İçeriğe atla

2010 Alaska C-17 kazası

Koordinatlar: 61°15′53″K 149°45′52″B / 61.26472°K 149.76444°B / 61.26472; -149.76444
2010 Alaska C-17 kazası
C-17 yere çarpmadan birkaç dakika önce
Özet
Tarih28 Temmuz 2010
Olay türüPilot hatası nedeniyle alçak irtifada durma
BölgeElmendorf Hava Kuvvetleri Üssü, Alaska, Amerika Birleşik Devletleri
Koordinatlar61°15′53″K 149°45′52″B / 61.26472°K 149.76444°B / 61.26472; -149.76444
Hava taşıtı
Mürettebat4
Ölü sayısı4
Kurtulanlar0
Hava taşıtı modeliBoeing C-17 Globemaster III
İşletmeciAmerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF)
Kuyruk numarası00-0173
Zemin kayıpları
Zemin ölümleri0
Zemin yaralanmaları0

28 Temmuz 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) ait bir Boeing C-17 Globemaster III nakliye uçağı, yaklaşmakta olan Arctic Thunder Hava Gösterisi'nde bir uçuş gösterisi için alıştırma yaparken Alaska'daki Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssü'nde düştü. Uçakta bulunan dört mürettebatın tamamı hayatını kaybetti. Bu, bir C-17 uçağının geçirdiği tek ölümcül kazadır.

Daha sonra yapılan soruşturmada kazaya yol açan alçak irtifa durmasından pilot hatası sorumlu tutulmuştur.[1]

Kaza

Kaza uçuşunun kesilmiş videosu

28 Temmuz 2010 tarihinde mürettebat, 31 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssü'nde düzenlenecek olan Arctic Thunder Hava Gösterisine hazırlık amacıyla yerel bir eğitim uçuşu gerçekleştiriyordu. C-17, kısa kalkış ve iniş kabiliyetini vurgulamak amacıyla ABD hava gösterilerinde sıkça yer almaktadır. Uçak o gün daha önce farklı bir ekiple uçmuştu.[2]

Alaska Yaz Saati (UTC-8) ile yaklaşık 18:22'de, C-17 gösteri rutinini uygulamak üzere Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssün'deki 06 pistinden havalanmıştır. İlk tırmanış ve ardından sola dönüşten sonra pilot keskin bir sağa dönüş yapmıştır.

Uçak yan yatarken, stall uyarı sistemi devreye girerek mürettebatı yaklaşan bir stall konusunda uyarmıştır. Pilot stall'dan kurtulma prosedürlerini uygulamak yerine dönüşe devam etti ve uçak kurtulmanın mümkün olmadığı bir stall'a girdi.[3] Uçak düştü ve havaalanından yaklaşık 2 mil (3 km) uzakta bir alev topu içinde patladı.

Uçak

Düşen C-17'nin enkaz arasındaki kuyruğu

Uçak, Boeing tarafından üretilen dört motorlu bir C-17 Globemaster III idi.[2] 3. Kanat'a (3 WG) aitti ve Anchorage şehir merkezi yakınlarında bulunan Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki 176. Kanat (176 WG) ile ortaklaşa işletiliyordu.[4] Uçak USAF seri numarası “00-0173” idi ve Spirit of the Aleutians olarak adlandırılmıştı.

00-0173, kazaya karışan uçak, 2005 yılında Frankfurt Havalimanı'nda

ABD Hava Kuvvetleri'nin aktif Hava Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Rezervi ve Ulusal Hava Muhafızları (ANG) ile hizmet veren 222 adet C-17'si bulunmaktadır ve bu tip Haziran 2007'den beri Elmendorf'ta üslenmiştir. Kaza sırasında üste, aktif görevdeki bir Hava Kuvvetleri kuruluşu olan 3. Kanat 517. Hava İkmal Filosu ve bir Alaska Ulusal Hava Muhafızları birimi olan 176. Kanat 249. Hava İkmal Filosu[5] tarafından ortaklaşa işletilen sekiz uçak bulunuyordu. Kaza, bir C-17'nin ilk ölümcül kazasıydı.[2]

Mürettebat

Uçakta bulunan dört mürettebatın tamamı hayatını kaybetti; bunlar Alaska ANG'nin 249. Hava İkmal Filosunda görevli pilotlar Binbaşı Michael Freyholtz ve Aaron Malone; Elmendorf'un aktif görevdeki Hava Kuvvetleri 517. Hava İkmal Filosunda görevli pilot Yüzbaşı Jeffrey Hill ve Alaska ANG'nin 249. Hava İkmal Filosunda yük sorumlusu olarak görev yapan Kıdemli Başçavuş Thomas E. Cicardo idi.[4]

Sonrası

Başka bir C-17, kazadan üç gün sonra Arctic Thunder Hava Gösterisi sırasında kayıp havacılar için bir anıt olarak hizmet verdi.

Anchorage İtfaiyesinin bir üyesi, bir alev topunun Anchorage'dan tahmini olarak 2 mil (3 km) uzaklıkta yaklaşık 750 feet (230 m) havaya yükseldiğini anlattı.[4] Kazadan kaynaklanan enkaz, kaza sırasında hiçbir trenin geçmemesi planlanmasına rağmen, üs bölgesinden kuzeye Wasilla'ya her gün yolcu ve yük trenleri taşıyan Alaska Demiryolu raylarının 200 feet (60 m) boyunca yayıldı.[2]

Yakındaki demiryolunda yapılan ray onarımları, yük seferlerinin askıya alınmasına ve yolcu seferlerinin otobüslerle yönlendirilmesine neden olmuştur. Hava gösterisi, ölen dört havacının anısına planlandığı gibi devam etti.[2]

Soruşturma

Kazaya ilişkin soruşturma raporu 13 Aralık 2010 tarihinde yayımlandı. Raporda pilot hatası suçlanarak, pilotun agresif bir sağa dönüş manevrası yaparken kendine aşırı güvenmesinin, uçağın durma-uyarı sistemi tarafından doğru bir şekilde sağlanan uyarılara rağmen, ne pilotun ne de diğer mürettebat üyelerinin etkili bir şekilde yanıt vermediği alçak irtifa durmasına ve ardından kazaya yol açtığı belirtilmiştir.[1]

Amerikan Hava Kuvvetleri'nin kaza raporu

Kaza, 1994 yılında Washington'daki Fairchild Hava Kuvvetleri Üssü'nde meydana gelen B-52 bombardıman uçağı kazası ile önemli benzerlikler göstermektedir. Her iki olayda da yerel USAF biriminin komuta zincirinin, ilgili pilotların büyük uçakların hava gösterileri için kasıtlı olarak güvenli olmayan uçuş uygulamaları geliştirmelerini engelleyemediği anlaşılmaktadır.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ADN13Dec2010InvestigationReport isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ a b c d e Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ADN1Aug2010ToContinue isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ElmendorfAIB isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; KCPQ30Jul2010Released isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  5. ^ Executive Summary, Aircraft Accident Investigation, C-17A, T/N 00-0173, Joint Base Elemendorf-Richardson, AK, 28 July 2010
  6. ^ Trimble, Stephen (17 Aralık 2010). "C-17 crash report exposes cracks in USAF safety culture". Flightglobal. Reed Business Information. 20 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2011. 
  7. ^ Sweetman, Bill (13 Aralık 2010). "Pilot Error in C-17 Crash". Aviation Week. The McGraw-Hill Companies. 21 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing B-52 Stratofortress</span>

B-52 Stratofortress, Amerikalı Boeing şirketi tarafından üretilmiş uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">C-141</span>

Lockheed C-141 Starlifter, Birleşik Devletler Hava Kuvvetlerinde (USAF) askeri stratejik nakliye uçağı olarak görev almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing C-17 Globemaster III</span> Askeri kargo uçağı

C-17 Globemaster III, eski McDonnell Douglas ve yeni adıyla Boeing firması tarafından üretilmiş olan Amerikan askerî nakliye uçağıdır. Aynı zamanda hem Britanyalı hem de Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Ayrıca 2007 yılında Kanada Hava Kuvvetlerine de teslim edilmek üzere seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing E-3 Sentry</span>

Boeing E-3 Sentry Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağıdır. ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan ve NATO hava savunma kuvvetlerinde her türlü hava şartında gözetleme, komuta, kontrol ve iletişim görevlerinde kullanılmaktadır. Toplam 68 adet üretildikten sonra 1992 yılında üretimi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yuzuru Hanyu</span> Japon artistik patinajcı (d. 1994)

Yuzuru Hanyū, Japon buz patencidir. 2 kez Olimpiyat şampiyonu, 2 kez Dünya şampiyonu, 1 kez 2010 Dünya Gençler şampiyonu, 1 kez 2009-10 Gençler Grand Prix şampiyonu, 4 kez ISU Grand Prix Finali şampiyonu, 4 Kıta şampiyonu ve 6 kez Japonya ulusal şampiyonu olmuştur. Artistik buz pateni tarihinde Super Slam tamamlayan ilk ve tek erkek sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-8 Joint STARS</span>

Northrop Grumman E-8, Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Müşterek gözetim hedef saldırı radar sistemi uçağıdır. Uçağın ana görevleri yer üstündeki araçların ve bazı hava taşıtlarının izlenmesi, görüntülenmesi ve konum bilgilerinin savaş veya barış zamanında bölge komutanlarına aktarılmasıdır. Uçak sadece Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda de görev yapmaktadır.

Bandırma Havalimanı, Balıkesir, Türkiye'nin Bandırma ilçesinde bulunan askerî bir hava üssüdür.

Marvel Sinematik Universe (MCU) bir olan medya franchising ve paylaşılan kurgusal evren arasında ayardır süper kahraman dizileri içinde görünen karakterlere göre Marvel Comics yayınları. MCU ilk olarak 2013'ten 2020'ye kadar ABC, Netflix, Hulu ve Freeform'da yayınlanan Marvel Television dizileriyle televizyona genişledi. Marvel Studios films- arkasında -the yapım stüdyosu üzerine dizi bırakmadan başlayacak Disney+ parçası olarak 4. Evre'nın başlangıcı olan WandaVision dizisi ile başladı.

<i>The Marvels</i> (film) film

The Marvels, Marvel Comics karakteri Carol Danvers/Captain Marvel'a dayanan yeni bir Amerikan süper kahraman filmidir. Marvel Studios tarafından üretilen ve Walt Disney Studios Motion Pictures tarafından dağıtılan filmin Captain Marvel (2019) ve Marvel Sinematik Evreni'deki (MCU) 33. filminin devamı olması amaçlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Line Bonde</span> İlk kadın Danimarkalı savaş pilotu

Line Bonde Danimarkalı bir savaş pilotudur. Temmuz 2006'da 27 yaşında, F-16 jet uçağıyla uçan ilk kadın Danimarkalı savaş pilotu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Boeing Phantom Ray</span>

Boeing Phantom Ray, Boeing tarafından şirket fonları kullanılarak geliştirilen bir Amerikan hayalet insansız savaş hava aracıdır (UCAV). Özerk Phantom Ray, geleneksel bir savaş uçağı boyutunda olan bir uçan kanattır ve ilk olarak Nisan 2011'de uçmuştur. Geliştiriciler, 4,500 pound (2.040 kg) yük taşıyabileceğini söylüyor.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-20 Dyna-Soar</span> Vikimedya liste maddesi

Boeing X-20 Dyna-Soar, hava keşif, bombalama, uzay kurtarma, uydu bakımı ve düşman uydularını sabote etmek de dahil olmak üzere çeşitli askeri görevler için kullanılabilecek bir uzay uçağı geliştirmek için hazırlanan bir Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) programıydı. Program 24 Ekim 1957'den 10 Aralık 1963'e kadar devam etti ve 660 milyon ABD Dolarına mal oldu ve uzay aracı inşaatı başladıktan hemen sonra iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor But</span>

Viktor Anatolyeviç Bout ; bir Rus silah tüccarıdır. Bir girişimci ve eski bir Sovyet askeri tercümanı olarak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana 1990'larda ve 2000'lerin başlarında Doğu Avrupa'dan Afrika ve Orta Doğu'ya çok sayıdaki hava taşımacılığı şirketini silah kaçakçılığı yapmak için kullandı. Bout, geniş müşteri kitlesi ve ambargoları aşma isteği sayesinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığından Peter Hain'in 2003 yılında Birleşmiş Milletler'e Bout'un geniş kapsamlı operasyonları hakkında bir rapor okumasının ardından Ölüm Tüccarı ve Yaptırımları Bozan lakaplarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Albatros B.I</span> Uçak

Albatros B.I, 1913'te tasarlanmış ve I. Dünya Savaşı sırasında hizmete giren bir Alman askeri keşif uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">1982 Amerika Birleşik Devletleri Lockheed C-130 kazası</span>

13 Nisan 1982'de Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed C-130H Hercules, Erzurum Havalimanı'ndan İncirlik Hava Üssü'ne yapılan bir tedarik uçuşu esnasında Kızıldağ yakınlarında, Refahiye ilçesinde düştü. Uçakta bulunan 9'u mürettebat 27 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">2008 Andersen Hava Kuvvetleri Üssü B-2 kazası</span>

23 Şubat 2008 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir B-2 Spirit hayalet bombardıman uçağı olan Spirit of Kansas, Guam'daki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkışından birkaç dakika sonra piste düştü. Uçak imha edildi, ancak her iki mürettebat da başarıyla fırlatıldı. Kaza, bir B-2 bombardıman uçağının ilk operasyonel kaybı oldu ve 2024 itibarıyla tek kayıp olarak kaldı. Sadece uçağın maliyeti göz önünde bulundurulduğunda tahmini 1,4 milyar ABD doları kayıpla, aynı zamanda tarihteki en pahalı uçak kazasıydı.