İçeriğe atla

2012'de LGBT hakları

2012 yılında yer alan LGBT tarihi ile ilgili önemli bilgilerin bulunduğu listedir.

Olaylar

Ocak

  • 1 – Amerika Birleşik Devletleri'nden Delaware ve Hawaii'de sivil birliktelik yasaları uygulamaya kondu.[1]
  • 6 – Bir hakimin kararından sonra Alagaos, Brezilya'da eşcinsel evliliklerini tanıyan ilk eyalet oldu.[2] Eyalette yapılan evlilikler bütün ülkede geçerli olacaktır.[3]
  • 12 – Jersey'de sivil birliktelik yasası uygulamaya kondu.[4]
  • 20
  • 10 günlük bir yargılamadan sonra Birleşik Krallık'ta üç Müslüman erkek eşcinsel erkekleri öldürmeye çağıran bildiriler dağıtarak cinsellik temelinde halkı nefrete körüklemekten Derby'de bulunan Kraliyet Mahkemesi'nde mahkûm oldu. Diğer iki sanık beraat etti.[5] Bu dava nefret suçları yasası altında karara varılan ilk dava oldu.[6]
  • Texas A&M Üniversitesi, üniversitenin ayrımcılık karşıtı mevzuatına cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ve ifadesini de ekledi.[7]

Şubat

  • 7 — ABD mahkemesi Perry v. Schwarzenegger davasında Kaliforniya'nın evlilikleri karşı cinslere indirgeyen 8. Teklif'in anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.[8]
  • 10 — Birleşik Krallık temyiz mahkemesi Cornwall'da bir eşcinsel çifte çift kişilik oda vermeyi reddeden misafirhane hakkında verilen kararı onadı. Misafirhanenin sahipleri dini inançları nedeniyle çifte oda vermeyi reddetmişti.[9]
  • 12 — New Jersey Senatosu eşcinsel evliliklerini yasallaştırmak için yapılan oylamada 24'e 16 oyla yasallaştırma yönünde karar verdi. Bu sayı kararı geçersiz kılmak için Vali Chris Christie'nin önerdiği sayıdan 3 oy azdır.[10]
  • 13 — Washington Valisi Christine Gregoire eyalet çağında eşcinsel evlilikleri yasallaştırmak için bir yasa imzalamıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi için çıta 7 Temmuz olarak belirlenmiştir.[11]
  • 16 — New Jersey Meclisi, evlilik eşitliği yasasını 41'e 33 oyla geçirdi. Bu sayı Vali Chris Christie'nin yasa tasarısını geçersiz sayması için önerdiği sayıdan 12 azdır.[12]
  • 17
  • New Jersey Valisi Chris Christie eşcinsel evlilik yasa tasarısını şartlı olarak veto etti. Christie yasama organına bu sivil birliktelik yasasının çifleri evlilik gibi koruyacak gücü olmadığı ile ilgili şikayetlerle ilgili gerekli değişiklikleri yapması için bir müfettiş ataması için çağrıda bulundu.[13]
  • Maryland Temsilciler Meclisi, 71'e 67 oyla eşcinsel evlilikleri yasallaştırmak için bir yasa geçirdi.[14]
  • 21 — Maryland'daki Baltimore İlçe Konseyi cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı yasaklayan bir yasa çıkardı.[15]
  • 22 — Birleşik Devletler Bölge Yargıcı Jeffret White, Evlilik Yasası Savunması'nın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.[16]
  • 23 — Maryland Senatosu, eyalette eşcinsel evliliklerin yasallaştırılması için 25'e 22 karar verdi.[17]

Ölümler

Ayrıca bakınız

  • LGBT tarihi zaman çizelgesi – MÖ 12.000'den günümüze kadar zaman çizelgesi
  • Ülkelerine ya da bölgelerine göre LGBT hakları – dünya çapında yasal statüler
  • LGBT sosyal hareketleri

Kaynakça

  1. ^ "Two more states allow same-sex civil unions". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  4. ^ "BBC:Jersey recognises civil partnerships". 24 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  5. ^ "Three Muslim men convicted over gay hate leaflets". 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  6. ^ "Muslim men accused of hate crime over anti-gay leaflet". The Guardian. 10 Ocak 2012. 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2012. 
  7. ^ "Loftin adds gender identity, expression to A&M nondiscrimination memo". 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  8. ^ "Prop 8 ruling: Same-sex marriage ban is unconstitutional, federal appeals court rules". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  9. ^ "Hoteliers' gay couple ban appeal fails". 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  10. ^ "New Jersey Senate Votes to Legalize Gay Marriage". 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  11. ^ "Washington gov signs gay marriage bill into law". 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  12. ^ "NJ Assembly passes gay marriage bill". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  13. ^ "Christie Keeps His Promise to Veto Gay Marriage Bill". 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  14. ^ "Maryland House OKs gay marriage bill; governor likely to sign". 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  15. ^ "Balto. Co. Council approves transgender discrimination ban". 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  16. ^ "Federal judge rules DOMA unconstitutional". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2012. 
  17. ^ Gay marriage close to legal in Maryland[]

İlgili Araştırma Makaleleri

Eşcinsel evlilik, hemcins evliliği veya evlilik eşitliği, aynı cinsiyetten bireylerin evlenmesi ve karşı cinsiyetten bireylerin evliliği ile eşit haklara ve statüye sahip olması durumu.

İspanya'da eşcinsel evlilik, 2004'te İspanya'nın yeni seçilen sosyalist hükûmetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaştı. Birçok tartışmadan sonra, 30 Haziran 2005'te İspanya Parlamentosu'nda eşcinsel evliliğine izin veren bir yasa hazırlandı ve 2 Temmuz 2005'te yayımlandı. 3 Temmuz 2005'te eşcinsel evlilik İspanya'da resmîleşti.

20 Temmuz 2005'te, Sivil Evlilik Yasası'nın kabul edilmesi ile, Hollanda, Belçika ve İspanya'dan sonra Kanada, eşcinsel evliliği tüm ülke çapında yasallaştıran dünyanın dördüncü ülkesi idi. 2003 yılında başlayan mahkeme kararları zaten Kanada'nın on tane eyaletin sekiz tanesinde ve üç tane bölgenin bir tanesinde eşcinsel evliliği yasallaştırdı. Yasa'nın kabul edilmesinden önce bu eyaletler ve bölgelerde 3.000 tane eşcinsel çift zaten evlendi. Evliliğe ilişkin olan çoğu yasal haklar 1999'dan beri birlikte yaşayan eşcinsel çiftlere verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

İzlanda'da eşcinsel evlilik, 11 Haziran 2010'da İzlanda Althing (Parlamentosu)'inde evliliği iki kişi arasında yasal bir birliktelik olarak tanımlayan bir yasa onaylandı ve bu doğrultuda İzlanda'da eşcinsel evlilik 27 Haziran 2010'dan beri yasal olmuştur.

Temmuz 2010'da Arjantin'de eşcinsel evliliği yasallaştıran bir yasa tasarısı Arjantin Ulusal Kongresi tarafından onaylandı. Yasa, resmî bültende yayımlandığı andan itibaren eşcinsel evlilik geçerli olacaktır. 5 Mayıs 2010'da Temsilciler Meclisi, eşcinsel çiftlere evlenme iznini veren bir yasa tasarısını onayladı. 15 Temmuz 2010'da Arjantin Senatosu yasa tasarısını onayladı; yasayı veto etmeyeceğini belirten Başbakan Cristina Fernandez bunu imzaladıktan sonra yürürlüğe girdi.

Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmetinin tanıdığı çeşitli Kızılderili kabilelerine özgü yasalar, Amerika Birleşik Devletleri kabile yetki alanlarında eşcinsel evliliğin sınırlarını tanımlar. Amerikan yerlilerine ait yetki alanlarının çoğunda hemcins çiftler arası evlilik ile ilgili herhangi belirli bir tüzük yoktur. Defense of Marriage Act'ten dolayı federal hükûmetin eşcinsel evlilikleri tanıması yasak; ABD'deki çeşitli eyaletlerin ve federal hükûmetçe tanınan diğer yetki alanların bu tür evlilikleri tanımamaya izni vardır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde eşcinsel evlilik, 26 Haziran 2015'te Yüce Mahkeme tarafından çıkarılan Obergefell v. Hodges emsal kararıyla birlikte tüm eyaletlerde yasal hak olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'de LGBT hakları</span>

Ürdün'de eşcinsellik yasaldır.

Gey dostu; LGBT kültürü içerisinde eşcinseller arasındaki bireysel ilişkileri ifade eden eşcinsel ilişki ve eşcinsel seksi destekleyen, tüm yönelimlere saygılı olan, eşit davranan ve onları yargılamayan bir çevre yaratmak amacıyla eşcinsellere ve LGBT topluluğunun her üyesi dahil olmak üzere; açık ve onları hoş karşılayan, diğer mekanlardaki olabilecek homofobik tavırlara ve yasaklara karşı gey mekanları, politikaları, insanları veya kurumları ifade eder. Gelişmiş batı ülkelerinde ve yine birçok medeni ülkede eşcinsellerin kendilerini rahat hissettikleri, onlara özel; saunalar, sinemalar ve gey dostu konaklama ile diğer LGBT mekanları bulunmaktadır.

24 Haziran 2011 tarihinde ABD'nin New York eyaletinde, New York Eyalet Parlamentosu ile Eyalet Başkanı Andrew Cuomo'nun onayı ile eşcinsel evlilik yasallaştırıldı. Böylece New York, eşcinsel evliliği yasallaştıran altıncı eyalet olmanın yanı sıra bunu yapan en büyük ABD eyaleti oldu.

2002 yılında yer alan LGBT tarihi ile ilgili önemli bilgilerin bulunduğu listedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da hemcins birlikteliklerinin tanınması</span>

Avrupa'nın birçok yerinde eşcinsel evlilik ve medeni birliktelikleri yasalaştırmak için tasarılar gündemleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

Danimarka'da eşcinsel evlilik 15 Haziran 2012 tarihinde yasal oldu. Eşcinsel evliliğin yasallaştırılması için Thorning-Schmidt hükûmetinin öne sürdüğü yasa tasarısı 7 Haziran 2012'de Folketing tarafından onaylandı, 12 Haziran'da da kraliyet onayını aldı. Eşcinsel evliliğe ilişkin yasalar sadece metropol Danimarka'yı ve ne Grönland ne de Faroe Adaları'nı etkiler. Eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasından önce Danimarka'da 1989'dan beri hemcins çiftlerine kayıtlı birliktelikler mevcuttu. 15 Haziran'da kayıtlı birliktelikleri tanıyan yasa, cinsiyet ayrımı gözetmeyen yeni evlilik yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte feshedildi. Kayıtlı birlikteliğe zaten girmiş olan çiftlerin statüsü ise "evli"ye değiştirilmiştir.

LGBT'lerin evlat edinmesi, eşcinsel ebeveyn veya diğer cinsel yönelim, kimliğine sahip LGBT'ler tarafından gönüllü evlat edinme hakkını ifade eder. LGBT bireylerin evlat edinme kriterleri serbest olduğu ülkelerde yasa ve kanunlarla şekillendirilmiştir. Günümüzde eşcinsel evliliğin yasal olduğu ülkeler başta olmak üzere birçok ülke LGBT bireylere istekleri doğrultusunda evlat edinme hakkı tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ'da LGBT hakları</span>

Karadağ'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Hemcins cinsel ilişkiler Karadağ'da hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır ve Temmuz 2020'den beri sivil birliktelik hakkı hemcins çiftleri için mevcut kılınmıştır, ancak karşı cins evli çiftlere mevcut olan bazı yasal haklar, hemcins çiftlerin başta olduğu hanehalklarına henüz mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da LGBT hakları</span>

Malta'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bile en yüksek standartlardadır. Geç 20. ve erken 21. yüzyılları boyunca LGBT topluluğunun hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratıldı ve 1973 yılında hemcins cinsel ilişkileri eşit bir cinsel rüşt yaşıyla yasallaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.