İçeriğe atla

2000 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan

Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan
IOC kodu AZE
NOCAzerbaycan Millî Olimpiyat Komitesi
Resmî sitewww.noc-aze.org (Azerice) (İngilizce)
2000 Yaz Olimpiyatları'nda
Sporcular8 sporda 31 sporcu
Bayrak taşıyıcısıNamık Abdullayev
Madalyalar
Derece: 34
Altın
2
Gümüş
0
Bronz
1
Toplam
3
Olimpiyatlar tarihi (özet)
Yaz Olimpiyatları
Kış Olimpiyatları

Azerbaycan, 2000 Yaz Olimpiyatları'na sekiz spor dalında 31 sporcuyla katılmıştır.

Madalya kazananlar

Madalya Atlet Spor Branş
11 AltınNamık AbdullayevGüreşErkekler Serbest 55 kg
11 AltınZemfira MeftahatdinovaAtıcılıkKadınlar Skeet
33 BronzVügar AlekberovBoksErkekler Orta Sıklet

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpik sporlar</span>

Olimpik sporlar, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışması bulunan tüm Olimpiyat Oyunları sporlardır. 2012 Yaz Olimpiyatları 26 spor dalında, 36 disiplinde ve 300 yarışmada gerçekleşmiştir. Kış Olimpiyatları ise 7 spor dalında 15 disiplinde ve 80 yarışmada gerçekleşmektedir. Bu sayı ve sporlar her olimpiyat oyunlarına göre değişebilir.

2000 Yaz Olimpiyatlarındaki güreş etkinlikleri, 8 Eylül-1 Ekim 2000 tarihlerinde organizasyonun düzenlendiği yer olan Avustralya'nın Sidney kentindeki Sidney Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi. Serbest stil ve grekoromen stil olmak üzere iki disiplinde yapıldı. Her disiplin kendi içinde farklı ağırlıklara göre bölümlere ayrıldı. Serbest stil 28 Eylül-1 Ekim tarihlerinde, grekoromen stil güreşleri ise 24 Eylül-27 Eylül tarihlerinde yapıldı. Serbest stilde 76 kg kategorisinde şampiyon olan Alman güreşçi Alexander Leipold, nandrolone testi pozitif çıktığı için diskalifiye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Zemfira Meftahatdinova</span>

Zemfira Meftahatdinova(Azerice: Zemfira Əli qızı Meftahətdinova; d. 28 Mayıs 1963, Bakü), Azeri eski atıcı. Skeet kategorisinde 2000'de altın, 2004'te ise bronz olmak üzere iki Olimpiyat madalyası kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması</span>

2000 Yaz Olimpiyat Madalya Tablosu, 2000 Yaz Olimpiyatlarına katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı atletler/yarışmacılar tarafından kazanılan madalya sıralamasını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Stadnik</span>

Mariya Stadnik, Ukrayna asıllı Azerbaycan adına yarışan serbest güreşçi. 2 kez dünya (2009,2019) ve 10 kez Avrupa (2008,2009,2011,2014,2015,2016,2017,2018,2021,2023) şampiyonu olmuştur. 2012 ve 2016 Yaz Olimpiyatlarında gümüş ve 2008 ve 2020 Yaz Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramil Guliyev</span> Türk atlet

Ramil Guliyev, Azerbaycan kökenli Türk sprint atleti. 2011 yılında Türk vatandaşı olmuştur. Türk vatandaşlığına geçişi, Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılandı. 2012 yılında Londra'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edebilmesi Azerbaycan Atletizm Federasyonu'nun iznine bağlıydı ve yetkili kurumdan izin çıkmadı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına kadar ulaştırılsa da Azerbaycan Atletizm Federasyonu kararından dönmeyeceğini kesin olarak bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Olimpiyat Komitesi</span>

Azerbaycan Millî Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bağlı ve Azerbaycan'da Olimpiyat Oyunları'nı gerektiği zaman organize etmek ve oyunlara katılan sporculara destek vermekle hükümlü kuruluş. Komitenin merkezi Azerbaycan'ın başkenti Bakü kentindedir.

2000 Yaz Olimpiyatları'nda judo müsabakaları Avustralya'nın Sidney kentindeki Sidney Kongre ve Fuar Merkezi'nde 16-22 Eylül 2000 tarihlerinde düzenlenmiştir. Müsabakalar 14 dalda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda, Azerbaycan adına 14 sporda 53 sporcu yarışma hakkı kazanmıştır. Bu sporcuların 38'i erkek, 15'i kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Abdullayev</span>

Namık Abdullayev, Azeri eski güreşçi. Serbest güreşte Azerbaycan'a 2000 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazandırmıştır. Bunun yanında üç Avrupa şampiyonluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 2004 Yaz Olimpiyatları'na on spor dalında otuzu erkek, altısı kadın olmak üzere toplam 36 sporcuyla katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1996 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 1991'deki bağımsızlığının ardından ilk kez olimpiyatlara katılmıştır. Atlanta'da düzenlenen 1996 Yaz Olimpiyatları'na dokuz spor dalında yirmisi erkek, üçü kadın olmak üzere toplam 23 sporcuyla katılmıştır.

Azerbaycan'da sporun kökleri eskiye dayanır ve günümüzde bile geleneksel ve modern sporlar hâla uygulanmaktadır. Serbest güreş geleneksel olarak Azerbaycan'ın millî sporu olarak kabul edilir, ancak bugün Azerbaycan'da en popüler sporlar futbol ve satrançtır. Diğer popüler sporlar ise jimnastik, judo, futsal, halter ve bokstur. Azerbaycan'ın dağlık arazisi, kayak ve dağcılk gibi spor dallarında büyük fırsatlar sunmaktadır. Hazar Denizi ve ülke içi sularda su sporları yapılmaktadır. Rekabetçi bir şekilde, Azerbaycan uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Azerbaycan aynı zamanda uluslararası spor topluluklarının aktif bir üyesidir ve FIFA, UEFA, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Avrupa Atletizm Birliği (EAA) üyesidir, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'de (IOC) bu üyelikler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 24 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda 13 farklı branşta 44 sporcu ile katılmıştır. Sovyet sonrası dönemde ülkenin Yaz Olimpiyatları'nda üst üste yedinci kez ortaya katılmasıydı.

2032 Yaz Olimpiyatları veya resmî adıyla Games of the XXXV Olympiad, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilmesi beklenen etkinliktir.