Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.
Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.
1936 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XI. Olimpiyat Oyunları, II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 26 Nisan 1931 tarihinde Berlin, Barselona'daki 29. IOC Oturumu'nda, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği için teklif aldı ve bu teklif kabul edildi. O dönemde olimpiyat oyunları için yarışan diğer şehirler İskenderiye, Barselona, Buenos Aires, Köln, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Lozan, Nürnberg, Rio de Janeiro ve Roma idi.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
Olimpik sporlar, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışması bulunan tüm Olimpiyat Oyunları sporlardır. 2012 Yaz Olimpiyatları 26 spor dalında, 36 disiplinde ve 300 yarışmada gerçekleşmiştir. Kış Olimpiyatları ise 7 spor dalında 15 disiplinde ve 80 yarışmada gerçekleşmektedir. Bu sayı ve sporlar her olimpiyat oyunlarına göre değişebilir.
2000 Yaz Olimpiyatları ya da diğer bir adıyla Yeni Milenyum Oyunları, modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. Bu Olimpiyatlar 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleşmiştir.
2008 Yaz Olimpiyatları, 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin'de düzenlenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları. 28 spor dalının yer aldığı organizasyonda, 302 karşılaşmada toplam 11.028 sporcu yarıştı. Müsabakaların büyük kısmı başkent Pekin'de gerçekleşirken, futbol ve yelkencilik gibi bazı branşlar başka şehirlerde de düzenlendi.
2012 Yaz Olimpiyatları, 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen yaz olimpiyatlarıdır.
2008 Yaz Olimpiyatları'nın madalya tablosu, 2008 Yaz Olimpiyatları'na katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı sporcular tarafından kazanılan madalyaların ülke bazında sıralamasını göstermektedir. Çin'in başkenti Pekin'de 8 Ağustos ile 24 Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 28 spor dalında düzenlenen 302 yarışmada 11.028 atlet mücadele etmştir.
Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır.Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.
Calgary Olimpiyatları için gerekli mali fonların üç kaynağı vardı. Bütçenin yarısını Kanada hükûmeti sağladı. Sponsorlar, resmi tedarikçiler ve lisans sahipleri 90 milyon dolar katkıda bulundu. Amerikan televizyon ağı ABC de yayın hakları için 390 milyon dolar ödedi. ABC, oyunların yayınlanma süresinin, 3 hafta sonu içeren 16 günlük bir periyoda uzatılması kararından fayda sağladı. Bu, yarışmaların başlama vaktinin sportif nedenlere göre değil, ABD'deki televizyon reklamcılarının taleplerinin karşılanmasına göre ayarlanmasına yol açtı. Seyirciler Olimpiyatları beğendi ama çoğu da bu organizasyonun bir dizi spor yarışmasından çok, iyi prova edilmiş bir gösteri olduğunu düşünüyordu.
2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.
Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.
2018 Kış Olimpiyatları veya resmî adıyla XXIII Kış Olimpiyat Oyunları, 9 ila 25 Şubat 2018 tarihleri arasında Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde yapılan çok sporlu etkinliktir. Etkinliği düzenleme hakkını kazanan şehir 6 Temmuz 2011'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Durban'daki oturumun ardından açıklanmıştır. Diğer iki aday Fransa'nın Annecy ve Almanya'nın Münih şehirleriydi.
1896'dan beri her dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kırılan Olimpiyat rekorları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedilir. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist (koşular), saha, yol ve kombine olmak üzere dört gruba ayrılır. 24 kategori erkek ve kadınlar olmak üzere ikiye ayrılırken kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide mücadele verirler. İki etkinlik ise, eşit sayıda erkek ve kadından oluşan takımların mücadelesine sahne olan karma kategorilerdir.
İtalya 2008 Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Çin'in başkenti Pekin'de yapılan organizasyonda toplam 347 İtalyan sporcu mücadele etti.
Aruba, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na biri judoda, diğeri ise yüzmede olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1988 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki altıncı katılımını gerçekleştirirken oyunlar tarihindeki en az sayıda sporcuyla temsil edilmişti. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Arubalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 81 kg kategorisinde yarışan judocu Fiderd Vis, 32 sporcunun katıldığı ilk turda elendi. Erkekler 100 m serbest kategorisinde mücadele eden yüzücü Jan Roodzant ise elemeleri geçemedi ve genel klasmanda 53. sırada yer aldı.
Avustralya Pekin 2008 Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Toplam 433 sporcudan oluşan Avustralya takımı bu yönüyle, Atina 2004 Yaz Olimpiyatları'ndaki 482 sporculuk kadronun ardından, ülkenin oyunlara gönderdiği ikinci en büyük sporcu kafilesi oldu. Avustralya modern Yaz Olimpiyat Oyunları'nın tamamına katılım göstermişti.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, 310'u erkek, 286'sı kadın olmak üzere toplam 596 sporcuyla katıldı. Bu sporcular, 28 farklı spor dalının 27'sinde mücadele etti.