İçeriğe atla

2.03 (Buran sınıfı uzay aracı)

2.03, Sovyetlerin inşa ettiği yeniden kullanılabilir uzay araçlarının beşincisiydi.[1]

2.03, 2. Seriden uzay gemilerinden biriydi. Bu yüzden "2" ile gösterilir. 2.03'ün yapımı, 1993'te Sovyetler uzay mekiği programı durdurulmadan önce, hemen hemen seyir halindeydi. Ve yapılan parçaları durdurmadan kısa süre sonra söküldü. 1995'e gelindiğinde değişikliğe uğramamış hiçbir şey kalmamıştı.

Çok az yaşadığı için 2.03'ün neredeyse hiç resmi yoktur.[2] Fakat görünüşü ikinci serinin uzay gemileriyle hemen hemen benzerdir. Ve birinci serideki örneklerle de benzerlik taşır. 2.02. ve 2.03'e hiçbir zaman isim verilemedi.

Kaynakça

  1. ^ "Buran Built models OK-2.03". www.buran-energia.com. 3 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2009. 
  2. ^ Group, k26 Design. "Space Buran 2.03". www.k26.com. 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<i>Uzay Yolu</i> Amerikan yapımı bilim kurgu dizisi, kitabı, filmi ve çizgi romanı

Başlığın diğer anlamları için Uzay Yolu sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Layka</span> Sovyet uzay köpeği, uzaya çıkan ilk canlı (1957)

Layka, Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeğidir. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Baykonur Uzay Üssü</span>

Baykonur Uzay Üssü, Tyuratam olarak da adlandırılır, Sovyetler Birliği tarafından kurulmuş, bugünkü Kazakistan'da yer alan dünyanın en eski ve bölgedeki en büyük uzay üssüdür. Mevcut Rus uzay programı Roskosmos sebebiyle halen aktif olarak kullanılan uzay üssünde her yıl çok sayıda ticari, askeri ve bilimsel operasyonun gerçekleştirilmektedir.

<i>Mir</i> sovyetler birliği tarafından alçak yörüngeye yerleştirilen uzay istasyonu

Mir, 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi. İnsanlığın uzayda uzun süre düzenli olarak içinde yaşadığı ilk uzay araştırma istasyonudur. Yapılan uluslararası iş birliği sayesinde, çeşitli milletlerden uzay adamlarının kullanımına açıldı. Yörüngede 1986 ile 1996 yılları arasında gönderilen pek çok modül ile başarılı bir şekilde kenetlendi. 23 Mart 2001 tarihinde görevi sona erdi ve atmosfere girerek yanması sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<i>Yıldız Geçidi</i> (film)

Yıldız Geçidi, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson'ın paylaştığı, 1994 yapımı kült bilimkurgu filmi. Film özellikle, uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla tüm bilimkurguseverlerin büyük ilgisini çekti. Ayrıca film; uzaylılarla savaşan, ama bunu lazer tabancaları ya da uzay gemileriyle değil, geleneksel ateşli silahlarla yapan dünyalı konsepti ile bilimkurgu tarihinde farklı bir yerde durmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buran programı</span>

Buran Uzay Mekiği, Sovyetler Birliği'nin uzay mekiği projesi. Test mekikleriyle birlikte toplam 10 mekiğin yapımına farklı dönemlerde başlanmıştı. Bunlardan ilk 5'i test mekikleriydi ve hepsi tamamlanmış ve görevlerini yapmışlardı. OK-1.01 olarak da adlandırılan model ilk defa uzaya çıkan modeldi. Yapımına 1986 yılında başlanmıştı ve 15 Kasım 1988'de uzaya çıkmıştı. Bu modele ilk önce Baikal ismi verilmiş olsa da uçuşuna kısa bir süre kala ismi "Buran" olarak değiştirildi. Bu mekik Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü 112'nci hangarda 5 yıl bekletildi. Restorasyon sırasında hangarın tavanı çöktü. Buran projesinin uzaya çıkmış tek modeli Buran 1,01 ve Energiya fırlatma roket takımı çatı enkazı altında kalarak parçalandı. 7 restorasyon işcisi de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlı uzay uçuş programı</span> mürettebat veya yolcularla uzay uçuşu

İnsanlı uzay uçuş programı mürettebatı insan olan ve belki yolcu olarak da insan taşıyan uzay uçuşlarına verilen addır. Bu robotik uzay gemileri, uzay sondaları veya uzaktan kumandalı uydulardan farklı bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Space (Stargate Universe)</span>

"Space", askerî bilimkurgu Stargate Universe televizyon dizisinin on birinci bölümüdür. 2 Nisan 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde Syfy kanalında yayınlandı. Kanada'da, SPACE kanalı Syfy'dan sonra yayınlamaktadır. Sky1, bölümü 13 Nisan'da yayınlarken Sci Fi Avustralya kanalında 9 Nisan'da yayınladı. "Space" bölümünün senaryosunu Joseph Mallozzi yazdı ve yönetmenliğini Andy Mikita yaptı.

The Space Museum, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin ikinci sezonunun yedinci öyküsü. Dört bölümden oluşan öykünün ilk bölümü 24 Nisan'da, son bölümü 15 Mayıs 1965 tarihinde yayınlanmıştır. Öykü, genç ve asi bir nüfusu olan Morok İmparatorluğu'nun Xeros adında boyunduruk bir gezegeninde geçmektedir.

The Wheel in Space, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin beşinci sezonunun bazı bölümlerinin kaybolduğu yedinci ve son öyküsü. Altı bölümden oluşan öykünün ilk bölümü 27 Nisan, son bölümü 1 Haziran 1968 tarihinde yayınlanmıştır. Wendy Padbury, yol arkadaşı Zoe Heriot rolünü ilk kez bu öyküde oynamıştır. BBC arşivlerinde altı bölümden yalnızca ikisi yer almaktadır, dördü kayıptır.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi</span> Çinde bulunan uzay aracı fırlatma merkezi

Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC)(Çince: 酒泉卫星发射中心; pinyin: Jiǔquán Wèixīng Fāshè Zhòng Xīn), Çin'in Gansu Eyaleti, Jiuquan, Jinta ilçesi, Ejin, Alxa, İç Moğolistan ve Hangtian kasabası arasındaki bir Çin uzay aracı fırlatma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tiangong programı</span> Uzay Programı

Tiangong programı, Çin'in bir uzay istasyonu programıdır. Bağımsız bir program olup amaç üçüncü nesil bir uzay istasyonu oluşturmaktır. Program, 1992'de Project 921-2 adıyla başlatılmıştır. Ocak 2013'ten itibaren Çin, 2020'li yıllarda büyük bir uzay istasyonuna gidecek olan çok aşamalı çok sayıda inşaat programını ilerletti.

<span class="mw-page-title-main">Chang'e 4</span>

Chang'e 4 ilk defa Ay'ın Uzak Tarafı'na yumuşak iniş yapan Çin Ay Keşif Programı görevi. Robotik iniş takımı ve keşif aracı 7 Aralık 2018'de fırlatıldı. 3 Ocak 2019'da Ay'a iniş yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Chandrayaan-2</span>

Chandrayaan-2 (Sanskrit: चन्द्रयान-२; kelime anlamı ile 'Ay aracı'

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3650</span>

Kuzey Amerika pazarlarında Nokia 3600 olarak satılan Nokia 3650, Nokia'nın 6 Eylül 2002'de Nokia 7650'nin halefi olarak duyurduğu bir akıllı telefondur. Symbian OS Seri 60'ı çalıştırır.