İçeriğe atla

2000'e Doğru

2000'e Doğru
Derginin 15 Eylül 1991 tarihli sayısının kapağı
SıklıkHaftalık
İlk sayıOcak 1987
Son sayıNisan 1993
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

2000'e Doğru veya yazıyla kullanılan şekliyle İkibin'e Doğru, Türkiye'de haftalık olarak yayımlanan siyaset ve haber dergisidir. 1987 Ocak'ında Doğu Perinçek tarafından kurularak yayın hayatına başlamış ve son sayısı Nisan 1993'te yayımlanmıştır.

Tarihi ve içeriği

1987 Ocak'ında Doğu Perinçek tarafından yayımlanmaya başlandı.[1] Dergide ağırlıklı olarak silahlı kuvvetler, Türkiye'deki Kürtler, PKK gibi konular işlenmekteydi.[1] Yazarları arasında Cemal Süreya, Semih Balcıoğlu, Turan Dursun, Necati Cumalı, Şule Perinçek, Ferit İlsever, Baskın Oran, Deniz Gökçe, Erol Toy, Halil Berktay, Oral Çalışlar, Ender Helvacıoğlu, Asaf Güven Aksel, Feyza Perinçek, Hasan Yalçın, Adnan Akfırat, Gülden Aydın, Serhan Bolluk, Faik Bulut, Neyyir Kalaycıoğlu, Arslan Başer Kafaoğlu, Soner Yalçın, Kamil Erdoğdu, Emel Armutçu, Selami İnce, Doğan Tılıç, Rozerin Doğan, Tunca Arslan, Günay Aslan, Halit Güngen, Hasan Bogün, Zihni Erdem, Çiğdem Çidamlı ve Fatma Yazıcı yer alırken; Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Talip Apaydın, Zülfü Livaneli, Ataol Behramoğlu, Musa Anter, Yılmaz Odabaşı, Osman Şahin ve Demirtaş Ceyhun'un da aralarında bulunduğu kişiler dergiye düşünsel katkılarda bulunmaktaydı.[2]

Hizbullah'ın Diyarbakır'daki Çevik Kuvvet merkezinde eğitildiğine yönelik haberin, derginin 16 Şubat 1992 tarihli sayısında yayımlanmasından iki gün sonra, 18 Şubat günü, derginin Diyarbakır temsilcisi Halit Güngen, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.[3][4] Cinayet sekiz yıl faili meçhul kaldıktan sonra 2000 yılında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan Hizbullah ana davasına konu olan cinayetler arasında yer aldı.[3] Yine derginin muhabirlerinden olan Mecit Akgün'ün cesedi, 2 Haziran 1992'de Nusaybin'de bir elektrik direğine asılı olarak bulundu.[5][6] Bırakılan bildiriye göre Akgün, PKK tarafından öldürülmüştü.[6] Derginin yayınına 1993 yılında son verildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Whitman, Lois; Froncek, Thomas (1989). Paying the Price: Freedom of Expression in Turkey. İnsan Hakları İzleme Örgütü. s. 30. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2015. 
  2. ^ Taştemur, İrfan (17 Aralık 2015). "İki dergi iki çizgi: 2000'e Doğru ve Nokta". Londra: ABC Gazetesi. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  3. ^ a b Gülcan, Emel (20 Kasım 2012). "Halit Güngen Cinayeti". Bianet. 20 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  4. ^ Güller, Mehmet Ali (5 Ocak 2011). "Hizbullah dışarıda onları Türkiye'ye duyuran kişiler içeride". Odatv. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  5. ^ Önderoğlu, Erol (12 Ağustos 2008). "Susurluk Raporu'ndaki "Sansürlü Bilgi" Perinçek'ten mi Çıktı?". İstanbul ve Ankara: Bianet. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  6. ^ a b Oberdıek, Helmut (19 Kasım 2012). "Bundan 20 Yıl Önce". İstanbul. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  7. ^ "2000'e Doğru'nun bu kapakları Ergenekon dosyasında". İstanbul: Zaman. 1 Şubat 2009. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Perinçek</span> Türk siyasetçi, hukukçu, yazar

Doğu Perinçek, Türk siyasetçi, Aydınlık Hareketi önderi, hukuk doktoru ve yazar. 15 Şubat 2015 tarihinden beri Vatan Partisi (VP) genel başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1978-1980 yılları arasında Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP), 1991-1992 yıllarında Sosyalist Parti (SP) ve 1992-2015 yılları arasında İşçi Partisi (İP) genel başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday adayı olmuş lakin 100.000 imzayı toplayamadığı için aday olamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Emel Sayın</span> Türk ses sanatçısı ve oyuncu

Emel Sayın, Türk ses sanatçısı, müzik yorumcusu ve sinema oyuncusudur.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

<i>Forum</i> (dergi)

Forum, 1954-1970 yılları arasında yayımlanan, Demokrat Parti'ye muhalefetiyle bilinen ve yazarlarına göre Türkiye'de Batılı standartlara uygun demokrasi ve kurumların yerleşmesini amaçlayan 15 günde bir yayımlanmış dergi. İlk sahibi Nilüfer Yalçın'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Ersever</span> Türk subay

Ahmet Cem Ersever JİTEM'in kilit isimlerinden biri olan Türk asker.

Hizbullah, diğer adlarıyla Türkiye Hizbullahı veya Kürt Hizbullahı, Kürt, Sünni İslamcı ve çoğu faaliyetini Türkiye'de gerçekleştiren militan örgüttür. Geçmişte şiddet eylemleri gerçekleştiren örgüt, 2000'ler ve sonrasında şiddet içerikli olmayan faaliyetlere odaklanmıştır. İsim benzerliğinin aksine Türkiye'deki Hizbullah ile Lübnan'daki Hizbullah arasında hiçbir ilişki bulunamamıştır.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

Mehmet Sincar,, Türkiye'de siyaset yapmış Kürt bir siyasetçi ve Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekiliydi.

Ferit İlsever, Türk yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

<i>Özgür Gündem</i> Türkçe ve Kürtçe yayımlanmış gazete

Özgür Gündem, Türkiye'de günlük olarak yayınlanmış, Türkçe ve Kürtçe dillerinde faaliyet göstermiş bir gazete.

Çetinkaya Mağazası katliamı, 25 Aralık 1991'de İstanbul Bakırköy İstanbul Caddesinde izinsiz gösteri yürüyüşü yapan PKK militanları tarafından gerçekleştirilen katliamdır. PKK'lılar Egebank, Kit, Arçelik, Emlak Bankası ve Çetinkaya Mağazası'na molotofkokteyli attılar. Dönemin Olağanüstü Hal Bölge Valisi Necati Çetinkaya'nın kardeşinin sahibi olduğu Çetinkaya Mağazası'nda çıkan yangında 8'i kadın 1'i çocuk 12 kişi öldü. 14 kişinin yaralı kurtulduğu olayla ilgili olarak 47 kişi yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hür Dava Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hür Dava Partisi resmi kısaltmasıyla HÜDA PAR, 19 Aralık 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Simgesi, açık vaziyette bir kitap ve arkasından doğmakta olan güneştir. TBMM'de 4 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">1993 Bingöl saldırısı</span> 33 askerin PKK Milislerince öldürülmesi

1993 Bingöl saldırısı, 1993 Bingöl katliamı ya da 33 er olayı, Malatya'dan usta birliklerine gitmek için sivil otobüslerle yola çıktıktan sonra Elazığ-Bingöl karayolunda PKK tarafından silahsız Türk askerlerine düzenlenen saldırı. Askerleri taşıyan araçların önü PKK militanlarının zapt ettiği kamyonlar vasıtasıyla durdurulmuş ve 36 asker rehin alınmıştır. Olayın gerçekleştiği noktada 3 öğretmen de askerlerle beraber alıkonulmuştur. Aynı günün akşamı 33 asker PKK'lılar tarafından öldürülmüş, saldırı ülke çapında büyük tepki toplamıştır. Öğretmenler de daha erken saatlerde kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Namık Tarancı</span>

Namık Tarancı, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci ve Haberde Yorumda Gerçek dergisi muhabiri. Şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın yeğeni olan Tarancı'ya düzenlenen saldırının arkasında Türkiye'deki Hizbullah örgütlenmesinin olduğu ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Siirt saldırısı</span>

2015 Siirt saldırısı, PKK'nın 2011'de başlattığı ateşkesi sonlandırıp tekrar saldırılarını başlatmasının akabinde çözüm sürecinin Türkiye Hükûmeti tarafından durdurulmasının sonucunda Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda PKK saldırıları artmış, 19 Ağustos 2015 tarihinde Siirt ile Pervari yol emniyeti için görevlendirilen jandarma ekiplerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında saat 14.10 sularında PKK'lı militanlar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker hayatını kaybetmiştir.

<i>Serhildan</i>

Serhildan, Kürt siyasi hareketi kapsamında 1990'dan beri Türkiye'de meydana gelen Kürt siyasi isyanlarını tanımlayan politik terim.

Türk-Ermeni gazeteci Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul'da öldürülmesinin ardından, 20. yüzyılın başlarından bu yana Türkiye'de öldürülen gazetecilerin çeşitli listeleri yayınlandı. Bu listelerden biri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlandı. Listede 1909-2022 yılları arasında öldürülen 68 gazetecinin ismi yer almaktadır. "Hapisteki Gazeteciler Platformu" Nisan 2012'de 112 isim içeren bir liste yayınlamıştır. Ancak, ölümlerin kurbanların meslekleriyle doğrudan bağlantılı suikastlar olup olmadığını belirlemek için özellikle ilk vakalar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek zordur.