İçeriğe atla

2001 Ramna Batamul saldırısı

2001 Ramna Batamul saldırısı
Tarih14 Nisan 2001

Ramna Batamul saldırısı, 14 Nisan 2001'de Bangladeş'in önde gelen sosyal kültür organizasyon örgütü Chaayanot tarafından düzenlenen Pahela Baishakh kutlamalarına yönelik düzenlenen bombalı saldırılardır.[1]

Harkat-ul-Cihad el-İslami örgütü militanı Shujan' da dahil olmak üzere on kişi öldü ve birçok kişi yaralandı. İslami köktendinci bir grup olan Harkat-ul-Cihad al-Islami saldırıya karıştıklarını itiraf etti.[2]

Saldırılar

'Pohela Boishakh' veya Bengal Yeni Yılı, Bengali takviminin ilk günüdür. 14 Nisan'da Bangladeş'te bulunan birçok Bengal topluluğu tarafından çeşitli gösteriler ile kutlanmaktadır.

14 Nisan günü Ramna Batamul'da sabah 8.00 civarında ilk bomba sesleri duyuldu.[3] Kısa bir süre sonra, polis tahliye ve kurtarma operasyonları düzenlerken ikinci bir patlama oldu. İkinci bomba patlaması nedeniyle on kişi hayatını kaybetti ve biri polis olmak üzere yaklaşık 50 kişi yaralandı.[4] Devlet televizyon kanalı BTV, programı Ramna Batamul'dan canlı olarak yayınlıyordu. Bu nedenle, ülke genelindeki insanlar televizyona bombalı saldırıyı an be an izledi. Olayın ardından Yeni Yıl kutlamaları için düzenlenen tüm kültürel etkinlikler ertelendi.[5]

Tutuklamalar

Bomba saldırısından sekiz yıl sonra Dakka'daki bir mahkeme, Harkat-ul-Cihad al-Islami grubunun 13 üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. 2014 yılında sanıkların sekizi ölüm cezasına çarptırıldı ancak tutukluların cezası ömür boyu hapse çevrildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "9 killed in bomb attack in Bangladesh". rediff.com. 14 Nisan 2001. 2 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  2. ^ Hafez Ahmed (14 Nisan 2001). "Mufti Hannan among 14 indicted in Ramna 'botomul' blast cases". The Financial Express (1 Aralık 2008 tarihinde yayınlandı). 29 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  3. ^ "Death reference on Ramna Batamul carnage trial at HC". The Daily Star. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Bangladesh, convicted to death 8 Islamists for New Year's massacre". asianews.it. Autogestione contenuti di AsiaNews C.F. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  5. ^ "rediff.com: 9 killed in bomb attack in Bangladesh". 2 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  6. ^ "8 to hang for Ramna Batamul attack - bdnews24.com". 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TAK (örgüt)</span> 2004te kurulan yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri, 29 Temmuz 2004 yılında kurulan, Türkiye'nin metropollerinde, turistik bölgelerinde sivillere, askerî hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, sabotaj ve kundaklama türünde stratejik ve sansasyonel saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

2005 Kuşadası Saldırıları, 30 Nisan 2005 tarihinde yasa dışı silahlı örgüt PKK tarafından Kuşadası kent merkezine bırakılan bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada Başkomiser Yaşar Aykaç'ın ölümü ve 16 Temmuz 2005 tarihinde yine kent merkezinde Kadınlar Denizi minibüsüne bırakılan bir bombanın, 2'si turist 5 kişinin ölümüne yol açması ile sonuçlanan olaylar zinciri.

Belgorod, Rusya'nın Merkez Rusya Federal Bölgesi'nde yer alan Belgorod Oblastı'nın merkezi olan şehir. Şehrin nüfusu 2008 yıl itibarıyla 353.043'tür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zillurrahman</span> 14. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Zillurrahman, eski Bangladeş devlet başkanı ve Avami üst düzey Başkanlık heyeti üyesi. Bangladeş Seçim Komisyonu tarafından 11 Şubat 2009'da Avami parlamento seçimlerinde sandalyelerin büyük çoğunluğu kazanmasından bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerinde on dokuzuncu devlet başkanı ilan edildi ve 12 Şubat 2009 tarihinde göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Esenboğa Havalimanı saldırısı</span>

Esenboğa Havalimanı saldırısı, ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yapılan bombalı saldırıdır. ASALA tarafından Türkiye'de yapılan ilk ölümlü eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında dokuz kişi ölmüş, 72 kişi de yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2010 İstanbul saldırısı</span>

2010 İstanbul saldırısı, 31 Ekim 2010 tarihinde 10.34'te Taksim Meydanı'nda TAK tarafından sivillere karşı gerçekleştirilen bombalı intihar saldırısında içinde polislerin de olduğu 17'si sivil, 32 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1998 Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri saldırıları</span>

1998 Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri saldırıları, 7 Ağustos 1998'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin Tanzanya'nın başkenti Darüsselam ile Kenya'nın başkenti Nairobi'deki büyükelçiliklerine birkaç dakika arayla bomba yüklü kamyonetlerle düzenlenen saldırılar. Saldırılar sonucunda 224 kişi öldü, 4.000'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin el-Kaide ve Mısır İslam Cihadı ile bağlantılı olduğu saptandı. Saldırılar sonrasında el-Kaide lideri Usame bin Ladin, FBI'ın Ten Most Wanted Fugitives listesine dahil edildi. Fazıl Abdullah Muhammed ile Abdullah Ahmed Abdullah'ın saldırı fikrini ortaya atanlar ve saldırılarının hazırlayıcıları olduğu belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2015 Siirt saldırısı</span>

2015 Siirt saldırısı, PKK'nın 2011'de başlattığı ateşkesi sonlandırıp tekrar saldırılarını başlatmasının akabinde çözüm sürecinin Türkiye Hükûmeti tarafından durdurulmasının sonucunda Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda PKK saldırıları artmış, 19 Ağustos 2015 tarihinde Siirt ile Pervari yol emniyeti için görevlendirilen jandarma ekiplerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında saat 14.10 sularında PKK'lı militanlar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 İstanbul saldırısı</span> Terör Saldırısı

Mart 2016 İstanbul saldırısı, 19 Mart 2016'da yerel saatle 10.55'te Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantılı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki patlayıcıyı patlaması sonucu meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucu; 3'ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1'i İran vatandaşı ve 1'i saldırgan olmak üzere 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Sultanahmet saldırısının ardından, 2016 yılında İstanbul'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Bursa saldırısı</span>

2016 Bursa saldırısı, 27 Nisan 2016'da yerel saatle 17.26'da Ulu Cami yanında, Bursa'nın Osmangazi ilçesinde gerçekleşen, 1 kişinin hayatını kaybettiği 13 kişinin de yaralandığı canlı bomba saldırısı. Ulu Cami avlusunda cenaze namazı kılındığı sırada meydana gelen patlama sonrası saldırının gerçekleştiği bölgeye araç ulaşımı durduruldu.

8 Ağustos 2016 tarihinde, Pakistan'ın Belucistan eyaletine bağlı Ketta şehrinde bulunan bir hastaneye düzenlenen bombalı ve silahlı saldırı. Saldırı sonucu çoğu avukat en az 70 kişi öldü, 120'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Taliban'ın Pakistan kolu olarak bilinen Tehrik-i Taliban Pakistan'a bağlı Cemaat-ül Ahrar örgütü ve IŞİD üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Irak el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Irak el-Kaidesi veya diğer kullanımıyla Tanzim Kaide el-Cihad fi Bilad er-Rafideyn, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

2016 Elazığ saldırısı, 18 Ağustos 2016 saat 09:20'de Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı. Yapılan saldırıyı PKK üstlenmiştir. Saldırıda, saldırgana ek olarak 5 kişi ölmüş, 217 yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 İstanbul gece kulübü saldırısı</span> Reina Katliamı

2017 İstanbul gece kulübü saldırısı ya da Reina Katliamı, 1 Ocak 2017'de yerel saatle 01:15'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırı. Saldırı sonucunda 39 kişi öldü, 70 kişi ise yaralandı.

5 Eylül 2016 Suriye saldırısı, Suriye'nin Tartus, Humus, Şam ve Haseke kentlerinde eş zamanlı düzenlenen intihar saldırıları. Tartus'taki bir sahil yolu üzerinde patlatılan bombalı araç ve bölgede toplanan kalabalığın içine giren intihar saldırganının kendini patlatması sonucu en az 5 kişi öldü. Eş zamanlı olarak başka bir bombalı aracın Humus'un Zahra bölgesinde Suriye Ordusu'na bağlı bir kontrol noktasına çarpması sonucu 2 asker öldü. Haseke'de Asayiş Güçlerine bağlı kontrol noktasının yakınlarında patlatılan motosiklete döşenen bomba sonucu en az 5 kişi öldü. Kısa süre sonra Şam'da da bombalı araç saldırısı düzenlendi. Son iki patlamanın Rus donanma üssünü hedeflediği ifade edildi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Manchester Arena saldırısı</span> Bombalı saldırı

2017 Manchester Arena saldırısı, 22 Mayıs 2017'de İngiltere'nin Manchester şehrinde meydana gelen bombalı saldırı. Amerikalı şarkıcı Ariana Grande'nin Dangerous Woman Tour kapsamında Manchester Arena'da verdiği konserin ardından gerçekleşen saldırıda saldırgan dahil 23 kişi öldü, 59 kişi yaralandı. Saldırıyı 22 yaşındaki Libya asıllı Britanyalı Salman Abedi düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

8 Mayıs 2021'de Afganistan'ın batısında bulunan Kâbil'e bağlı bir Şii-Hazara bölgesi olan Dashte Barchi'deki Sayed al-Shuhada okulunun önünde, en az 85 kişinin öldüğü ve 147 kişinin yaralandığı bir bombalı araç saldırısı yapıldı. Saldırının ardından iki tane daha el yapımı patlayıcı (IED) patlaması meydana geldi. Kayıpların çoğunluğunu 11-15 yaş arası kızlar oluşturdu. Saldırı, yıllar boyunca Irak'ın bölgesel İslam Devleti ve Levant - Horasan Eyaleti'ne bağlı (IŞİD) mensup militanların sık sık saldırdığı bir mahallede gerçekleşti.