İçeriğe atla

2011-2012 Yunanistan ırkçı saldırıları

Yunanistan'ın ırkçı partisi Altın Şafak'ın sembolü

2011-2012 Yunanistan ırkçı saldırıları, 2011'den beri (günümüzde de sürüyor) Yunanistan'da yabancı insanlara ve mültecilere ırkçı gruplar tarafından yapılan, saldırıların ortak ismi.[1][2]

Kaçak mültecilere, yabancı girişimcilere, göçmenlere ve tatilcilere son bir yıldır saldırılar yapılmaktadır. Saldırıların neredeyse tamamı, Altın Şafak Partisi'nin mensupları tarafından gerçekleştirilmektedir.[3]

Irkçılığın artması, uzmanlara göre Yunan hükümeti borç krizi'nin doğurduğu 2010-2012 Yunanistan protestoları'nın ırkçı tarafıdır. Bunun nedeni olarak saldırganlar şöyle der; "Yunanistan'da Yunan halkı geçinemezken, yabancılar ülkemizde bizi sömürüyor, bu kabul edilemez". Bunun gibi birçok söz vardır (Altın Şafak'ın açıklamaları).[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yunanistan'da göçmenlere saldırı". Haber7. 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 
  2. ^ "Yunan ırkçılar göçmen pazarını savaş alanına çevirdi". Radikal. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 
  3. ^ "Yunanistan'da gçömenlere saldırı:1 ölü". EurAktiv. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 
  4. ^ "Yunanistan'da göçmenlere saldırı". İHA. Erişim tarihi: 9 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AEK (futbol takımı)</span> Yunan Futbol kulübü

AEK ya da Athlitiki Enosis Konstantinopoleos Yunanistan'ın büyük spor kulüplerinden biri. 1924 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi</span> Türkiye ile Yunanistan arasında din esasına dayanılarak gerçekleştirilmiş zorunlu göç

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Şafak (Yunanistan)</span>

Altın Şafak, Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yunanistan ayaklanmaları</span>

2008 Yunanistan ayaklanmaları 6 Aralık 2008'de Atina'da polis Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkan mermiyle 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos 'un ölümüyle sonuçlanmasıyla başladı. Bu olayın ardından öncelikle başkentte ardından tüm ülkede anarşistler ve hükûmet karşıtları polise karşı ayaklandı ve polisle çatışmaya başladı. Göstericiler molotofkokteylleri ile özel mülklere saldırdı. Atina'nin ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'e sıçradı.

Tarık Eyyub Olayı, Irak’ın işgali sırasında 8 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat’taki El Cezire televizyonu merkezine ABD Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen hava saldırısını anlatır. Saldırı sonucu Filistinli gazeteci Tarık Eyyub hayatını kaybedecektir. El Cezire televizyonunun yeri ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından bilinmekte olduğu için olay bir kazadan çok muhalif bir basın kurumuna saldırı olarak tanımlanmaktadır.

2011 Diyarbakır saldırısı, 14 Temmuz 2011'de Diyarbakır'ın Silvan kırsalında güvenlik güçleri ve PKK militanları arasında çıkan çatışmadır. 13 Türk askeri yaşamını yitirmiş, 7'si yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Radikal Sol Koalisyon</span>

Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak, kısaltılmış adıyla SYRİZA, Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı veya uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur.

Dera Kuşatması, yaklaşık 1,5 hafta süren ve Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası kapsamında gerçekleşen olaylardandır. 25 Nisan 2011 tarihinde, Deyrizor ve Halep Kuşatmaları'nın hemen ardından, Dera'da protestoların iyice artması ve üçüncü büyük protesto olması sebebiyle, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin şehirde oldukça geniş çaplı bir operasyona koyulması sonucu başlamış, Mahir Esad ve 4 ayrı general önderliğindeki birliklerin, şehirdeki büyümeye başlayan protesto ve isyankar eylemleri bastırmasıyla 5 Mayıs 2011'de son bulmuştur. Ancak, protestolar kısa bir süre sonra büyüyerek tekrar alevlenmiş ve 2011 yılının, sonbaharında, Dera İli çapında yayılarak, Suriye Hükümeti ile başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere, Suriyeli muhaliflerin, ana çatışma noktalarından biri haline gelmiştir ve 2011-2013 Dera ili çatışmaları olarak adlandırılan çatışmaların başlamasına sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan hükûmeti borç krizi</span>

Yunan hükûmeti borç krizi, Yunanistan, 2007-08 mali krizinin ardından bir devlet borcu kriziyle karşı karşıya kaldı. Ülkede yaygın olarak kriz, yoksullaşmaya, gelir ve mülk kaybına ve ayrıca küçük çaplı bir insani krize yol açan bir dizi ani reform ve kemer sıkma önlemi olarak halka yansıdı. Toplamda, Yunan ekonomisi, herhangi bir gelişmiş karma ekonominin bugüne kadarki en uzun durgunluğunu yaşadı. Sonuç olarak, Yunan siyasi sistemi alt üst oldu, sosyal dışlanma arttı ve yüz binlerce iyi eğitimli Yunan ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">2010-2012 Yunanistan protestoları</span>

2011-2012 Yunanistan protestoları, 2010 yılında Yunanistan'da başlamış, halk protestoları. Ekonomik kriz nedeniyle geçimsizlik ve işsizlik ortaya çıkmış, bunun üzerine halk çeşitli miting ve yürüyüşler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Grigoropulos</span>

Aleksandros Grigoropulos , , Atina'da polis kurşunu ile vurularak ölmesi sonucu 2008 Yunanistan ayaklanmalarını başlatan Yunan çocuktur.

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye saldırısı</span> Terör saldırısı

2009 Reşadiye saldırısı veya Reşadiye pususu, 7 Aralık 2009 tarihinde 14:00 ile 14:30 arası Reşadiye, Tokat'ta PKK tarafından Karadeniz Bölgesi'de ses getirmek için askeri aracın geçişi sırasında gerçekleştirilen silahlı saldırı. Saldırı sonrası Genelkurmay Başkanlığı resmî sitesinden yapılan açıklamada saldırı emrinin PKK'nın Tunceli sorumlusundan geldiği, saldırıyı 4 ya da 5 kişilik bir grubun düzenlediği açıklanmıştır. 1 uzman çavuş rütbeli 6 asker ölmüş, Türkiye'de çözüm sürecinin fiilen uygulamaya konulduğu zamanda gerçekleşen saldırı kamuoyunda yankı uyandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Dağlıca saldırısı</span>

2015 Dağlıca saldırısı, güvenlik güçlerince Dağlıca, Yüksekova kırsalında, "Dağlıca-Yüksekova kara yolu"nun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda, daha önceden PKK mensubu bir grup militan tarafından yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların patlatılması ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki zırhlı araç ağır hasar görmüş, Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesi TSK.tr'den yapılan açıklamada zırhlı araçlarda bulunan 16 askerin hayatını kaybettiği, 6'sının hafif şekilde yaralandığı duyuruldu.

2010 İskenderun saldırısı, 31 Mayıs 2010'da PKK'nın, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Türk Deniz Kuvvetleri Deniz İkmal Destek Komutanlığına saat 00.40 sıralarında önce roketatarlı, ardından uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Helen Cumhuriyeti</span>

İkinci Helen Cumhuriyeti, 1924 yılında gerçekleşen askerî darbe ile 1935 yılında gerçekleşen seçimle tekrar monarşik sisteme geçişine kadar olan dönemde Yunanistan'da hüküm sürmüş cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">2020 İdlib saldırısı</span> Suriyede Türk güçlerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı

İdlib saldırısı, 27 Şubat 2020'de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı. Otuz altı Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamında tek seferde en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios Gunaris</span> Yunan siyasetçi (1867-1922)

Dimitrios Gunaris, 25 Şubat-10 Ağustos 1915 ve 26 Mart 1921-3 Mayıs 1922 arasında Yunanistan Başbakanlığı yapmıştır. Halk Partisi'nin lideri, Elefterios Venizelos'un merkez sağ rakibiydi.

Yunanistan'da insan hakları çeşitli kuruluşlar tarafından gözetilmektedir. Ülke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Mültecilerin Statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi ve İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni imzalamıştır. Yunan anayasası da tüm Yunan vatandaşlarının temel insan haklarını güvence altına almaktadır.