Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.
İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Oyunlarda verilen madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedildi.
1906 Ara Olimpiyatları, 22 Nisan-2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen ve 20 ülkeden 7'si kadın, 877 sporcunun katıldığı oyunlardır. Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi. Oyunlar için resmen "Olimpiyat" kelimesi kullanılmamaktadır. Çünkü 3. ile 4. oyunlar arasında organizasyon gerçekleşmiştir. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.
1972 Kış Olimpiyatları, 3 Şubat - 13 Şubat 1972 tarihleri arasında Japonya'nın Sapporo şehrinde yapılmıştır. 11. kez yapılan Kış Olimpiyat Oyunları'nda 35 ülkeden, 205'i kadın olmak üzere 1006 sporcu, 35 karşılaşma yapmışlardır. 1972 Sapporo Oyunları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri dışında düzenlenmiş ilk olimpiyattır.
1932 Kış Olimpiyat Oyunları 1932'de Lake Placid, New York, ABD'de düzenlenmiş olimpiyat oyunları. 4 Şubat 1932'de başlamıştır.
1956 Kış Olimpiyat Oyunları 1956'da Cortina d'Ampezzo, İtalya'da düzenlenen tarihteki 7. kış olimpiyatı. SSCB ilk kez olimpiyatlara katılmış ve diğer tüm ülkelerden daha fazla madalya kazanmıştır.SSCB 7 altın, 3 gümüş ve 6 bronz olmak üzere toplamda 16 madalya kazanmıştır.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.
Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.
Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 6 ile 10 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Atletizm kapsamında düzenlenen maraton etkinliklerinin ise sadece bitiş kısmı stadyumda yapıldı. 1896 oyunları kapsamında düzenlenen dokuz spor arasında en fazla ulustan sporcunun katıldığı atletizm müsabakalarında, 10 ülkeden 64 sporcu mücadele etti.
Rusya 2008 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Çin'in başkenti Pekin'de yapılan organizasyonda, Rus sporcular beyzbol, futbol, çim hokeyi, softbol ve tekvando dışında tüm sporlarda mücadele etti.
Fransa, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Ülke böylece tüm modern dönem Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yer alma geleneğini sürdürdü. Fransa Olimpiyat Komitasi organizasyona 24 sporda, 183'ü erkek, 147'si kadın, toplam 330 sporcu gönderdi.
2013 Akdeniz Oyunları'nda kadınlar yüksek atlama mücadelesi 29 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı.
1955 Akdeniz Oyunları'nda güreş müsabakaları İspanya'nın Barselona kentinde 17-19 Temmuz 1955 tarihleri arasında 8 sıklette sadece grekoromen stilde düzenlendi. Sekiz sporcu ile katılan Türkiye, altısı altın, yedi madalya kazanarak en başarılı ülke oldu.
Avusturya, Vancouver, Kanada'da düzenlenen 2010 Kış Olimpiyatları'na 13 sporda mücadele eden 80 sporcuyla katıldı. Avusturyalı sporcular; alp disiplini, artistik buz pateni, biatlon, bobsled, kayakla atlama, kayaklı koşu, kısa kulvar sürat pateni, kızak, kuzey kombine, serbest stil kayak, skeleton, snowboard ve sürat pateni etkinliklerinde yer almıştı.
2007 Panamerikan Oyunları ya da resmî adıyla XV. Panamerikan Oyunları, 13-29 Temmuz 2007 tarihleri arasında Rio de Janeiro, Brezilya'da düzenlenen, Amerika kıtasındaki Panam Sports üyesi ülkelerin mücadele ettiği Panamerikan Oyunları'nın 15. etkinliğidir. 42 ülkeden 5.633 sporcu, 34 sporda 332 kategoride mücadele etti. 2.196 madalyanın verildiği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 97'si altın olmak üzere 237 madalyayla en başarılı ülke olduğu etkinlikte 95 Panamerikan Oyunları rekoru kırılmıştı.
Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.