İçeriğe atla

2006 Asya Oyunları

Doha'daki 2006 Asya Oyunları'nın açılış töreninden havai fişekler

15. Asya Oyunları olarak da bilinir. 1 - 15 Aralık 2006 tarihleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenmiştir. Asya Oyunları tarihinde Ortadoğu bölgesinde organize edilmiş ikinci etkinliktir. 45 ülkeden katılan 10 binin üzerinde sporcu, 39 farklı spor dalında mücadele etti.

Madalya durumu

2006 Asya Oyunları
SıraÜlkeAltınGümüşBronzToplam
1Çin Çin1658863316
2Güney Kore Güney Kore585382193
3Japonya Japonya507177198
4Kazakistan Kazakistan23204285
5Tayland Tayland13152654
6İran İran11152248
7Özbekistan Özbekistan11141540
8Hindistan Hindistan10172653
9Katar Katar9121132
10Tayvan Tayvan9102746

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

AFC Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) tarafından düzenlenen uluslararası bir futbol şampiyonası. Kupayı alan takım Asya Şampiyonu ilan edilir ve FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılma hakkı kazanır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin desteğinde, Asya Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen bölgesel yarışmalar.İlki 1951'de Yeni Delhi'de yapıldıktan sonra, 1954'ten beri de her dört yılda bir yapılmaktadır.1980'li yıllar kadar Japonya madalya sıralamasında birinci olurken, 1982'den beri düzenlenen yarışmalarda üstünlük Çin'in elindedir.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Irak millî futbol takımı</span> Irakı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Irak millî futbol takımı, Irak'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Irak millî futbol takımı 2007 AFC Asya Kupası'nı kazanarak tarihinde ilk defa Asya Şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1988 Yaz Olimpiyatları</span>

1988 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXIV. Olimpiyat Oyunları, resmi olarak 1988 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 24. Olimpiyat Oyunları'dır. 29 Eylül 1981 tarihli oylamayı Japon kenti Nagoya'nın 1981 oy önünde kazanarak organizasyonu düzenleme hakkını elde etmiştir. Böylece Güney Kore Olimpiyatları düzenleyen ikinci Asya ülkesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çin Taipeisi</span>

Çin Taipeisi, çoğunlukla Tayvan ismi ile tanınan Çin Cumhuriyeti'nin bazı uluslararası organizasyonlara ve hemen hemen tüm spor etkinliklerine katılırken kullandığı isimdir. Bu spor etkinlikleri arasında Olimpiyatlar ve Asya Oyunları da yer almaktadır. Tayvan'ın politik statüsünden dolayı çıkabilecek karışıklıkları önlemek amacı ile uluslararası topluluk çoğunlukla bu ismi tercih etmektedir. Resmî ismi olan Çin Cumhuriyeti'nin kullanılmasına, Çin tarafından, geçersiz olduğunu düşündüğü bir yönetime meşruiyet kazandıracağı ve iki Çin olduğu izlenimi vereceği gerekçeleri ile karşı çıkılmaktadır. Çin, genel "Tayvan" isminin kullanılmasına da Tayvan'ın Çin'den bağımsız olduğunu ima edeceği sebebiyle karşı çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2003 Kadınlar Voleybol Dünya Kupası</span>

2003 Bayanlar Voleybol Dünya Kupası, 1-15 Kasım tarihlerinde Japonya’da yapıldı. Kupaya 12 ülkenin ulusal takımları katıldı. Maçlar tek devreli lig usulü oynandı ve ilk üç sırayı alan takımlar Atina Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Hsieh Su-wei</span>

Hsieh Su-Wei, Tayvanlı profesyonel tenis oyuncusu. En büyük başarısı Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 2006 Asya Oyunları'ndaki şampiyonluğudur.

Çok sporlu etkinlik, genellikle birden fazla günde düzenlenen, çeşitli spor dallarında yarışan genellikle farklı milletlerden bireysel veya takımlı sporcuların katıldığı birçok müsabakanın yapıldığı spor etkinliğidir. Uluslararası çapta düzenlenen ilk büyük ve modern çok sporlu etkinlik, 1896'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Homare Sawa</span> Japon kadın futbolcu

Homare Sawa , Japon eski millî futbolcudur. Ocak 2012'de FIFA Ballon d'Or ödülü alarak 2011 yılında Yılın Kadın Futbolcusu seçilmiştir.

Bisiklet, 1952 yılında Yeni Delhi'de yapılan ilk Asya Oyunları'ndan sonraki her organizasyonda yer aldı. 1954 yılındaki oyunlarda yer almadı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Mahmud</span> Iraklı futbolcu

Yunus Mahmud, Iraklı eski futbolcudur.

Ahmed Halil, BAE'li millî futbolcudur. Arabian Gulf League ekiplerinden El-Ehli'de oynuyor.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Asya Oyunları</span>

Güneydoğu Asya Oyunları”,, 11 Güneydoğu Asya ülkesinin katılımıyla iki senede bir gerçekleşen çok sporlu etkinlik. Oyun Güneydoğu Asya Oyunları Federasyonu tarafından yapılmakta ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Asya Olimpiyat Konseyi tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asya Kış Oyunları</span>

Asya Kış Oyunları”, 4 senede bir Asya Olimpiyat Konseyi ülkeleri tarafından yapılan, kış sporlarını içeren uluslararası çok sporlu bir etkinliktir. İlk defa 1982 senesinde Japonya Olimpiyat Komitesi tarafından Asya Oyunları’nın kış oyunları sürümünü yapmayı önerdi. Çalışmalar meyvesini verdi ve Sapporo 1972 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapması sebebiyle altyapı ve uzmanlık sahibi olduğundan ilk Asya Kış Oyunları’na ev sahipliği yapma şansına sahip oldu. İlk Oyunlar’da sadece Asya Olimpiyat Konseyi üyesi 7 üye katılsa da yıllar geçtikçe popülaritesi arttı ve katılımcı ülke sayısı hızla arttı. Changchun’da yapılan 2007 Asya Kış Oyunları’nda 45 üyeden 27’si katılımcı sayısında rekor kırdı. Aynı zamanda 45 Ulusal Olimpiyat Komitesi üyesi 45 ülke Asya Kış Oyunları tarihinde ilk defa delegelerini gönderdi.

Yumi Obe , Japon millî futbolcudur.

Aşkabat Spor Oyunları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı spor salonudur. Kompleks, 2016 yılında tamamlanmış olup 2017 Asya Kapalı ve Dövüş Sanatları Oyunları için inşa edilmiştir. Konserler, basketbol, voleybol, hentbol, badminton, modern ritmik jimnastik ve artistik jimnastik, eskrim, masa tenisi, trambolin yuvarlanması, judo ve güreş gibi sporlar ev sahipliği yapmaktadır. Arena, 70m х 40 m boyutlarında olup 15.000 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

Tayland kadın millî yedili ragbi takımı Asya Oyunları ve diğer yedili turnuvalarda yarışmaktadır. Ayrıca 2010 Asya Oyunlarında bronz madalya kazandılar.