İçeriğe atla

2005 NATO Karargâhı zirvesi

2005 NATO Karargâhı zirvesi
Dalgalanan NATO bayrağı
Ev sahibi ülkeBelçika
Tarih22 Şubat 2005
ŞehirBrüksel
KatılımcılarNATO üyesi ülkeler
Sonraki2006 Riga zirvesi
Önceki2004 İstanbul zirvesi
İnternet sitesihttps://www.nato.int/docu/comm/2005/0609-nato/050609.htm

2005 NATO Karargâhı zirvesi, 22 Şubat 2005 tarihinde Brüksel, Belçika'daki NATO Genel Merkezi'nde düzenlenen bir NATO zirvesiydi. Bu zirvede NATO liderleri, Balkanlar, Afganistan ve Irak'ta istikrarın sağlanmasını desteklemeyi yeniden teyit ettiler ve NATO ile Avrupa Birliği arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi taahhüt ettiler.

İlgili Araştırma Makaleleri

1999 yılı 90'lar, 20. yüzyıl ve 2. binyılın sonudur.

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mahya Dağı</span>

Mahya Dağı, 1031 metre rakımlı bir dağdır. Türkiye'nin Trakya bölgesinde, Kırklareli ve Tekirdağ'ın arasında bulunur. Yıldız Dağları'nın en yüksek zirvesidir. Zirvesinde NATO bünyesinde etkinlik gösteren bir radara ev sahipliği yapar. Zirvesine çıkıldığında Türkiye'den Bulgaristan'ı görmek mümkündür.

Kontrgerilla, kelime anlamıyla gerilla güçlerine karşı kurulmuş güçtür. Bir diğer anlamı ise NATO bünyesindeki ülkelerde sol örgütlenmeye karşı oluşturulan yasa dışı örgütlenmenin Türkiye'deki adı ve ayağıdır. Türkiye'deki yapılanması ise Amerika tarafından Ankara'da bulunan Amerikan Askerî Yardım binasında kurulmuş ve başlarda CIA tarafından fonlanmıştır. 1970 ila 1991 yılları arasında etkin olarak faaliyet gösteren yapılanmanın yasal statüsü yoktur, gizli silah depoları ve kayıt dışı mensupları vardır. Ülkü Ocakları tarafından kurulan Ülkücü komando kampları; Kontrgerilla örgütü için paramiliter üyeler yetiştirmiştir. 20. Yüzyılda özellikle de Soğuk Savaş döneminde Türkiye'de ve birçok NATO ülkesinde tartışmalı olaylarda etkisi olduğu düşünülen bu organizasyon; 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Soğuk Savaşın sona ermesiyle birlikte birkaç yıl içinde etkisini kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazimierz Górski Ulusal Stadyumu</span>

Varşova Ulusal Stadyumu, Varşova, Polonya'da bulunan futbol stadyumu. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası için inşa edilen stadyum, 29 Ocak 2012 tarihinde Polonya ile Portekiz millî takımları arasında oynan maçla açıldı. NATO'nun 2016 Varşova zirvesi'de bu stadyumda yapıldı.

Tacan İldem,, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye- Kuzey Makedonya ilişkileri, Türkiye'nin Kuzey Makedonya ile 1991 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya-Türkiye ilişkileri</span> Finlandiya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Finlandiya–Türkiye ilişkileri, Finlandiya ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2004 İstanbul zirvesi</span> 20. NATO zirvesi

2004 NATO İstanbul zirvesi, 28-29 Haziran 2004 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul şehrinde düzenlendi. NATO'nun Devlet ve Hükûmet Başkanları'nın güvenlik konuları hakkında resmi kararlar aldığı 17. NATO zirvesi olarak kabul edilir. Genel olarak, zirve, Soğuk Savaş döneminde Sovyet saldırganlığına karşı bir ittifaktan, 21. yüzyılın yeni ve bölge dışı güvenlik tehditlerine karşı bir koalisyona dönüşü uman 2002 Prag zirvesinde başlayan dönüşüm sürecinin bir devamı olarak görülmektedir. Zirve dört toplantıdan oluşuyordu.

2002 NATO Prag zirvesi, 21-22 Kasım 2002 tarihlerinde Prag, Çekya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları güvenlik konularıyla ilgili resmî kararlar almak için toplandılar. Yedi ülke NATO'ya katılım görüşmelerine başlaması için zirveye davet edildi. Bu ülkeler Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'dır. NATO'nun Soğuk Savaş sonrası başlattığı Açık Kapı politikası zirvede yinelendi. Zirvede ayrıca NATO Mukabele Kuvveti oluşurulması için bir deklarasyon yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">2006 Riga zirvesi</span> 22. NATO zirvesi

2006 NATO Riga zirvesi, 28-29 Kasım 2006 tarihlerinde Riga, Letonya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları, Afganistan Savaşı, ittifakın rolü ve genişlemesi gibi konuları ele aldılar. Ayrıca zirve ittifakın devam eden dönüşümü üzerine yoğunlaştı. 2006 Riga zirvesi, eski bir SSCB ülkesinde düzenlenen ilk NATO zirvesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">2008 Bükreş zirvesi</span>

2008 NATO Bükreş zirvesi, 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde Bükreş, Romanya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. Zirvede NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları bir araya geldi. Diğer konuların yanında Arnavutluk ve Hırvatistan ittifaka davet edildi. Makedonya ise Yunanistan ile yaşadığı Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle davet edilmedi. Gürcistan ve Ukrayna Üyelik Eylem Planı'na katılmayı umuyordu; ancak NATO ülkeleri bu talebi Aralık 2008'de görüşmeye karar verdi.

NATO zirvesi, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri zirve toplantısı.

<span class="mw-page-title-main">1999 Washington zirvesi</span> 16. NATO zirvesi

1999 NATO Washington zirvesi, 24-25 Nisan 1999 tarihlerinde Washington, ABD'de düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO'nun Yugoslavya'yı bombaladığı dönemde yapılan zirve, NATO'nun ellinci kuruluş yıl dönümüne denk geldi ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milošević'in Kosova'daki etnik Arnavut olan yerel halka karşı "baskıcı eylemlerine son verme kararlılığını" yineledi. Ayrıca NATO'ya yeni katılan Çekya, Macaristan ve Polonya'nın bulunduğu ilk zirve oldu.

<span class="mw-page-title-main">2012 Chicago zirvesi</span> 26. NATO zirvesi

2012 NATO Chicago zirvesi, 20-21 Mayıs 2012 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago şehrinde düzenlenen NATO zirvesi. ABD'de, başkent Washington, DC dışında gerçekleştirilen ilk NATO zirvesi olmuştur. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları zirvede Arap Baharı, Libya İç Savaşı, Küresel Mali Kriz, Afganistan'daki NATO güçleri ve Avrupa için bir füze savunma sistemi kurulması konularını ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Varşova zirvesi</span> 28. NATO zirvesi

2016 NATO Varşova zirvesi, NATO'nun 8-9 Temmuz 2016 tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen 27. devlet ve hükûmet başkanları zirvesi.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda-Türkiye ilişkileri</span>

İzlanda ile Türkiye arasında ikili ilişkiler NATO üyeliği çerçevesindedir.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Brüksel zirvesi</span> 32. NATO zirvesi

2021 Brüksel Zirvesi, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), devlet başkanları ve hükûmet başkanlarının 31. resmi toplantısıydı. Brüksel'de, 14 Haziran 2021 tarihinde düzenlendi.