İçeriğe atla

2012 Arakan ayaklanmaları

2012 Arakan bölgesi ayaklanmaları
BölgeSittwe, Rakhine eyaleti, Myanmar
Tarih8 Haziran 2012 (UTC+06.30)
HedefMüslüman Rohingyalar
Ölü88[1][2][3]
İşleyenlerBudist Rakhineler
Arakan eyaletindeki Rohingya nüfusu:
Açık kahverengi: Rohingyaların azınlık olduğu bölgeler.
Koyu kahverengi: Rohingyaların çoğunluk olduğu bölgeler.

2012 Arakan Bölgesi ayaklanmaları, Myanmar'ın Rakhine eyaleti bölgesinin kuzeyinde Budist Rakhineler ve Müslüman Rohingyalar arasında meydana gelen şiddet olaylarıdır.[4] Olaylar ilk başlarda Rohingyalılar ile Rakhineler arasında karşılıklı evlerin yakılması şeklinde başlamıştır. Şiddetin artması ile ilan edilen olağanüstü hâl ile birlikte müslümanlara uygulanan şiddet artmıştır.[5][6][7]

Sivil toplum kuruluşları Myanmar polis ve askerinin Müslümanların toplu tutuklanmasına ve şiddetin artmasına sebep olmakla suçlamaktadır.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  4. ^ "Four killed as Rohingya Muslims riot in Myanmar: government". Reuters. 8 Haziran 2012. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  5. ^ "Burma acknowledges mass burnings in Rakhine unrest - BBC News". BBC Online. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  6. ^ "Burma's leader admits deadly attacks on Muslims - World news - The Guardian". The Guardian. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  7. ^ "Four killed as Rohingya Muslims riot in Myanmar: government - Reuters". Reuters. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nepido</span> Myanmarın başkenti

Nepido ya da Naypyidaw Myanmar'ın başkentidir. Nepido, "Kraliyetler Şehri" Anlamına gelir. 6 Kasım 2005'te şehir Birmanya'nın (Myanmar) başkenti ilan edildi. Nepido, Yangon şehrinin 320 km kuzeyindedir. Nepido, Myanmar'ın Yangon ve Mandalay şehirlerinden sonra en büyük 3. şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baharı</span> 2010da başlayıp süregelen, Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketlerine verilen ortak ad

Arap Baharı, 2010 yılında başlayan, Arap dünyasında yaşanan bir dizi hükûmet karşıtı protesto, ayaklanma ve silahlı isyanlardı.

Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzenini tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Rohingyalar</span> Güneydoğu Asyada müslüman bir halk

Rohingyalar, Güneydoğu Asya'da esas olarak Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde (Rakhine) yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya′da da görülen ve dilleri Hint-Avrupa dil ailesine giren Sünni Müslüman bir halktır.

Innocence of Muslims, önceleri Desert Warriors ile Innocence of Bin Laden adıyla anılan, 2012 yapımı İslâm karşıtı düşük bütçeli film. Film, söylenilenlere göre İslâm peygamberi Muhammed'in yaşamı hakkındadır. Filmin yönetmenliğini, "Sam Bacile" ve "Alan Roberts" takma adlarını kullanan Mısır kökenli Amerikalı Nakoula Basseley Nakoula yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Innocence of Muslims'e gelen tepkiler</span>

Innocence of Muslims'e gelen tepkiler, Eylül 2012'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ve dine hakaret olarak algılanan Innocence of Muslims adlı film üzerine Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları ülkelerde yapılan protesto ve saldırılar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Arakan İsyanı</span> Güneydoğu Asya ülkesi Myanmarın Arakan eyaletinde bir çatışma

Arakan İsyanı ya da Arakan Sorunu, Myanmar Ordusu ile Myanmar'da Müslüman bir azınlık Rohingyalar arasında Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletindeki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Rakhaynya</span> Güneydoğu Asyada bulunan Myanmarın bir eyaleti

Arakan Eyaleti resmî adıyla Rakhayn Eyaleti veya Rakhine Eyaleti, Myanmar'ın bir eyaletidir. Kuzeyinde Chin Eyaleti, doğusunda Magway Bölgesi ve Bago Bölgesi, doğusunda Ayeyarwady Bölgesi, batısında Bengal Körfezi, kuzeybatısında ise Bangladeş'in Chittagong İli bulunmaktadır. Eyaletin başkenti Sittwe şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'da din</span>

Myanmar, çok dinli bir ülkedir. Resmi bir devlet dini yoktur, ancak hükûmet çoğunluk dini olan Theravada Budizmi'ne öncelik vermektedir. Her iki 2014 nüfus sayımına göre, Budizm, nüfusun %88'inde egemen olan dindir; özellikle Birman, Rakhine, Şan, Mon, Karen halkları ve Çin etnik grupları tarafından takip edilmektedir. Birmanlar, Budizm adına Birmanya halk dinini de uygular. Yeni anayasa din özgürlüğünü kapsıyor; bununla birlikte, rejimin bu hakları istediği gibi kısıtlamasına izin veren geniş istisnaları da içeriyor. Etnik azınlıklar, Hristiyanlığı, İslam'ı ve Hinduizmi uyguluyor.

<span class="mw-page-title-main">Min Aung Hlaing</span> Myanmarlı asker ve siyasetçi

Min Aung Hlaing, Şubat 2021 darbesinde iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'ı Devlet İdare Konseyi başkanı olarak yöneten Birmanyalı bir politikacı ve ordu generalidir. Ağustos 2021'de Myanmar başbakanı olarak sözde sivil rolünü üstlendi. Mart 2011'den bu yana Savunma Hizmetleri Başkomutanlığı görevini de yürütüyor. Daha önce 2010-2011 yılları arasında Savunma Bakanlığı müşterek kurmay başkanı olarak görev yaptı ve Myanmar cumhurbaşkanının başkanlığındaki Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin (USGK) bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arakan Soykırımı</span> Myanmarın Arakan Eyaletinde yapılan soykırım

Arakan Soykırımı, Müslüman Arakan halkına Myanmar Hükûmeti tarafından yapılan etnik temizliktir. Milliyetçi Budistlerin yaptığı katliamlar 1 milyondan fazla Arakanlıyı başka ülkelere gitmeye mecbur bıraktı. Çoğu Arakanlı Bangladeş'e göç ederek Dünya'nın en büyük mülteci kampının kurulmasına sebep olurken diğer Arakanlılar Hindistan, Tayland ve Malezya'ya gitmeye mecbur bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rohingyaca</span>

Rohingyaca (𐴌𐴗𐴥𐴝𐴙𐴚𐴒𐴙𐴝), ağırlıklı olarak Myanmar'ın Arakan eyaletinde konuşulan bir Doğu Hint-Aryan dilidir. Bengal-Assam dillerine ait olup komşu Bangladeş'te konuşulan Çittagongça ile yakından ilgilidir. Rohingyaca ve Çittagongca karşılıklı olarak oldukça anlaşılır kabul edilir.

Sittwe, Myanmar'ın (Burma) Arakan Eyaletinin başkentidir. Arakan dilinde sait-tway olarak telaffuz edilen Sittwe, Bengal Körfezi'ne dökülen Kaladan, Mayu ve Lay Mro nehirlerinin birleştiği yerde oluşturulmuş bir haliç adasında yer almaktadır. Şehrin 181.000 nüfusu var (2006). Sittwe Kasabası ve Sittwe Bölgesi'nin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Riz Ahmed</span>

Rizwan Ahmed, İngiliz aktör ve rapçi.

Myanmar başbakanı, Asya ülkesi Myanmar'da 1948'de yayınlanan Burma Bağımsızlık Bildirgesi'nden bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Tabinshwehti</span>

Tabinshwehti, 1530-1550 yılları arasında Burma (Myanmar) kralı ve Birinci Toungoo İmparatorluğu'nun kurucusudur. Düzenlediği askeri seferler (1534-1549) sayesinde, Pagan imparatorluğu'nun 1287'de yıkılmasından bu yana Burma'daki en büyük krallığı yaratmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Devam eden silahlı çatışmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, dünya çapında devam etmekte olan silahlı çatışmaların bir listesini içermektedir.

Konbaung hanedanı 1752'den 1885'e kadar Burma/Myanmar'ı yöneten son hanedandır. Burma tarihindeki en büyük ikinci imparatorluğu oluşturmuş ve Toungoo hanedanının başlattığı idari reformları sürdürerek modern Burma devletinin temellerini atmıştır. Bununla birlikte reformlar, altmış yıllık bir süre boyunca (1824-1885) üç Anglo-Burma Savaşının hepsinde Burmalıları mağlup eden ve 1885'te bin yıllık Burma monarşisini sona erdiren İngilizlerin ilerlemesini durdurmak için yetersiz kalmıştır.