İçeriğe atla

2-Metilhekzan

2-Metilhekzan
2-metilhekzanın iskelet formülü
Bütün karbonları örtülü olarak ve bütün hidrojenleri açık olarak yerleştirilmiş bir 2-metilhekzanın iskelet formülü
2-metilhekzanın top ve çubuk modeli
Adlandırmalar
2-metilhekzan[1]
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
1696856
ChemSpider
ECHA InfoCard100.008.847 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 209-730-6
RTECS numarası
  • MO3871500
UN numarası3295
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1S/C7H16/c1-4-5-6-7(2)3/h7H,4-6H2,1-3H3
  • CCCCC(C)C
Özellikler
Kimyasal formülC7H16
Molekül kütlesi100,20 g mol−1
Görünüm Renksiz sıvı
Yoğunluk0.679 g cm−3
Erime noktası154,1 °C'den 155,3 °C'ye
Kaynama noktası362,7 °C'den 363,7 °C'ye
Buhar basıncı15,7 kPa (37,7 °C'de)
19 nmol Pa−1 kg−1
Termokimya
222,92 J K−1 mol−1
Standart molar entropi (S298)
323,34 J K−1 mol−1
Standart formasyon entalpisi fH298)
−231,1–−228,5 kJ mol−1
Standart yanma entalpisi cH298)
−4,8127–−4,8103 MJ mol−1
Tehlikeler
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS02: Alevlenir GHS07: Zararlı GHS08: Sağlığa zararlı GHS09: Çevreye zararlı
İşaret sözcüğü TEHLİKE
Tehlike ifadeleri H225, H304, H315, H336, H410
Önlem ifadeleri P210, P261, P273, P301+P310, P331
NFPA 704
(yangın karosu)
Parlama noktası−1
Kendiliğinden tutuşma
sıcaklığı
280
Patlama sınırları%1-7
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

2-metilhekzan (C7,H16, aynı zamanda izoheptan, etilizobütilmetan olarak da bilinir) bir heptan izomeridir. Yapısal olarak ikinci karbon atomuna bağlı bir metil grubu olan bir hekzan molekülüdür. Ticari olarak temin edilebilen heptan ürünlerinde safsızlık olarak bulunur, ancak n-heptan (düz zincirli heptan) ile karşılaştırıldığında çok benzer fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olduğu için genellikle reaksiyonlar açısından safsızlık olarak kabul edilmez.

Bir alkan olarak, 2-metılhekzan, su içinde çözünmez, ancak alkoller ve etergibi birçok organik çözücü içinde çözünür. Bununla birlikte, 2-metilhekzan daha çok bir çözücü olarak kabul edilir. Bu nedenle, ticari olarak temin edilebilen birçok heptan ürününde bulunmasına rağmen, heptan genellikle bir çözücü olarak kullanıldığından, büyük bir safsızlık olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, damıtma ve rafine etme işlemleriyle 2-metilhekzanı n-heptan'dan ayırmak mümkündür.

Bir grup izomer içinde, daha fazla dalı olanlar daha kolay tutuşma ve daha tam yanma eğilimindedir. Bu nedenle, 2-metilhekzan, heptan ile karşılaştırıldığında daha düşük bir Kendiliğinden tutuşma sıcaklığına ve parlama noktasına sahiptir. Teorik olarak 2-metilhekzan daha az isli bir alevle yanar ve daha yüksek frekanslı radyasyon yayar; bununla birlikte, heptan ve 2-metilhekzan dallanma açısından sadece bir karbon atomu kadar farklılık gösterdiğinden, her ikisi de tutuşturulduğunda parlak sarı bir alevle yanar.

n-heptan ile karşılaştırıldığında, 2-metilhekzan ayrıca daha düşük erime ve kaynama noktalarına sahiptir. 2-Metilhekzanda heptan'dan daha düşük bir sıvı yoğunluğu bulunur.

NFPA 704 ölçeğinde, 2-metilhekzan, çeşitli diğer alkanlarla birlikte bir reaktivite seviyesi-0 kimyasal olarak listelenmiştir. Aslında, çoğu alkan, yanma veya güçlü güneş ışığı gibi ekstrem koşullar dışında reaktif değildir. Oksijen ve alevin varlığında, heptan gibi 2-metilhekzan, çoğunlukla tamamen su ve karbondiokside yanar. UV ışığı ile ve çözücüler içinde halojenlerle karıştırıldığında, genellikle 1,1,1-trikloroetan içinde brom, bir ikame reaksiyonu meydana getirir.

Ayrıca bakınız

  • 3-Metilhekzan

Kaynakça

  1. ^ "2-METHYLHEXANE - Compound Summary". PubChem Compound. Identification and Related Records: National Center for Biotechnology Information. 26 Mart 2005. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2012. 
  • "2-Methylhexane". chemexper.com. 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2011. 
  • "Material Safety Data Sheet" (PDF). ChemADVISOR. 21 Mart 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2011. 
  • "Isoheptane". INCHEM: Chemical Safety Information from Intergovernmental Organizations. International Programme on Chemical Safety. Ekim 2002. 28 Temmuz 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hidrokarbon</span> tamamen hidrojen ve karbondan oluşan organik bileşik

Hidrokarbon, sadece karbon ve hidrojen atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Ateş</span> bir maddenin hızlı oksidasyonu

Ateş, yüksek sıcaklık ve çoğunlukla alev veren hızlı yanma olayıdır. Eski Türkçe od ve Farsça nâr sözcüğü de zaman zaman aynı anlamda kullanılır. Ateş, insan yaşamının vazgeçilmez unsurlarındandır ve kontrol altına alınması, medeniyetin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bütan</span>

Bütan, (ya da n-bütan) dört karbon atomu içeren dalsız bir bileşiktir: CH3CH2CH2CH3. İzobütan (i-bütan, 2-metilpropan) bütanın izomeridir, CH3CH(CH3)2. Normal şartlar altında bütan; aşırı yanıcı, renksiz ve kolay sıvılaşan bir gazdır.

<span class="mw-page-title-main">Karabarut</span>

Karabarut, kükürt, odun kömürü ve potasyum nitratın bir karışımıdır. Kükürt kullanılmadan yapılabilirse de, bu şekilde yapılan karabarut, kükürt kullanılarak yapılan kadar güçlü olmaz. Çok hızlı yanarak karbondioksit, su ve azottan ibaret sıcak bir gaz hacmi ve potasyum sülfürden oluşan katı bir artık bırakır. Yanma özelliklerinden dolayı ortaya çıkan sıcaklık ve gaz hacmi, barutun ateşli silahlarda itici yakıt ve havai fişeklerde piroteknik bileşim olarak kullanımına yol açmıştır. Modern ateşli silahlarda karabarut yerine dumansız barut kullanılır. Antika ateşli silahlarda çoğunlukla karabarut kullanılır.

Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur.

<span class="mw-page-title-main">Hekzan</span>

Hekzan, C6H14, düz zincirli bir alkandır. Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Hekzan, saf olduğunda kokusuz ve kaynama noktası yaklaşık 69 °C olan renksiz bir sıvıdır. Ucuz, nispeten güvenli, büyük ölçüde tepkimeye girmeyen ve kolayca buharlaşabilen apolar bir çözücü olarak yaygın şekilde kullanılır ve modern benzin karışımları yaklaşık %3 hekzan içerir.

<span class="mw-page-title-main">Heptan</span> alkanlar sınıfından olan doymuş bir hidrokarbon

n-Heptan (C7H16), alkanlar sınıfından doymuş bir hidrokarbondur. Oda sıcaklığında sıvı hâldedir. Çözücü olarak sanayi ve laboratuvarlarda kullanılır. Yanıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nonan</span>

Nonan(C9H20) alkanlar sınıfından doymuş bir hidrokarbondur. Erime sıcaklığı −90,61 °C'dir, kaynama sıcaklığı ise 151 °C'dir. 35 tane yapı izomeri vardır. Yoğunluğu 0,718 g/cm³'tür.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum silikat</span>

Sodyum silikat, genel formülü Na2(SiO2)nO ile gösterilen kimyasal bileşiklerin ortak adıdır. Bu serinin en iyi bilinen üyesi formülü Na2SiO3 olan sodyum metasilikat'tır. Ayrıca su camı veya sıvı cam olarak da bilinen bu malzemeler, sulu çözelti içinde veya bir katı içinde kullanılabilir. Saf bileşimler renksiz ya da beyaz renktedir ancak ticari örnekleri demir-ihtiva eden yabancı maddelerin varlığı nedeniyle, genellikle yeşilimsi veya mavidir.

3-metilpentan, moleküler formülü C6H14 olan dallanmış zincirli bir alkandır. Pentan zincirinde üçüncü karbon atomuna bağlı bir metil grubundan oluşan bir hekzan yapısal izomeridir. Pentan zincirinin ikinci karbonu üzerinde yer alan metil grubuna sahip olan izomerik 2-metilpentan ile benzer yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2-Metilpentan</span> kimyasal bileşik

2-metilpentan ya da izoheksan, C6H14 moleküler formülüne sahip dallanmış zincirli bir alkandır. Pentan zincirinde ikinci karbon atomuna bağlı bir metil grubundan oluşan bir hekzan yapısal izomeridir.

<span class="mw-page-title-main">2,2,4-Trimetilpentan</span> kimyasal bileşik

2,2,4-trimetilpentan, izooktan veya izo-oktan, (CH3)3CCH2CH(CH3)2 kimyasal formülüne sahip bir organik bileşiktir. Oktan (C8H18) izomerlerinden biridir. Bu özel izomer, oktan derecelendirme ölçeğindeki standart 100 noktadır (sıfır noktası n- heptandır ). Yakıtın vuruntu direncini artırmak için nispeten büyük oranlarda sıkça kullanılan, önemli bir benzin bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">N-Bütanol</span> Kimyasal bileşik

n-Bütanol ya da 1-Bütanol C
4
H
9
OH
formülüne sahip, 4 karbonlu bir birincil alkoldür. Alkol izomerleri arasında 2-bütanol, izobütanol ve tert-Bütanol bulunur. Dietil eterin izomeridir. N-bütanol doğal olarak şeker ve karbonhidratların içinde az miktarda bulunur.

2-metilpropan, i-bütan veya metilpropan olarak da bilinen izobütan, moleküler formülü HC(CH3)3 olan bir kimyasal bileşiktir. Bütan izomeridir. Üçüncül karbonlu en basit alkandır. İzobütan, petrokimya endüstrisinde, örneğin izooktan sentezinde öncü bir molekül olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Neopentan</span> kimyasal bileşik

2,2-dimetilpropan olarak da adlandırılan neopentan, beş karbon atomlu çift dallı zincirli bir alkandır. Neopentan, oda sıcaklığında ve basıncında yanıcı bir gazdır, soğuk bir günde, bir buz banyosunda veya daha yüksek bir basınca sıkıştırıldığında oldukça uçucu bir sıvıya dönüşebilir.

ChemSpider, kimyasal maddelerin bir veritabanıdır. ChemSpider, Kraliyet Kimya Derneği'ne aittir.

Dodekan (aynı zamanda dihekzil, bihekzil, adakan 12 veya duodekan olarak da bilinir) bir alkan hidrokarbon olup kimyasal formülü CH3 (CH2)10 CH3 (ya da C12,H 26) şeklindedir. 355 farklı izomere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">RP-1</span>

RP-1, roket yakıtı olarak kullanılan, görünüm olarak jet yakıtına benzeyen ve çok yüksek düzeyde rafine edilmiş bir kerosen türüdür. RP-1, sıvı hidrojenden daha düşük bir özgül dürtü sağlar, ancak daha ucuzdur, oda sıcaklığında saklanabilir ve patlama tehlikesi çok daha düşüktür. RP-1, özgül enerjisi LH 2'den daha düşük olsa da, özkütlesi ondan fazla olduğundan daha yüksek bir enerji yoğunluğu sağlar. RP-1'in ayrıca oda sıcaklığında alternatif bir sıvı yakıt olan hidrazin kadar çok toksik ve kanserojen tehlikesi de yoktur.

Dekan, C
10
H
22
kimyasal formülüne sahip bir alkan hidrokarbondur. Dekan için 75 yapısal izomer mümkün olmasına rağmen, terim genellikle CH
3
(CH
2
)
8
CH
3
formülüne sahip normal dekanı ("n-dekan") ifade eder. Ancak tüm izomerler benzer özellikler gösterir ve bileşime çok az dikkat edilir. Bu izomerler yanıcı sıvılardır. Dekan, benzinde ve kerosende küçük miktarlarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Karbon tetrabromür</span>

Tetrabromometan olarak da bilinen karbon tetrabromür, CBr
4
, bir karbon bromürüdür. Her iki isim de IUPAC terminolojisi kapsamında kabul edilebilir.