdulvahid Havaş sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Parti, Al-Ehyaa Al-'Arabi gazetesini yayınlıyor.