İçeriğe atla

2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail

2004 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke İsrail İsrail
Seçim süreci
Seçim adı Şarkıcı: Görevlendirme
Şarkı: Israel Selects a Song
Seçim tarih(ler)i Şarkıcı: Kasım 2003
Şarkı: 5 Şubat 2004
Seçilen yarışmacı(lar) David D'Or
Seçilen şarkı "Leha'amin"
Aldığı sonuçlar
Yarı final sonucu Elendi (57 puan ile 11.)
Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail
◄2003 2005►

İsrail, Türkiye'nin İstanbul şehrinde gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz altı ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, David D'Or, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği "Leha'amin" isimli şarkı ise Israel Selects a Song (İsrail bir şarkı seçiyor) isimli programda belirlendi.[1][2] D'Or, yarışma tarihinde ilk defa gerçekleştirilen yarı finalde 57 puan toplayarak on birinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.[3][4]

Seçim süreci

Şarkıcı seçimi

2003 yılının Kasım ayında IBA, yayın kuruluşu içerisinde (herhangi bir halk oylaması yapılmadan) İsrail'in temsilcisi olarak seçilen şarkıcı David D'Or'u kanala dört şarkı temsil etmek üzere görevlendirdi.

Israel Selects a Song

David D'Or yarışma için dört şarkı hazırladı ve her biri için birer video klip kaydetti. Söz konusu video klipler 5 Şubat 2004 tarihinde basketbol takımı Maccabi Tel Aviv'in bir EuroLeague maçı arasında yayınlanan Israel Selects a Song (İsrail bir şarkı seçiyor) isimli programda halk oylamasına sunuldu. IBA içerisinde kurulan bir jüri oyların yüzde kırkı, halk oylaması ise oylamanın yüzde altmışını oluşturuyordu. Jüri ile halk oylarının kombine edilmesi sonucunda (jüri oyunun yüzde altmışı, halk oyunun yüzde altmış altısını alan) "Leha'amin" (İnanıyorum) isimli şarkı yarışmada İsrail'i temsil etmek üzere seçildi.[2]

Sıra Şarkı Türkçe çevirisi Derece Puan
1 "Bo'u malahim" (בואו מלאכים)Hadi gelin melekler 2 29
2 "Freedom" Özgürlük 3 25
3 "Yamim tovim" (ימים טובים)Bayramlar 4 12
4"Leha'amin" (להאמין)İnanmak191

Eurovision'da

David D'Or yarı finalin kostümlü provası sırasında İstanbul'da.

İsrail'i temsilen yarışmaya katılan şarkıcı, David D'Or, 12 Mayıs 2004 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen yarı finalde Letonya temsilcilerinden sonra, Andorra temsilcisinden önce olmak üzere beşinci sırada sahne aldı.[3] Sahnede D'Or'a üç kadın arka vokal ve bir erkek arp sanatçısı eşlik etti. Şarkı yarışmada yarı İbranice, yarı İngilizce olarak seslendirildi; nitekim İsrail'in performansından önce gösterilen tanıtıcı grafiklerde şarkının ismi İngilizce, "To Believe", olarak ifade ediliyordu.

Yarı finalin provalarının gerçekleştirildiği hafta David D'Or, diyabet nedeniyle hastaneye kaldırılan ve bir bacağını kaybeden babasını ziyaret etmek üzere İstanbul'dan ayrıldı; yalnızca yarı finalde sahne almak üzere 12 Mayıs 2004 tarihinde ev sahibi şehre geri döndü ve bazı provaları gerçekleştiremedi.

İsrail, yirmi iki ülkenin sahne aldığı yarı finalde 57 puan toplayarak on birinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.[4] Bu, 1996 yarışmasının ardından yarışma tarihinde İsrail'in ikinci defa finale çıkamayışı idi (fakat 1996 yılında canlı olarak gösterilen ve halk oylamasına sunulan bir ön eleme sistemi mevcut değildi). Yarışma finalinde İsrail'in oylarını bildiren kişi Merav Miller idi. Yarı final ve final İsrail'de herhangi bir yerel yorumcu olmadan Kanal 1 üzerinden İbranice alt yazılar ile yayınlandı.[5]

İsrail'e verilen puanlar

Yarı finalde İsrail'e verilen puanlar[3]
12 puan 10 puan 8 puan 7 puan 6 puan
5 puan 4 puan 3 puan 2 puan 1 puan

İsrail'in verdiği puanlar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Barak, Itamar (5 Şubat 2004). "David D'Or will sing Leha'amin in Istanbul for Israel". ESCToday.com (İngilizce). 17 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2005. 
  2. ^ a b "David D'or, Le'ha'amin" (İngilizce). 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2014. 
  3. ^ a b c d "Eurovision Song Contest 2004 Semi-Final" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2014. 
  4. ^ a b "David D'Or – Le'ha'amin (Israel 2004)" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2014. 
  5. ^ Barak, Itamar (23 Nisan 2004). "IBA: Build up to Eurovision begins next week". ESCToday.com (İngilizce). 5 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2004. 
  6. ^ "Eurovision Song Contest 2004 Final" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 17 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Push the Button (Teapacks şarkısı)</span>

"Push the Button", İsrailli müzik grubu Teapacks tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından ülkeyi yarışmada temsil etmek üzere görevlendirilen Teapacks, yarışma için dört şarkı hazırladı ve halk oylamasına sunulan bu dört şarkı arasından en çok puan alan Helsinki, Finlandiya'da gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı. İbranice, İngilizce ve Fransızca sözlerden oluşan şarkı, İsrail'in yarışmaya gönderdiği ilk (kısmen) Fransızca şarkı idi; ülkenin önceki tüm şarkıları ya tamamen İbranice ya da yarı yarıya İbranice ve İngilizce idi. Şarkı, yirmi sekiz ülkenin sahne aldığı finali 17 puan toplayarak yirmi dördüncü sırada tamamladı ve yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için elendi. Bu, İsrail'in yarışma tarihindeki ikinci finale çıkamayışı ve aldığı en kötü sonuç idi.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Harel Skaat, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Milim" ise, halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. Yarışmanın favorileri arasında gösterilen Skaat, yarı finali geçti ve finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

İsrail, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dana International, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 1 içerisinde düzenlenen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ding Dong" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. International, ikinci yarı finalde 38 puan toplayarak on beşinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır. Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.

İsrail, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, İzabo, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi. Grup, "Time" isimli şarkı ile birinci yarı finalde 33 puan toplayarak on üçüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Moran Mazor, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından organize edilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Rak bişvilo" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Mazor, ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden birisidir. İsrail'i temsil eden şarkıcı Mey Fayngold, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş; yarışmada söylediği şarkı "Same Heart" ise 6 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. İsrail, on beş ülkenin yarıştığı ikinci yarı finalde ilk ona giremediği için finale yükselememiştir.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dafna Dekel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ze Rak Sport" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Dekel, 85 puan toplayarak yarışmayı altıncı sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın Cork Kontluğu'nun Millstreet kasabasında gerçekleştirilen 1993 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi beş ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Lahakat Şiru, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Şiru" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, 4 puan toplayarak yarışmayı yirmi dördüncü sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 1996 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeyi belirlemek üzere kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ön elemede elenen yedi ülkeden biri idi. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalde seçilen temsilci, Galit Bell, "Şalom Olam" isimli şarkı ile 12 puan toplayarak ön elemede yirmi sekizinci geldi. Günümüze dek formatı üzerine hiçbir resmî açıklama yapılmayan söz konusu ön eleme sistemi, resmî Eurovision Şarkı Yarışması sitesi tarafından tanınmamakta ve elenen ülkelerin o yılın yarışmasına hiç katılmadıkları kabul edilmektedir.

İsrail, Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirilen 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi altı ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Lior Narkis, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Milim la'ahava" ise Kdam Eurovision isimli ulusal final aracılığıyla seçildi. Narkis, 17 puan toplayarak yarışmayı on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirilen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Şiri Meymon, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Haşeket şeniş'ar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Meymon, yarı finali geçti ve finalde 154 puan toplayarak dördüncü geldi.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.

İsrail, Rusya'nin başkenti Moskova'da gerçekleştirilen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden ikili, Noa ve Mira Avad, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; ikilinin yarışmada söylediği şarkı, "There Must Be Another Way" ise halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. İkili, birinci yarı finali geçti ve finalde 53 puan toplayarak on altıncı geldi.

İsrail, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylayan kırk ülkeden birisidir. İsrail'i yarışmada temsil edecek şarkıcı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 2 isimli televizyon kanalında yayınlanan HaKokhav HaBa isimli yetenek şovu sonucunda Nadav Guedj olarak belirlenmiştir.

İsrail, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İsrail'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu רשות השידור (IBA) tarafından düzenlenen HaKochav Haba Le’eyrovizion 2016" yarışmasında belirlenmiştir. İsrail'i Made of Stars adlı şarkısıyla Hovi Star temsil etmiştir.