İçeriğe atla

2012 Kıbrıs terör komplosu

7 Temmuz 2012'de yerel makamlar, Güney Kıbrıs'ın Limasol kentinde Lübnan doğumlu İsveç vatandaşı Hossam Yaakoub'u tutukladı. Yaakoub, adadaki İsrailli turistlerin faaliyetlerini denetlemekle görevlendirilen Şii İslami militan grup Hizbullah'ın bir üyesi olduğunu itiraf etti. İsrail olayı terör saldırısı girişimi olarak kınadı.

Arka plan

Kıbrıs'taki terör planının sekteye uğramasından önceki aylarda Hizbullah ve İran, Tayland, Hindistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Kenya'daki İsrail hedeflerine yönelik terörist saldırılara ve komplolara karışmıştı.[1] 18 Temmuz'da, Yaakoub'un tutuklanmasından on bir gün sonra, Bulgaristan'ın Burgaz kentinde düzenlenen intihar saldırısında beş İsrailli turist ve bir Bulgar vatandaşı hayatını kaybetti. Bulgar hükûmeti saldırı için Hizbullah'ı suçladı.[2]

Tutuklama

7 Temmuz 2012'de Güney Kıbrıs makamları, Lübnan doğumlu bir İsveç vatandaşı olan Hossam Yaakoub'u liman kenti Limasol'da tutukladı. Yaakoub, bir dizi sorgulamanın ardından Hizbullah üyesi olduğunu itiraf etti.[3]

Yaakoub, Kıbrıs'a 5 Temmuz'da turist olarak gelmişti. Tutuklanmadan önce İsrailli turistlerin adadaki hareketlerini takip ediyordu.[3] 6 Temmuz'da, Tel Aviv'den Larnaka Uluslararası Havalimanı'na Arkia Airlines uçağıyla İsrailli turistlerin gelişini izledi. Hizbullah, Yaakoub'u 2011'in sonlarından bu yana İsrail'den Kıbrıs'a charter uçuşlarını izlemekle görevlendirmişti. Uçuş bilgilerini kaydetti ve yolcuların bindiği servis otobüslerinin kayıt numaralarını not etti. Uçuşlar arasında, İsraillilerin uğrak yeri olan otelleri gözetledi. Gözetim verileri, otellerdeki güvenlik varlığını ve acil servislere yakınlığını içermekteydi. Ayrıca otel girişlerini ve otoparkları fotoğrafladı. Yaakoub, polise, "Yahudiler hakkında bilgi topluyordum. Bu benim organizasyonumun yaptığı şey, dünyanın her yerinde." şeklinde yeminli ifade verdi.[2]

İsrail istihbaratının Güney Kıbrıs'a verdiği bilgiler ve Yaakoub'un saldırı düzenlemeyi amaçladığı bilgisi, tutuklanmasına yol açtı.[3] İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, olayı "Hizbullah'ın İran'ın himayesinde gerçekleştirilen bir İsrail hedefine yönelik terörist saldırı girişimi" olarak kınadı.[4]

Duruşma

21 Mart 2013'te, Güney Kıbrıs'taki üç yargıçtan oluşan bir kurul, Yaakoub'u "suç örgütüne katılmak, suç işlemeyi planlamak ve kara para aklamak da dahil olmak üzere" sekiz suçlamanın beşinden suçlu buldu.[5] 28 Mart'ta mahkeme, Yaakoub'u dört yıl hapse mahkûm etti. Yargılama sırasında yargıçlar, "Bunların İsrail vatandaşlarını ve cumhuriyetteki hedeflerini potansiyel olarak tehlikeye atabilecek ciddi suçlar olduğuna şüphe yok" dedi.[6]

Bulgar hükûmetinin Temmuz 2012'de Burgaz'daki otobüs bombalama olayının arkasında Hizbullah'ın olduğunu açıklamasına paralel olarak Yaakoub'un mahkûmiyeti, Avrupa Birliği'nin Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesi yönündeki baskıyı artırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Kıbrıs'taki Hizbullah ajanının mahkûmiyetinin "Avrupalı müttefiklerimizin ve dünyadaki diğer hükümetlerin bu ölümcül grubu çökertme ihtiyacının altını çizdiğini" söyledi.[5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "As Cyprus bombing attempt shows, war with Iran can start anywhere". Haaretz. 16 Temmuz 2012. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  2. ^ a b "Elaborate surveillance operation raises concerns about broader Hezbollah attacks". The Washington Post. 26 Şubat 2013. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  3. ^ a b c "Man detained in Cyprus was planning attack on Israeli targets for Hezbollah". Haaretz. 14 Temmuz 2012. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  4. ^ "Israel PM accuses Hezbollah of Cyprus attack plot". Reuters. 15 Temmuz 2012. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  5. ^ a b "Cyprus convicts Hezbollah operative". The Washington Post. 21 Mart 2013. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  6. ^ a b "Cyprus jails Hezbollah man for plot to kill Israelis". The Jerusalem Post. 28 Mart 2013. 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burgaz</span> Bulgaristanda liman kenti

Burgaz, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye sınırında Kırklareli ile komşu olan Burgaz ilinin idari merkezi olan şehirdir. Etimolojik kökeni EYun pýrgos: burç, burgaz'dan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hizbullah (Lübnan)</span> Lübnan merkezli Şii İslamcı siyasi parti ve militan grup

Hizbullah, Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Ercan Uluslararası Havalimanı</span> Kuzey Kıbrıstaki bir havalimanı

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'ya 23 km, Gazimağusa'ya 29 km uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'ın soyadından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">AKEL</span> Güney Kıbrısta bir siyasi parti

AKEL, açık adıyla Emekçi Halkın İlerici Partisi, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki komünist bir siyasi partidir. 1926 yılında Kıbrıs Komünist Partisi ismiyle, Yunanistan ve Kıbrıs'ın birleşmesine (Enosis)'e karşı kurulan parti; tam bağımsız ve iki uluslu Kıbrıs Cumhuriyeti'ni savunmaktadır. 1931 yılında Birleşik Krallık kolonizasyonu döneminde yasaklanan parti, 1941 yılında AKEL ismiyle tekrar kuruldu. 1943 yılında da ilk defa belediye başkanı seçimlerini Limasol'da Ploutis Servas ve Mağusa'da Adam Adamantos ile kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail’in, Türkiye’nin İsrail’i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Burgaz otobüs saldırısı</span>

2012 Burgaz otobüs bombalama saldırısı, 18 Temmuz 2012 tarihinde Bulgaristan'ın Burgaz şehrine gelen İsrail asıllı turistleri hedef alan saldırıdır. Saldırıda 5 turist, 1 şoför ölmüş, 32 turist kişi ise ağır yaralanmıştır. İntihar bombacısı da saldırı sonucu ölmüştür.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Lübnan ziyaretçileri Lübnan'nın dış temciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span> Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin parlamentosu

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm, Kuzey Kıbrıs'ın gelişimini etkilemiştir. Kuzey Kıbrıs'ın GSYİH'nda payı önemlidir.

Bu makale, COVID-19 pandemisinin Kuzey Kıbrıs'taki etkilerini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

Muhammed Deyf, doğum adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Filistinli genelkurmay başkanı ve yüksek askeri komutanı. 1995'ten bu yana intihar saldırıları, adam kaçırmalar ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini öldürmekten dolayı son 26 yıldır İsrail'in en çok aranan adamı oldu. İsrail'in Deif'i öldürmeye yönelik en son girişimi, Mayıs 2021'deki Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında oldu. Deif'in karısı, bebeği ve kızı 2014 yılındaki bir saldırıda öldürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">2004 Sina yarımadası bombalı saldırısı</span>

2004 Sina bombalamaları, 7 Ekim 2004'te Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki turistik otelleri hedef alan üç bombalı saldırıydı. Saldırılarda 34 kişi öldü, 171 kişi yaralandı.

Hizbullah'ın bir Dış İlişkiler Birimi bulunmaktadır ve bir dizi yabancı ülke ve kuruluşla ilişkiler sürdürmektedir. Bunlar bilhassa Şii devletler ve Filistin davasına bağlı olan Sünni gruplardır. Ancak grubun Orta Doğu dışında Latin Amerika ve Kuzey Kore gibi yerlerde de operasyonları olduğu öne sürülüyor.

30 Temmuz 2024 tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Beyrut'un banliyölerinden Haret Hreik'te bir apartmana düzenlediği hava saldırısında ikisi çocuk 3 sivili öldürdü, 74 sivili de yaraladı. IDF'ye göre saldırı, IDF tarafından üç gün önce Golan Tepeleri'ndeki Majdal Şams'ta meydana gelen ve 12 Dürzi çocuk ve gencin ölümüne neden olan roket saldırısına karışmakla suçlanan Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldı. Lübnan devlet haber ajansı NNA, saldırının bir drone tarafından kısmen çöken bir apartmana üç füze atılmasıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">2024 Hizbullah karargâhı saldırısı</span> İsrailin 27 Eylül 2024 tarihinde Beyrut, Lübnana düzenlediği hava saldırısı

27 Eylül 2024 tarihinde İsrail Hava Kuvvetleri, Beyrut'un Dahiye banliyösünde Hizbullah'ın merkez karargahını hedef aldı. Hava Kuvvetleri'nin örgütün genel sekreteri Hasan Nasrallah'ı suikast amacıyla vurmayı hedeflediği bildirildi. Saldırıda, Dahiye'de yerin altında bulunduğu bildirilen karargahı yok etmek amacıyla Amerikan yapımı 5.000 poundluk bunker buster bombaları kullanıldı. Saldırı en az altı kişinin ölümüne ve 91'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Nasrallah'ın saldırıdan sonraki durumu belirsizliğini korumaktadır. 28 Eylül 2024 tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri, Hasan Nasrallah'ın üst düzey Hizbullah liderleri ve komutanlarıyla birlikte saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. İsrail Savunma Kuvvetleri operasyona “Yeni Düzen” kod adını verdi.