İçeriğe atla

2013 Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimi

2013 Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimi
Ermenistan
← 200818 Şubat 2013 (2013-02-18)2018 →
 
Aday Serj SarkisyanRaffi Hovannisyan
Parti Cumhuriyetçi Parti|Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi|Cumhuriyetçi PartiMiras|Miras (Ermenistan)|Miras
Aldığı oy 861,160 539,672
Oran 58.64% 36.75%

Önceki Cumhurbaşkanı

Serj Sarkisyan
Cumhuriyetçi Parti|Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi|Cumhuriyetçi Parti

Seçilen Cumhurbaşkanı

Serj Sarkisyan
Cumhuriyetçi Parti|Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi|Cumhuriyetçi Parti

2013 Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimi, 18 Şubat 2013 tarihinde Ermenistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Yapılan seçimleri mevcut cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tekrar kazandı.

Seçim sonuçları

Aday Siyasi Parti Oy %
Serj SarkisyanCumhuriyetçi861,160 58.64
Raffi HovannisyanMiras539,672 36.75
Hrant Bagratyan Özgürlük 31,643 2.15
Paruyr HayrikyanUNSD 18,093 1.23
Andras Gukasyan Bağımsız8,328 0.57
Vardan Sedrakyan Bağımsız6,203 0.42
Arman Melikyan Bağımsız3,516 0.24
Geçerli oy1,468,61596.64
Geçersiz oy50,9883.36
Toplam oy1,519,603100.00
Seçmen sayısı/katılım2,528,77360.09
Kaynak: Merkezi Seçim Komisyonu11 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chirac</span> 22. Fransa cumhurbaşkanı

Jacques René Chirac, eski Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi. Bu göreve ilk olarak 17 Mayıs 1995'te getirilmiş, yedi yıllık birinci dönem görev süresinin sonrasında Nisan 2002'de tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir. Beş yıllık ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görev süresi 16 Mayıs 2007'de biten Chirac, yaklaşık 12 yıllık görev süresi ile François Mitterrand'dan sonra Fransa'da en uzun süre cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">2013 Ulusal seçim takvimi</span>

2013 Ulusal seçim takvimi, 2013 yılında dünya genelindeki ülkelerde yapılacak seçimleri gösteren takvimdir. 2012 yılında birçok ülkede ulusal seçim yapılacaktır. Ülkeler ve seçimler, tarihlere göre sıralanmıştır. Ancak bazı tarihler değişebilir.

Ermenistan, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyen seçim etkinliği ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hayastani hanrayin her ustaynkerutyun (ARMTV) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1995 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span> KKTCnin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

1995 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki üçüncü cumhurbaşkanlığı seçimidir. 22 Nisan 1995 tarihinde yapılan 2. tur oylamada oyların yüzde 62,47'sini alan Rauf Denktaş 3. kez KKTC Cumhurbaşkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span> KKTCnin 1. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki ilk cumhurbaşkanlığı seçimidir. 9 Haziran 1985 tarihinde yapılan 1. tur oylamada oyların yüzde 70,21'ini alan Rauf Denktaş, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı seçildi.

Ermenistan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu ARMTV tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paruyr Hayrikyan</span>

Paruyr Hayrikyan, Ermeni siyasetçi ve eski Sovyet muhalifi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'da 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri</span> Ankarada TBMM 27. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı tercihleri

2018 Türkiye genel seçimlerinde resmî adıyla 27. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi. Bu seçimde Ankara ilinin 36 milletvekili seçilmiş ve cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanılmıştır. Milletvekili seçim sonuçları YSK'nin kesin seçim sonuçları iken, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları YSK'nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) verileridir.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan'da 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri</span> Erzincanda TBMM 27. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı tercihleri

2018 Türkiye genel seçimlerinde resmî adıyla 27. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi. Bu seçimde Erzincan ilinin 2 milletvekili seçilmiş ve cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanılmıştır. Milletvekili seçim sonuçları YSK'nin kesin seçim sonuçları iken, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları YSK'nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) verileridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir'de 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri</span> Kırşehirde TBMM 27. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı tercihleri

2018 Türkiye genel seçimleri'nde resmî adıyla 27. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi,Bu seçimde Kırşehir ilinin 2 milletvekili seçilmiş ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanılmıştır. Milletvekili seçim sonuçları YSK'nin kesin seçim sonuçları iken, Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları YSK'nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) verileridir.

Pan-Ermeni Ulusal Hareketi veya Ermeni Tüm-ulusal Hareketi Ermenistan'da bir siyasi partiydi.

Ermenistan Halk Partisi Ermenistan'da bir sosyalist siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Liberal Ulusal Parti (MIAK)</span>

Birleşik Liberal Ulusal Parti, Ermenice baş harfleriyle de bilinir, 2007 yılında kurulan ve merkezi Erivan, Ermenistan'da bulunan bir Ermeni ulusal liberal siyasi partisidir. Kurucu ortak Levon Martirosyan, 2012 yılında Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nden milletvekili seçildi.

Ermenistan Demokrat Partisi Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlük Meydanı (Erivan)</span>

Özgürlük Meydanı, Opera Meydanı veya Tiyatro Meydanı olarak da bilinir. 1991 yılına kadar Ermenistan'da Erivan'ın Kentron semtinde bulunan bir kent meydanıdır. Meydan, ana opera binasının hemen güneyinde, opera parkı ile Kuğu gölü arasında yer alan Erivan Opera Tiyatrosu kompleksinin bir parçasıdır. Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Özgürlük Meydanı, Erivan'ın merkezindeki iki ana meydandan biridir. Dört cadde ile çevrilidir: Tumanyan Caddesi, Teryan Caddesi, Sayat Nova Caddesi ve Maştots Caddesi. Meydanda yazar Hovhannes Tumanyan ve besteci Alexander Spendiaryan'ın heykelleri yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">1992 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

7 Haziran 1992 yılında Azerbaycan'da yapılan ikinci cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bu seçim 70 yılı aşkın süre sonra komünist etkisi altında olmadan yapılmış ilk seçimdir. Cumhurbaşkanlığı için beş aday ön plandaydı. Adaylar arasında Azerbaycan Halk Cephesi lideri Ebulfez Elçibey, eski meclis başkanı Yakub Mammadov, Demokratik Reform Hareketi lideri ve Adalet Bakanı İlyas İsmailov, Halk Demokratik Grupu lideri Refik Abdullayev (Turabhan) ve Demokratik Entelijansiya Birliği adayı Nizami Süleymanov yer aldı. Seçime katılabilmek için her adayın en az 20.000 imza toplaması ve bunları Merkezî Seçim Komisyonuna sunması gerekiyordu. Haydar Aliyev, altmış beş yaşından büyük adayları yasaklayan anayasa hükmü nedeniyle aday olamadı. Mevcut hükûmet, uluslararası gözlemcilerin seçimleri izlemesine izin vermeyi kabul etti. Elçibey'in karşısındaki en güçlü rakip İtibar Mammadov, seçimden birkaç gün önce adaylıktan çekilerek Ermenistan ile aralarındaki savaş bitene kadar seçimin ertelenmesi yönünde çağrıda bulundu.