İçeriğe atla

2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan

2012 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke Gürcistan Gürcistan
Seçim süreci
Seçim adı Ulusal final
Seçim tarih(ler)i 19 Şubat 2012
Seçilen yarışmacı(lar) Anri Cohadze
Seçilen şarkı ""I'm A Joker""
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan
◄2011 2013►

Gürcistan, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacak kişiyi belirleyecek "İnternet Seçimi" kamusal yayın kurumu olan GBP tarafından yapılmaktadır.[1]

Ulusal Final

Final - 19 Şubat 2012
Sıra Şarkıcı Şarkı
1 Mirror Illusion "Whisper"
2 Kasım "Letter to a friend"
3 Industrial City "Broken"
4 Levan Jibladze (Leo Jee) "It's my life"
5 Edward Tatiani (Eddie) "Hey you"
6 Boris Bedia "It's life"
7 Vanilla Cage "Breaking the cage"
8 REMA "Feel me"
9Anri Jokhadze"I'm A Joker"

Eurovision

Gürcistan, yarışmaya ikinci Yarı-finalden başlayacak.

Kaynakça

  1. ^ "Georgia: GPB confirms particiation in Baku!". Esctoday. 9 Aralık 2011. 29 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Devletler Topluluğu</span> bölgesel hükümetler arası organizasyon

Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan anlaşma ile kurulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma ile Sovyetler Birliği resmen yıkılmış oldu. 21 Aralık 1991 tarihinde de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şota Arveladze</span> Gürcü teknik direktör ve futbolcu

Şota Arveladze, Gürcü teknik direktör ve forvet mevkiinde oynamış eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Yaklaşık 10.180.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %6,8'ini kapsamaktadır. 746,419,440 milyon kişi yani Dünya nüfusunun %11'ini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan</span>

Gürcistan, ilk katıldığı 2007 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 16 kez katılmıştır. Gürcistan 2009 yılında katılmayı planlamıştı ancak daha sonra Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) dönemin Rusya başbakanı Vladimir Putin'e gönderme yapan şarkının yeniden yazılmasını talep etmesi üzerine geri çekildi. Gürcistan yarışmada yedi kez finale yükselmiş, Sopo Nijaradze (2010) ve Eldrine (2011) ile iki kez ilk on'da yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Transkafkasya SFSC, 1922 ile 1936 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin birleşmesiyle oluşan Sovyetler Birliği cumhuriyeti. Başkenti günümüzde Gürcistan'ın başkenti olan Tiflis'ti.

Sovyetler Birliği'nin dağılması Gürcistan ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yaratmış ve oldukça istikrarsız bir yapı ortaya çıkmıştır. Hammadde, enerji ve diğer endüstri ürünlerinin pazarlandığı diğer Cumhuriyetlerle arasındaki bağların ortadan kalkması Gürcistan ekonomisini olumsuz etkilemiş, bireysel gelirlerde, tarımsal ve sanayi üretiminde, turizm gelirlerinde önemli düşüşler yaşanmış, enflasyon ve işsizlik önemli ölçüde artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç</span> Eurovision şarkı yarışmasında İsveç

İsveç, ilk katıldığı 1958 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 64 kez katılmıştır. Ülke sadece üç kez yarışmaya katılmamıştır. 1959'dan bu yana, İsveç'in katılımcısı, 1967'den beri Melodifestivalen olarak bilinen, her yıl televizyonda yayınlanan bir yarışma aracılığıyla seçilmektedir. İsveç, 1997 yılında ilk defa Televoting oylaması kullanan beş ülkeden biri olmuştur. İsveç yarışmaya yedi kez ev sahipliği yapmıştır: üç kez Stockholm'de, üç kez Malmö'de ve bir kez Göteborg'da (1985).

Gürcistan, 2008 Güney Osetya Savaşı nedeniyle 2009 Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmayacağını bildirmişti. Ancak 2008 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Rusya'nın Gürcistan'a 12 puan vererek 1. olmasına yardım ettiği için yarışmaya katılma kararı almıştı. 18 Şubat'ta yapılan ulusal elemeleri Stephane & 3G, "We Don't Wanna Put In" şarkısıyla kazanmıştı. Fakat We Don't Wanna Put In adlı şarkının anlamı Putin'i İstemiyoruz anlamına da geliyordu. Bu şarkı Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. EBU'da şarkının siyasi içerikli olmasından dolayı bu şarkıyı diskalifiye etti. Gürcistan televizyonundan ya şarkıyı tamamen değiştirmek ya da sözlerinin düzeltilmesi istenildi. Ama Gürcistan yarışmadan çekilme kararı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan pasaportu</span> Resmi Belge

Gürcü pasaportu, Gürcistan'ın uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Gürcistan vatandaşlarına Adalet Bakanlığı tarafından verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Trans Anadolu doğalgaz boru hattı</span> Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya aktarması planlanan boru hattı

Trans Anadolu doğal gaz boru hattı (TANAP), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer etmesi planlanan boru hattı. Şahdeniz doğal gaz tesislerinde çıkarılan gazın transferinde kullanılacaktır. Maliyetinin 5-7 milyar dolar olacağı öngörülmüş, 2018 yılında da tamamlanmıştır. Hattın kapasitesinin ilk aşamada yılda 16 milyar m³, nihai olarak da 31 milyar m³ olması hedeflenmekteydi.

Gürcistan, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilecek 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Gürcistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim etkinliği ülkenin kamusal yayın kuruluşu Sakartvelos sazogadoebrivi mauts'q'ebeli (GBP) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan</span>

Gürcistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Tako Gaçeçiladze'nin yazdığı "Keep The Faith" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Tako Gaçeçiladze seslendirmiştir. Gürcistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი (GBP) tarafından Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Gürcistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Gürcistan'da İslam'ın görünürlüğü 654'te İslam'ın üçüncü halifesi Osman tarafından gönderilen bir ordunun Doğu Gürcistan'ı fethettiği ve Tiflis'te Müslüman yönetimini kurduğu zaman başladı. Halen Müslümanlar Gürcistan nüfusunun yaklaşık %9.9'unu oluşturmaktadır. Diğer kaynaklara göre Müslümanlar Gürcistan nüfusunun %10-11'ini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Gürcistan ilişkileri</span>

Amerikan-Gürcistan ilişkileri çok yakın olmaya devam ediyor ve çok sayıda ikili işbirliği alanını kapsıyor. Teröre karşı savaşta önemli bir Amerika Birleşik Devletleri müttefiki olan Gürcistan, Irak Savaşı'na en büyük üçüncü asker katkısı yapan ülkeydi ve şu anda Afganistan'daki ABD liderliğindeki misyona kişi başına en büyük katkıda bulunan ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri de Gürcistan'a, kuzey komşusu Rusya'nın artan baskısı karşısında devlet kurumlarını güçlendirmede aktif olarak yardım ediyor ve 1991'den bu yana ülkeye 3 milyar doları aşan mali yardım sağladı. 2009 yılından bu yana, Gürcistan-Amerikan ilişkileri, demokrasinin öncelikli alanları üzerine dört tane ikili çalışma grubu oluşturan ABD-Gürcistan Stratejik Ortaklık Şartı ile geliştirilmektedir; savunma ve güvenlik; ekonomi, ticaret, enerji sorunları, insanlar arası ve kültürel alışverişler.