İçeriğe atla

2011 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi

2011 Kazakistan başkanlık seçimleri
Kazakistan
← 20053 Nisan 20112015 →
 
Aday Nursultan NazarbayevGhani Qasymov
Parti Nur Otan Kazakistan Vatanseverler Partisi
Aldığı oy 7,850,958 159,036
Oran %95.55 %1.94

 
Aday Zhambyl Akhmetbekov Mels Eleusizov
Parti Komünist Parti
Aldığı oy 111,924
Oran %1.36 %1.15

Önceki Devlet Başkanı

Nursultan Nazarbayev
Nur Otan

Seçilen Devlet Başkanı

Nursultan Nazarbayev
Nur Otan

2011 Kazakistan erken başkanlık seçimleri, Kazakistan'ın yeni devlet başkanının belirlenmesi için 2012 yılında yapılması planlanmıştı fakat 3 Nisan 2011 tarihinde yapılmıştır.[1] Nursultan Nazarbayev, üç adaya karşı %95 oyla ve %90 katılımla üçüncü bir dönem için tekrar seçildi.[2] Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise oylamada şeffaflık ve rekabet eksikliğinden şikayetçi oldu.

Arka plan

Devlet Başkanı'nın görev süresinin uzatılmasına ilişkin referandumun Mart 2011 civarında yapılması önerildi.

Bütçe

Kazakistan hükûmeti tarafından seçim bütçesi olarak 4,7 milyar tenge (32 milyon dolar) tahsis edildi, 2005 başkanlık seçimlerine kıyasla 11,6 milyon dolar daha fazla bütçe ayrıldı.

Seçim sonuçları

Aday ve partisi Toplam oy %
Nursultan Nazarbayev - Nur Otan 7,850,958 95,55
Ghani Qasymov - Kazakistan Vatanseverler Partisi 159,036 1,94
Zhambyl Akhmetbekov - Komünist Parti111,924 1,36
Mels Eleusizov - Tabighat (Doğa) Ekoloji Birliği 94,452 1,15
Toplam (%89,99 katılım ile)8,216,370

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

Amanat ya da eski ismiyle Nur Otan, 850.000 üyesiyle Kazakistan'ın en büyük siyasi ve 1999 yılından beri iktidar partisidir. Partinin Genel başkanlığı görevini 26 Nisan 2022 tarihinden beri Yerlan Koşanov yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Halk Partisi</span>

Kazakistan Halk Partisi eski adıyla Kazakistan Komünist Halk Partisi, Kazakistan'da bir siyasi partidir. Parti başkanı Aykin Kongirov'dur. Merkez Komite Sekreterleri Turgin Sidikov, Jambıl Ahmetbekov, Gauhar Nugmanova ve Viktor Smirnov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senatosu</span> Kazakistan Parlametosunun üst kanadı

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senatosu, Kazakistan Parlametosu'nun üst meclisidir. Senato, her il, cumhuriyetçi düzeyindeki kent (Almatı) ile başkentten (Astana), iki seçilmiş temsilci ile üye ile toplumun çeşitli ulusal ve kültürel bileşenleri için temsil sağlamak amacıyla Kazakistan devlet başkanı tarafından atanan yedi üye olmak üzere 50 üyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

Kazakistan'da yolsuzluk, ülkenin politik ve ekonomik gelişimini engelleyen başlıca sorunlardan biridir. 2004 yılında Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Kazakistan 122. sırada yer aldı. Kazakistan bu sırayı birçok ülke ile paylaştı. Genel listede 174 ülke vardı. 10 puanlık ölçekte Kazakistan'ın 2.2 puan aldığı tahmin edilmektedir Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yolsuzluğa karşı "kutsal savaş" ilan etti. Dahası, "yolsuzluğa karşı 10 tedbir" alınmasını istedi. Böylelikle ülkede devlet ve kamu düzeyinde yolsuzlukla mücadele başlatıldı. Kazakistan, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2014 sıralamasında 174 ülkeden 126. sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

Dariga Nursultankızı Nazarbayeva Kazak siyasetçi, eski Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in kızı.

<span class="mw-page-title-main">2005 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2005 Kazakistan başkanlık seçimleri, Kazakistan'ın yeni devlet başkanının belirlenmesi için 4 Aralık 2005 tarihinde yapılmıştır. Nursultan Nazarbayev, adaylarının karşısında tekrar devlet başkanı seçilmiştir. Muhalefetin baş figürü olarak nitelendirilen Zamanbek Nurkadilov, seçimden kısa bir süre önce hayatını kaybettiği için katılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazarbayev Üniversitesi</span>

Nazarbayev Üniversitesi ya da kısaca NU, Astana, Kazakistan'da bulunan bir devlet üniversitesi. İlk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in girişimleri sonucu 2010 yılında kuruldu. Üniversite, ulusal eğitim sisteminin avantajlarını ve dünyanın en iyi bilimsel ve eğitim uygulamalarını birleştiren Kazakistan yükseköğreniminin ulusal markası olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Yüksek Mütevelli Heyeti Başkanı, eski Devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'dir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2015 Kazakistan erken başkanlık seçimleri, 2016 yılında yapılması planlanmıştı, fakat 26 Nisan 2015'te yapılmıştır. Nursultan Nazarbayev rakibine göre %97.75 oyla beşinci kez devlet başkanlığı görevine seçildi.

<span class="mw-page-title-main">2019 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2019 Kazakistan erken başkanlık seçimleri, dönemin devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in istifasından dolayı 9 Haziran 2019'da yapılan seçimdir. Seçim gününe kadar vekaleten devlet başkanlığı görevini yapan Kasım Cömert Tokayev'in de aday olduğu seçimde kayıtlı olarak toplam yedi aday bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da siyaset</span>

Kazakistan'ın devlet yapısı, üniter anayasal başkanlık cumhuriyeti'dir. Şu anki Kazakistan Cumhurbaşkanı, Kasım Cömert Tokayev, devlet ve hükûmet başkanı'dır. Yasama organı hem hükûmete hem de iki meclise verilir.

<span class="mw-page-title-main">Nazarbayev kişi kültü</span> Nursultan Nazarbayev üzerine kurulu kişi kültü

Nazarbayev kişi kültü, politik ve medya ortamında Kazakistan'ın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in siyasi ve sosyolojik imajını dünyadaki diğer liderlerin kişilik kültüyle ilgili fikirlerle benzer şekilde oluşturulmuş bir kişilik kültüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Malezya ilişkileri</span>

Kazakistan-Malezya ilişkileri Kazakistan ve Malezya arasındaki ikili diplomatik ilişkileri betimlemektedir. Ülkeler Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">1991 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

1991 Kazakistan başkanlık seçimi, Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının ardından 1 Aralık 1991 tarihinde yapılan ilk başkanlık seçimidir. %88 oranında katılım gerçekleşen seçimleri, %98.78 oy oranıyla tek aday olan Nursultan Nazarbayev kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1990 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

1990 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde 6 yıllık bir dönem cumhurbaşkanı seçilmesi için 24 Nisan 1990 tarihinde gerçekleşmiş olan seçimlerdir. Yüksek Konsey başkanı Nursultan Nazarbayev, 360 üyenin 317'si tarafından cumhurbaşkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">1999 Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

1999 Kazakistan başkanlık seçimi, 10 Ocak 1999 tarihinde Kazakistan'da yapılmış olan başkanlık seçimidir. Seçimi mevcut Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev %81'lik oy oranıyla yeniden kazanmış ve 20 Ocak 1999 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştır. Çoğu gözlemci, seçimi bariz bir şekilde adaletsiz olarak gördü ve Nazarbayev'in demokratik bir hükûmet sistemini teşvik etmediğini belirtti.