1904 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla III. Olimpiyat Oyunları, 1904 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Saint Louis şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Olimpiyatlara 12 ülkeden 6'sı kadın 651 sporcu katıldı.
Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.
2013 Akdeniz Oyunları, resmî adıyla XVII. Akdeniz Oyunları Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (UAOK) tarafından idare edilen Akdeniz Oyunları geleneğinde yapılan uluslararası bir çok sporlu etkinliktir. UAOK 23 Şubat 2011 günü yapılan oylama sonucu 17.'si düzenlenecek olan oyunların Türkiye'nin Mersin kentinde yapılacağını duyurdu. Müsabakaların 20-30 Haziran günleri arasında yapılması planlandı. Mersin Türkiye'de İzmir'den sonra Akdeniz Oyunları düzenlenen ikinci kenttir. UAOK'nin bütün 24 üye Ulusal Olimpiyat Komitelerinin (UOK'ların) Oyunlara katılmaları bekleniyor. Oyunların resmî programında 27 farklı spor dalına ağırlık verilmektedir. Türkiye, sporcu sayısında 430 sporcuyla ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından İtalya 421 sporcuyla ikinci, Fransa 258 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor. İç savaşın sürdüğü Suriye, 9 sporcuyla en az sporcuyla katılan ülke oldu. Bu arada oyunlar için 500 milyon TL'lik yatırım yapıldı.
Atıcılık, bir mermiyi silah aracılığıyla mümkün olduğu ölçüde hedefe ulaştırmayı amaçlayan spor. Tabanca, havalı tabanca, el tabancası, menzilli silah, tüfek, av tüfeği, tatar yayı, ok ve yay gibi çeşitli silahlarla yapılır. Atış'da doğruluk, hassasiyet ve hız yeterlilik testlerini içeren Hedefler sabit veya hareketli olabilir.
Türk okçuluğu, Türklerde okçuluğun ve özellikle atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları çevresinde ortaya çıkan, daha sonra da İç Asya’ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmektedir. Tarihteki Türk atlı okçuları, dört nala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır. Uluslararası literatürde "Part Vuruşu" olarak isimlendirilen at üzerinde geriye doğru yapılan ok atışının en başarılı ve en ünlü uygulayıcıları Türkler olmuşlardır. Türk kahramanı Tarkanların tolgalarına şahin tüyü takma hakkı yalnızca Part atışını başarılı bir şekilde uygulayabilenlerine verilmiştir. Vur-kaç, sahte geri çekilme ve düşmanın etrafını sarma gibi taktikler Türk atlı okçularının kullandığı ve birçok zaferde kilit rol oynayan taktiklerdir. Türk destanlarından Oğuz Kağan Destanı'nda ok ve yay, sembolik anlamlarla yer almaktadır. Türk kültürünün geçmişinde okçuluk geniş bir alanda öneme sahip olmuştur. Orta Asya'da geçim kaynağı ve askerî tatbikat niteliği olan sürek avları, Türk atlı okçuluğunun gelişmesini sağlamış; Türkler bu becerilerini Orta Asya'dan Anadolu'ya taşımışlardır. Savaşçılık, avcılık, sporculuk gibi alanların dışında sosyal alanda da okçuluk önem teşkil etmiştir. Örneğin askeri bayramlarda, dinsel törenlerde çeşitli sportif okçuluk yarışmaları toplumsal hayatta yer almıştır. Avrasya coğrafyasında göçebe yaşayan Türklerin ok ve yay yapımında kullanılan özel malzeme ve teknikleri gizli bir şekilde usta-çırak yoluyla nesilden nesle aktarması, teknolojik fark sayesinde yerleşik halklara karşı Türklere üstünlük sağlamış ve silah üreticisiyle ailesine sosyal yaşamda seçkinlik kazandırmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü, 1990'da İstanbul'da kurulmuş olan Türk spor kulübü. Voleybol, basketbol, güreş, karate, tekvando, judo, masa tenisi, atletizm, badminton, halter, okçuluk, wushu, buz hokeyi, buz pateni, yüzme, tenis, özel sporcular, bedensel engelli yüzme, bedensel engelli okçuluk, bedensel engelli atletizm ve cimnastik branşlarında faaliyet göstermektedir. Kulübün voleybol şubesi hâlen oynamakta olduğu Erkekler 1. Ligi'nde 2008-2009 sezonunda şampiyon olmuş, 2008'de Balkan Kupası'nı kazanmış ve 2013-14 sezonunda CEV Challange Kupası'nda Final Four oynamıştır. Basketbol şubesi de 2013-14 sezonunda 7. bitirdiği Basketbol 2. Ligi'nde play-offta çeyrek finalde Ankara DSİ Era'yı 2-1, yarı finalde de Aydem Pamukkale Üniversitesi'ni 3-1 yenerek tarihinde ilk kez Türkiye Basketbol Ligi'ne yükselmiştir. 2019 yılında yönetim kurulu kararıyla Basketbol Süper Ligi'nden çekilerek faaliyetlerine altyapıda devam etme kararı almıştır.
2013 Akdeniz Oyunları'ndaki okçuluk müsabakaları 22-24 Haziran 2013 tarihleri arasında, Mersin'deki Macit Özcan Spor Kompleksi'nde yapıldı. Son olarak 2005 Oyunları'nda düzenlenmiş olan okçuluk, 2013 ile birlikte yeniden oyunlar programına dahil edilmiş oldu.
Ullr İskandinav mitolojisinde Thor'un üvey oğlu ve Sif'in oğlu, Ydal'de yaşayan av, okçuluk ve oyun tanrısıdır. Silahı porsuk ağacından yapılmış olan uzun bir yaydır. Düellolarda beraber yardım için çağrılan bir tanrıdır.
2016 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk müsabakaları, 6-12 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlendi. Müsabakalar Rio Karnavalı'nın da gerçekleştiği Sambadrome Marquês de Sapucaí bölgesinde yapıldı.
Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.
Yasemin Ecem Anagöz, Türk okçu.
Uğur Erdener Türk tıp profesörü, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı, Türkiye Okçuluk Federasyonu Onursal Başkanı ve Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanıdır.
Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu, 769 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 21 Şubat 2019 Tarihli ve 30693 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Türkiye genelinde federasyona bağlı 563 kulüp bulunmaktadır.
Dünya Okçuluk Şampiyonası Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından organize edilmektedir. İlk Dünya Okçuluk Şampiyonası 1931'de düzenlenmiştir.
Avrupa Okçuluk Şampiyonası, her iki yılda bir Avrupa ve Akdeniz Okçuluk Birliği tarafından Avrupa'da düzenlenen okçuluk şampiyonasıdır. Okçuluk müsabakaları açık, kapalı alan ve saha şampiyonaları olmak üzere üç farklı Avrupa Şampiyonası turnuvasına dayanmaktadır. Erkekler ve kadınların her biri, eleme turları sistemini kullanan ve FITA kurallarını takip eden kendi yarışmalarına sahiptir. Atışlar yalın yay, klasik yay (olimpik) ve makaralı yay ile yapılır. Her ülke, takım yarışmaları için kategori ve klasman başına üç sporcu gönderebilirmektedir.. İlk kez 1968 yılında Avusturya'nın Reutt kentinde düzenlendi. Daha sonra ilk klasik okçuluk şampiyonası oynandı. İlk Avrupa Okçuluk Şampiyonası 1968 yılında Avusturya'nın Reutte kentinde düzenlendi. Makaralı yay okçuluğunda ilk Avrupa şampiyonası 1994 yılında Çek Cumhuriyeti'nin Nymburk kentinde düzenlendi. 2010 yılında etkinliğe karma takım branşı da eklendi. Şampiyonalar Avrupa Okçuluk Federasyonu (EMAU) tarafından düzenlenmektedir.
Okçuluk Dünya Kupası, 2006 yılından beri Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen, okçuların dört ülkede dört ayakta yarıştığı ve her kategorinin en iyi sekiz okçusunun Okçuluk Dünya Kupası finaline katılmak için ek bir aşamaya ilerlediği bir yarışmadır. Spora yenilikçi yaklaşımı, profilini yükseltmesi ve ulaşımı ile beğeni topladı.
2013 Dünya Okçuluk Şampiyonası, 29 Eylül-6 Ekim 2013 tarihleri arasında Dünya Okçuluk Federasyonu (FITA) tarafından Türkiye'nin Antalya kentinde düzenlenmiştir. Eleme turları yakındaki Papillon Spor Merkezi'nde, madalya maçları ise 5-6 Ekim tarihlerinde Belek sahilinde gerçekleşti.
Türkiye Okçuluk Federasyonu (TOF), Türkiye'de okçuluk sporunun yönetimini sağlayabilmek amacıyla 1961 yılında kurulmuş federasyondur. TOF; Avrupa ve Akdeniz Okçuluk Birliği (EMAU), Avrupa Okçuluk Federasyonu (WAE) ve Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) üyesidir. Ankara merkezlidir ve şu anki başkanı 2006 yılında itibaren görevini sürdüren Abdullah Topaloğlu'dur.
2022 Okçuluk Dünya Kupası, sponsorluk nedeniyle Hyundai Okçuluk Dünya Kupası olarak da bilinen, Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından her yıl düzenlenen uluslararası okçuluk yarışmasıdır. 2022 yılında 16.ıncısı düzenlenmiştir. 2022 Dünya Kupası dört etkinlikten oluşmaktadır ve 18 Nisan - 16 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk, 14-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Saraçoğlu Spor Kompleksi, Okçuluk Sahası'nda düzenlenen bir okçuluk yarışmasıdır. Yarışmanın sıralama atışları klasik (recurve) yaylarda 720 round 70 m. makaralı (Compound) yaylarda 720 round 50 m. Atışları olarak yapılmıştır. Klasik (recurve) makaralı (compound) yaylarda sıralama atışlarına göre ilk 16 sırada yer alan erkek ve kadın takımlar, takım elemelerine ve finallerine katıldı. Klasik (recurve) yaylarda takım elemeleri ve finallerinde set sistemi, makaralı yaylarda ise 5 seri üzerinden toplam puan sistemi uygulandı. Geleneksel Türk Okçuluğu müsabakaları, 15-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir. Para Okçuluk müsabakaları, 9-13 Ağustos tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir.