İçeriğe atla

2008 Gustav Kasırgası

Gustav Kasırgası
Gustav Kasırgası, uydu fotoğrafı
Gustav Kasırgası, uydu fotoğrafı
Genel Bilgiler
Zaman: 1 Eylül
Kategori: Cat3
Konum:27.8° K 88.8 °B ± 15 nm
yaklaşık 170 mil (275 km) New Orleans'ın GGD
Yaklaşık 225 mil (410 km) Lafayette'nin GD
Yaklaşık 125 mil (200 km) Port Fourchon'un GD
Ani rüzgar:145 mph | 235 km/h
1devamlılık:100 knots | 115 mph | 185 km/h
Basınç:955 mbar (hPa) | 28.20 inHg
Hareket:KB 14 kt | 16 mph | 26 km/h

Gustav Kasırgası, Atlas Okyanusu'nda 25 Ağustos 2008 sabahı Haiti açıklarında oluşan kasırga. Haiti'den sonra Dominik Cumhuriyeti, Jamaika, Cayman Adaları, Küba ve ABD'yi vurdu. 2 Eylül'e kadar 12'si çocuk 107 kişinin ölümüne sebep oldu.[1][2] Equecat risk modelleme şirketine göre Gustav'ın, sigorta sektörüne maliyeti 9 milyar dolar, ABD'de verdiği toplam zarar ise 18 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Buna göre Gustav, ABD tarihinde en çok zarara yol açan 10. kasırga olacaktır.[3]

Hazırlıklar

Dominik Cumhuriyeti

Fırtınanın bir tropical depresyona dönüşmesi üzerine, onun tropical fırtına içinde genişliyeceği ve Hispanyola adasını vuracağı bekleniyordu.[4] Dominik Cumhuriyeti sahili tarafından, Santo Domingo'nun güneyi Port-au-Prince'nin Haiti güney sahiline Tropikal fırtına ikazları yayımlandı. Bundan sonra bir Tropikal gözlemi, Haiti sahilleri, Port-au-Prince'in kuzeyi ve Dominic Cumhuriyeti kuzey sınırı için yayımlandı.[4] Saatlaer sonra, Gustav bir Tropikal fırtınaya yükseltildiğinde, Tropikal fırtına ikazı, hurricane ikazına yükseltildi ve Tropikal fırtına gözlemi, hurricane gözlemine yükseltildi.[5]

Haiti

Haiti'de hükûmet acil durum barınakları hazırlanmasını emretti.[6] Ülke, Hispanyola adasının batı yarısında ikmet etmekte ve bu bölgeler de dağ yüzeylerinin büyü öçüde ağaçtan yoksun olması nedeniyle taşkınlardan ve toprak kaymalarından etkilenebilir durumda.[7] Hükûmet kırmızı alarm yayınladı.[7] Ve yaşayanlara tedbir almalarını önerdi fakat pek az Haiti'li buna özen gösterdi. Havanın iyi olması, bir hurricane'nin yaklaşmakta olduğu şüphesine izin veriyor.[6] Amerikan Havayolları fırtınadan kaçmak isteyen seyehatçilerin ümitlerini başarısızlığı uğratarak, 26 Ağustos'ta Port-au-Prince' e olan bütün hava yolu uçuşlarını iptal etti.[6]

Jamaika

25 Ağustos'ta, Carnival Cruise Lines gemilerinden birisinin rotasını fırtınadan kaçınmak için Montego Körfezi, Jamaika'dan Meksika'ya değiştirdi.[6] Jamaika'nın Felaketlere hazırlıklı olma ve Acil durum yönetimi Bürosu (ODPEM) Gustav Kasırgası'nın adadaki etkilerini önceden haber verecek bir cevap sistemi hazırladı.[8]

Kaynakça

  1. ^ "The Associated Press: Gustav swells to dangerous Cat 3 storm off Cuba". web.archive.org. 2 Eylül 2008. 2 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  2. ^ "Hurricane Gustav churns into Gulf - CNN.com". www.cnn.com. 31 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  3. ^ "Hurricane Gustav Insured Damage Losses May Approach $10 Billion - Bloomberg". web.archive.org. 22 Ekim 2012. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  4. ^ a b "Tropical Depression SEVEN". 31 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2008. 
  5. ^ "Tropical Storm GUSTAV". 31 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2008. 
  6. ^ a b c d "Herald_Tribune, 26 Ağustos". 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022. 
  7. ^ a b "Hurricane Gustav hits Haiti and takes aim at Gulf | World | Reuters". web.archive.org. 29 Ağustos 2008. 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 
  8. ^ "Radio_Jamaika_26 Ağustos". 2 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Antiller</span> Karayiplerde adalar topluluğu

Büyük Antiller, Karayip denizinde Küçük Antiller ile birlikte Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

1780 Büyük Kasırgası, Atlantik'in gelmiş geçmiş en ölümcül tropikal kasırgası olarak kabul edilir. Fırtınanın Küçük Antiller'den Barbados, Martinik ve Sint Eustatius'u 10 Ekim-16 Ekim tarihleri arasında vurması sonucu yaklaşık 22.000 kişi ölmüştür. Binlerce ölü kıyıdan uzakta ortaya çıkmıştır. Mitch Kasırgası ise 1998 Atlantik kasırgası sezonunda Honduras ve çevresinde 11.000-18.000 kişinin ölümüne yol açmıştır. 1780 fırtınasındaki ölü sayısı yalnız başına, diğer tüm Atlantik kasırgalarının 10 yıllık zaman aralıklarındaki toplamlarından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Denizi</span> Atlas Okyanusunun alt havzası

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Katrina Kasırgası</span>

Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biri. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü.

Hugo Kasırgası, 1989'un Eylül ayında, Saffir-Simpson Kasırga Ölçeğine göre 5 şiddetinde; Guadeloupe, Montserrat, Porto Riko, Saint Croix, Güney Karolina ve Kuzey Karolina'yı vuran, 82 kişinin ölümüne ve 56.000 kişinin evsiz kalmasına neden olan kasırgadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Kasırgası</span>

Hanna Kasırgası, Rüzgâraltı Adaları'nın kuzeydoğusunda 28 Ağustos 2008 tarihinde oluşan kasırga. Haiti'nin kuzey bölgelerinde meydana getirdiği seller nedeniyle en az 132 kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2010 Haiti depremi</span> Doğal afet

2010 Haiti Depremi, merkez üssü başkent Port-au-Prince'e 25 km uzaklıkta olan ve 7,0 Richter büyüklüğünde olan ve yerel saatle 21:53:09, 12 Ocak 2010'da gerçekleşen deprem. Deprem yerin 13 km altında meydana geldi. Birleşik Devletler Jeolijik Araştırma Kurumu 5,0 ve 5,9 şiddetindeki on dört artçı depremi kaydetti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, depremden yaklaşık üç milyon kişinin etkilendiğini ve ölü sayısının da 50.000-100.000 arasında olduğunu tahmin ediyor. Deprem neticesinde Port-au-Prince'de büyük hasar meydana geldi. Hasara uğrayan yerler arasında Haiti Ulusal Sarayı, Haiti Ulusal Meclisi binası, Port-au-Prince Katedrali ve merkezi hapishane yer almakta. Ülke genelinde hastaneler tahrip olmuş veya kötü bir şekilde hasara uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielle Tropikal Fırtınası (2007)</span> Kuzey Karolinanın doğusundan geçen tropikal fırtına

Gabrielle Tropikal Fırtınası, denize geri dönmeden önce Kuzey Karolina'nın doğusundan geçen bir tropikal fırtınadır. 2007 Atlantik kasırga sezonunun yedinci adlandırılmış kasırgasıydı. Gabrielle bir subtropikal kasırga olarak 8 Eylül günü Lookout Burnu'nun 625 km güneydoğusunda oluştu. Rüzgârın yönünün değişmesi fırtınanın ömrünü kısalttı, hâlbuki yine böyle değişimler Gabrielle'in tropikal fırtına seviyesine yükselmesine neden oldu. 9 Eylül günü, Gabrielle Kuzey Karolina kıyısından karaya giriş yaptı. Kuzeydoğuya dönen fırtına hızlı bir şekilde zayıfladı ve 11 Eylül günü sona erdi. Fırtınanın karaya giriş yerine aşırı miktarda yağmur düştü; fakat diğer alanlara düşen yağış miktarı daha küçüktü. Fırtınanın yol açtığı zarar küçüktü ve doğrudan sonuç olarak hiçbir ölüm vakası bildirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Yasi Dönence Kuşağı Kasırgası</span>

Yasi Dönence Kuşağı Kasırgası Queensland ve Avustralya kıyılarında, 3 Şubat 2011 sabahı etkili olan tropikal siklon kasırgası. Yasi'nin başlangıcını Fiji yakınlarındaki hafif bir tropikal akım oluşturmuştur. Siklon hareketleri şiddetini arttırmış, kasırga 3. düzey fırtınalara Avustralya saatiyle 5:00pm 31 Ocak 2011'de ulaşmıştır. 1 Şubat'ta siklon güçlenerek 4. düzey kasırgaya dönüşmüş, kasırga 2 Şubat'ın erken saatlerinden sonra ise 5. düzey siklona kadar yükselmiştir. Kasırga hızlandıktan sonra yer yer 295 km hıza kadar şiddetlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tropik Bunalım On</span>

Tropik Bunalım On, 2005 Atlantik kasırga sezonunun onuncu kasırgasıdır. Kasırga 8 Ağustos'ta Atlas Okyanusu'na giren bir tropik dalga sonucu 13 Ağustos'ta meydana gelmiştir. Bölgede oluşan güçlü rüzgâr makasından dolayı kasırga zayıf kaldı ve daha fazla şiddetli duruma gelmedi. Kasırga kara üzerinde hiçbir etki meydaha getirmedi ve herhangi bir hasara yol açmadı. 14 Ağustos'ta oldukça azaldı, fakat gerisinde kalanlar başka bir fırtınanın, Katrina Kasırgası'nın meydana gelmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinin en kötü kasırgalarından biri olan Katrina Kasırgası ABD'de maddi şiddelli hasarlar meydana getirdi, topşam 1836 kişinin ölümüne yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına dalgası</span> alçak basınçlı bir hava sistemi ile ilişkili su yükselmesi

Fırtına dalgası, deniz yüzeyinin fırtına veya kasırga gibi bir alçak basınç sistemi nedeniyle kabarması. Fırtına dalgaları, başlıca rüzgârın deniz yüzeyini itmesi sonucu dalgaların deniz seviyesi üzerinde yuğulmasıyla oluşur. Bizzat alçak basınç ve suyun derinliği de fırtına dalgalarının oluşmasında etkilidir.

Matthew Kasırgası, Atlas Okyanusu'nda etkili olan bir kasırga. Haiti, Jamaika, Küba, Dominik Cumhuriyeti ve Bahamalar'ı etkiledi. ABD'nin güneydoğusunda başta Florida olmak üzere Georgia, Güney Karolina ve Kuzey Karolina'yı etkilemesi beklenmektedir. Kasırga nedeniyle en az 849 kişi hayatını kaybetti. 6 Ekim 2016'da ABD Başkanı Barack Obama, Florida'da olağanüstü hâl ilan etti. Daha sonra olağanüstü hâlin kapsamına Georgia ve Güney Carolina da alındı.

<span class="mw-page-title-main">2005 Azorlar subtropikal fırtınası</span> 4–5 Ekim 2005te Atlas Okyanusunda yaşanmış fırtına

Azorlar subtropikal fırtınası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminde, adlandırılacak güce ulaşmış 19. fırtınadır. Ulusal Kasırga Merkezi tarafından subtropikal bir alçak basınç etkinliği olarak değerlendirilen fırtınaya, resmî bir ad konulmamıştır. 4 Ekim tarihinde Atlas Okyanusu'nun doğusundaki bir alçak basınç noktasının subtropikal özellikler sergilemesiyle başlayan fırtına, aynı gün içinde Azorlar üzerinden geçmiş ve ertesi gün ekstratropikal duruma gelmiştir. Herhangi bir maddi hasar ya da can kaybına neden olmayan fırtına, bir soğuk hava kütlesi tarafından yutulmuş; daha sonra İber Yarımadası'nı etkileyen Vince Kasırgası'na dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vince Kasırgası</span> 2005te Atlantikte meydana gelen kasırga

Vince Kasırgası, 8 Ekim 2005'te Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda meydana gelen kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin bir parçası olup tropikal siklonlar için çok soğuk olduğu düşünülen sularda ortaya çıkmıştır. Kasırga, çok aktif geçen bu kasırga mevsiminde gerçekleşen 20. adlandırılmış hava olayı ve 12. kasırgadır.

Dorian Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyılarını etkileyen güçlü bir tropikal siklondur. 2019 Atlantik kasırga sezonunun ilk büyük kasırgası olan Dorian, 24 Ağustos'ta tropikal bir dalga sonucu gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Irene Kasırgası (2005)</span> 4 Ağustos 2005te Atlantikte oluşmuş şiddetli kasırga

Irene Kasırgası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminin adlandırılacak güce ulaşmış 9. kasırgasıdır. 4 Ağustos'ta Yeşil Burun Adaları yakınlarında oluşan siklon, Atlas Okyanusu'nu geçti ve Newfoundland'ın güneydoğusundayken ekstratropikal siklon tarafından emilmeden önce Bermuda çevresinde kuzeye döndü. 10 Ağustos'ta neredeyse dağılma safhasına geçse de, 16 Ağustos'ta etkisinin zirvesine ulaşarak Kategori 2 kasırgası olarak sınıflandırıldı. 2005 mevsiminin en uzun siklonu olan Irene, tropikal bir sistem olarak 14 gün boyunca etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Flora Kasırgası</span> 1963te gerçekleşen ölümcül kasırga

1963 Flora Kasırgası, Atlantik kasırgaları arasında en ölümcül olanlarından biridir. Atlantik'teki tropik siklonlarından biriydi ve özellikle Jamaika'ya büyük zararlar vermiştir. Kayıtlı tarihte en az 7.193 kişinin ölümüne neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Helene Kasırgası (2024)</span> 2024te meydana gelen Kategori 4 Atlantik kasırgası

Helene Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu kısmında geniş alanda etki gösteren büyük, yıkıcı ve ölümcül bir tropikal siklondu. Florida'nın Büyük Bend bölgesini vuran kayıtlardaki en güçlü kasırga, 2017'den sonraki Amerika Birleşik Devletleri için en ölümcül ve 2005'ten sonraki ABD anakarasındaki en ölümcül kasırgadır. 2024 Atlantik kasırga sezonunun sekizinci adlandırılmış fırtınası, beşinci kasırgası ve ikinci büyük kasırgası olan Helene, Eylül ayı ortalarında Batı Karayip Denizi'nde Orta Amerika girdabı olarak bilinen geniş bir alçak basınç alanı içinde kademeli olarak gelişti. 24 Eylül'de Yucatán Yarımadası'na yaklaşırken güçlenerek tropikal fırtınaya dönüştü ve Ulusal Kasırga Merkezi kasırga olarak kategorilendirilerek Helene adı verildi.