İçeriğe atla

2002 Prag zirvesi

2002 NATO Prag zirvesi, 21-22 Kasım 2002 tarihlerinde Prag, Çekya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları güvenlik konularıyla ilgili resmî kararlar almak için toplandılar. Yedi ülke NATO'ya katılım görüşmelerine başlaması için zirveye davet edildi. Bu ülkeler Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'dır. NATO'nun Soğuk Savaş sonrası başlattığı Açık Kapı politikası zirvede yinelendi. Zirvede ayrıca NATO Mukabele Kuvveti oluşurulması için bir deklarasyon yayımlandı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin genişlemesi</span> Avrupa Birliğine zaman içinde olan değişimleri ele alan madde.

Avrupa Birliği'nin genişlemesi, Avrupa Birliği'nin yeni üye devletleri kabul etme sürecidir. Bu süreç ilke defa altı ülkenin Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adı altında 1952'de başladı. Genişleme sürecinde AB, 2007'de Bulgaristan ve Romanya'nın da katılımı ile 27 ülkeye çıktı. 1 Temmuz 2013'te Hırvatistan birliğin 28. üyesi olmuştur. 2020'de Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılmasıyla üye sayısı tekrar 27'ye düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mahya Dağı</span>

Mahya Dağı, 1031 metre rakımlı bir dağdır. Türkiye'nin Trakya bölgesinde, Kırklareli ve Tekirdağ'ın arasında bulunur. Yıldız Dağları'nın en yüksek zirvesidir. Zirvesinde NATO bünyesinde etkinlik gösteren bir radara ev sahipliği yapar. Zirvesine çıkıldığında Türkiye'den Bulgaristan'ı görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi</span>

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ya da kısaca Avrupa Zirvesi Avrupa Birliği'nin en yüksek siyasi kurumudur. İngilizcede European Council olarak anılan ve yalnızca Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile ilgili olan bu kurum, kırk yedi üyeli Avrupa Konseyi ile karıştırılmamalıdır. Zirve, Avrupa Birliği üyesi devletlerin devlet ya da hükûmet başkanlarının ve Avrupa Komisyonu başkanının katılımlarıyla yürütülür. Zirveye Avrupa Birliği Konseyi'nin başkanı başkanlık eder.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortaklığı</span>

Doğu Ortaklığı, Avrupa Birliği'nin Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile akdettiği bir ortaklık anlaşmasıdır. Ortaklık, Polonya Dış İşleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin önerisi ve İsveç desteğiyle 26 Mayıs 2008 tarihinde Brüksel'deki Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde akdedilmiştir. Kuruluşun zirvesi 7 Mayıs 2009 tarihinde Prag'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye- Kuzey Makedonya ilişkileri, Türkiye'nin Kuzey Makedonya ile 1991 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bireysel Ortaklık Eylem Planı</span>

Bireysel Ortaklık Eylem Planları, NATO ile farklı ülkeler arasında diyalog ve iş birliğinin çerçevelerini belirleyen planlardır. 2002 Prag zirvesinde hayata geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">2004 İstanbul zirvesi</span> 20. NATO zirvesi

2004 NATO İstanbul zirvesi, 28-29 Haziran 2004 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul şehrinde düzenlendi. NATO'nun Devlet ve Hükûmet Başkanları'nın güvenlik konuları hakkında resmi kararlar aldığı 17. NATO zirvesi olarak kabul edilir. Genel olarak, zirve, Soğuk Savaş döneminde Sovyet saldırganlığına karşı bir ittifaktan, 21. yüzyılın yeni ve bölge dışı güvenlik tehditlerine karşı bir koalisyona dönüşü uman 2002 Prag zirvesinde başlayan dönüşüm sürecinin bir devamı olarak görülmektedir. Zirve dört toplantıdan oluşuyordu.

NATO Mukabele Kuvveti, yüksek hazırlıklı, ortak, çok uluslu bir NATO kuvveti. Büyüklüğü 25.000 askere kadar çıkabilmektedir. NRF, NATO üyeleri tarafından sağlanan kara, hava ve deniz bileşenlerinden oluşmaktadır. NRF'nin konsepti ilk olarak 2002 Prag zirvesinde bir deklarasyon ile gündeme geldi. 2003'te ise NATO Savunma Bakanları tarafından onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">2006 Riga zirvesi</span> 22. NATO zirvesi

2006 NATO Riga zirvesi, 28-29 Kasım 2006 tarihlerinde Riga, Letonya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları, Afganistan Savaşı, ittifakın rolü ve genişlemesi gibi konuları ele aldılar. Ayrıca zirve ittifakın devam eden dönüşümü üzerine yoğunlaştı. 2006 Riga zirvesi, eski bir SSCB ülkesinde düzenlenen ilk NATO zirvesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">2008 Bükreş zirvesi</span>

2008 NATO Bükreş zirvesi, 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde Bükreş, Romanya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. Zirvede NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları bir araya geldi. Diğer konuların yanında Arnavutluk ve Hırvatistan ittifaka davet edildi. Makedonya ise Yunanistan ile yaşadığı Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle davet edilmedi. Gürcistan ve Ukrayna Üyelik Eylem Planı'na katılmayı umuyordu; ancak NATO ülkeleri bu talebi Aralık 2008'de görüşmeye karar verdi.

NATO zirvesi, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının, ittifakın etkinlikleri ile ilgili kararlar almak için periyodik olarak bir araya geldikleri zirve toplantısı.

<span class="mw-page-title-main">1999 Washington zirvesi</span> 16. NATO zirvesi

1999 NATO Washington zirvesi, 24-25 Nisan 1999 tarihlerinde Washington, ABD'de düzenlenen bir NATO zirvesi. NATO'nun Yugoslavya'yı bombaladığı dönemde yapılan zirve, NATO'nun ellinci kuruluş yıl dönümüne denk geldi ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milošević'in Kosova'daki etnik Arnavut olan yerel halka karşı "baskıcı eylemlerine son verme kararlılığını" yineledi. Ayrıca NATO'ya yeni katılan Çekya, Macaristan ve Polonya'nın bulunduğu ilk zirve oldu.

<span class="mw-page-title-main">2012 Chicago zirvesi</span> 26. NATO zirvesi

2012 NATO Chicago zirvesi, 20-21 Mayıs 2012 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago şehrinde düzenlenen NATO zirvesi. ABD'de, başkent Washington, DC dışında gerçekleştirilen ilk NATO zirvesi olmuştur. NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları zirvede Arap Baharı, Libya İç Savaşı, Küresel Mali Kriz, Afganistan'daki NATO güçleri ve Avrupa için bir füze savunma sistemi kurulması konularını ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Varşova zirvesi</span> 28. NATO zirvesi

2016 NATO Varşova zirvesi, NATO'nun 8-9 Temmuz 2016 tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen 27. devlet ve hükûmet başkanları zirvesi.

<span class="mw-page-title-main">Vodno</span>

Vodno, Kuzey Makedonya'da bir dağ'dır. Dağ ülkenin kuzeyinde, başkent Üsküp'ün ise güneybatı'sında yer almaktadır. Dağ'ın en yüksek noktası olan Krstovar Zirvesi 1066 metre yüksekliktedir. 2002 yılında zirveye Milenyum Haçı inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.