İçeriğe atla

1 Mayıs Marşı

1 Mayıs Marşı, Bertolt Brecht'in Maksim Gorki'nin Ana romanından uyarladığı oyunun Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahnelenmesi sırasında Sarper Özsan tarafından oyun müziği olarak yazılmış ve bestelenmiştir. Zamanla Türkiye'deki sol gruplarca benimsenmiştir. Özellikle önceleri adı Sosyalist Parti olan İşçi Partisi tarafından parti marşı olarak kabul edilmiştir.

Özsan, 1 Mayıs marşının telif haklarını Kalan Müzik şirketine satmıştır.[1] Marş 2010 yapımı yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı, Kağıt isimli filmde kullanılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "İŞTE 1 MAYIS MARŞI'NIN ÖYKÜSÜ". OdaTV. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  2. ^ "Sinan Çetin'in Kağıt Filmi Çok Tartışılacak". odatv. 11 Ocak 2011. 18 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sinan Çetin, Türk film yönetmeni, yapımcı. Plato Film adlı bir sinema ve televizyon yapım şirketinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1965 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 13. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1965 Türkiye genel seçimleri, 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan bu genel seçimler ile TBMM 13. dönem milletvekilleri seçildi. İlk kez Millî bakiye sisteminin uygulandığı bu seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk defa bir sosyalist parti olan Türkiye İşçi Partisi milletvekili çıkararak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Parti (Türkiye, 1988)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1988–1992)

Sosyalist Parti, 1 Şubat 1988 tarihinde Ferit İlsever tarafından kurulan Türk siyasî partisi.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

Sarper Özsan, Türk müzisyen ve bestekâr. Yazdığı ve bestelediği 1 Mayıs Marşı ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Akçıl</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Sinan Akçıl, Türk besteci, müzisyen, söz yazarı ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Doğru Yol Partisi (DYP), 28 Mayıs 2007'de kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Horst-Wessel-Lied</span>

Die Fahne hoch adıyla da bilinen Horst-Wessel-Lied, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin marşı.

Çetin Doğan Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Tuna Orhan, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 25. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.

<i>Kağıt</i> (film) 2010 yapımı Türk filmi

Kağıt, yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı, 1977 yılında ilk filmini yapmaya çalışan genç bir yönetmenin hikâyesini ve başından geçen olayları anlatmaktadır. Film 2010 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Kategorisi Filmleri bölümünde yarışmış ve Ayşen Gruda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır.

<i>Üç Arkadaş</i> (film)

Üç Arkadaş, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı ve başrollerinde Muhterem Nur ve Fikret Hakan'ın oynadığı 1958 yapımı siyah-beyaz filmdir. Filmin 1971 yılında yine yönetmen Memduh Ün tarafından çekilen ikinci versiyonunda ise Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Müşfik Kenter rol almışlardır.

14 Mayıs 1950 genel seçimleri Seyhan İli sonuçları;

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi</span> Siyasi parti

Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi, nasyonal sosyalizm ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir partidir.

Nogay Marşı ya da Cengiz Han Marşı olarak da bilinen Göktürk'lerin savaş marşı olarak kullandığı düşünülen Nogay lehçesi'nde söylenmiş Orta Asya temalı 1992 yılında Sankt-Peterburg'da Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Orkestra Sanatçısı Arslanbek Sultanbekov tarafından bestelenip seslendirilmiş Kazaklar ve Nogayların millî çalgısı dombra üzerine bestelenmiş Nogay Marşı.