İçeriğe atla

2008 Güney Çin su taşkınları

2008 Güney Çin su taşkınları
Tarih26 Mayıs-14 Haziran 2008
Can kaybı200'den fazla ölü ya da kayıp
Maddi zarar2,2 milyar ABD doları[1][2]
Etkilenen bölgelerSichuan, Guangdong, Jiangxi, Guangxi, Guizhou, Yunnan, Hong Kong

2008 Güney Çin su taşkınları 26 Mayıs 2008'de başladı. Dört dalga halinde yağan sağanak yağmur 20 gün sürdü ve toprak kaymaları ve su taşkınlarına neden oldu. Yağış, Çin'in güney ve doğu kesimindeki 15 eyaleti etkilemiştir.[3]

İlk su taşkını dalgası on iki eyaleti etkilemiş ve 30 Mayıs itibarıyla 93 kişinin ölümüne yol açmıştır.[4] İkinci su taşkını dalgası 6 Haziran'da başladı ve dokuz eyalette 55 kişinin ölümüne ve 6 kişinin kaybolmasına neden oldu. 14 Haziran itibarıyla evlerini terkeden kişi sayısı 1.3 milyona ulaşmıştır.[5]

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi etkili yağışın bir süre daha süreceğini ve Guizhou, Sichuan ve Yunnan'da geçen yıla göre %30 ila 70 daha fazla yağış görüleceğini bildirdi.

Çin

Afetten etkilenen Çin eyaletleri Anhui, Hunan, Jiangxi, Fujian ve Guangdong'tur.[6]

Mayıs

China Daily sağanak yağışların Mayıs ayı içinde ülkenin güney kesiminde 64 kişinin ölümüne neden olduğunu bildirmiştir.[7] Sel Denetimi ve Kuraklığı Engelleme merkezleri su taşkınlarının bugüne kadar 59 kişinin canına mal olduğunu öne sürmektedir.[8]

Haziran

Guangdong'un bazı bölgelerinde 28 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında şiddetli yağışlar görüldü. Bir hafta sonra, su taşkınları hakkındaki son durum Çin Meteoroloji Müdürlüğü (ÇMM) tarafından araştırılmaya başlandı.[9] Sel Denetimi ve Kuraklığı Engelleme merkezleri ve Çin Meteoroloji Merkezi yağış şiddetinde artış ve fırtına uyarısında bulundular.[7] Guangzhou Daily 7-8 Haziran'da görülen yağışları eyalet özelinde son 50 yıl içindeki en şiddetlisi olarak aktarmıştır.[7][10] Wuzhou, 100 yılın en şiddetli yağmur dalgasıyla karşı karşıya kaldı.[11] İki gün içinde bölgeye düşen yağış miktarı 400 milimetrenin üzerindeydi.[10]

Su Kaynakları Bakanlığı 14 Haziran'da yaptığı açıklamada yaklaşık 1 milyon hektarlık tarım alanının kullanılamaz duruma geldiğini açıkladı. En büyük zararın görüldüğü eyaletler Guangdong, Fujian, Jiangxi, Hunan ve Hubei'ydi.[8] 25 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında 18 kişi yaşamını yitirirken selin etkilerinin yoğun biçimde duyumsandığı 17 kentte yaşayan 2.22 milyon kişi ise ağır zarar görmüştür. 415 mm olarak ölçülen ortalama yağış miktarı medya tarafından "deli yağmur" olarak adlandırılıyordu.[12]

Shenzhen'deki 300 yer 15 Haziran tarihi itibarıyla su altında kalmıştı.[6] Su taşkınları 1.66 milyon insanın yaşadıkları bölgeyi terk etmelerine, 67000 evin yıkılmasına ve 63 kişinin ölmesine neden olmuştur.[1][13] Üç gün sonra yetkililer halkı büyük gelgitler konusunda uyardı. Bölgede su taşkınları yüzünden ölenlerin sayısının 169 olduğu açıklandı.[2]

21 Haziran'da etkili yağışın görüldüğü yerler Huaihe ırmağı vadisi, Guizhou, Sichuan ve Yangtze ırmağının kenarıydı. Sağanak yağış Jiangsu, Anhui, Henan, Hubei, Chongqing, Sichuan, Qinghai ve Moğolistan'da etkili olmuştur.[14] Ay sonu itibarıyla 252 kişi yağmur firtınası ve su taşkınları nedeniyle ölmüştür.[15]

Hong Kong

Haziran

7 Haziran günü Lantau Adası'na düşen yağış miktarı 400 mm, Hong Kong Adası'na düşen yağış miktarı ise 300 mm'nin üzerindeydi.[16] Saat 12 itibarıyla 40 toprak kayması ve 156 su taşkını kayda geçirildi.[17] Tsim Sha Tsui'de 124 yıllık saat başına yağış miktarı rekoru 145.5 mm ile yerle bir edildi. Kuzey Lantau Otoyolu 1997'den bu yana ilk kez kapandı.[16] Tai O köyüne giden karayolu kapandı ve hükûmet köye deniz yoluyla ulaşım için feribot sayısını artırmak zorunda kaldı. Gazeteci çocuklar suyun çok hızlı yükseldiğini ve su düzeyinin beş dakika içinde insan dizini aştığını söylemişlerdir. Tuen Mun'da iki kişi toprak kayması sonucu ölmüştür. Sonuç olarak, Hong Kong Gözlem Merkezi, uyarı sinyalini "aşırı yüksek" olarak güncellemiştir.[16]

Kaynakça

  1. ^ a b Associated Press. "Associated Press 12 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Çin: Su taşkınları bu ay 63 can aldı.
  2. ^ a b Chinapost.com. "Chinapost.com.tw 24 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Çin'de yaşanan su taşkınları ihracatın ana damarını vurdu.
  3. ^ "Güney Çin'de 30 gün boyunca etkili olan yağışlar 15 eyalette yaşamı felç etti" (Çince). Sina.com. 16 Haziran 2008. 29 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2008. 
  4. ^ "Su taşkınları Güney Çin'de 93 kişinin ölümüne mal oldu, 43 kişi de kayıp" (Çince). Sina.com. 30 Mayıs 2008. 2 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  5. ^ "Su taşkınları Güney Çin'de 9 eyalette etkili oldu, 55 ölü" (Çince). Sina.com. 14 Haziran 2008. 17 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2008. 
  6. ^ a b SCMP. "South China morning post 13 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Kapalı havalimanı yolu kent için büyük bir kara leke
  7. ^ a b c Chinadaily. "Chinadaily 12 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Şiddetli yağış Güney Çin'i tehdit ediyor.
  8. ^ a b İngilizce hanban.edu. "Hanban.edu 24 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Güney Çin yağış şiddetinde artış bekliyor
  9. ^ Çin Meteoroloji Müdürlüğü. "CMA 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." ÇMM yöneticileri Guangdong'daki su taşkınlarına özel önem veriyor.
  10. ^ a b Yahoo. "Yahoo 17 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Son 50 yılın en şiddetli yağmur fırtınası Güney Çin'i vurdu
  11. ^ Standard HK. "Standard HK 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Yıkıcı su taşkınları.
  12. ^ Shanghaidaily. "Shanghaidaily 18 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Deli yağmur ülkenin güneyinde fırtına gibi esti.
  13. ^ AFP. "Agence France-Presse 3 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Su taşkınları Güney Çin'i kasıp kavurdu, ülkenin kuzeyi tehlikede.
  14. ^ Xinhuanet. "Xinhuanet 2 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Güney Çin'deki etkili yağış sürüyor.
  15. ^ Xinhua. "Xinhuanet 10 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Şiddetli yağış Çin'i kasıp kavurdu, en az 12 ölü.
  16. ^ a b c SCMP. "South China morning post 5 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Rekor derecedeki yağış iki kişinin ölümüne ve tarım arazilerinin su altında kalmasına neden oldu.
  17. ^ SCMP. "South China morning post 10 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Kapalı havalimanı yolu kent için bir kara leke.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">Erozyon</span> toprağı bir yerden başka bir yere taşıyan dışsal süreçler

Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sel</span> su taşkını

Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır. "Akma halinde olan su" anlamına gelen kelime, gelgitin içeri akışına da uygulanabilmektedir. Taşkınlar hidroloji disiplinin bir çalışma alanıdır. Tarım, inşaat mühendisliği ve halk sağlığı gibi alanlarda önemli bir endişe kaynağıdır. Genellikle insanların çevreye verdiği değişiklikler, sellerin yoğunluğunu ve sıklığını arttırır. Örneğin; ormansızlaşma ve sulak alanların kaldırılması gibi arazi kullanımı değişiklikleri, su seti akışındaki değişikliklere ve iklim değişikliğine yol açar. Aynı zamanda deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha büyük çevresel sorunlara da yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfsburg</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Wolfsburg, Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin altıncı büyük şehri ve kent merkezidir. Aller Nehri boyuncu kurulmuş şehir Braunschweig'in (Brunswick) kuzeydoğusundadır. Wolfsburg Gifhorn ve Helmstedt bölgeleri ile komşudur ve Almanya'nın başkenti Berlin 230 kilometre batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yağış</span> havadaki su buğusunun yoğunlaşma sonunda sıvı ya da katı durumda yere düşmesi

Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Plüvyometre adı verilen bir âletle ölçülür. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.

<span class="mw-page-title-main">Guangdong</span> Güney Çin denizi kıyısında bulunan, Çinin en kalabalık eyaleti.

Guangdong, Güney Çin'de, Güney Çin Denizi'nin kuzey kıyısında Çin'in 23 eyaletinden (sheng) biridir. Eyalet başkenti Guangzhou'dur. Toplam yaklaşık 179,800 km2 (69,421 sq mi), alanda 126,84 milyon nüfusuyla Guangdong, Çin'in en kalabalık eyaleti ve bölgeye göre 15'inci en büyük ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık üçüncü ülke alt bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Harbin</span>

Harbin, Çin'in Heilongjiang eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Songhua Nehri'nin güney yakası boyunca uzanmaktadır. Harbin, Kuzeydoğu Çin'in en büyük şehri olup Çin'in sekizinci büyük şehridir ve Kuzeydoğu Çin'in siyasi, ekonomik, bilimsel, kültürel ve iletişim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Çin kış fırtınaları</span>

2008 Çin kış fırtınaları, 10. Ocak 2008 tarihinde başlayarak Çin'in merkezî kısımlarının büyük bölümünü ve güneyini etkisi altına alan kar fırtınası âfetidir. Âfet, bütün alanı kaplayan ağır kar, buz ve düşük hava sıcaklıkları ile kapsamlı bir zarara yol açarak Çin'de seyahat eden binlerce kişinin seyahatlerine engel oldu. Bazı medya kaynaklarına göre fırtına, 36'sı kötü hava koşulları sonucu oluşan otobüs kazası olmak üzere 63 kişinin ölümüne neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Guangzhou</span> Stadt in Schina, Huuptstadt vun Guangdong

Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Muson iklimi</span>

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.

<span class="mw-page-title-main">Çin nakşı</span>

Çin nakışı, modern Çin'i bir araya getiren kültürlerin yaratmış olduğu nakışa referans olur. O günümüzde var olan en eski iğneişinin bir parçasıdır. Çin'in dört büyük bölgesel Çin nakışları, Suzhou nakışı, Hunan nakışı, Guangdong nakışı ve Sichuan nakışı dır. Bunların hepsi Çin "Manevi Kültür Mirası"na aday gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Wollongong</span>

Wollongong, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş metropoliten yerleşim alanıdır ve yerel idare bakımından "Yerel İdare Bölgesi " statülü "Wollongong Şehri", "Shellharbour Sehri" ve "Kiama Belediyesi" idari yerleşim birimlerinden oluşur. Takma adı isminin kısaltmasından çıkartılan "The Gong"'dur. Wollongong Sidney'in 88 km güneyinde karayolu ile ortalama 1.5 saat uzaklıkta "Güney Sahil " adı da verilen "Illawara Bölgesi"'nde bulunup bu bölgenin merkez şehridir. Nüfusu 199,277 kişi olup Yeni Güney Galler eyaletinde üçüncü sırada gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Görüş (meteoroloji)</span>

Görüş veya rüyet, hava durumuna bağlı olarak belirli bir nesnenin görülebileceği en uzak mesafe. Görüş, havanın şeffaflığının bir ölçütüdür. Görüş mesafesi özellikle hava, deniz ve kara ulaşımını etkileyen önemli faktörlerdendir. Bir bölgedeki veya hava meydanındaki görüş, sorumlu meteoroloji istasyonları tarafından ölçülerek ilgili meteoroloji raporlarında, mesafe cinsinden yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Dongguan</span>

Dongguan, Çin'in güneyinde Guangdong eyaletinde bulunan il düzeyi şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Jiangsu</span>

Jiangsu, Çin'in merkez doğusunda bulunan bir eyalet. Elektronik ve konfeksiyon üretimi alanlarında Çin'in önde gelen eyaletlerindendir. Eyaletin başkenti Nankin. Yüzölçümü açısından Çin'in en küçük 3. eyaleti olsa da, nüfus açısından en büyük 5. nüfusa sahip, üstelik Çin'deki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan eyalettir. Guangdong'dan sonra Çin eyaletleri arasındaki en yüksek 2. GSYİH'ya sahip. Jiangsu, kuzeyde Şantung, batıda Anhui ve güneyde Zhejiang ve Şanghay ile sınır paylaşmaktadır. Sarıdeniz'de yaklaşık 1.000 kilometrelik bir kıyısı var ve Yangtze Nehri eyaletin güneyinden geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2019 İran sel felaketi</span> İranda 2009da görülen sel baskınları

2019'un Mart ve Nisan aylarında sel baskınları, İran'ın Gülistan, Fars, Huzistan, Luristan ve diğer illerindeki geniş alanlarını etkiledi ve 6 Nisan itibariye ülke çapında en az 70 kişi ölümüne neden oldu. İran, iki hafta boyunca üç büyük yağmur dalgası ve sel baskını ile karşı karşıya kaldı.

<span class="mw-page-title-main">1931 Çin seli</span>

1931 Çin seli veya 1931 Yangtze-Huai Nehri seli, Haziran-Ağustos 1931 tarihleri arasında Çin'de meydana gelen, Wuhan, Nanjing ve ötesi gibi büyük şehirleri vuran ve sonunda Gaoyou Gölü boyunca bir set ihlaline dönüşen bir dizi taşkındı.

Zengcheng Bölgesi Çin ’in Guangdong Eyaleti’nin başkenti olan vilayet seviyeli şehir olan Guangzhou’nun 11 kentsel bölge’sinden biridir.