Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, 2005'te kurulan ve merkezi İsveç'in başkenti Stokholm'de bulunan, Avrupa'nın bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasını güçlendirmeyi amaçlayan, bağımsız bir Avrupa Birliği kuruluşudur.
Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan 29 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır.
Avrupa Jandarma Gücü, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İspanya tarafından Avrupa Birliği'nin (AB) beş üyesi arasında 2006 yılında bir anlaşma ile kuruldu. Romanya, 2009 yılında katılmış, Polonya ise 10 Ekim 2006'da Avrupa Jandarma Gücü'ne katılmak istediğini belirtmiş ve 2011 yılında katılmıştır. Diğer ülkelerinde gelecekte katılmasına izin verilecektir. Statüsü, 18 Ekim 2007 tarihli Velsen Antlaşması'nda yer almaktadır.
Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.
Avrupa Halk Partisi grubu, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Halk Partisi'ne üye partilerden seçilen milletvekillerinin oluşturduğu merkez sağ meclis grubudur. EPP Grubu, Hristiyan-demokratik, muhafazakar ve liberal-muhafazakar yönelimli politikacılardan oluşur.
Liberal Demokratlar, Birleşik Krallık'ta İngiltere, İskoçya ve Galler'de temsil edilen liberal demokrat görüşlü bir siyasi partidir. Bu parti kurulmadan önceki yedi yıl boyunca SDP-Liberal İttifakı bulunmaktaydı. En sonunda 1988 yılında Liberal Parti ve Sosyal Demokrat Parti'nin birleşmesiyle kuruldu.
Alþingi, İzlanda'nın ulusal parlamentosudur. Dünya üzerindeki en eski parlamentodur. 930 yılında Þingvellir'de kuruldu. 1800-1844 arasında kapalı kaldı. Tekrar açılınca Reykjavík'e taşındı. Parlamentonun mevcut binası Alþingishúsið, 1881'de inşa edildi. Tek meclisli olan parlamento 63 üyeye sahiptir ve bu üyeler dört yıllığına seçilmektedir.
Eva Konstantinova Maydell Bulgar bir siyasetçidir. Avrupa Halk Partisi Grubunu temsil eden Avrupa Parlamentosu üyesi ve Bulgaristan'ın GERB partisinin bir üyesidir.
María Teresa Jiménez-Becerril Barrio, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan İspanyol bir politikacı, gazeteci ve iş insanıdır.
Roberta Metsola Tedesco Triccas, Maltalı siyasetçi. 18 Ocak 2022'den beri Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Mairead McGuinness, İrlandalı kadın siyasetçi ve gazeteci.
Volt Lüksemburg Lüksemburg'da bulunan bir siyasi partidir. Volt Europa'nın bir iç bölümüdür ve 2018'de kurulmuştur. 2019 Avrupa seçimlerinde oyların %2.11'ini aldı, bu da partinin yetki elde edemediği anlamına geliyordu.
Finlandiya'dan Avrupa Parlamentosu'na temsilci seçilmesi için 13 Haziran 2004'te Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşti.
Avrupa Parlamentosu başkanı, Avrupa Parlamentosu'nun tartışmalarına ve faaliyetlerine başkanlık eden, ayrıca Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası alanda Parlamentoyu temsil eden kişidir. Çoğu AB yasasının ve AB bütçesinin yürürlüğe girmesi için başkanın imzası gerekmektedir.
Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), Avrupa Sosyalistler Partisi'nin (PES) Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grubudur. Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı resmî olarak 29 Haziran 1953'te kurulmuş olup, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı grubundan (ALDE) sonra en eski ikinci siyasi gruptur. Günümüzdeki adını 23 Haziran 2009 tarihinde almıştır. Merkez sol yönelimli olan grup, çoğunlukla sosyal demokrat partilerden oluşmaktadır.
2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.
Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA), Avrupa Parlamentosu'da yeşil siyaseti destekleyen bir siyasi gruptur.
Renew Europe (Renew), dokuzuncu Avrupa Parlamentosu dönemi için kurulmuş, liberal ve Pro-Avrupacı bir siyasi gruptur. Grup, 2004'ten 2019'a kadar Parlamento'da olan Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) grubunun halefidir.
2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri 6 ile 9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan onuncu ve Brexit'ten sonraki ilk Avrupa Parlamentosu seçimidir. Bu seçim ayrıca bazı Avrupa Birliği üye ülkelerindeki birtakım seçimlerle de çakışmıştır.
Avrupa Parlamentosu milletvekilleri (MEP'ler) Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin oy kullanma hakkına sahip vatandaşları tarafından seçilir. 2002 Avrupa Seçim Yasası, üye devletlere Avrupa Parlamentosu seçimleri için seçim bölgelerini birkaç farklı şekilde tesis etme seçeneği sunmaktadır.