İçeriğe atla

2001 Gümüşsuyu saldırısı

2001 Gümüşsuyu saldırısı
Saldırının düzenlendiği İnönü Caddesi'nden bir görünüm (Haziran 2013). Patlama, sağ kısımda görünen Çin Lokantası'nın ilerisinde gerçekleşmiştir.
BölgeBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
Tarih10 Eylül 2001
17.30 DAS (UTC+02.00)
Saldırı türü
İntihar saldırısı
Ölü4
Yaralı23
İşleyenUğur Bülbül
Örgüt(ler)Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi

2001 Gümüşsuyu saldırısı, 10 Eylül 2001'de Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki Gümüşsuyu semtinde, kontrol noktasında bulunan polislerin arasına giren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Uğur Bülbül'ün üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganla birlikte iki polis ve yoldan geçmekte olan bir sivil öldü, 23 kişi ise yaralandı.

Saldırı

Yerel saatle 17.30 (UTC+02.00) civarında, Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na çıkan İnönü Caddesi'ndeki Çin Lokantası ile Vakıf Leasing-Millî Eğitim Yayınları binaları arasında bulunan ve çevik kuvvet polislerinin bekleme noktası olarak kullanılan büroya giren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Uğur Bülbül, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi.[1] Patlamada iki polis ölürken,[1] o sırada yoldan geçmekte olan ve ağır yaralanan Avustralyalı turist 13 Eylül günü öldü.[2] Saldırıdan 17'si polis 23 kişi ise yaralı olarak kurtuldu.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Canlı bomba dehşeti". Hürriyet. 11 Eylül 2001. 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 
  2. ^ "Terör kurbanı Amanda öldü". İstanbul: Radikal. 14 Eylül 2001. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki intihar saldırıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de 59 intihar saldırısı gerçekleşti. Bunların 36'sı PKK, 10'u Irak ve Şam İslam Devleti, 6'sı TAK, 5'i Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3'ü ise el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından düzenlenmişti. Toplamda eylemciler dâhil 626 kişinin öldüğü saldırılarda, 9 Mart 2003'teki saldırdaki hariç, saldırganların tamamı ölmüş ve 44 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu. Saldırılar 20 ile yayılırken en çok saldırı 16 kezle İstanbul'da gerçekleşmişti. Bu saldırıların yanı sıra, beşi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve saldırganlar öldü.

1996 Sivas saldırısı, 29 Ekim 1996'da Türkiye'nin Sivas şehrinde, PKK mensubu Güler Otaş'ın polis aracı ile nakledilmesi sırasında üzerindeki bombayı patlatmasıyla gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda Güler Otaş'ın yanı sıra PKK mensubu Hacı Can ile 3'ü polis 1'i sivil olmak üzere toplam 6 kişi öldü; 10 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

<span class="mw-page-title-main">2013 Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği saldırısı</span>

1 Şubat 2013'te Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğine, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Ecevit Şanlı tarafından bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Patlama sonucunda saldırganla birlikte bir güvenlik görevlisi öldü, 1 sivil gazeteci ve 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2015 Sultanahmet saldırısı</span>

2015 Sultanahmet saldırısı, 6 Ocak 2015'te İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sultanahmet semtinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü önünde, Irak ve Şam İslam Devleti mensubu Diana Ramazova'nın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra bir polis memuru ölürken, bir polis memuru yaralandı.

1996 Adana saldırısı, 25 Ekim 1996'da Türkiye'nin Adana ilinin Seyhan ilçesinde, Adana Emniyet Çevik Kuvvet Müdürlüğü nizamiyesine yaklaşan PKK mensubu Leyla Kaplan'ın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra üçü polis ile biri olay sırasında yakınlarda bulunan sivil olmak üzere toplam 5 kişi öldü; 18 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

2006 Van saldırısı, 9 Mart 2006'da Türkiye'nin Van şehrinde, Van Belediyesi'ne ait trafik aracına yaklaşan PKK mensubu Devrim Solduk'un üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra iki kişi öldü, 18 ya da 19 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

1998 Van saldırısı, 24 Aralık 1998'de Türkiye'nin Van şehrinde, askerî personelin çocukları olan lise öğrencilerini taşıyan askerî servis aracı hareket etmek üzereyken araca yaklaşan PKK mensubu Hamdiye Kapan'ın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra bir öğrenci öldü, aralarında asker, öğretmen, öğrenci ve diğer sivillerin olduğu 21 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

<span class="mw-page-title-main">2012 Sultangazi saldırısı</span>

11 Eylül 2012'de, İstanbul'un Sultangazi ilçesi Gazi mahallesindeki 75. Yıl Polis Merkezine bir intihar saldırısı düzenlendi. Binaya girmeye çalışan bir kişi, polislerin engellemesi nedeniyle içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları binanın girişinde patlattı. Saldırgan olay yerinde, yaralanan bir polis ise hastaneye kaldırıldığı esnada öldü. Dördü polis, üç ya da dördü sivil olmak üzere toplam 7 ya da 8 kişinin yaralandığı saldırıyı, yapılan soruşturma sonrasında Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. DHKP-C de yaptığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz'da 75. Yıl Polis Merkezine bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürülmesi, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">2001 Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü saldırısı</span>

2001 Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü saldırısı, 3 Ocak 2001'de İstanbul'un Şişli ilçesindeki Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğüne, kendisini iş insanı olarak tanıtarak giren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Gültekin Koç'un, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi'nin odasına giderken dördüncü katta karşılaştığı Tanrıverdi'nin makam şoförünün kendisini durdurması üzerine paniğe kapılması ve üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganla birlikte bir sivil öldü, 7 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2010 İstanbul saldırısı</span>

2010 İstanbul saldırısı, 31 Ekim 2010 tarihinde 10.34'te Taksim Meydanı'nda TAK tarafından sivillere karşı gerçekleştirilen bombalı intihar saldırısında içinde polislerin de olduğu 17'si sivil, 32 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Iğdır saldırısı</span>

2015 Iğdır saldırısı, Dilucu Sınır Kapısı'nda görev yapan polisleri taşıyan servis minibüsünün geçişi sırasında PKK'lıların yol kenarına döşedikleri uzaktan kumandalı mayını infilak ettirmesi sonucu serviste bulunan 13 polis ölmüş, 1'i yaralanmıştır. Saldırının 2015 Dağlıca saldırısının hemen ardından gerçekleştirilmiş olması kamuoyunda yoğun tepkilere neden olmuştur. Yaklaşık bir ton olduğu öğrenilen bombanın infilak etmesiyle birlikte araçlar havaya uçup parçalanmıştır.

2012 Pınarbaşı saldırısı, 25 Mayıs 2012'de, Türkiye'nin Kayseri iline bağlı Pınarbaşı ilçesindeki Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğüne önce silahlı saldırı olarak sonra da intihar saldırısı olarak gerçekleştirilen saldırı. PKK mensupları tarafından gerçekleştirilen saldırıda iki saldırganın yanı sıra biri polis biri ise sivil olmak üzere 4 kişi öldü.

2011 Bingöl saldırısı, 29 Ekim 2011'de, Türkiye'nin Bingöl ilinin aynı adlı merkezinde gerçekleştirilen intihar saldırısı. PKK mensubu Nazlı Görer tarafından gerçekleştirilen saldırıda saldırgan da dahil olmak üzere 4 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

1 Mayıs 2016'da, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Demokrasi Meydanı'nın bulunduğu bölgede yer alan Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü binasının bulunduğu bölgede bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Irak ve Şam İslam Devleti mensubu İsmail Güneş'in gerçekleştirdiği tespit edilen saldırıda, tamamı polis olmak üzere saldırganla birlikte 4 kişi öldü, aralarında sivillerin de bulunduğu 23 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Eylül 2016 Van saldırısı</span>

12 Eylül 2016 Van saldırısı, 12 Eylül 2016 tarihinde PKK mensupları tarafından Van şehir merkezinde bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Van il binasına yapılan bombalı saldırı. 53 kişinin yaralandığı saldırıda, binanın hemen yanında bulunan Van Valiliği binası da hasar almıştır.

16 Ekim 2016'da, Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan ve Irak ve Şam İslam Devleti militanlarınca kullanıldığı tespit edilen Şehitkamil ile Şahinbey ilçelerindeki iki ayrı eve emniyet birimlerince yapılan baskın sırasında, evde bulunan saldırganların üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle intihar saldırıları gerçekleştirildi. Patlamalar sonucunda saldırganlar yanı sıra 3 polis öldü, 4'ü Suriyeli 13 kişi yaralandı. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, olay sonrasında yaptığı açıklamada bir süredir Alevi Kültür Derneğine yönelik intihar saldırısı yapılacağı ihbarında bulunulduğunu ve emniyet birimlerinin bu yönde yaptıkları çalışmalar sırasında ilgili hücre evlerinin tespit edildiğini belirtti. Eylemcilerin, Mehmet Kadir Cebael isimli Türk ve Muhammed Şerif isimli Suriye vatandaşı oldukları tespit edildi.

Türkiye-DHKP-C çatışması, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi ile Türk güvenlik güçleri arasında 1990 yılından beri süren çatışmaları kapsamaktadır. İlk olarak 1990'ların başında siyasi suikastlarla başladı ve daha sonraki yıllarda intihar saldırıları ve silahlı çatışmalar halinde tırmandı.

2 Ağustos 2015'te, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin Karabulak köyündeki Karabulak Jandarma Karakolu'na bir intihar saldırısı düzenlendi. Saldırı, saat 03.00 (UTC+03.00) civarında karakola yaklaşan patlayıcı yüklü bir traktörün infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi. Yaşanan patlamada saldırganın yanı sıra 2 askerî personel öldü, 31 askerî personel ise yaralandı. Saldırı, PKK tarafından gerçekleştirilmişti.