
Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, idari olarak altı ilçeye bölünmüştür. İlçeler devletin en üst düzeydeki idari birimidir. Bu ilçeler ise toplamda on iki bucağa bölünmüşlerdir.

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

2010 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 18 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşen Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

Atatürk Meydanı veya Sarayönü, Lefkoşa'da bulunan bir meydan. Birleşik Krallık hakimiyeti ve daha öncesinde "Konak Meydanı" olarak bilinmekteydi.

2010 Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Derviş Eroğlu, seçimi %50,35 oy oranıyla seçimi kazanan adaydır.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B tarafından Kıbrıs'ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliam. Katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere silahsız 126 Türk öldürülmüştür. 1960 nüfus sayımına göre üç köyün toplam nüfusu 248'di. Fakat halkın bir kısmı çeşitli nedenlerden göç etmişti. Katliamlara ilişkin anma günü tektir ve 14 Ağustos'tur. Bunun sebebi üç köyün birbiri ardına basılmasıdır. Muratağa ve Sandallar köylüleri aynı toplu mezara gömülmüştür ve mezardan toplam 89 kişi çıkarılmıştır. Muratağa ve Sandallar köyleri ile Atlılar köyünde yapılan katliamlar yine de bazen ayrı ayrı ele alınır. Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfi ve cesetlerin bulunması 1/2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir.
Güzelyurt Akiferi, Kıbrıs'ta bir akifer. 180 kilometrekaresi KKTC'de, 100 kilometrekaresi Kıbrıs Cumhuriyeti kontrolündeki alanda bulunur. 1993-98 arası yağış ortalaması 300 mm'dir. Akiferin yağışlı yıllardaki beslenme miktarı 37x106 m³/yıl, kurak yıllardaki beslenme miktarı 15.20x106 m³/yıldır. Boşalım miktarı 48x106 m³/yıl olup akifer depolama kapasitesi 920x106 m³'tür.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti para birimi olarak Türk lirası'nı kullanır.
Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Güvercinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. Köy, Beyarmudu Belediyesi'ne bağlıdır.

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

2014 Güneydoğu Avrupa sel felaketi, 13-18 Mayıs tarihleri arasında Orta ve Balkanlar'da geniş bir alanı etkileyen, "Yvette" adı verilen alçak basınç sisteminin neden olduğu aşırı sağanak yağışlar sonucunda oluşan sel felaketi. Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Slovakya'da 86 kişi'nin ölümüne neden olan âfet, Balkanlar'da son 120 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti. Afetten 2,5 milyon insan etkilendi, çok sayıda yerleşim birimi sular altında kaldı ve yüz binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Bosna-Hersek ve Sırbistan'da "olağanüstü hâl" ilan edildi.

Yağışlarda ya da kar erimelerinden sonra suların yer yüzeyinin tamamını kaplayarak akması olayına seyelan denir. Ani sel, alçakta bulunan alanların hızlı bir şekilde taşmaktadır. Şiddetli fırtına, kasırga, tropikal fırtına veya buz tabakaları veya kar tarlaları üzerinden akan buz veya kardan eriyen su ile ilişkili şiddetli yağmur neden olabilir. Ani sel baskınları, 1889 Johnstown selinden önce meydana gelen doğal bir buz veya enkaz barajının veya insan yapımı bir baraj gibi bir insan yapısının çökmesinden sonra da meydana gelebilir. Ani sel baskınları, yağışla selin başlangıcı arasında altı saatten daha az bir zaman ölçeğine sahip olmasıyla normal sellerden ayırt edilir. Geçici olarak kullanılamayan su bazen bazı bitkiler tarafından büyümek için kullanılır. Bununla birlikte, daha kuru alanlarda gelişen bitkiler, büyük miktarda su nedeniyle bitkiler strese girebileceğinden, sel baskınından zarar görebilir.

2022 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 milletvekilini belirlemek için yapılan erken seçimdir. 23 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar açıklandığında Lefkoşa ilçesi adına 16, Gazimağusa ilçesi adına 13, Girne ilçesi adına 11, İskele ilçesi adına 5, Güzelyurt ilçesi adına 3 ve Lefke ilçesi adına 2 milletvekili seçilmiştir.

2021 Batı Karadeniz sel felaketi, 11 Ağustos 2021'de Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde etkili olan aşırı yağış sonucu meydana gelen sel, su baskını ve heyelanlar. Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini etkileyen sellerde toplam 97 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı. Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Batı Karadeniz'deki sel felaketinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli sel baskınlarından bir tanesi olduğunu ifade etti.

15 Mart 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda etkili olan, aşırı yağış sonucu meydana gelen sel ve su baskınları. Özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa'yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti. İki ilde 3 bin 154 kişinin konut, iş yeri, araç ve muhtelif ev eşyasının zarar gördüğü bildirildi.