İçeriğe atla

2009 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik

2009 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik
YerPescara
← 2005
2013 →

2009 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Pescara'da yapıldı. Artistik jimnastikte 14, ritmik jimnastikte 1 kategoride madalya dağıtıldı.

Madalya kazananlar

Artistik jimnastik

Erkekler

Kategori Altın Gümüş Bronz
Atlama masası
ayrıntılar
Thomas Bouhail
 Fransa
Andrea Cingolani
 İtalya
Vecdi Buallege
 Tunus
Barfiks
ayrıntılar
Enrico Pozzo
 İtalya
Aljaž Pegan
 Slovenya
Hamilton Sabot
 Fransa
Halka
ayrıntılar
Danny Pinheiro
 Fransa
Matteo Morandi
 İtalya
Pierre-Yves Beny
 Fransa
Kulplu beygir
ayrıntılar
Alberto Busnari
 İtalya
Hamilton Sabot
 Fransa
Sergio Muñoz
 İspanya
Paralel bar
ayrıntılar
Manuel Carballo
 İspanya
Danny Pinheiro
 Fransa
Rafael Martínez
 İspanya
Yer hareketleri
ayrıntılar
Eleftherios Kosmidis
 Yunanistan
Filip Ude
 Hırvatistan
Fabian Gonzalez
 İspanya
Bireysel genel toplam
ayrıntılar
Benoît Caranobe
 Fransa
Enrico Pozzo
 İtalya
Hamilton Sabot
 Fransa
Takım genel toplam
ayrıntılar
 İtalya (ITA)
Alberto Busnari
Matteo Morandi
Paolo Ottavi
Enrico Pozzo
Andrea Cingolani
 Fransa (FRA)
Pierre-Yves Beny
Thomas Bouhail
Benoît Caranobe
Danny Pinheiro
Hamilton Sabot
 İspanya (ESP)
Javier Gomez
Sergio Muñoz
Rafael Martínez
Fabian Gonzalez
Manuel Carballo

Kadınlar

Kategori Altın Gümüş Bronz
Asimetrik paralel
ayrıntılar
Youna Dufournet
 Fransa
Pauline Morel
 Fransa
Paola Galante
 İtalya
Atlama masası
ayrıntılar
Youna Dufournet
 Fransa
Göksu Üçtaş
 Türkiye
Evgenia Zafeiraki
 İtalya
Denge aleti
ayrıntılar
Vasiliki Millusi
 Yunanistan
Youna Dufournet
 Fransa
Elisabetta Preziosa
 İtalya
Yer hareketleri
ayrıntılar
Asia D'Amato
 İtalya
Martina Maggio
 İtalya
Morgane Osyssek-Reimer
 Fransa
Bireysel genel toplam
ayrıntılar
Youna Dufournet
 Fransa
Elisabetta Preziosa
 İtalya
Pauline Morel
 Fransa
Takım genel toplam
ayrıntılar
 Fransa (FRA)
Marine Petit
Rose Eliandre Bellemare
Youna Dufournet
Aurelie Malaussena
Pauline Morel
 İtalya (ITA)
Elisabetta Preziosa
Andrea La Spada
Paola Galante
Emily Armi
 Yunanistan (GRE)
Vasiliki Millusi
Evgenia Zafeiraki
Andriana Syrigou
Viktoria Tsakalidou
Paschalina Mitraku

Ritmik jimnastik

Kadınlar

Kategori Altın Gümüş Bronz
Bireysel genel toplam
ayrıntılar
Julieta Cantaluppi
 İtalya
Delphine Ledoux
 Fransa
Carolina Rodriguez
 İspanya

Madalya tablosu

  *   Ev sahibi ülke ( İtalya)

SıraÜlkeAltınGümüşBronzToplam
1 Fransa (FRA)77418
2 İtalya (ITA)*55313
3 Yunanistan (GRE)2024
4 İspanya (ESP)1056
5 Hırvatistan (CRO)0101
 Slovenya (SLO)0101
 Türkiye (TUR)0101
8 Tunus (TUN)0011
Toplam (8 Ülke)15151545

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Nadia Comăneci</span>

Nadia Elena Comăneci, Rumen eski jimnastikçi. 5 altın, 3 gümüş ve 1 bronz Olimpiyat madalyası sahibidir. 1976 Yaz Olimpiyatları'nda tüm jüriden 10 üzerinden 10-puan alması nedeniyle jimnastiğin popülerleşmesinde önemli katkısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımı</span> millî futbol takımı

Takma adı ümit millî takım olan Türkiye 21 yaş altı millî takımı, 1950 yılında hem A millî takımın yükünü hafifletmek, hem de gelecekte A millî takımda oynayabilecek genç oyuncuların ön plana çıkarılması için Türkiye amatör millî futbol takımı, adıyla kurulan 21 yaş altı millî futbol takımı. Türkiye'yi, 1952 Yaz Olimpiyatları'nda, 1959 Akdeniz Oyunları'nda, 1960 Yaz Olimpiyatları elemelerinde ve 1970 ECO Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmiştir. Daha sonra Akdeniz Oyunları ile Olimpiyat Oyunları'nda Olimpik millî futbol takımı adıyla temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">2013 Akdeniz Oyunları</span> Akdeniz Oyunlarının on yedincisi

2013 Akdeniz Oyunları, resmî adıyla XVII. Akdeniz Oyunları Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (UAOK) tarafından idare edilen Akdeniz Oyunları geleneğinde yapılan uluslararası bir çok sporlu etkinliktir. UAOK 23 Şubat 2011 günü yapılan oylama sonucu 17.'si düzenlenecek olan oyunların Türkiye'nin Mersin kentinde yapılacağını duyurdu. Müsabakaların 20-30 Haziran günleri arasında yapılması planlandı. Mersin Türkiye'de İzmir'den sonra Akdeniz Oyunları düzenlenen ikinci kenttir. UAOK'nin bütün 24 üye Ulusal Olimpiyat Komitelerinin (UOK'ların) Oyunlara katılmaları bekleniyor. Oyunların resmî programında 27 farklı spor dalına ağırlık verilmektedir. Türkiye, sporcu sayısında 430 sporcuyla ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından İtalya 421 sporcuyla ikinci, Fransa 258 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor. İç savaşın sürdüğü Suriye, 9 sporcuyla en az sporcuyla katılan ülke oldu. Bu arada oyunlar için 500 milyon TL'lik yatırım yapıldı.

Suat Çelen, Türk millî jimnastikçi. Dünya jimnastik literatürüne çifte burgulu hareketi, Çelen hareketi olarak geçiren sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Stadyumu</span> çok amaçlı stadyum

Mersin Stadyumu, Mersin'in Yenişehir ilçesinde 2013 Akdeniz Oyunları için inşa edilen çok amaçlı futbol stadyumu. 2013 Akdeniz Oyunları'nın açılış ve kapanışına ev sahipliği yapmıştır. XVII. Akdeniz Oyunları kapsamında gerçekleşen 32 spor branşında birçok müsabakaya ev sahipliği yapan stadyum, Akdeniz Oyunları sonrasında Mersin İdman Yurdu'na tahsis edilmiş, 2019'da bu kulübün kapanmasının ardından Yeni Mersin İdman Yurduna ev sahipliği yapmaya başlamıştır. 23 Mart 2014 tarihindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçı ile ilk kez bir futbol maçına ev sahipliği yapan stadyum, 25.534 seyirci kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi</span>

Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi veya diğer kullanımıyla Nevin Yanıt Atletizm Tesisleri, Türkiye'nin Mersin ilinin Yenişehir ilçesinde yer alan atletizm tesisi.

Yüzme, mevcut Akdeniz Oyunları programına dahil olan bir spordur. İlk olarak İskenderiye'de düzenlenen ve ilk Akdeniz Oyunları olan 1951 Akdeniz Oyunları'nda yer almış ve o tarihten sonraki tüm etkinliklerde bu spora yer verilmiştir. 2018 Akdeniz Oyunları itibarıyla 201 altın, 159 gümüş ve 129 bronz madalya kazanan İtalya, etkinlik tarihindeki en başarılı ülke konumundadır.

Halter, mevcut Akdeniz Oyunları programına dahil olan bir spordur. İlk olarak İskenderiye'de düzenlenen ve ilk Akdeniz Oyunları olan 1951 Akdeniz Oyunları'nda yer almış ve o tarihten sonraki -1963 Akdeniz Oyunları hariç- tüm etkinliklerde bu spora yer verilmiştir. 2018 Akdeniz Oyunları itibarıyla 64 altın, 41 gümüş ve 27 bronz madalya kazanan Türkiye, etkinlik tarihindeki en başarılı ülke konumundadır.

Boks, mevcut Akdeniz Oyunları programına dahil olan bir spordur. İlk olarak İskenderiye'de düzenlenen ve ilk Akdeniz Oyunları olan 1951 Akdeniz Oyunları'nda yer almış ve o tarihten sonraki tüm etkinliklerde bu spora yer verilmiştir. 2018 Akdeniz Oyunları itibarıyla 42 altın, 26 gümüş ve 45 bronz madalya kazanan İtalya, etkinlik tarihindeki en başarılı ülke konumundadır.

Güreş, mevcut Akdeniz Oyunları programına dahil olan bir spordur. İlk olarak İskenderiye'de düzenlenen ve ilk Akdeniz Oyunları olan 1951 Akdeniz Oyunları'nda yer almış ve o tarihten sonraki tüm etkinliklerde bu spora yer verilmiştir. Grekoromen ve serbest olmak üzere iki disipline ayrılmakta olup her iki disiplin de tüm etkinliklerde yer almıştır. 2022 Akdeniz Oyunları itibarıyla 169 altın, 48 gümüş ve 49 bronz madalya kazanan Türkiye, etkinlik tarihindeki en başarılı ülke konumundadır.

Voleybol, mevcut Akdeniz Oyunları programına dahil olan bir spordur. İlk olarak Beyrut'ta düzenlenen 1959 Akdeniz Oyunları'nda yer almış ve o tarihten sonraki tüm etkinliklerde bu spora yer verilmiştir. Kadın voleybolu 1975'ten itibaren takvime dahil edildi. Erkeklerde İtalya, 7 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke konumundayken kadınlarda da yine en başarılı ülke 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyalı İtalya'dır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak</span> Türk artistik jimnastikçi

İbrahim Çolak, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk artistik jimnastikçidir. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.

<span class="mw-page-title-main">2022 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik</span>

2022 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri, 26-29 Haziran 2022 tarihlerinde Olimpik Kompleks Spor Salonu'nda yapıldı. Sadece artistik jimnastiğin yer aldığı organizasyon takviminde, 14 kategoride madalya dağıtıldı.

2005 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Almeria'da yapıldı. Artistik jimnastikte 14, ritmik jimnastikte 1 kategoride madalya dağıtıldı.

2001 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Tunus'ta yapıldı. Tamamı artistik jimnastikte olmak üzere 14 kategoride madalya dağıtıldı.

1997 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Bari'de yapıldı. Tamamı artistik jimnastikte olmak üzere 14 kategoride madalya dağıtıldı.

1993 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Languedoc-Roussillon'da yapıldı. Tamamı artistik jimnastikte olmak üzere 14 kategoride madalya dağıtıldı.

1991 Akdeniz Oyunları'nda jimnastik mücadeleleri Atina'da yapıldı. Tamamı artistik jimnastikte olmak üzere 14 kategoride madalya dağıtıldı.