İçeriğe atla

2. Ana Jet Üssü

2. Ana Jet Üssü
Üssün girişindeki tabela.
Ülke Türkiye
BağlılıkHava Eğitim Komutanlığı
SınıfıHava pilot
GöreviHava Kuvvetlerine pilot yetiştirmek
BüyüklükTümen
KarargâhÇiğli, İzmir
Komutanlar
KomutanTuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik
KT-1T
T-38

2. Ana Jet Üssü Çiğli'de konuşlu olup Hava Harp Okulundan mezun olan subaylara uçuş eğitimi vermektedir. Hava Eğitim Komutanlığına bağlıdır.[1]

Uçuş Eğitimi

  • Akademik Eğitim,
  • Sentetik (Simülatör) Eğitimi,
  • Fiili (Uygulamalı) Eğitim olmak üzeri 3 aşamadan oluşur.

İlk olarak özendirici uçuş kapsamında T-41 uçağı ile eğitime başlanır.Eğitim kapsamında 13 sorti hocayla ve 14.sorti tek olarak tamamlanır.Ardından 15 sorti tek uçulur ilave olarak 7 sorti planör uçuşu yapılır.Başlangıç uçuş eğitimi kapsamında SF-260D uçakları ile 30saat/25sorti 5 ay içerisinde tamamlanır.Ardından KT-1 uçakları ile 100saat/75sorti 6 ay içerisinde tamamlanır.Bu aşamaları geçen pilot adayı Tekâmül Uçuş Eğitiminde T-38A uçağıyla 110 saat/85-90 sortiyi kapsayan 6 aylık uçuş dönemine girer. Bu eğitimleri tamamı yaklaşık 17 ayda tamamlanır ve başarılı olan öğrenciler jet pilotu olmaya hak kazanır.[2]

SF-260 uçakları Pakistan'dan alınacak olan Super Mushshak ile değiştirilecektir.[3]

TUSAŞ Hürjet

T-38 uçaklarının yerine ise Hürjet uçakları alınacaktır.[4]

Birimler

  • 121. Filo (Arı) - T-38M Talon (Tekamül Eğitim Filosu)
  • 122. Filo (Akrep) - KT-1T (Temel Egitim Filosu)
  • 123. Filo (Palaz) - SF-260D (Başlangıç Eğitim Filosu, Kaklıç'ta konuşludur.)
  • 124. Filo (Öncü) (Öğretmen Yetiştirme Standardize ve Alet Filosu)
  • 125. Filo (Puma) - CN-235M-100 & UH-1H Iroquois (Ulaştırma ve Helikopter Eğitim Filosu)

Kaynakça

  1. ^ "Çiğli, Türkiye'nin THK'ya pilot yetiştiren tek üssü". 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  2. ^ "Hvkk - Uçuş Eğitimi". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  3. ^ "Türkiye Pakistan'dan eğitim uçağı alıp gemi satacak". Hürriyet. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  4. ^ "HÜRJET - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii". 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

Gweru-Thornhill Hava Alanı Gweru yakınlarında kurulu Zimbabwe Hava Kuvvetleri'nin iki ana havaalanından biridir. Thornhill Havaalanı ise hava kuvvetlerinin avcı karargahı ve pilot eğitim okuludur. İmalathaneler eklenmiştir. Nakliye filosu, ekipman depoları buradadır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürkuş</span> Türk yapımı temel eğitim uçağı

TUSAŞ Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır. Adı Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gazisi, ilk Türk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

1. Hava Kuvveti Komutanlığı 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Batı hava sahasını koruyan kuvvetiydi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Eskişehir'deydi.

<span class="mw-page-title-main">Akın Öztürk</span> Türk asker

Akın Öztürk, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

8. Ana Jet Üssü Türkiye hava sahasını koruyan kuvvetin karargâhı Diyarbakır'dadır. Diyarbakır Havalimanı'nın hemen yanındadır. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi terörle mücadele için kara birliklerine gereken ateş desteği sağlamak ve güney sınırlardan gelebilecek tehditlere karşı hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">9. Ana Jet Üssü</span>

9. Ana Jet Üssü, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde konuşlu bulunup Batı Karadeniz, Trakya, Marmara ve Ege hava sahasından sorumludur. 1951 yılında Türkiye'nin ilk jet üssü olarak kurulmuştur. Mart 1952'de 8 adet F-84G getirilmesinin ardından yıl sonuna kadar tüm filolar jet uçakları ile donatılmıştır. 1994 yılında F-16 C/D uçaklarıyla modernize edilmiştir. 191. Kobra Filo 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'na, 1999 yılında ise Kosova Harekâtı'na katılmıştır. 15 Temmuz sonrası 2018'de duraklatılan 191. filo, 2021 yılında tekrar aktif hale getirilmiştir. Daha sonra pilot açığı nedeniyle 192. Filo kapatılmış ve 192. Filo'ya ait uçaklar 191. Filo bünyesi altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">3. Ana Jet Üssü</span>

3. Ana Jet Üssü, Konya'da konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Üste her yıl birçok ülkenin hava kuvvetlerinin katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatı düzenlenmektedir. Aynı zamanda NATO üssü olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'nin tarafsız kaldığı Irak Savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürjet</span> Türk yapımı jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı

TUSAŞ Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilmekte olan, turbofan motorlu, ileri seviye jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">10. Ana Jet Üssü</span>

10. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Adana'nın İncirlik bölgesinde görev yapan komutanlık. Bünyesinde bulunan 101. Havada Yakıt İkmali Filosu aracılığıyla savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak dost uçakların görev süresini arttırır. Ayrıca belli zamanlarda başka komutanlıklardan üsse intikal eden savaş uçakları sayesinde Doğu Akdeniz'de ve Türkiye'nin güney sınırında güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">1. Ana Jet Üssü</span>

1. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlıdır. Eskişehir'de bulunur. Yerli olarak üretilen ve geliştirilen silah ve mühimmatların denemelerinin yapıldığı 401.Test Filo Komutanlığı bu üste bulunmaktadır.

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibidir. 7 Kasım 1992’de kurulmuştur.

Ayfer Gök, Türk asker. 23 yaşındayken eğitim uçuşu sırasında uçağının arızalanıp düşmesi sonucunda ölmüştür. “Türkiye'nin ilk şehit kadın pilotu” olarak anılmaktadır.

Halit Nusret Toroslu Türk asker. Eski Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Clifton Williams</span> Amerikalı uzay adamı (1932 – 1967)

Clifton Curtis Williams Jr., bir uçak kazasında ölen bir Amerikan deniz havacısı, test pilotu, makine mühendisi, Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri'nde uzman ve NASA astronotuydu. uzaya hiç çıkmamıştı. Kazaya Alabama, Mobile'da ailesini ziyaret etmek için pilotluk yaptığı NASA T-38 jet eğitim uçağındaki mekanik bir arıza neden oldu. Arıza, uçuş kontrollerinin yanıt vermemesine neden oldu ve fırlatma koltuğunu etkinleştirmesine rağmen, onu kurtaramadı. İlk iki astronot ayrı T-38 uçuşu kazalarında öldü. ve üçüncü astronot daha önce Apollo 1 yangınında öldü. Uçak, Patrick AFB'den ayrıldıktan bir saat sonra Florida'da Tallahassee yakınlarında düştü.

<span class="mw-page-title-main">Hürriyet Munanoğlu</span>

Hürriyet Munanoğlu Türkiye'de ses üstü uçaklarla uçuş yapan ilk 4 kadın pilottan biridir. Eylül 2003 tarihinde Türkiye'nin ses üstü uçaklarda eğitim veren ilk kadın öğretmen pilotu olmuştur.