
Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

Gröndland Parlamentosu, Danimarka'ya bağlı özerk ülke olan Grönland'ın tek meclisli yasama organıdır. 31 sandalyeden oluşmaktadır. Parlamentoda, 2021 Grönland genel seçimleri itibarıyla 5 parti bulunmaktadır. Meclis Başkanı 2018 yılından beri Hans Enoksen'dir.

Halk Meclisi, Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı. 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu. 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

1973 Fransa yasama seçimleri, Birinci turu 4 Mart ve ikinci turu 11 Mart 1973 tarihlerinde yapılan Fransa Ulusal Meclisi seçimleridir.
Birlik Rusya'da Anavatan - Tüm Rusya'nın tehdit algılanması sebebiyle Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Vladimir Putin ve düzinelerce vali tarafından desteklenmiş, Eylül 1999 tarihinde kurulmuş, aynı yıl 15 Ekim'de tescil edilmiş bir siyasi partidir. Ayrıca tam isminin akronimi "MeDvEd" olmasından dolayı gayriresmî olarak "Medved’" (ayı) ya da "Medvedi" (ayılar) lakapları ile anılmıştır. Sonradan parti kahverengi ayıyı sembolüne koymuştur.

Rusya Federasyonu Devlet Duması, Rusya'da Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin alt meclisidir. Üst meclis, Federasyon Konseyi'dir. Duma karargahları, Manege Meydanından birkaç adım ötede, Moskova'nın merkezindedir. Üyeleri, milletvekili olarak adlandırılır. 1993 Rusya anayasa krizinden sonra, Boris Yeltsin tarafından sunulan yeni anayasanın bir sonucu olarak Devlet Duması, Rusya Yüksek Sovyeti'nin yerini almış ve referandumda Rus halkı tarafından onaylanmıştır.

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

1995 Rusya yasama seçimleri, Rusya'da 17 Aralık 1995 tarihinde yapılan Federal Meclis Duma'daki 450 üyenin belirlendiği yasama seçimleridir. Seçimde Komünist Parti % 22.30 oy oranıyla birinci oldu ve 157 sandalye kazandı. O dönemde % 5 seçim barajının uygulandığı ülkede 4 parti meclise girebildi.

2011 Rusya yasama seçimleri, Rusya'da 4 Aralık 2011 tarihinde yapılan yasama seçimleridir. Devlet Duması'ndaki 450 sandalyenin üyelerinin belirlendiği seçimde Birleşik Rusya % 49.32 oy oranıyla birinci, Komünist Parti ise % 20.46 oy oranı ile ikinci oldu. % 7 seçim barajının uygulandığı ülkede 4 parti meclise girmeyi başarabildi.

2007 Rusya yasama seçimleri, Rusya'da 2 Aralık 2007 tarihinde yapılan yasama seçimleridir. Devlet Duması'ndaki 450 sandalyenin üyeleri belirlendi. Seçim sonucunda Birleşik Rusya temsilci sayısını arttırmış ve Duma'ya yalnız 4 parti girebilmiştir.
Seçim çevresi veya seçim bölgesi, Bir ülke, idari bölge veya başka bir yönetim birimi nüfusunun, daha büyük devletin yasama organında temsilini sağlamak üzere oluşturulan bir alt birimdir. Bu organ, ya devletin anayasası ya da bu amaçla kurulan bir organ, her çevrenin sınırlarını ve her birinin tek bir üye veya birden fazla üye tarafından temsil edilip edilmeyeceğini belirler. Genellikle, sadece o çevrede ikamet eden seçmenlere (seçmenlere) o çevrede yapılan bir seçimde oy verme izni verilir. Bazı ülkelerde yurt dışında yaşayan vatandaşların temsiliyeti için oluşturulmuş yurt dışı seçim bölgeleri de olabilmektedir.
Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

Temmuz 1998 Azerbaycan ara genel seçimi, Azebaycan Millî Meclisi 1. Yasama Dönemi 9 sayılı 1. Hatai seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız miletvekili Garip Mammadov'un Devlet Komitesi başkanı olarak atandığı için milletvekili görevinden istifa etmesi, 45 sayılı Şuşa-Cebrail-Hocavend seçim çevresinden milletvekili seçilen bağımsız Polat Bülbüloğlu'nun bakan olması sebebi ve milletvekillerinin ilk dönem için geçerli olan %15 makam sahibi olma kotası sebebiyle milletvekilliğinden istifa etmesi üzerine boşalmış sandalye için düzenlenen seçimler.

2021 Rusya yasama seçimleri, Rusya Federasyonu'nda 19 Eylül 2021 pazar günü Rusya'nın yasama organı Duma'nın 450 üyesini belirlemek amacıyla yapılacak olan genel seçimlerdir. Bir sonraki yasama seçimi, Federal Meclis'in alt meclisi olan Devlet Dumas'ının 8. toplantısı için 450 sandalyeyi seçmek üzere en geç 19 Eylül 2021'e kadar Rusya'da yapılacak. Seçimlere giren Birleşik Rusya, 2016 seçimlerini% 54,2 oy ve 343 sandalye ile kazandıktan sonra iktidar partisi oldu. Seçim günü, 7. toplantıya ait Devlet Duması'nın seçildiği anayasal sürenin sona erdiği ayın üçüncü Pazar günüdür. Devlet Duması'nın seçildiği anayasal dönem, seçildiği tarihten itibaren hesaplanır. Devlet Duması'nın seçim günü, oylama günüdür ve bunun sonucunda yetkili kompozisyonda seçilmiştir. Devlet Dumasının erken feshi durumunda, Başkan erken seçim çağrısı yapmalıdır. Bu durumda seçim günü, Devlet Duması'nın feshedildiği tarihten üç ay sonraki günden önceki son Pazar günü olmalıdır.
Yeni Zamanlar Aram Karapetyan liderliğinde kurulan Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 2006 yılında kurulmuştur ve 24.077 üyesi vardır. Merkezi Erivan şehridir.
Ermenistan Halk Partisi Ermenistan'da bir sosyalist siyasi partidir.

Orinats Yerkir, veya eski adıyla Ermeni Rönesansı Ermenistan'da 1998 yılında kurulan ve hala faaliyet gösteren bir siyasi partidir.