
Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

Esma Fevvaz el-Esad , Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın eşidir. 3 çocuğu vardır. Daha önce yatırım bankacılığı alanında kariyer yapmış, Hafız Esad'ın ölümünden sonra, Aralık 2000'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ile evlenerek ve Suriye'ye taşınarak bankacılık kariyerini bırakmıştır. Esma Esad aynı zamanda İngiliz vatandaşlığına sahiptir.

Abdülhalim Haddam 1984'ten 2005'e kadar Suriye devlet başkan yardımcısı ve Lübnan'da "Yüksek Komiser" olan Suriyeli bir politikacıydı. Görevinden istifa edip 2005'te Hafız'ın oğlu ve halefi Beşşar Esad'ın belirli politikalarını protesto etmek için ülkeyi terk edene kadar uzun zamandır Hafız Esad'a sadık biri olarak biliniyordu. Görevdeyken önemli bir servet biriktirdi: 1994'te açılan bir Credit Suisse hesabında, Suisse sırlarına göre Eylül 2003'te yaklaşık 90 milyon İsviçre frangı vardı.

Esad ailesi, Suriye'nin Lazkiye bölgesinin Kardaha şehrinden olan Arap Alevi bir ailedir. 1970 yılından beri Suriye'de siyasi otorite bu ailenin elindedir. Aileden şimdiye kadar iki başkan çıkmıştır:
- Hafız Esad, 1970-1971'de Suriye Başbakanı ve 1971-2000 arasında Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapmıştır.
- Enise Mahluf, Hafız Esad'ın eşi.
- Beşşar Esad, 2000'den beri Suriye Devlet Başkanı'dır.
- Basil Esad, Hafız Esad'ın en büyük oğlu.
- Mecd Esad, Hafız Esad'ın ortanca oğlu.
- Mahir Esad, Hafız Esad'ın en küçük oğlu ve Beşşar Esad'ın kardeşi. Tuğgeneral olan Mahir, Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır.
- Rıfat Esad, Hafız Esad'ın küçük kardeşi.
- Cemil Esad, Hafız Esad'ın küçük kardeşi.
- Büşra Esad, Beşşar Esad'ın ablası.

Mahir Esad, Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır, Suriye'de faaliyet gösteren gizli polis ve istihbaratın başındaki isimdir. Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi olup, Beşşar Esad'dan sonra otoriteyi elinde bulunduran iki numaralı isim.

Muhammed Naci el-Utri, Suriyeli siyasetçi. 2003-2011 yılları arasında Suriye Başbakanı olarak görev yaptı.
Ulusal İlerici Cephe, hükûmetin anti-emperyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve UİC'deki en büyük parti olan Arap Sosyalist Baas Partisi'nin "toplumdaki lider rolünü" kabul eden Suriye'deki partilerin siyasi ittifakıdır.

Suriye'de 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan referandumda yeni anayasanın onaylanmasının ardından gerçekleşti.

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

Enise Ahmed Mahluf, eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın eşi ve mevcut Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın annesi. 1957 yılında Hafız Esad ile evlendi.

Buseyna Şaban, Suriyeli akademisyen siyasetçi. 2008'den beri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın siyaset ve basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. 2002-2008 yılları arasında göçmen bakanlığı yapmıştır.

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

Devlet başkanı adayı Beşşar Esad'ı onaylamak için bir referandum, Suriye Halk Meclisinin 10 Mayıs 2007'de görevdeki ikinci dönemine önermek için oy birliğiyle oy vermesinin ardından 27 Mayıs 2007'de Suriye'de yapıldı.

Suriye'de 10 Şubat 1999'da devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Sadece bir aday vardı, Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylamaları veya reddetmeleri istendi. Bildirilen seçmenlerin %100'ü, %98,5'lik bir katılımla lehte oy kullandı.

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.

Arap Sosyalist Baas Partisi Ulusal Komutanlığı ile Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye Bölgesel Şubesi Bölge Komutanlığının 2018 yılında birleştirilmesiyle kurulan Arap Sosyalist Baas Partisi Merkez Komutanlığı, Suriye'deki Baas Partisi örgütünün ve Suriye liderliğindeki Baas hareketinin yönetim organıdır. Eski Bölge Komutanlığı, bölgenin tam anlamıyla bir Arap devleti anlamına geldiği Baas ideolojisinden kaynaklanmaktadır. Suriye Anayasası'na göre, Merkez Komutanlığın devlet başkanı adayı gösterme yetkisi var. Anayasa, Merkez Komutanlık genel sekreterinin Suriye devlet başkanı olduğunu belirtmezken, Baas Partisinin de üyesi olduğu Ulusal İlerici Cephenin (UİC) tüzüğü; devlet başkanı ve genel sekreterin, UİC başkanı olduğunu belirtir. Ancak bu, herhangi bir yasal belgede belirtilmemiştir. 1964'te yapılan 1. Olağanüstü Bölge Kongresi, Merkez Komutanlık genel sekreterinin aynı zamanda devlet başkanı olmasına karar verdi. Görevdeki sekreter Emin el-Hafız devlet başkanı oldu ve başbakanlık görevini sürdürdü.

Bu madde, Baas Partisinin Suriye Bölgesel Şubesinin tarihini detaylandırmaktadır.