
İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

Kurbankulu Berdimuhammedov, Türkmen siyasetçi ve Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanıdır. Asıl mesleği diş hekimliği olan Berdimuhamedov, 1997'de başlayarak Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov yönetiminde ve 2001'de başlayarak başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 21 Aralık 2006'da Niyazov'un ölümünden sonra başkan vekili oldu ve ardından Şubat 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Oylamada anlamlı bir muhalefetle karşılaşmadı ve ezici bir farkla kazandı (%89,23). Şubat 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %97 oyla yeniden seçildi. Şubat 2017'de cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %97,69'unu alarak üçüncü bir dönem için yeniden seçildi.

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.
Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 12 farklı Türk vatandaşını cumhurbaşkanlığı makamına getiren yirmi iki cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler. Cemal Gürsel, 27 Mayıs Darbesi sonrası yapılan genel seçimler sonucunda yine TBMM tarafından; Kenan Evren, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası 1982 Türkiye anayasa referandumu sonucu (%91,37) cumhurbaşkanı olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, doğrudan halkoyuyla üç defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Jóhanna Guðrún Jónsdóttir veya bilinen adıyla Yohanna, İzlandalı şarkıcı.

İzlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1986 yılında katılmıştır. Ríkisútvarpið (RÚV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ülke, 1998 ve 2002 yıllarında yarışmadan çekilmiştir.

Olafur Ragnar Grimsson, İzlanda'nın, 1996'dan beri cumhurbaşkanıdır. 4 kez aynı göreve seçilmiştir. Daha önce İzlanda Üniversitesi'nde profesörlük yapan Grimsson, 1988-1991 yılları arasında da ülkenin maliye bakanlığı görevini yürütmüştür.
İzlanda'da eşcinsel evlilik, 11 Haziran 2010'da İzlanda Althing (Parlamentosu)'inde evliliği iki kişi arasında yasal bir birliktelik olarak tanımlayan bir yasa onaylandı ve bu doğrultuda İzlanda'da eşcinsel evlilik 27 Haziran 2010'dan beri yasal olmuştur.

François Hollande tam adı ile François Gérard Georges Nicolas Hollande, Fransız siyasetçi. 2012-2017 döneminde Fransa cumhurbaşkanı ve Andorra eş prensi olarak görev yapmıştır.

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

Ólafur Tryggvason Thors, İzlanda Başbakanı olarak görev yapmış Bağımsızlık Partisi lideri bir İzlandalı siyasetçi. Margret Þorbjörg Kristjánsdóttir ve Danimarkalı Thor Philip Axel Jensen'in oğludur.
Ólafur Jóhannesson, İlerici Parti'den İzlanda'nın on beşinci Başbakanı ve iki kez bu görevi yapmıştır. İlerleme Partisi üyesi olarak 1970'lerde parti başkanı olarak hizmet verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Fransa'nın seçimle iktidara gelen başkanlık makamına verilen isimdir. Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanları 2002 yılından bu yana 5 yılda bir seçilmektedir. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Fransa'nın himayesi altında bulunan Andorra'nın eş-prensi olarak da görev yapar. Fransa Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanıdır. Nükleer Silahların kullanım anahtarı sadece Cumhurbaşkanında bulunur. Bu silahların izni dışında kullanılması yasaktır. Anayasa Konseyinin 3 üyesini ve başkanını seçer. Görsel-İşitsel Yüksek Kurulun başkanını seçer. Yüksek Yargı Kurulunun 2 üyesini ve Cumhuriyet Aracısı'nı (Ombudsmanı) seçer. Yabancı ülkelerde görev yapacak olan Fransız misyon temsilcilerini atar. Fransa'da görev yapacak olan yabancı temsilcileri kabul eder. Fransa'nın mevcut Cumhurbaşkanı 14 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Emmanuel Macron'dur.

İzlandaca: Huldufólk İzlandalılar ve Faroelilerin folklorundaki Troll ve elflerdir. İzlanda'daki bina projelerinin yerleri, bazen İzlandaca: huldufólkların yaşadığına inanılan kayaların zarar görmesini önlemek için değiştirilmektedir. İzlanda halk inanışına göre, İzlandaca: huldufólkları vurma olasılığı yüzünden kaya atılmamalıdır.

Yunanistan - İzlanda ilişkileri, Yunanistan ve İzlanda arasındaki dış, ekonomik ve kültürel ilişkilerdir. Yunanistan, Oslo'daki elçiliği ve Reykjavik'teki fahri konsolosluk aracılığıyla İzlanda'da temsil edilmektedir. İzlanda, Oslo'daki elçiliğiyle ve Atina'daki fahri konsolosluklarla Yunanistan'da temsil edilmektedir. 60 yıldan fazla süredir bu iki ülke müttefikler ve yakın zamanda en üst düzey temaslarda ilişkilerini yeniden güçlendirdiler.

Slovakya cumhurbaşkanı, Slovakya devletinin başı ve Silahlı Kuvvetler'in başkomutanı. Cumhurbaşkanı, beş yıl boyunca doğrudan halk tarafından seçilir ve art arda iki dönem için seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik görev görüyor, ancak cumhurbaşkanı mutlak takdir yetkisi ile belirli sınırlı yetkileri kullanıyor. Cumhurbaşkanının resmi ikametgâhı Bratislava'daki Grassalkovich Sarayı'dır. 15 Haziran 2024'ten bu yana görevdeki başkan Peter Pellegrini'dir.

2018 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi, 11 Nisan 2018 tarihinde Azerbaycan'da yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Otoriter bir bağlamda gerçekleşen seçimler hileli olarak nitelendirildi. Muhalefet partileri seçime katılmadı. Seçimde sekiz aday yer aldı, fakat adayların gerçek muhalefet adayları olup olmadığı konusunda şüpheler vardı. Görevdeki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yedi yıllık bir dönem için yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

2024 İzlanda cumhurbaşkanlığı seçimi, İzlanda cumhurbaşkanını belirlemek için 1 Haziran 2024 tarihinde yapılmış olan seçimlerdir.
Halla Tómasdóttir, İzlanda Cumhurbaşkanı seçilen, İzlandalı iş insanı ve Reykjavík Üniversitesi eski öğretim görevlisidir. Aynı zamanda Auður Capital'in kurucu ortaklarındandır. Halla, aynı zamanda insanlara, iklime odaklı iş uygulamalarını teşvik etmek için çalışan, kâr amacı gütmeyen, iş dünyası ve sivil toplum liderlerinden oluşan küresel bir grup olan The B Team'in genel müdürlüğünü yapmaktadır.

2020 İzlanda cumhurbaşkanlığı seçimi, İzlanda cumhurbaşkanını belirlemek için 25 Mayıs 2020 tarihinde yapılmış olan seçimlerdir. Görevdeki cumhurbaşkanı Guðni Th. Jóhannesson oyların %92'sini alarak yeniden seçildi. Bu oy oranı en az iki adayın yarıştığı seçimlerde 1988 seçimlerinden sonra en büyük ikinci oy oranıydı.