İçeriğe atla

2. Hava Kuvveti Komutanlığı

2. Hava Kuvveti Komutanlığı
Etkin2003 - 5 Ağustos 2014
Ülke Türkiye
BağlılıkTürk Hava Kuvvetleri
TipiHava Kuvvetleri
GöreviDoğu hava sahasını korumak
BüyüklükKolordu
ParçasıTürk Silahlı Kuvvetleri
KarargâhDiyarbakır

2. Hava Kuvveti Komutanlığı, 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Doğu hava sahasını koruyan kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Diyarbakır'dadır.

2. Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde 3 Ana Jet Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) ve bu üslere bağlı 2 Av-Önleme Filosu, 3 Av-Bombardıman Filosu, 1 Foto/Keşif Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 1 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktaydı. Ayrıca, 2. Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları (Muş, Ağrı, Sivas, Erzurum), radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktaydı.

5 Ağustos 2014 tarihinde komutanlık lağvedildi ve yerine, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlı olarak Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutan Yardımcılığı kuruldu.

Yapılanması

2. Hava Kuvveti Komutanlığına Bağlı Jet Üsleri ve Muharebe Filoları

  • 5. Ana Jet Üs Komutanlığı, Merzifon, Amasya
    • 151. Filo (Tunç) - F-16C/D Block 50 Fighting Falcon (HARM Filosu)
    • 152. Filo (Akıncı) - F-16C/D Block 50 Fighting Falcon
    • 5. Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu (Melek) - AS-532UL Cougar Mk.1+
  • 7. Ana Jet Üs Komutanlığı, Erhaç, Malatya
    • 171. Filo (Korsan) - F-4E 2020T Terminator
    • 172. Filo (Şahin) (Son olarak F-4E Phantom II uçakları ile görev yapan bu filo 2009 yılında geçici olarak, 2014 yılında ise tümüyle kapatılmıştır.)
    • 173. Filo (Şafak) - RF-4E/TM(G)Phantom II / RF-4ET2 Phantom II (Foto/Keşif Filosu)
    • 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu (Burak) - AS-532UL Cougar Mk.1+
  • 8. Ana Jet Üs Komutanlığı, Diyarbakır
    • 181. Filo (Pars) - F-16C/D Block 40 Fighting Falcon (LANTIRN Filo)
    • 182. Filo (Atmaca) - F-16C/D Block 40 Fighting Falcon
    • 202. İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu (Şark) - CN-235M-100 & AS-532UL Cougar Mk.1+
  • 14. İnsansız Uçak Sistemleri Ana Üs Komutanlığı, Batman
    • TAI Anka
    • IAI Heron
    • Karayel
    • Harpy
    • I-GNAT ER

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">General Dynamics F-16 Fighting Falcon</span> Amerikan Üretimi Tek Motorlu 4.Nesil Savaş Jeti

F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Faal olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5.195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

1. Hava Kuvveti Komutanlığı 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Batı hava sahasını koruyan kuvvetiydi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Eskişehir'deydi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Türk F-4 Phantom uçağının düşürülmesi</span>

22 Haziran 2012 tarihinde, Suriye tarafından ihtarsız olarak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait RF-4E Phantom keşif uçağının düşürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Ünal</span> Türk asker

Abidin Ünal (1953) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Bilgin Balanlı Türk asker. Eski Harp Akademileri Komutanı.

8. Ana Jet Üssü Türkiye hava sahasını koruyan kuvvetin karargâhı Diyarbakır'dadır. Diyarbakır Havalimanı'nın hemen yanındadır. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi terörle mücadele için kara birliklerine gereken ateş desteği sağlamak ve güney sınırlardan gelebilecek tehditlere karşı hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">9. Ana Jet Üssü</span>

9. Ana Jet Üssü, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde konuşlu bulunup Batı Karadeniz, Trakya, Marmara ve Ege hava sahasından sorumludur. 1951 yılında Türkiye'nin ilk jet üssü olarak kurulmuştur. Mart 1952'de 8 adet F-84G getirilmesinin ardından yıl sonuna kadar tüm filolar jet uçakları ile donatılmıştır. 1994 yılında F-16 C/D uçaklarıyla modernize edilmiştir. 191. Kobra Filo 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'na, 1999 yılında ise Kosova Harekâtı'na katılmıştır. 15 Temmuz sonrası 2018'de duraklatılan 191. filo, 2021 yılında tekrar aktif hale getirilmiştir. Daha sonra pilot açığı nedeniyle 192. Filo kapatılmış ve 192. Filo'ya ait uçaklar 191. Filo bünyesi altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">5. Ana Jet Üssü</span>

5. Ana Jet Üssü, Amasya'nın Merzifon ilçesinde konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Karadeniz Bölgesi'nin hava savunmasından sorumludur. Hava savunma sistemlerinin baskılanıp imha edilmesinde görev alan SEAD sistemi bu birlikte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">3. Ana Jet Üssü</span>

3. Ana Jet Üssü, Konya'da konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Üste her yıl birçok ülkenin hava kuvvetlerinin katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatı düzenlenmektedir. Aynı zamanda NATO üssü olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'nin tarafsız kaldığı Irak Savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Küçükakyüz</span> Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

Hasan Küçükakyüz, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">7. Ana Jet Üssü</span>

7. Ana Jet Üssü Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak görev yapmaktadır. Karargâhı Malatya'dadır. Görevi Suriye sınırını kontrol etmek ve buradan gelecek tehlikeleri engelleyip yapılacak olan harekâtlara destek vermektir. F-35 uçaklarının tesliminin ardından F-4 uçaklarının yerini alacağı söylenmiş olsa da Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye'yi F-35 programından çıkarmış olmasından dolayı yerine getirilememiştir.

<span class="mw-page-title-main">10. Ana Jet Üssü</span>

10. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Adana'nın İncirlik bölgesinde görev yapan komutanlık. Bünyesinde bulunan 101. Havada Yakıt İkmali Filosu aracılığıyla savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak dost uçakların görev süresini arttırır. Ayrıca belli zamanlarda başka komutanlıklardan üsse intikal eden savaş uçakları sayesinde Doğu Akdeniz'de ve Türkiye'nin güney sınırında güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">1. Ana Jet Üssü</span>

1. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlıdır. Eskişehir'de bulunur. Yerli olarak üretilen ve geliştirilen silah ve mühimmatların denemelerinin yapıldığı 401.Test Filo Komutanlığı bu üste bulunmaktadır.

151.Filo, çağrı adı "Tunç" olan filo Merzifon'daki 5. Ana Jet Üssü'nde bulunur. HARM füzesine sahip olan Türkiye'deki tek filodur. 1940 yılında ilk önce Çorlu'da üstlendiler. İlk adı "Kasırga" olan filo, ilk yıllarında Spitfire kullandı. Ardından P-47 C/D uçağına ve 1972 yılında da F-5 uçağına geçtiler. 1997 yılında F-16 Block 40 Fighting Falcon uçağına geçiş yapan filo, günümüzde de aktif olarak hizmet vermektedir. Filonun büyüklüğü Alay seviyesindedir. Ayrıca filo Suriye İç Savaşı'ndaki S-300 Hava Savunma Sistemleri'ni imha etmek amacıyla bölgeye ilk önce giden uçak filosudur.Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda Türkiye'yi temsil etmektedir.

6. Ana Jet Üssü Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan jet üssü. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır.